В този горещ неделен ден около 9 ч. се появихме на реката Джийвс, Велин(братчеда), Ивайло-Пифа(за пръв път с мухарака) и аз. По-късно се появи и Боби Владимиров. Реката беше баят по-голяма от това което видяхме на мухарския събор там. Водата бе доста студена и както се оказа това оказваше влияние на поведението на клена. Разделихме се , като аз и Пифа(исках да сме заедно за да му давам някои напътствия) тръгнахме заедно нагоре, а Велин и Калин- надолу. Направи ми впечетление, че коритото на реката където се намирахме, бе доста еднообразно и се поразходихме докато не открием нещо по-обещаващо. Под влияние на последният си риболов на Вит с мокри мухи първо пробвах едни плитки бързейчета, с леко разочерование от липста на кълвино. Смених тактиката и почнах да мятам с малка джапанка- крилата мравка (изпитан модел за тази река) в едно тихо разливче под дърветата. Още с първото хвърляне хванах един мерен кефал, продължих и за кратко дръпнах още 4-5. Исках да пробва мястото и Ивайло та го извиках при мен. Той дойде и на третото хвърляне дръпна един рибок-
В началото мяташе неуверено и лошо , но доста бързо усети кастинга и резултата не закъсня
Дръпна и едно по-така добро(макат че снимката е размазана)
От това малко местенце извади къде петнадесетин риби, което доста ме учуди. Аз отидох малко по нагоре и открих един голям сляп ръкав на реката. Из зад един бетонен бент наблюдавах обромни ята гладен беляк(Пздрави за Радо от компанията, от компанията за Радооо), който не се оказа чак толко гладен в последствие

. Там на оса
и на мокра муха хванах няколко в размери около мярката. Казах на Пифа за мястото и продължих нагоре.
Ходех откъм високия бряг на реката и слизах в нея като забележех подходящи места. Направи ми впечетление , че в такива тихи прибрежни участъци клена се беше струпал на доста големи пасажи, но понеже реката беше голяма и бърза, а и рибите се бяха групирали между залятите от реката клони и дървета повечето места бяха практически непристъпни. До обяд дръпнах някое и друго рибе- едно от тях на този спайдър-
На обяд се видяхме всички - оказа се че Велин е дърпал рибите си на мокри мухи по широките разливи надолу, а Калин хванал някое и друго рибе на нимфа а основната бройка на джапанка.
Боби се беше появил и размахваше сопата си докато се стягахме да слезнем до разливите на бента
Там в плитките части рибата беше буквално в тревата двамата с Калин го тормозехме и макар че не вземаха сртъвно когато ги удариш по главите лапаха мухата.
За да не продължавам да разводнявам излишно разказа ще кажа че се хванаха доста риби , но за съжаление имаше само 3 по-едри(към 30 см.) 2 на Калин и една на Ивайло. Този момък(Пифа) хвана над ПЕТДЕСЕТ риби на първият си мухарски излет - повече от всеки от нас и за пореден път затвърди мнението ми, че е един самороден талант в риболова!!!
Като заключение впечетленията ни бяха, че рибата още хвърля хайвер и се е концентрирала в тихите и плитки прибрежни части и не взема стръвно мухите...
Ми туй е от мен .
Поздрави и на слука!