Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:12 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: р.Клендорадо
МнениеПубликувано на: Вто Авг 31, 2010 7:03 pm 
Аватар

Ето малко разкази в картинки от моя излет:
Та, слязох на едно доста перспективно вирче и докато подготвях мухарката, в главата ми се въртяха картини на атакуващи рибоци, засичания, сгънати въдици и тресящи се шнурове. Като отворих кутията с мУите, се спрях на тоя киликандзер :
Изображение

Изглеждаше ми неустоим , идеален…И го вързах. Не знам от къде съм го взимал.. Започнах едни замятания, една борба и само се чуваше ВРРРРРРРРР Пляс и фърчоплана шляпваше, където той си реши и то най често на брега. Викам си : „ евах, ма’а му, хептем съм отвикнал да мяткам”. След нЕколкоминутни безуспешни опити да го пратя във водата, реших да го сменя. Всичко беше станало в едни хубави възли, че човек и да иска, не може така да ги направи. Наложи се влизане в бокса. Всичко ми трепереше при мисълта колко време губя в смяна, привързвания, а рибата само чака.
На края пак влязох в играта. Е, с новата муха задачата по приводняването беше вече лесна. И на второто подаване закачих в едно дърво и до там беше с перспективния вир, понеже се наложи да понагазя и рибите си биха шута.
След кратка разходка, имах атака на едно място и след малко упорство се запознах с ей тоя приятел :
Изображение
Не можа да се размине без снимки.
Изображение

Изображение

После имаше и по-малки :
Изображение

И по-големи:
Изображение
Изображение

Имаше и такива красавци :
Изображение

И като отворили едни усти………….ще ме глътнат :D

Изображение

Изображение

И така от място на място вадих по някоя риба и то повечето хубави според моите виждания.
На едно вирче нещо се позайграх - имаше кълване, но рибата не се закачваше. Брех …….
При поредното цопване на мухата ми последва такава яка атака , все едно че алигатор се спусна към примамката. Със силни плясъци се вдигна една вълна, инстинктивно засякох и къмто 15-ина метра шнур се опъна като простор. Последва мощно разтърсване направо изтресе водата от „простора” и след краткия момент, в който усетих тежеста на животното отсреща, всичко свърши…………….От устата ми неволно излязоха думите „ ма……ма му” ( не че имаше кой да ме чуе ). Помислих, че се е откачил, но алигатора си беше отишъл с мухата. Направо не повярвах, че това е истина. За пръв път в скромната ми мухарска практика, губя примамка не по храстите, а от риба. От големия адреналин и последвалото разочарование направо щях да седна във водата. Бях малко като в транс. Поосъзнах се, вързах на ново, но Лох Нес си беше отишъл.
Продължих. Излизаха пак хубави риби, но вече поставях летвата много високо и исках да хвана чудовището. И така при едно засичане, усетих силен противник. Този път успях да го поведа, но той много не беше съгласен – заби се в една растителност и не ми се мислеше ако пак скъса.
С много перипети успях да го доближа до брега и сега за пръв път изпитах нуждата от ония смешни кепчета с късите дръжки. Е, наложи се да се справям както мога. Хубаво, че и той уморен от борбата, не направи някое рязко движение. Извадих тоя клендок:

Изображение
Изображение
Изображение

Последва една фотосесия. Това беше рекорда ми на мухарка. Голям кеф. Понеже имах още малко време, продължих и …………..о , чудо – след няколко риби счупих рекорда. Пак борби и пак фотосесии.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Много приятен излет, даже най-добрия, който съм имал с трофейни (за мен ) риби.
Като снимах тия две торпеда си мислех: „ какво ли ще каже бате Райко…..”
Хайде, наслука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 31, 2010 8:13 pm 
Аватар

Ехеее....човек не може да насмогне да отговаря на новите теми бре, калпазани :D :D :D !! Бате, как какво ще кажа - ще кажа едно голямо БРАВО!!! Наистина си бил на Клендорадо :wink: :wink: :wink: !!! Поздравления за страхотния излет и благодарности за хубавите фотки!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 31, 2010 9:27 pm 
Аватар

A, ето още две фотки, които съм пропуснал:
Изображение
Изображение

това са двата клендока, които ми вдигнаха адреналина. Има малка разлика между тях, но са почти един калибър.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 31, 2010 10:17 pm 

Браво!Готин излет,хубави рибоци,хубави снимки!Поздравления!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 9:33 am 
Аватар

Браво приятел , добро скубане е паднало , а и тез яки клендури, направо си ти завидех :lol:.
Поздрави за страхотния излет 8).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 2:29 pm 

Където и да си бил - няма значение. По-важното е, че това което показваш заслужава възхищение. А пък аз все пак се ориентирам къде може да си бил. Ах, тези ярко червени перки....?! Красота!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 2:40 pm 
Аватар

:smt023

Последна промяна heifisch на Чет Сеп 02, 2010 2:55 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 2:50 pm 
Аватар

Много благодарности на всички.

Искам да питам дали някой е ловил с такава муха :

Изображение

щото при мен приводняването на това чудо не се получи, а иначе е готина.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 3:11 pm 
Аватар

Колега, слагай я смело!!!
... на шапката!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 3:37 pm 
Аватар

Напълно солидарен с Ангел - това са някакви "творчески имитации" на хора, които вероятно нямат идея от технологията на мухаренето. Това бръмчане и последващите възли, които си установил по лидера-типета, се дължат на "твърдото крило", което "мейкъра" е сложил на бабалюжката - то наистина изглежда красиво и е като истинското, но предизвиква ужасяващи трудности при мятането на "мухата"...Затова - бодвай смело на капата :D :D :D !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 4:45 pm 

Колега ,това е една великолепна имитация на стадия"спент"/умряла/ майска еднодневка. Трудностите при полагането са типични при всички големи образци с криле-включително и ручейници от еленова козина , и стимулатори. Тук просто трябва дълъг и по-дебел типет,от флуорокарбон.Колкото по-бавно и плавно замяташ, толкова по-добре-мухата ще лети сама, като стрела. Това е муха за пъстърва, за строго определено време на годината-тези магически няколко дни, когато се люпи голямата майска, когато във добрата стара Англия един ден риболов струва 300 паунда. Замятането със подобни мухи изисква определено нагаждане.Колкото по-бързо и нервно "шибаш" със пръта, толкова повече се усуква влакното. Така че, по-спокойно \:D/ -рибите няма да избягат.А за сега конкретно-отдавна не е май, така че давай на другите образци!!
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 5:30 pm 
Аватар

Благодаря за бързите отговори.
След препятствията ми с тази муха стигнах до извода, който ми дадохте ( Ангел и бате Райко ). То не бяха възли само по лидера и типета, то цялата муха беше като топче прежда. Зачудих се дали проблема не е в мен. Ще я прибера за сега в кутията да отлежава, пък може някога, ако уцеля момента, за който казва Данчо Савов да се пробвам пак и с по-леки движения.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 8:15 pm 

Успех,колега :D :D \:D/ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 11:20 pm 
Аватар

Мухата е чудесна ,само малко тунинг с ножицата и си в играта.на подобна имам лични рекорди...Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 03, 2010 2:48 pm 
Аватар

И мен мухата ме разби, страшна е.Рибите също са невероятни !

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа