Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Май 23, 2005 10:54 am 

Та един приятел се прибра от Германия за кратко и както бяхме говорили отидохме за риба. Иван-Формата, ей стабилен тип е това момче. Пали колата от Благоевград и хоп в София. Там се чакахме с Акулата, д-р Косьо и Веско/ приятел на доктора/. Ами къде при това ниво на реките?
Решихме на Искър в района на Говедарци. Още, като видяхме реката се разбра, че е отлична за екстремно спускане с лодки. Поне беше бистра. Разположихме такъмите, наградиха ни крави, дори една се опита да бутне колата на Косьо в реката. А едно куче се облизваше около нас. Както е характерно за тези събития се наизвадиха мухи и се започна Немска, Френска и т.н. -школи :D По едно време се усетихме, че времето тече и започна същинският риболов. Замятахме с нимфи, които са доста тежки. На едно от местата, Акулата се провря с елегантен шпагат и с риск да го отнесе реката в посока Самоков направи една бърза серия от няколко рибки. Тръгнахме нагоре, като доктора твърдо заложи на сухата муха и улови две риби. А наща група с Акулта и Формата бе нападната в гръб от облизващото се куче, но разбра, че с Горна Джумая и Сандански шега не бива. Реката беше голяма и местата трудни за риба. След това се преместихме над Говедарци, като с интерес и почуда установих липста на една та ми секция на въдицата. Бре търсене, търсене нямя. По едно време ми мина и я прежалих и само чувам от Формата.
Ехееее Ваньо, кой ще почерпи с бирааааа....-та се намери липсата.
Форма Браво! Показа и нимфи и после дръпна няколко рибки.
Акулта също направи две серии. Рибите бяха балканки малко под и над нормата. При мен нещата и от към неуспешен риболов и "карък" продължиха стабилно с падането на кутията с мухите в реката и последвалото гонене.
Ами така за този ден,. Въпреки трудната река се хванаха риби, губиха се въдици и кутии :D.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 23, 2005 11:35 am 
Аватар

Е браво бре! Хубав излет, това е най-важното. Аз тази година съм хванал една пъстървичка около нормата (по-скоро под...) Е жива и здрава си е... :lol:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 23, 2005 5:48 pm 

Мунчо написа:
Е браво бре! Хубав излет, това е най-важното. Аз тази година съм хванал една пъстървичка около нормата (по-скоро под...) Е жива и здрава си е... :lol:

А много благодарско за Бравото! То и аз като успея да ги хвана ги пускам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 23, 2005 8:33 pm 
Аватар

Хе е Иване що не ги прават тiя пущини от една част та да не ги губим ти а ми ти излишни части. :wink:
Ма добре се е справил Формата надушил е къде е изгубената част и веднага е я намерил.Ма викаш и куче ви е гонило ми то ако не е било то как ке запомните риболова какво е риболов ако преди това не ви е гонило куче и ето тука пак са се проявили наште момчета Формата и Акулата как само храбро са го изгонили тоя дзвер. :D

Айде и ке чекаме и снимчици ако има от тоя незабравим риболов.Та да се насладим и ние на него.Добро излетче сте си спретнали, дано повече такива хубави излети ни радват.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2005 6:41 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет на всички, ловящи по Искара с мушички!
Ехехе, Ванка, много добре си го написал, ако знаеш какво стана на другия ден като бехме с Док и Формата отново.
Съвсем скоро ки разкажа и аз малко клюкини от събитието, ма чакам първо снимките да станат готови...

Поздрави на всички от Сандански!

Радо Голтупански

П.С. Я да зема да драсна два реда аз за днешните премеждия...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Май 27, 2005 2:48 pm 
Forum Admin
Аватар

от Владимиров

Чай да поздравя и аз Ванката и останалите за успешния излед,който пак бе споделен с нас БЛАГОДАРНОСТИ за инфото.
Тааа поздрави по темата и така а и Радо фани и званни да се скив....Аре наслука и ше се скив при Ралчевииии....Бейбййбииссс чао от Владимировввв

модерирано

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 01, 2005 1:08 pm 
Forum Admin
Аватар

Това е самата история, която ще бъде качена в сайта скоро...
Приятно четене

Привет на всички, ловящи с мушички!

Следващите редове ще бъдат посветени на един риболовен излет по река Искър около с. Говедарци, на който бях в компанията на моите приятели Иван Формата, Иван Пигов, Д-р Косьо Братанов и Веско.

С Формата и Пигов решихме да отидем с Фиестата на Формата – Бялата стрела, като предварително се бяхме разбрали и с Косьо и Веско, да се чакаме на изхода на София, за да направим един съвместен мухарски риболов.

Избрахме река Искър около с. Говедарци, защото след обилните валежи напоследък, имахме информация, че само тя, от реките наблизо, е останала бистра. Да, но след като стигнахме на уговореното място, разбрахме, че е огромна и прекрасното настроение, в което се намирахме след срещата ни се помрачи за миг. Казвам за миг, защото въпреки пълноводието на реката, даващо предпоставки за труден риболов с муха и шнур, на бързо сформирания лагер сбор от петима ни, си разменихме полезни идеи за това, как да подходим в ситуацията.

Изображение

Стъкмяването на такъмите ни за предстоящия риболов мина под мотото “Човек се учи докато е жив” и по традиция, показахме личните си колекции с изкуствени мухи, които бързо започнаха да “прелитат” от кутия на кутия, докато не получи всеки от нас муха от колегите си, каквато нямаше. Именно в това се състои и ползата на тези общи мухарски риболовни излети, защото обмяната на опит, като мухи и тактики на риболов, благоприятства за усъвършенстването на всеки един от нас, и едновременно с това за повдигане на нивото на мухарския риболов в България.

Настроението отново беше приповдигнато и пред любопитните очи на стадо крави, всеки от нас си избра място на реката, които в този момент не бяха в изобилие.

След първоначалната ни разходка по реката и изпробването на няколко места, които се оказаха неперспективни, се случи да се срещнем с Пигов и Формата на едно място, което от пръв поглед си личеше, че държеше риба. Мястото беше дълго около десет метра. Зад един паднал боров клон, реката бавно миеше големи гладки камъни, зад които беше идеално място за отдих на някоя гладна и изморена от бурния поток пъстърва.

От личния ми опит по пъстървовите реки до сега знам, че когато нивото е огромно, пъстървата избира местата от реката с най-бавно движение – зад огромни камъни, паднали дървета, разливи и др.

Решихме, че поради студената снежна вода и това, че не се виждаха каквито и да е люпещи се насекоми наоколо, риболова със суха муха, ще се окаже по-неподходящ и затова направо преминахме на нимфи. Гласувах пълно доверие на най-новите си изобретения, ручейници - утежнение с олово и златни глави, на големи номера куки. Застанах в началото на мястото и започнах да подавам и водя по системата “Чешка нимфа” два ручейника, вързани един след друг на растояние около 60 см.

На третото замятане и водене на линията със скорост равна на тази на течението, усетих удар на един метър под мен и засякох рибата. Любимата ми мухарка, моята вярна слугиня в онзи момент, заигра щастлива туист, но радостта и на двама ни трая няколко секунди, в които пъстървата излезе на повърхността направи един кръг, откачи се и си замина безславно. Това изключително много ме амбицира и след като проверих върховете на куките и се убедих, че всичко е наред изпаднах в онова състояние, познато на всеки страстен муха. Концентрирах се максимално, и подадох с премерено движение нимфите отново по същия маршрут. Докато те се движеха свободно по течението и дясната ми ръка почти трепереше в очакване на следващата засечка, съзнанието ми беше изцяло и единствено заето от момента, в който засичам и усещам приятното чувство на вибрираща тежест в края на линията.

Не чаках дълго... На едно от поредните минавания на нимфите зад един от големите камъни на дъното, усетих отново удар, този път по- силно и отсечено от предишния и след като засякох, една красива балканка вече танцуваше наляво и надясно дирижирана от мухарката ми.

Изображение

След като Формата ми помогна да я снимаме и увековечим, я откачих внимателно от нимфата, която тя беше така жадно захапала и я освободих обратно във водата, за което получих одобрението и поздравленията на моите двама приятели.

Опитах още няколко минути след това, в които имах само леки удари, но нямах късмета да засека риба. Моите приятели Формата и Пигов се оплакаха от същото.

Разбрахме се да сменим мястото и да опитаме нагоре по течението. Изминахме един километър от реката и след като не открихме и едно място на което да опитаме, се върнахме обратно, където заварихме Косьо и Веско на мястото, на което бяхме първоначално

Косьо беше доказал класата си, като беше хванал от същото място една балканка на суха муха и една беше изтървал. След като накрая мястото беше оползотворено, решихме да отидем доста по-нагоре, където се оказа, че течението е по-слабо. Минахме над един от притоците на реката, който, с огромния си дебит, беше основния виновник за високото ниво на реката надолу.

На новите места решихме да се пръснем по реката и да покрием по голям периметър. Аз тръгнах надолу, Косьо и Веско останаха да ловят там, а Пигов и Формата отидоха нагоре по реката.

Изображение

Спускайки се по реката, преминах може би около два километра, от които успях да изловя към десет места, приличащи си много по това, че бяха зад храсти, в подмоли на отсечени брегове или по-бавни участъци зад камъни. Имах късмета да уловя още шест пъстърви и въпреки това, че две от тях бяха мерни, ги върнах всичките във водата, с надеждата, че някой ден ще ги срещна пак, но пораснали, като по-достойни противници.

Изображение

Към края на дена, след като се събрахме отново всички на мястото, от където се бяхме разделили с моите приятели, разбрах че Формата, който въпреки, че до тогава не беше опитвал риболова с нимфа на пъстърва, беше проявил изключителен усет.

Изображение

Разчитайки изцяло на теоретичната подготовка, беше се представил похвално добре, като беше уловил три пъстърви. Човека прости си ги ловеше...

След като отдадохме дължимото внимание на вечерята в едно от крайпътните заведения, където всеки от нас сподели своите впечатления от изминатия риболовен излет, се качихме отново по колите и последвахме лъкатушещата снага на пълноводната и величествена река.

На слука на всички, решили да опитат късмета си по р. Искър с мушички!

П.С.На следващия ден повторихме риболова там, (последните две снимки са от втория риболов), но в друг състав Иван Формата, Д-р Мишо и аз, при което Док и аз хванахме по една рибка, а Формата доказа, че първите три пъстърви, които хвана първия ден, не са били случайни. На втория ден хвана още три...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: a
МнениеПубликувано на: Сря Юни 01, 2005 3:33 pm 
Аватар

Поздравления колеги много добър излед сте направили.
ММ да питам каде по точно са тези места над селото и аз ходим ма не намерих подобни.
Радо кажи ми каде е ако може БЛАГОДАРЯ предварително...........

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: a
МнениеПубликувано на: Сря Юни 01, 2005 6:56 pm 
Forum Admin
Аватар

владимиров написа:
Поздравления колеги много добър излед сте направили.
ММ да питам каде по точно са тези места над селото и аз ходим ма не намерих подобни.
Радо кажи ми каде е ако може БЛАГОДАРЯ предварително...........

Бобко, точно като влезеш в с. Говедарци и като започнеш от единия край на селото и вървиш и вървиш нагоре по реката, местата са там в самата река.
Всяко по-бавно място от реката е "място", не знам как да го обесна по друг начин. Ето са едно точно обеснение:
Изображение
Е са например на тая снимка, местото е зад дънерчето дето след него се съединяват двата ръкава...
Вървиш и пробваш, онзи ден минах около 5 километра от реката...
Тя беше голяма и месатата, които стваха за риболов бяха около 10-тина.
Надявам се да съм ти помогнал, ако не, като отидем другия път ще ги видиш на място :wink:

Всичко добро!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: he
МнениеПубликувано на: Сря Юни 01, 2005 9:13 pm 
Аватар

Мерси Радо за тази информация та за това когато идем ще буде когате се обадиш и сме там знаеш че съм готов,
УСпеь до тогава и да званнкате ей...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 02, 2005 3:38 pm 

Здравейте ,колеги.
Както вече стана ясно от поста на Пигов и Акулата едно от действащите лица на тоя хубав излет бе и моя милост.Гореспоменатите вече колеги и прекрасни приятели ,разказаха в най-подробен вид за наще преживелици из искърските притоци и за туй,аз ще акцентирам на некои детайли,които скромният ни домакин ,може би умишлено не споменава.
С оглед на зплануваното ми "пролетно"прибиране в Бг бях навързал изключително нимфи и въобще всякакъв вид мухи за пъстървов риболов,така че като отида на реката да не страдам поне от липсата на подходящи примамки.Стигайки на реката с момчетата не се зачудих нито за миг и навързах 3 от моите нимфи,пренебрегвайки по този начин учтивото предложение на Акулата ,да сложа една от неговите.Голяма грешка................!!!!
Както вече бе споменато ловехме по чешкия метод и с първите няколко подавани ми стана ясно,че тая,с моите"корекомски"нимфи :D няма да стане.Не ,че нимфите бяха лоши..,не,просто бяха неподходящи за моментните условия,защото бяха твърде леки и по никакъв начи не успявах да ги смъкна до дъното на реката,което от своя страна бе задължителна предпоставка за успех.Така с накърнено самочувствие се отправих към Акулата с молбата ,всье пак даа ми заеме една от неговите нови и силно утежнени нимфи ,имитиращи ручеиник.
Колеги най-откровено ви казвам,че тази муха на Акулата е най добрата имитация на ручейник ,която съм виждал....,а не е да не сам виждал.В последствие се доказа тая ми ти бабалюга и на практика,като и рибите ,които хванахме са живи свидетели и могат да потвъдят думите ми.И през двата дена уловените риби се хванаха изключително на тази нимфа.
Браво ,Акула признал съм те

ПС:Поздрави от тук и на Док Косьо,с който имах честа да се запозная и да споделим опит,фин Човек;респект!Неговият приятел Веско също не сам забравил и ще се радвам ,и на бъдещи срещи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 03, 2005 2:19 pm 
Аватар

От време на време ги посещавам тези места, без успех естествено, но ми е направило впечатление че байчовците и хлапетата ловят само на ручейник и само на такива места които Акулата описа. Тактиката му е майката и разузнаване.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа