Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Апр 15, 2005 9:16 am 
Аватар

Първо привет на всички от Габрово . И тука клена се раздвижи и ги почнах. Та в сряда към девет часа реших да се пробвам по реката около квартала и след петнайсе минути бях приводнен вече под Шиваров мост /Мунчо го знае къде е ,а аз така и не успявам да се свържа с тоя човек/, ама карай.Та там по-нагоре от тоя мост се влива една рекица в Янтра и реших да пробвам около вливането. Вързах една нимфа на ручейник-зеленка от тия под камъните дето строят от пясък и взех да фърлям. След двайсетина минути капо се чатнах ,че тая вода дето е на вливането е по-студена и се преместих стотина метра по-нагоре под един завод.И ги гледам кленчетата батъовите рипат та се късат.Вързах една осица джапанка 12 номер ,а под нея на трийсетина сантима турих една нимфа със златна глава тяла от фазан и хекъл/ точно тоя вид много го уважават кленовете/.Още с първото фърляне извадих едно рибе педарка, а другите се преместиха по-нагоре и аз след тях.Дръпнах още 4 набързо в по -тихото и тия пичове се изтеглиха в бързея и зеха да ми подминават осата. Сложих една суха фазанова с хекъл петлъов и малки крилца от петелски скалп /видях я преди седмица по лов и риболов френския/ и пак ги подкарах.По едно време гледам десетина метра нагоре при едно водовъртежче на два пъти се обърна нещо по така Едвам изчака да падне мушето и го отнесе ,завъргаля се из бързака, абе голям кеф.Като го извадих беше около трийсе и неколко сантима ,абе към половинка.След неколко дребнета дръпнах пак един ,брат му на първия и тъкмо блаженствах и ония от завода пуснаха една кафява студена вода и клендетата изчезнаха. Това впрочем го правят поняколко пъти на ден и колко съм се обаждал на еколозите , ама никой не ебава.Абе българска работа.Иначе рибетата си ги пуснах обратно,но ми направи впечатление , че още не се бяха издули.Миналата година носеха хайвер чак до средата на юли и тая сигурно ще е така.Четох ,че забраната ще е от 25.04 и значи има още малко време за подвизи.Та това е . От Янтра Габрово репортер беше ROBKO 1.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 15, 2005 9:24 am 
Forum Admin
Аватар

Браво, Росене, добър репортаж си пуснал.
Цитат:
Вързах една осица джапанка 12 номер ,а под нея на трийсетина сантима турих една нимфа със златна глава тяла от фазан и хекъл/ точно тоя вид много го уважават кленовете/

Интересен монтаж си направил. На коя муха ти удараа повече?

Поздрави!

Радо

П.С. Гледам, че пак не си си оправил аватара...Ако не можеш сам, пусни едно лично на administrator, че имаш проблем с него...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 8:47 am 
Аватар

Е, благодарско за коплимента за репортажа.А относно монтажа почти винаги връзвам отгоре джапанка ,най-често оса, а отдолу за кривката на куката при дупето на осата пускам трийсе-четиресе сантиметра повод и закачам нимфа . Преди я слагах на отделен повод обаче много се усукваше та го измъдрих така.Много е ефективно.Вземат и на двете ,като нимфата повечето пъти я удрят още с потъването и джапанката ми служи като индикатор.Няколко пъти миналата година имах дублета ,като веднъж и двата бяха около половинка/средния и малко над размер за тука/ и долния на нимфата го докарах пред краката и се откачи.Изглежда бяха двойка ,щото освен ,че еднакви, от другия -женски- потече хайвер, а беше началото на юли. Колкото до репортажния излет ,ходих и в петък и събота по същите места -те са ми на петнайсе минути път пеша-та в петък закачих доста следобяда ,като имаше един надхвърлящ трийсе и петте сантиметра и като го пусках някакъв дъртак ми вика"-Що го пускаш бе ,аз от петдесет години съм рибар и такова чудо не съм виждал". Викам му :"Щото утре пак ,ще си го фана като искам" и на тоя му стана лошо, а един друг до него ме кандърдисва да му ги продам.Габровска работа. А в събота слязох по надолу към края на града, но нищо ,само две три ми скочиха после се върнах на мойто място и до към пет часа извадих двадесетина, ама тоя път всички от петнайсе сантима до педя.Колкото до тоя "аватар" ,ако някой иска да го оправи щото аз хал хабер си нямам как.Айде да ходя да вържа някое муше ,че бая изпокъсах ,щото власното дето го връзвах за типет много се усукваше едно такова твърдо и се къса ,а и си купих един лидер на Кортланд и той жална майка , след пет излета стана на пружина и се чудя сега с какъв да го сменям, че то тука няма голям избор.То и това май стана дебел репортажец , обаче тая е така -голем мерак ,големо писание прави.Чао и наслука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 9:39 am 
Аватар

robko1 написа:
....а и си купих един лидер на Кортланд и той жална майка , след пет излета стана на пружина и се чудя сега с какъв да го сменям, че то тука няма голям избор.То и това май стана дебел репортажец , обаче тая е така -голем мерак ,големо писание прави.Чао и наслука на всички.

Репортаж като слънце.А за лидерите - що не вземеш сам да си ги вързваш от монофил,за кефал си е екстра.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 1:38 pm 

Миналата година, се облизвах покрай вировете на Янтра в Габрово доста.... Ходих в рибарския магазин на колелото за гарата да питам, като защо няма рибари и женицата, дето продаваше ми каза, че реката в града е забранена за риболов..... и аз, главанака и повярвах..... А беше пълно с клен....за средата на юни става дума...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 2:37 pm 
Аватар

To e вярно - забранено е, ама няма проблеми иначе:)

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ех мунчо
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 8:27 pm 

Ех Мунчо,
Като ученик работих едно лято в Габрово, имам 3 кефала на центъра край Рачо. Калпазанин ко да го прайш. Мушмурок...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 21, 2005 10:47 am 
Аватар

Миналата година наистина имаше забрана, но в дадени участъци от изворите до Ябълка ,от Веца до моста на Гостилица,както пълна забрана за Дряновската и Тревненската реки.Иначе в другите участъци, включително и в рамките на града нямаше забрана.Това освен ,че го четох в няколко вестника ,за по-сигурно се обадих и на търтеите от ИАРА и те потвърдиха.Не ми се ще обаче да ви казвам колко народ бракониерски се хвалеше с кленове"като бирени шишета" от Дряновска и Тревненска, а аз като пръв балък не припарих по тия места.Не ме яд за това,че не ходих ,а на тия от ИАРА,щото по цял ден лежат, пърдят и за толкова години нито веднъж не са ме проверили по реката.Последния път като ходих да им дигам скандал за язовир Смирненски ,шефа им набиваше едни дебели филии пържена риба ,която почти сигурно беше толстолоб.Питам се как ли го е уловил ,сигурно на копче с магданоз?!Ама това е тема за друго място.Иначе за лидера, правил съм си сам ,но е същото ,пресуква се бързо особено при сухите мухи с повечко косми.Не съм ползвал плетен и ако някой има опит да сподели как се държи във водата ,не потъва ли и усуква ли се бързо.А оня ден се видях с Христо/здрасти Христо/ пихме по бира и се уговорихме в петък да отидем по близките вирове.Айде ,че до забраната остава малко после ще се пише повече,макар че като прочетох колко гьолове покрай габровско са разрешени пак няма да ми остава мнго-много време.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа