Привет на всички, ловящи по Искъра с мушички!
Дойде ред и на тази история, която малко се забави, заради подготовката на снимките.
Случката се разви в денят преди да отидем с Бобко, Чепето и Владо.
Имха възможността да отида на риболов с Nia, с която да половим малко рибки и да направим малко снимки.
За реката няма да говоря, условията не бяха по-различни от тези, които Владо описа в предишната тема.
Реката, както сами виждате от този неин приток, беше доста голяма и буйна, но със бистър цвят.
Вече стана ясно от темата на Владо, че нимфите, които напоследък използвам, и то само тях, са ручейниците:
Но онзи ден, поради хубавото време в началото, реших да опитам и Клинкхамерите ми. Оказаха се доста апетитни за няколко малки пъстърви, които издърпах в плитките разливи:
Точно за окраската на рибките, които не бяха големи, стана ясно по-рано в една тема, че тя много приличаше на тази на големите обли камъни и чакъл по дъното - сивозеленикава.
Невероятно красивите риби, не се срамуваха да застанат пред обиктива на фотоапарата на Nia.
Известно услилие изискваше от страна на Nia да хване точния момент, който толкова много държах да бъде спазен - моментът на пускане на рибката, когато тя поема обратния път към свободата си.
Най-интересното преживяване през деня беше, когато в едни разливи, които са отделени от реката забелязах няколко издайни кръгчета на повърхността, по които открих три пъстърви.
Следваше вълнуващия момент - тяхното улавяне да бъде фотографирано:
Смея да кажа, че Nia прояви изключителен професионализам при заснемането на тези трудни моменти. Сигурно не и е било лесно при цялото уговаряне на снимачния режим, къде точно да очаква удъра и кога да снима.
"Виждап ли онзи храст.., пред него на един метър пяната виждаш ли я..., а сега на трийси сантиметра в дясно фокусирай и очаквай мухата ми да се приземи на това място..., веднага след като падне мухата имай готовност да щракнеш рибата, която ще изскочи, ...а така, щракна ли?", това бяха част от наставленията ми, която просто бяха излишни, тя си знаеше работата. Две подавания на мухата - две танцуващи пъстърви:
Снимката на мухата която използвах е в момента все още като муха на месеца, там може да я види всеки, на който му е любопитно.
Получи се един сравнително добър риболовен излет, надявам се и за Nia, на която искам публично да изкажа моите сърдечни благодарности, че ме изтърпя онзи ден.
На всички вас пожелавам приятно откриване на сезона!
Радо
П.С. Nia, благодаря ти, за мен беше истинско удоволствие да работим заедно!