Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Май 04, 2005 5:31 pm 
Аватар

Ще се осмеля да ви разкажа преживяванията си в град Априлци- квартал Острец, и Острешка река,макар и с риск да не навредя на реката.
Но за да е пълноценен разказа трябва да започнем по-от рано.В четвъртък имахме физическо в училище и докато играехме футбол се получи спортна травма-ритнаха ме в прасеца.Отидох на лекар щото много болеше и той каза че имам някакъв вътрешен хематом и че не трябва да ходя никъде.Пък като го пиитах на риба може ли напарво ми се изсмя.И така с ластичен чорап на крака и разните му там мазила в събота заминахме за Априлци.
Аз естествено тайно бях взел мухарката и кутиите с мухите-абе напарво сичко без ботушите.Още като пристигнах дядо ми ми заразправя че видял хубава риба на моста.Въпросния мост се намираше на 250 метра от нас. Тук искам да поясня за да няма грешно разбрали.Съвсем вярно е че има участък който е забранен в тази река, но аз не съм ловил там и ни няй малко не съм бракониерствал.Пределно ясно ми е докъде е разрешен риболова-за любопитните-до моста на Пенкина Стружна.
Но да се върнем на реката.В събота отидох до въпросното място само че водата беше сравнително мътна и коцукайки се върнах-въобще не лових.На другата сутрин-Великден ак куцукайки се дотътрих до въпросното място и започнах да сглобявам мухарката.Никога преди не съм хващал риба толкова ниско защото просто не е имало.Лично според мен тази риба е слезнала по раката, защото тази година реката беше с огромни размери и промени цялото корито-включително вира , вкойто ловях.Та огледах аз мястото-мост-и под моста вир.Залепих се до каменната колона на мосат и вързах някаква нимфа...и така изреждам си аз нимфите ама риба нет.И в един прекрасн момент забелязах как рибата скочи на 2 метра пред мен точно до каменната колона където се образуваше дълбок подмол.С треперещи ръзе вързах суха муха малък седж №14 от кокоше перце и още на 5 тото хвърляне рибата удари.За съжаление наби в подмола и моментално скъса.Тука побеснях за това ето ви няколко снимки от реката които баща ми направи за успокоение...пък после продължавам..
Изображение
Изображение
Изображение
Та така-тея снимки са от забранената част-ама и там риби има толкова колкото в разрешената-понеже имам приятели дето ходят да бракониерстват и като цяло не хващат нищо повече.
Та прибирам се аз бесен вкъщи и почвам да мърморя.По едно време на баща ми явно му е писнало и ми вика кажи къде да те закарам че да млъкнеш.Аз веднага му посочих един от най-перспективните вирове и след 5 минути отново сглобявах въдицата.Приклекнах от едната страна на вира и заоглеждах като внимателно облавях участъците които ми се струваха примамливи.По едно време забелязах че на отсрещния бряг точно под един храст,под една надвиснала туфа нещо направи кръгче на повърхността.Не след дълго рибата отново целуна водната повърхност.ЗАпочнаха опитите ми за замятане ъв въросния участък-скъсах поне 4 мухи уцелих поне 20 пъти на 10 см от мястото-виждах как гадта сакча само и единствено под въпросанта туфа треволяк.Накрая с поредното кръгово замятане-този път бих казал перфектното кръгово замятане-уцелих точно въпросния участък и веднага последва удар.Ловях на бял седж от еленова козина с червен край.Избрах бял цвят защото ми се стори че рибата събираше паднали във водата черешови дръвчета-колкото и странно да ви звучи.Ето я и самата риба -26 см балканка с прекрасна окраска.
Изображение
Изображение
С това приключих риболова и звъннах на баща ми да дойде да ме прибере-беше ми минало за старата риба поне малко, все пак и тази беше трудна за надхитряване.Върнах се вкъщи ядохме -направо пирувахме и после се събрахме с приятели да играем карти.
Мен обаче не ме свърта на едно място и в 6 и 30 отново бях на вира под моста.Зад мен бахя всички тия дето играеха карти с мен ама аз ги поизгоних да си действам насаме с рибата.
Изредих поне 12 вида мухи-малки големи всякакви- рибата никаква я нямаше-взе да се смрачава.Вързах една обикновена майсак мушица с черна опашка черен хакъл и лъскаво телце.РИбата я атакува и последва засечка- красив скок поне 50 см над водата и през мен протече ток-после още един и още един след това рибата се поумори-цели три скока направи и то великолепни.Накрая легна като парцал и биде извадена чрез нагазване и изнасяне на другия полегат бряг-не исках да рискувам да я вдигна на детона. Старата муха висеше на горната й устна-явно това не я притесняваше много и продължаваше да се храни.На дължина беше 35 см.Ето и синмките.Съжалявам че са толкова малки но просто спазвам правилата във форума не че нямама големи.
Изображение
Изображение
Изображение
Есетствено останах предоволен от първия ден на Великден.И за пореден път се убедих във величието на мухарския риболов.В коремът на рибата имаше само мухи и една малка рибка.Преди два дни колеги са пробвали да я уловят на същото място на стръв безуспешно.Рибата не с впечатляващи размери но за мен си е най добрата риба която съм хванал с мухарката.Надявам се за напред да има и по-добри.
ПП Между другто в Априлци сме си направили нещо като състезание със всички познати колеги-предишния рекорд беше 32!
Поздрави на всички и още веднъж благодаря на всички кото ми просветиха и продължават да го правят в Мухарския риболов!
Станислав Мънков

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хай
МнениеПубликувано на: Сря Май 04, 2005 10:28 pm 

Аз винаги съм казвал, че Станислав е голяма работа. Бих желал синът ми на неговите години да има поне същите умения. Поздрави, приютелю, за хубавите риби и страхотните преживявания.
Бат ти Стан

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Браво Браво
МнениеПубликувано на: Сря Май 04, 2005 11:32 pm 
Аватар

Колега справил си се супер направо е върха.
Имал си успех браво,моите поздравления,И със ЗДРАВЕ
НАСЛУКА>>>>>.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 05, 2005 7:40 am 
Аватар

Браво, Станиславе, това се казва "репортаж от събитието". Все такива, че и по големи риби занапред!

Поздрави!

П.П. Няма ли да е добре по някакъв начин ( с по едно изречение, пък после с ЛС) да се обявява кой къде мисли да ходи през уикенда, за да не се разминават хората. Пример - Валери с групата от София преди няколко седмици. Това ми хрумна, понеже за една идея се разминах с 3 дневна разходка до Априлци по Великден и може би също щяхме да не се срещнем с Мънков.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 05, 2005 7:45 am 
Аватар

Браво бе Стани,
най- много ми хареса факта ,че си намерил другата си муха (скъсаната предишния ден) още в устата и. :shock: И това ме навежда на мисли които не ми харесват. Това (пъстървата) си е машина за ядене бре! :wink: :lol:
Поздрави и все така наслука! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 05, 2005 8:33 am 

Браво,бате!
Поздравления за добрите риби и прекрасният репортаж!
Само така!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 05, 2005 8:46 am 

Браво Станиславе,супер си :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Май 05, 2005 8:25 pm 

Бравос.Само така."Рибата не с впечатляващи размери"-И да не ти пука, за размера на рибата...не зависи от теб колко ще е голяма, но зависи от теб дали ще я хванеш...а ти си я хванал :D

П.П. И да се оправяш ей :wink: Не искам да те гледам как куцаш на следващото състезание на Видрите :D

Поздрави !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Браво МЪНКОВ
МнениеПубликувано на: Пет Май 06, 2005 11:37 am 

Поздравявам те с успешния риболов който си направил,между другото кага ще ходим двамата на риба за пъстърва на някоя река или можеш да ме заведеш на Априлци както искаш просто ми пиши,ще бъда много доволен,между другото бях на искрецка река и ловях на блесна имах само един удар но не хванах риба,реката е голяма и не позволявя риболов с мухарка,казаха ми,че са пуснали много малки и риболовът е забранен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 09, 2005 7:29 am 
Forum Admin
Аватар

Станиславчо, браво бе сладур, ех как ми е кеф да чета репортажи, така написани от душа.
Ей мишморок, първия път като ти скъса, с какво влакно и подава?

Поздрави и все такива репортажи да пускаш :wink:

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 09, 2005 9:22 am 
Аватар

Прекрасен разказ, Станиславе!
Много се радвам, че си прекарал тези страхотни мигове с мухарката и аз ги преживях, докато чртях написаното!
Винаги съм мислел, че не е важно колко риби си хванал за деня- тя всяка уловена пъстърва носи незабравимо изживяване.
Поздравления за чудесният излет и красивите риби!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 10, 2005 11:38 am 
Аватар

Браво, колега, страшен си!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 11, 2005 3:46 pm 
Аватар

Мерси за хубавите думи. Първия път бях с 0,16 от онова готиното дето го продават братя Ралчеви-ама не е вината във влакнтото тя гадта се мушна под бетонната конструкция и то се е протрило!
Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа