Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Рибарица
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 6:15 pm 
Аватар

Здравейте молодци!! Както ви казах, миналата седмица пообиколих малце из Рибарица и ломскио край :lol: , хем да угодя на булята хем да направя хубав риболов......Но както се казва - човек предполага, Господ разполага....Оказа се, че нарочената за туристическа дестинация Рибарица ми поднесе неочакван сюрприз, а "рибната" - ломската, никаква я нямаше....Но...всичко по реда си!!
Та пристигнах по обед в Рибарица - това прекрасно селище, описано от дядо ви Вазов, си е все така пленително, въпреки никнещите като гъби бетонни грозотии...Направо ми секна дъха като минах покрай "Каса Домини". Такова грозотилище нормалния разум не може да си представи - в планински курорт пренесена едно към едно постройка, изпълнена в безумно натруфен архитектурен стил и цвят......направо очаквах на някоя от терасите да се появи краля-слънце.....момци, такъв смех през сълзи нема под слънцето :lol: :? :( :cry:....
Та настанихме се в "Тихият кът" и портрета грабна блеснарката и отпраши към реката....След около половин час небето и земята се сляха в едно и настана страхотна буря с градушка и гръмотевици. Автомивката ми беше безплатна 8) 8) 8) :

Изображение

Дремнахме / малии как сладко се спи на дъжд :lol: :lol: / и привечер се изтърсихме на "една река" / е това никога не съм си мислел, че ще го напиша нявга из форумите :wink: :wink: /. Въпреки увещанията на сина ми не си бях взел прът, просто пъстървовия риболов за мен си е "терра инкогнита". Ма и портрета е новобранка, щото след десет хвърляния и за кьоравия бе ясно, че въобще не е наясно где да дири евентуалните обитатели на рекичката. Авторитетно грабнах блеснарката / щото е по-лесно да покажеш, отколкото да обясниш /, заметнах в първия перспективен "джоб" зад камък и...... за мое огромно удивление прътлето се сгъна на четири....Ето и резултата - първата балканка на бат ви Райко, за срамотийте хваната на блесна :oops: :oops: :

Изображение

С треперещи ръце и сърце я освободих / бе закачена само на едното жило и то за горната устна /. Най-накрая разбрах тръпката на повечето от вас, които сте запленени от тая пущина - наистина има нещо магическо в тая убавица пъстървата......
Практически всяко хвърляне на подходящото място водеше неминуемо до реализирана риба. Синът ми смачка контрите и нямаше нито една наранена тежко красавица. Най-голямата уловена риба бе около 28-30 сантиметра. Лично аз се отдадох на фотографски упражнения, чиито резултат се надявам да оцените по достойнство....след Скандалото и Априлци се убеждавам за пореден път, че Централен Балкан е уникално красиво място:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Реката ми направи неочакван подарък:

Изображение

А на връщане застанах в средата на пътя и включих аварийните, докато мине ей тоя убостник:

Изображение

Изображение

На следващия ден отпраших към ломско.....и очакванията ме се сринаха тотално - ураганен вятър, ниска река, всичко на всичко два кефала около 30-те санта.......
Независимо от това досегът до красотата на Балкана и неговото "водно дете" ми бяха достатъчни, за да не обърна внимание на ломската несполука.......Толкоз от бат ви Райко молодци!!! Поздрави на всички!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 7:00 pm 
Аватар

Екстра излет бате Райко. И мойта жена преди 7 години ей така докато и покажа и дръпна 10 петнисти рибки от там :) . Радвам се, че се докосна то тези петнисти красавици. Така се почва най сладко - днеска една, наесен по 10 и догодина февруари на откриването :). Живи и здрави и все повече излети да има които да радват рибарските ни душици.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: 3а излета
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 7:58 pm 
Аватар

Аааааа---а :!: На прекрасно място си бил Бате Райко.Поздрави.И снимките са екстра.Всяка година минавам през Рибарица.Хубав е тоя Тетевенски балкан.И река Вит си е арна.Браво за чудесната разхотка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 8:03 pm 

Поздравления, Бате Райко! Откога го чакам твойто сефте на пъстърва, па макар и с желязо! Както казва Драго, така се почва. Пък по такива красиви места ти се иска и още, и още .... Дано да ги имаме и в бъдеще.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 8:48 pm 
Аватар

Вземам си думите обратно /от другия пост/ след тия снимки и откровени признания на "Виновника"!!! :lol: :lol: :lol:
От всичко описано едно е сигурно-Брате уловен си в плен от красотата на дивата пъстърва! Завинаги!
Добре си дошъл макар и още неосъзнаващ къде и за колко...!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 8:59 pm 

Вярно Бат Райко.
Този край на България си е много, много красив.
Дано не го съсипят окончателно с тези строежи на всевъзможни хотели и други подобни обекти за развлечение. За съжаление рибите в реките ще намаляват.
Вчера се карах на трима младежи, които претарашваха реката Осъм с мрежа. Резултатът им с мрежата беше по-лош отколкото моя с мухарката, което ме навежда на мисълта, че нещата с рибните запаси са много зле.
Днес по новините в националните телевизии широко коментират въпроса за стопанисването на държавните язовири. Пълна неразбория и противоречия. Анархията в тези водоеми е пълна. Не се знае кой стопанисва, кой управлява. С една дума-безстопанственост!Уж има едни да контролират, но явно не могат да се справят. Те пък се тресат от съмнения за корупционни сделки и са се взрели само в
"Големите програми" финансирани от фондове на ЕС за да си купуват катери и др. средства, но не виждат, че природата се унищожава поголовно. А трябва да се инвестира в нейното възобновяване.
Мъчно ми е да гледам реката как тече унило и немощно, задушена от мръсотии, затлачена от водорасли, маловодна вследствие на човешките дейности. Ще речете - поредният нечут вопъл. Е, поне си изплаках мъката пред Вас . Защото утре може да няма и къде да отида за риба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 15, 2009 9:09 pm 
Аватар

Ехееее ето го и моя човек Бате Райко.Уникален разказ поднесен с невероятни снимки и преживяване.Супер,зарадвах се много,защото гледките са прекрасни.Уникалан риба,сам си се уверил приателю.Благодаря,че сподели този разказ Бате Райко.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 16, 2009 7:08 am 
Аватар

Молодци, здравейте!! Радвам се, че разказчето, макар и постно откъм рибоснимков мат,риял ви е харесало!!
Веско..... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: , срам баце, СРАМ голем....аз и затова постнах само снимка на рибата!! Честно казано, щях да съм по-малко учуден, ако беше клъвнал шаран-кои, отколкото тая риба....Ходехме като пишман-туристи, облечени като за селски панаир...и въпреки всичко рибата взимаше като за последно!!! Пропуснах да ви кажа, че най-накрая и аз станах свидетел на тая вакханалия на живота, наречена люпене на майски мухи.....
Стояне, нещата отиват от зле....... към по-зле...
Жената, дето държи ключовете от трите къщички на "Тихият кът" се оказа, че е много навътре в риболова покрай мъжа си...Та тя разказваше за един от новите хотели, че отклонили реката в ново корито, за да могат да строят...На две-три места ясно си личеше как реката е изправяна като перловския канал. Синът ми сподели, че на няколко места силно е намирисвало на сероводород.....Е хайде кажете ми, като съсипем горните течения какво друго да чакаме за долните освен бозав цвят, "добър" мирис и килим от водорасли...и между килима некое и друго "менделеево" кефле-мутант......
За язовирите пък даже не ми се и говори - знаете колко ги обичам тия водоеми с клендаците в тях....Едно на ръка, че ги обезрибяват тотално, по-обезпокоителното е, че наред с обезрибяването ги и застрояват плътно до водата, което практически прави невъзможен дори и достъпа до тях!! Помните ли какво медийно чудо се развихри преди две години за строежите във вододайната зона на Искъра - ама как така, ама сега ще ги бутаме, па айде на прокурор тия дето разрешиха строежите и т.н. и т.н......
Щото поне веднъж месечно ходя до Говедарци та гледам какво става...ами нито една от тия постройки не е премахната, дори и не показва някакви признаци за изоставяне...напротив - по пътя е пълно с реклами, че се продават луксозни къщи на брега...
Изходът.....ами поне засега, за да се почувствате поне малко като нормални человеци, практикуващи едно чудесно хоби, изходът е Босна, Сърбия, Херцеговина и т.н. и т.н.....справка - постовете на Лъчо, Левката, Док и останалите колеги, които отидоха по тия места.....
Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Вто Юни 16, 2009 11:08 am 
Аватар

Друго си е, а бате Райко ? Друго си еееее .... 8) Поздрави и от все сърце се радвам за теб !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 16, 2009 12:57 pm 
Аватар

Бате здраво, с хубав репортаж и снимки ни радваш. Тръпката при пъстървите не е по- голяма от тази при клендаците, просто се лови на красиви места и лятото е по - прохладно.

По Мала Рибарица ходи ли, че чувам и там багерите роват за хотелски безумия..

Поздрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 16, 2009 4:32 pm 

Поздравления за хубавия излет Батко Райко!!!
Радвам се и за снимките!Започнаха яко да правят простотии по тия великолепни места.Как ще разделиш така река бе,пфу.Иначе се радвам,че сте си изкарали добре!!!!!! \:D/ \:D/
Поздрави!!!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 16, 2009 10:57 pm 

Отдавна чувам, че там руската мафия е изляла едни зловещи пари.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 17, 2009 4:19 pm 
Аватар

Наборе,значи идваш по нашият край и не дръна един телефон,айде от мен да мине!Иначе за рибарица,там просто е супер,поздрави за отмората и излета,запастърви се и ти ей.Това с блеснарката не е добре :lol: ,но аз съм сигурен че,няма да се прекфалифицираш :lol: .Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа