Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 9:42 pm 
Аватар

Бях на реката в Неделя 20-7-08, към 7:20 сутринта.

Опасенията ми се оправдаха!
Страшно маловодие!
Ето и малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Извинявам се за качеството!
Правени са с телефон, но ги пускам, защото обещах на Мунчо.
С него така и не можахме да се "съберем" (може би, защото вечерта преди това наблегнах повече на млякото, отколкото на гроздомицина), но нищо - следващия път.

Относно риболова:
Много труден, но за сметка на това поучителен. Направих си доста изводи, които се надявам да ми помогнат, ако попадна пак при подобни условия.
Хванах първата си рибка (и то пръскач) чак към 9:30. Не че нямаше риба - напротив, но изключително плашлива в това маловодие. Плашеше се дори и от сянката си, а при падането на мухата (колкото и финна, колкото и финно да "полягаше" на повърхността), дори и в радиус от цели 2-3 метра встрани - изчезваше със скоростта на светлината.
Увеличих дължината на повода (чак по едно време ми беше трудно да хвърлям), намалих дебелината му до 0,12 - не помогна.
Опитите под повърхността, с "давене" на парашут, с мокри, нимфи и стримери, не дадоха резултат.

Върнах се на джапанките и почнах да търся рибата по малкото останали бързейчета, с надеждата, че там няма да се плаши толкова - напразни надежди.
Добре че по едно време, при придърпването на осата в края на едно бързейче, риба взе и ме "изкара" от летаргията. Рибата скъса - не че беше голяма, но на тънкия повод се беше образувало възелче, което ме домърза да махна - платих си!
Но поне разбрах, че мисията не е толкова невъзможна!
Започнах да забелязвам, че падналата муха привлича далечни риби, а леките придръпвания провокират и плахи "атаки". Появиха се и първите рибки:

Изображение

Изображение

Но взиманията бяха толкова "нежни", че засечките имаха повече случаен характер.
Пробвах и схемата, която наскоро Д-р Мишо сподели - коркова муха на 5-6 см. повод и "Професор" след нея на около 40 см. Мократа така и не предизвика интереса на рибите.

Промених тактиката. Забележех ли риби, приближавах се до тях, така че да не ги изплаша (или ако се случваше, изчаквах да се успокоят и да се завъртят отново). Набялязвах риба, опитвах се да предвидя движението й в реката и хрърлях минимум 5-6 метра над нея, така че течението да прекара мухата в полезрението на рибата.
Нещата потръгнаха. Последваха 5-6 рибки като горните. Като друго условие беше да не се губи нито за секунда визуалния контакт с мухата и рибата. Толкова финни бяха кълванетата - рибата плуваше няколко секунди до и около мухата и просто я лапаше, почти без това да се отрази на повърхността. Не последваше ли моментална засечка - изплюваше.

По същия начин, до това паднало дърво

Изображение

успях да прилъжа и този около 28 сантиметров хубавец:

Изображение

Изображение

След него имаше още 5-6 по 10-15 см.

Накрая, повлиян от Бате Райко, потренирах малко точно хвърляне

Изображение

"Мишената" се вижда в центъра на фотото.
Уцелих и аз няколко пъти център :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 9:58 pm 
Аватар

Много красиви места, Ангеле, само дано маловодието свърши, защото иначе ще стане страшно! Дават да завали тези дни - моля се! И надолу по Видима е същото, рибките наистина са станали много мнителни към примамките. И аз забелязах, че човек може да ги излъже най-вече в бързеите, както и ако остави мухата да се носи по течението.
Благодаря за снимките!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 10:12 pm 
Аватар

Браво за трудния и успешен излет. Справил си се. В събота на Огоста водата също бе с доста ниско ниво. За тактики не мога и да говоря, че си бе направо геройстсво да се заметне в силния вятър. Точно в този вятър помогна техниката с джапанка и мокра муха. Тъй като се бяхме разделили по реката не бях свидетел как работи схемата но при мен наблюдавах следната закономерност. Спря вятъра за около 15 минути и рибите веднага заиграха на повърхността. В момента обаче който задуха се покриха, но мократа муха предизвика отново атаки от риби. Пусто докато се усетя бе станоло време да си ходим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 11:06 pm 
Аватар

Ангеле бравос за упоритостта! Тегаво е в жегите... но интересно :D

Поздрави.
-----------------------
П.С. За общия ни излет по Огоста с Драго бих допълнил, че в това маловодие рибите бяха много плашливи. При пулсовете на силния вятър се изпокриваха моментално. На малка джапатка(номер 14 тип домашна муха) се лъжеха дребосъци в тихите места покрай брега. В участъка на с. Владимирово успях да хвана две три малко по читави риби на голяма мокра муха(на номер 10, тип атракторна олекотена нимфа). Рибите бяха в един страничен ръкав като се искаше замятане във вятъра на дистанция над петнадесет метра. Леките придръпвания на мократа муха предизвикваха веднага атака.
В този ветровит и горещ ден останах с много добри впечатления от новия за мен шнур Cortland SL WF5F Floating Rocket Taper Long body - невероятно пробиваше вятъра и безпроблемно се изнизваше от триметровата ми пръчка като отваряше повода на завидна дистанция.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 1:58 pm 
Аватар

Здравейте момчета!

Благодаря за отзивите.
Наистина риболова беше труден и съм доволен от себе си (скромността краси човека, а :) ).

Допълнителен проблем бяха пръскачите.
Атакатите им по мухата плашеха изключително много кефалите (независимо от размера им - и дребните 10-12 см и мерните). Представете си - набелязал си "целта", направил си хвърляне без да изплашиш рибата, успяваш да подведеш мухата в полезрението й, тя започва да се позиционира за оглед и евентуална атака ....... и изведнъж отнякъде изскача тайфа пръскачи и първия, който "плюкне" по мухата кара кефалът да изчезне като ужилен.

При мен придърванията на мухи под повърхността (без значение в бързей или не), ако не предизвикваха уплах, то поне не предизвикваха и интерес.
Леките придръпвания на сухата в тихите участъци предизвикваха интерес, но не и атаки.
При придърпване на сухата в бързеите имах 2-3 засечени рибки. Така и не разбрах обаче дали придърпванията са провокирали атака или просто при придърпванията случайно засичах рибката, която секунда преди това е поела мухата без дори и да забележа.
По-скоро второто, тъй като имах и случай, при който при свободното си движение по течението мухата спря едва забелижимо, успях да реагирам мигновено и рибка увисна на шнура.
------------

П.С. Айде сега, ако мухарят, който учеше една мацка да мята е при тия лизги

Изображение

влиза във форума - да се разкрива веднага кой е :)
А ако е бил с любовницата - може и на лични :wink: Конфиденциалността е гарантирана :)

Последна промяна Angel на Вто Юли 22, 2008 6:15 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 5:37 pm 

Ачо,като гледам реката е чиста,няма растителност!Та мисълта ми е за маловодието,миналата година при критично ниво на реките,аз имах много резултатни излети!Вировете,бяха малки,без течение,но с доста рестителност!Дали малката и чиста вода не е основен фактор за плашливия и труден кефал :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 6:29 pm 
Аватар

vanio написа:
......Дали малката и чиста вода не е основен фактор за плашливия и труден кефал :roll:

Ваньо, най-вероятно това е причината.
Явно като няма къде да се крие рибата става много плашлива и мнителна.
Факт е падналото дърво, което съм показал по-горе, "държеше" поне 5-6 мерни кефала, нищо че водата под него беше едва педя дълбока.

Тая река от типа "свободни камъни" :) няма и как да тревяса (поне в този участък, де). Ако знаеш какви води са пролетно време при топенето на снеговете .......... След такова нещо "трева не никне".
Жалко че понякога явно "завлича" нерагламентирани сметища, та околните дръвчета заприличват на коледни елхички :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 8:02 pm 
Аватар

В някои от последните си излети забелязах, че рибата се плаши дори от прелитащия шнур над водата. Кефалите седят групирани и в момента в който шнура прелети над тях, се пръскаха със скокове над водата като виолетки усетили щука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа