Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Елешница 16.04.05
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 8:32 am 
Аватар

Вечерта на 16-ти сън не ме хвана. В 2 часа комшиите си изпращаха гостите и ихуто за кратко беше пренесено на улицата, после в 3 часа запука един дъжд и аз пак се събудих обзет от притеснения за предстоящия риболов, в 4 часа пък комшията се върна от работа и заблъска вратите на рендето. Ясно ми беше, че вече няма как да заспя и въпреки, че с Борислав се бяхме разбрали за 6 часа, станах. Как да е, в 5:50 като погледнах през балкона той беше вече долу и си подбираше музика за изпът и на него спането преди риболов не му се отдава много. Турихме би'зин и поехме в туристическо темпо към реката. Пътьом минахме през една друга река и на воблер чукнахме по някое друго кефалче. Към 8:30 бяхме на Елешница
Изображение
времето беше мрачно но топло, виждаше се разкъсване на облачността, абе деня си беше обещаващ. Борислав реши, че ще хваща големи риби на воблер, аз пък твърдо бях решил, че ще мухаря. Разделихме се, той надолу по течението аз на горе. Първите вирове на, които помятках не бяха много обещаващи, бях сложил малка жълта калинка, 14 номер, кефалчетата се спускаха, ама не можеха да я налапат добре, което ме поизнерви и в последствие калинката остана да разкрасява един клон над реката. Сложих един witch и продължих на горе, твърдо решен да си намеря чисто място с риба. Междувременно слънцето напече и настана една идилия. На около километър на горе по реката намерих един приятен вир и се виждаха прилични рибки. Нагазих леко във водата и ги почнах. На всяко хвърляне се вдигаше риба, най-вече малки, които само ми топваха мухата под водата, но явно заинтересовани от активността на дребосъка и по-едричките не закъсняха. Та след 4-5 хвърляния изкарах, хехе, първата си риба на муха (приемам поздравления :D ), втората съвсем не закъсня и за около половин час имах вече 4 риби, почти мерни, около 21 санта. Окрилен от постигнатият успех продължих да хвърлям, ама рибката явно се беше понаплашила и хич и не се вдигаше, та пак се изнервих и пак скъсах няколко мухи, ама си ги вземах защото клончето на, което се закачаха ми беше достъпно. Та явно в паузите през, които си връзвах мухите, сменях поводи и т.н., рибата се поуспокои. Видях на едно място, че се вдигна нещо заметнах и прас усетих приятна тежест на пръчката, ей го и него
Изображение
малко по-дълго от дръжката, сиреч около 30 санта. В този момент се влюбих в мухаренето. Докато го вадех, след него ходеше още едно същият размер и цяло ято по-дребни. Продължих да мятам, онова другото по едно време се вдигна до мухата, ама нещо не я хареса, умна риба- учи се от грешките на другите. Реших, че е крайно време да спра да тормозя рибата по този вир и се качих още на горе по реката. Намерих още две хубави места, от които дръпнах още 7 риби всичките мерни. Към 14 часа се задодаха едни черни облаци и взе да гърми, та реших да се връщам. Като стигнах мястото където бяхме оставили колата установих нейната липса, веднага заключих, че явно Борислав се е преместил съвсем на долу и продължих. Като стигнах моста го видях да обикаля нервно около един вир и нещо да виси до него, нещото беше един кефал около кило. Оказа се, че е изтървал и един по-голям от него. От моста над вира видях, че долу обикаля един добър кефалец и размаах мухарката, на четвърто-пето хвърляне го лепнах, имаше и зяпачи, какво ли си викаха- "егати майстора!" де да знаят хората, че това е едва 13-тата ми риба на муха :D За съжаление беше и последната ми за деня, бях се изморил доста и оплитах почти на всяко презентиращо хвърляне. Междувременно Борислав беше слязъл пак надолу да хваща онова голямото дето го е отървал, голям ентусиаст е това момче :wink: Аз сгънах такъма и се отдадох на заслужена почивка съзерцавайки природата. Накрая държа да отбележа, че всичките ми риби все още си плуват волно в реката, може и да ме псуват, може и с добро да ме споменават, кой знае... :D
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 10:25 am 

това е най-очарователният текст, който съм чел напоследък във форума. Поздравления за Бобо и сполучливия му дебют в мухаренето.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 4:40 pm 
Аватар

Браво, Бобо, и Честито! Добри "първи" риби!
Нека все повече хора да казват
Цитат:
"егати майстора!"
:lol:

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 6:53 pm 
Аватар

Браво , Бобо, все така давай. Аз още не съм открил сполучливо:)

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 9:57 pm 
Forum Admin
Аватар

Здрасти, Бо, много интересно си го надробил моабетчето, сладко, сладко като филийка с мед, ехехе, бравос брато!
Цитат:
Сложих един witch и продължих на горе

Мухата уич, имаш ли и некаква фотография, до колкото знам е некаква на обърната кука, суха мушица, разкажи повече за нея, много ще ми бъде интересно...
Значи, казваш жълтата калинка малинка не са я харесалли, пробва ли и други джапанки лапанки?
Как беше тръпката след този първи успешен риболов с муха, а?

Поздрвявам те за прекрасното отразяване на риболова!

Бъди здрав!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 17, 2005 11:02 pm 
Аватар

...

Последна промяна D-r Misho на Нед Юни 24, 2007 5:52 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 7:47 am 
Аватар

Мерси за поздравленията колеги! Мухарството някак си ми влезе под кожата :D Witch-а е Red Tag със светъл(бял) hackle, подобно на това, което даде Доктора, обаче hackle-a си е както при red tag само в предната част, не по цялото тяло. На мене този вариант на red tag ми харесва повече, защото мухата се вижда по-добре във водата а и определено, оня ден рибите я предпочитаха пред red tag. Друго, което пробвах беше една майска мушица с червеникаво тяло и пауново перо, светъл хакъл и бели крилца и на нея се вдигаха рибките. По едно време водата стана малко мътна от някъде, тогава сложих една осица за по-силна детонация и с нея се получи една странна работа. Имаше едни сухи клончета, които висяха съвсем до водата, като заметнах повода се преметна над едното клонче, обаче осата падна във водата нещо я дръпна надолу и ме оплете :wink: Ако бях сложил някоя по-малка муха 16-ти или 18-ти номер, сигурно щях да имам по-малко пропуски но и повече маломерки. На red tag това му е хубавото, че прави известна детонация като се засили повечко, а по-едрите рибки се виждаха, че стоят около дъното и в близост до подмолите, до като дребосъка шеташе в повърхностният слой на водата. Като цяло рибата се вдигаше на почти всяка муха която сложих, но най-много им се услади тоя witch, айде и снимка ви направих
Изображение

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ..
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 11:06 am 
Аватар

Еии, добър ден за риболов беше, няма спор!
Бобо определено мога да го похваля...кастинга му за начинаещ е много добър, определено мухарството му е в кръвта..,
Все така човече.. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 18, 2005 11:16 am 
Forum Admin
Аватар

Борислав написа:
Бобо определено мога да го похваля...кастинга му за начинаещ е много добър, определено мухарството му е в кръвта..,

Боре, викаш схваща ги бързо работите, а?
То като и преподавателя е добър, и ученика по-лесно възприема... :wink:

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа