Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Юни 20, 2005 2:16 pm 
Аватар

Снимки нама :( !
На реката бяхме около 8.30. Кратка метероСводка- време топло, по-късно горещо, вятър на пориви до силен, разкъсана облачност, реката голяма но не мътна.
При първете си замятания с малка джапанка- мравка с крила реших, че риболова ще е труден - рибите не бяха там където очаквах да са- покрай брега. Почнах да ги търся в плитките бързей - там скачаха по мухата. Тогава реших да им приготвя "мокро муше по новозаландски"- зад мравката. В бързея под мен почнах да дърпам кленчета около педя. Тъй-като повечето риби се хващаха на мократа муха, мравката заприлича на мокра в бързата вода, смених джапанката с втора мокра муха. Започна гол след гол. Вървях по реката и сменях мокрите мухи само ако видех сляпо разливче врязано в брега и под дървета или храсти. Там успявах да излъжа някое кефале. На няколко хубави разлати бързея хващах риби на всяко хвърляне , че няколко пъти и по 2 наведнъж. Понеже ловях с куки фабрично без контри имаше и откачания, но сред толкова много рибоци това хич не ме ядосваше.
Малко конкретика- мушетата бяха тип Професор и черно-сиви(не им знам имената) на номера 12 и 14 . Най успешно водене се оказа замятане под ъгъл на течението и изпъване и задържане на линията - мухите се дрижат ветрилообразно.Придърпване тип галежи по баджаци :lol: , ако линията е изпъната засечките не са толкоз необходими. Основно рибоците лапаха първата муха-вива професоре, мислех че тя е по-удачна, но ми хрумна да ги разменя с черната и се оказа, че всъшност просто лапат първата от двойката.
Резултата от излета беше повече от 60 кефала с размери до и около педя, около десетина около 25 см. и доста уклей и бързици - основно рибите бяха заловени на мокрите мухи.
Доволен съм от риболова, защото мокрите мухи не бяха основното нещо на което разчитам при риболов, а сега ме зарадваха с първия добър риболов на кефал за това лято!
ПОздрави на всички- ползвайте мокри мушички
:wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 20, 2005 2:26 pm 

И аз бях на Вит, но по-високо-под Садовец.... На суха муха, по реката-пълна скръб-пълно беше с кленчета обаче не взимат-покажат се, погледнат и потънат пак... Опитвах нимфи, стримери, мокри мухи, двойка-мокра-суха.... скръб-единични кленчета. Само в една утока успях да хвана десетина "педяра" на оса и мравка. На аутопсията всички риби се оказаха пълни с дуди.....
В късния следобед се лови добре по бързеите на блесна-въртяща се, малка, бяла....
Потроших се от 9ч. сутринта до 6ч.вечерта с мухарката..... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 20, 2005 2:40 pm 
Аватар

Въпреки топлото време и вода рибата трудно се лъжеше на бръмбаретки, единственните места мъдето вземаше добре бяха тънките бързейчета и в близост до тях. Криенето и замятане от по-далечна дистанция носеха успех.
Мисля, че дъждовете и голямата вода са отнесли голяма част от скакалците и бръмбарчетата - малко ми се сториха насекомите около водата. Може би за туй рибата не ги и търсеше.
Направи ми вчепетление и липсата на водорасли в реката.

п.с На нимфа Велин дръпна 2 рибета .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа