Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 10:27 pm 
Аватар

Алоха ! :)
Както обещах пускам репортажче от днешният риблов на р. Росица.
Малко предистория: Няколко пъти когато пътувахме с приятелката ми до Свищов виждах рекица, коато минава след с. Самоводене. Мислено се пренасях на брега и ловях едри кефали :) За да се стигне до днес!
Имах почти сигурна уговорка с К_bor за съвместен риболов дори от ранния следобед нататък да е. И тъй като бях забравил да си взема куки от Пловдив го питах откъде в Търново може да си намера. Упъти ме е магазин "Майсторски риблов". Сутрнта отидох там, поразгледах, купих си куки и се разговорих с момчето в магазина за местата, на които бих могъл да се поразходя. Доста подробно ми бе обяснено къде, кога и как(евала за отзивчивостта!!!) и се доубедих, че р. Росица до село Ресен ме чака! :)
Върнах се да понавържа малко джапанезета, пийнах кафенце на спокойвие и реших да тръгвам.

Изображение

Реката се намира съвсем близо до Търново и не след дълго бях на местото, на което ме упътиха - моста след селото.
Посрещна ме с леко хорско присъстие - някои си миеха колата, други ловяха на плувка под моста, а една колежка(дама на около 50) си беше подпряла колелото и ловеше на директен точно над моста.
Да си призная, щом поразгледах реката разбрах, че ще е доста различен излет от вчерашният. Пипнах водата - доста по-студена от тази на р. Янтра. Почти не се виждаха хранещи се риби.
Аз избрах да тръгна нагоре по течението.

Изображение

На едно место където бяха копали пясък и се беше образувало завирено място успях да уловя първата си риба за деня - мерен кефал, който отплува да става голям и да къса типети от по 0.18 и нагоре, па ако случайно не скъса, метаме му се на гърба и се опитваме да го усмирим :)
Това беше обаче. Последва дълга пауза. Аз вървях бавно нагоре по течението и се опитвах да облавям реката. Казвам "опитвах" защото се появи един умерен вятър, който ама направо ми правеше трудно замятането. В този момент съжалих, че нямам нещо над 4-ти клас с мен(да си седи там у нас на топлоІ. Просто рибите се търсеха навътре.
В този момент ми звънна K_bor и ми каза, че идва.
Щом ще го чакам реших да не продължавам нагоре и затова нагазих по-навътре с едничката идея да кечна нещо вече!
Първо замятане,нъц. Второ замятане - бааум, и бати Кефльо напъна въдицата доволно!
Беше по-малък от вчерашният, но и него си го биваше:

Изображение

Поснимахме се с пича и ги пуснах и него да порасне още ;)

Малко след това пристигна и колегата. Помислихме дали има смисъл да се местим на друга река и решихме, че по-добре да мъчим макар и редките риби.
Ето северната школа в действие :) :

Изображение

Не след дълго решихе с колата да идем доста по-нагоре по течението. Там също имало добри места. И не сбъркахме! Тук определено има годзили, ама ние се задоволихме с мерни риби.

Изображение

Изображение

Там съвсем до клоните на отсрещния бряг ударите бяха добри, но нищо различно от тези досега, които ловяхме.

Така продължихме още около два часа. Малко преди да се мръкне решихме да тръгваме.
Като цяло си мина добре. Все пак не може да е всеки пък като вчера на Янтра.

И за край, но не на последно място ето и двамата герои от разказа :)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Авг 13, 2009 11:14 pm 
Аватар

Краси, поздравления за хубавия излет. Благодаря ти за страхотните репортажи.

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 14, 2009 6:25 am 
Аватар

Краси, евала молодец!! Разказваш увлекателно, а това е пол,вината магия на един добър репортаж :wink: :wink: ...Бабацкото как се е посукал сластно кат танцьорка връз колец :lol: :lol: :lol: !!
И сега да не забравиш заръката ми да пращаш спецпоздрави на онзи титан на словото :wink: :wink: :wink: !! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 14, 2009 9:24 am 
Аватар

Bate Raiko написа:
И сега да не забравиш заръката ми да пращаш спецпоздрави на онзи титан на словото :wink: :wink: :wink: !! Поздрави!!!!

С него отложихме нещата за следващата седмица, че е мн натоварен в работата и е делничен ден му е тръдно.

Днес изчезвам за Велинград. Там ще се поразмина с риболова, но после отивам на с. Триград. Да се надявам да имам време, че вече графика е натоварен с мероприятия.

п.п. Някой ако знае рекица около Велинград, която да става, да сподели.Все пак, не се знае знае ли се ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 14, 2009 2:00 pm 

Ами как. През Велинград и на север от него тече р. Чепинска. Когато съм пътувал съм виждал доста рибари по течението и , но не съм спирал да видя какво ловят и как го ловят. Реката обаче изглежда типично балканска - не много голяма, бистра с редуващи се бързеи и вирове. Предполагам, че има мряна и клян, а в по-горното течение и пъстърва. Преди няколко години , когато бяха големите наводнения и реката преля по крайбрежните улици на Велинград, пъстървите от рибарника до Клептуза се изсипаха всичките в реката и хората си отловиха на пъстърва. Сега не знам как е. Ако има местни или запознати нека пишат във форума. И аз се интересувам защото имам намерение да се отбия там.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 17, 2009 4:06 pm 
Аватар

Ако сте на почивка във Велинград можете да отидете нагоре по Чепинска река , но по-добре е да отидете към Абланица !
Значи като излезете от града по посока на Сърница ( излизате покрай Клептуза ! :wink: ) на около 2 км има водослив отляво , а след още 200-300 м и отдясно ! На втория хващате надясно по макадама ! От дясната ви страна ще видите теснолинейката да се втурва през тунелите с пълна пара ( около 25-30 км/ч :D ) ...
След 3-4 км са хубавите места - ще стигнете до дълбока клисура , след нея има по-тихи места , удобни са за газене и за облавяне ! Пъстървите са редки , особено сега при ниската вода , а и мангалите всяка година чакат маловодието с нетърпение ! <mad
Но в зоната за която говоря е трудно да я мародерстват , така че опитайте и Успех !!! :lol: Който иска по-подробна инфо - на ЛС , че вандалите може би не спят ... :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 17, 2009 7:21 pm 
Аватар

Ей това се казва готина информация! Няма хън-мън:)

Краси, ако около Триград направиш нещо пускай репортаж да продължиш серията!

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 18, 2009 10:53 am 
Аватар

Абе добре , че жинътъ е от Чепино , та поразгледах околността ... :lol:
В интерес на истината съм ходил точно 2 пъти и то за по 3-4 часа , имам 1(една) единствена слука и то маломерна , но аз в пъстървовия риболов съм си лаик ! :oops: Но огледите ми са задълбочени - в долната част на реката - точно при водослива с Чепинска има мряна , а нагоре Абланица ( така се казва!) си държи пъстърва ! На около 4 км от водослива един местен си е ПОСТРОИЛ развъдник и при наводненията 2006 беше затънал яко , а мангалите имаха Бангу Васили ... :) И до днес се носят легенди за това "зарибяване" , а и "дъгите" са си още там! Рибите са редки и много наплашени, особено сега , когато водата е ниска (всъщност не съм ходил от 3 месеца та не зная колко точно е ниска, но предполагам! :oops: ) . Храна - ручейници и мамарци , видях и каменарки и някакви дребни червейчета , напълно непознати за мен ... Странно , но нимфи на майска не открих в тихите зони ! :roll:
След 2 седмици се каня да навестя тъщата - нали съм РЕНТИЕР \:D/ - и ще си отделя поне един ЦЯЛ ден за кефа , ей тъй между ремопнтните дейности ! После ще пиша ... :wink:
Толкова като обща информация !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа