Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 2:42 pm 
Аватар

Брато,хубав риболов сте си спретнали.
Цитат:
Също много важно е и постигането на добра дистанция при замахване. То е логично, колкото повече хвърляш навътре, толкова повече водна шир ще обловиш. Случва се риби да кълвят и до десет метра, че и по-близо, но като цяло се държат по-навътре във водоема и тогава добрия кастинг е най-добрия приятел.

Всъщност не е задължително да се измахваш,винаги защото както си отбелязал рибите взимат и на по-малка дистанция,всичко е според случая.Голяма грешка при този риболов е като видиш вдигащи се риби навътре да вземеш веднага да им подаваш,като така плашиш близко стоящите риби!!!
Цитат:
С това водене, мухата се движи много бавно

Зависи какви мухи ползваш,може мухите и доста бързо да се водят.
Цитат:
С пристигането ни на язовира отчетохме кръгове от вдигащи се на повърхността пъстърви.

По това време на годината,наѝ-вероятно са събирали излюпващи се миджове и е трябвало да пробвате на бъзерчета.Не знам дали сте пробвали на такива но ако не сте е трябвало непременно да пробвате.
По това време на годината също е удачно да се лови и на стримери 10,8 номер,като в зависимост от ситуацията те може да са неутежнени,утежнени или пък да плуват високо като такива направени от еленова козина.Гледам само Лъчо е ловил на стримерчето Мисионерче,можело е да опитате и на други стримери.
Като гледам водоема много добър вариант е било и използването на маслинено зелен бъгър.
Можело е да опитате също и на нимфи да ги ловите.Като нимфи специално разработени за такъв риболов са:
Сruncher
Изображение
Diawl Bach
Изображение
Две много резултатни нимфи за такъв риболов.
Можело е да опитате и на фазанови нимфетки.
Като при използването на нимфите и бъзерчета може да се увеличи и дължината на лидера и тя да достигне 3,4метра.
Едни мого резултатни мухи за такъв риболов са и мухите BLOB ,които в различни комбинации правят чудеса с хамериканките особенно ако са в комбина с некоя от горните нимфи и с потъващо шнуре:
Изображение
Въобще тоя начин на риболов си е цяла наука,като хангличаните са постигнали съвършенството при него.
Може още много да се каже за този риболов.

Поздрави и жив и здрав Брато.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 6:12 pm 

Драгомир написа:
Аз си представях някави движиния на мухата под формата на осморка :D във водния слой.

трябва да е някоя пияна муха :D ,незнам при такива движения,коя риба ще откаже да атакува!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 8:12 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет, колеги,

stoyan filipov написа:
Като гледам водоема много добър вариант е било и използването на маслинено зелен бъгър.

Стойне, пробвах ги повечето мухи, дето ги препоръчваш, брато. И на бъзери метах, и на нимфи, и на стримери, утежнение и неутежнени. Рибите, които хванах бяха на Black Zulu, a Лъчо неговите на Missionary, което съвсем не значи, че са най-удачните и че на такива каквито препоръчваш няма да кълват, сигурно ще кълват, що да не кълват.
Стойне, има обаче нещо друго, което все пак не трябва да забравяме, брато. Това тук не е Англия, дето ти пише на табела колко хиляди бройки американки риби по две или три кила има в язовира в момента. И да застанат разбираш ли Жардин и Херман да спорят за това какви точно трябва да са разцветките на тялото, опашката и хекъла на Cruncher.
Тук е страната на бай Тиган, на повечето язовири рибите се пускат в Петък и до Събота и Неделя на язовира става бомбардировка - кой с каквото може с това замета - дъначки, за плувка, булдо, спининг, удри, удри...
Е ся да земем на пример Стефаново, според инфромация на младежа, дето събира таксите, към 200 кила риби са били пуснати преди да замръзне гьола, са дали са двеста, не е ясно, но да речем че са, по 250 гр. средно на риба, това са около 800 бройки. Други след това не са пускани. Плащаш 6 кинта на пръчка и ловиш и прибираш до колкото можеш да носиш. Знам случаи през зимата на леда са стигали до 18 пъстърви на човек. Гьола се посещава редовно и смятай колко риба е останала до преди да идем и да подметаме на муха. Верно, че се виждаха бая риби да събират мухи, но реално тези, които успяхме да уцелим да са били общо десет, дванайсе, сложи ги по 5,6 риби на човек. Е, кажи сега, къде ти тука място за експерименти и проби? Затова и залагаме на неща, на които сме хващали.
Таа, мисълта ми е, че ако ще и Иаин Бар да дойде на гьола и да се представи, "гуд морнинг, май нейм ис Иаин Бар", няй-много отсреща да го посрещнат с "Ако ще да си и Ян Бибиян, пуащай шес уева и бегай у уево, да не зафаниш некой от тия с дънните пръчки с това въже", ехехееееее.

Абе, мани, като се замисля и платената ни любов не става за нищо. Това е за съжаление тъжната истина.

Здраве да е, ще дойде и по-добро време! Дано само да сме живи!

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 04, 2010 10:57 pm 

Акулски, прав си както винаги, Брато! Това е положението с платената любов :lol:
Единственото което липсва към репотажа е захранване с гранули - от най-ефтинките :wink: Пък после разправяй, че ловиш на "муха".

Ей да не се расърдиш нещо! Поздрави от мен!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 1:23 am 
Аватар

Много си е хубав риболова. Дано има повече такива язовири. Американката в затворен водоем си е класика.

Стояне, аз пък като гледах репортажа ми дойде на ум за бобитата с потъващ шнур. Екстремно ефективна техника за бетонни водоеми и язовирни стени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 12:42 pm 
Аватар

Техники дал господ. И мухи има.Както казва Стоян тука на острова са се утвърдили като майстори на този риболов, но то няма как след като само такъв практикуват. А и понякога са малко като коне с капаци, дърпат блобове и бубита и всякакви други мухи препоръчани в последия брой на Trout fisherman а не мислят. Иан, Хорси, и другите добри за това са добри щото мислят и експериментират и ходят за риба. Аз много се накефих веднъж като ходих с един колега от местния клуб, който беше от старата школа риболовци в Англия, които не признават нищо лъскаво от блоб до буби и ловеше само на класически мокри мухи и си хвана риби. Така че важното е кой как го вижда и да се експериментира, а доказаните техники са си доказани техники и си работят безотказно в правилния момент. Това е според мен разбира се.

Акула много си прав относно реалността в БГ. Аз помня преди години като ходех на гьола в Бистрица да ловя американки и какво се случваше. Първите дни след пускането им си беше ок кълвяха си гадините. После обаче след атаките, бомбандировките и окупацията на жадните за кръв български риболовци рибите бяха в шок и макар за знаехме че има оцелели и чат пат по някоя да се издаваше с плясък си беше доста трудно да се хване някоя риба. Няма да забравя една вечер как се вдигаха риби на достижима дистанция и се измъчих но не можах да хвана нито една. Тогава не знаех доста неща и може би не съм напрвил това което трябва, но въпраке това смених доста мухи а рибите не ме удостоиха с вниманието си и си бяха проклети. Според мен няма нищо по проклето от американка на която са и минали 1001 неща под муцуната и тя сама не знае вече яде ли и се и какво и се яде.

Поздрави за хубавия излет, който сте направили с Лъчо продължавайте да им подмятате и да споделяте!

Аз на бистрица на гьола имах най голям успех с едно черно уоли бъгърче със златна глава 3,3 на 12 кука с не много дълга яркочервена опашка. Другото, което си мисля че си заслужава да се пробва е това Изображение -корморанчета в различни разцветки, понякога са много ефективни, а гледам че на вас ви взима на мокри. Не натрапвам мнението си, просто давам идея с най-приятелски чуства и не искам да бъда лошо разбран. Ако си бях в БГ бих се радвал да дойда с вас и да им подмятаме заедно.

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 2:40 pm 
Аватар

Здрасти брат.
Важното е,че с Лъчо сте си направили един приятен риболов.Всичко друго го мани.
За начинаещите може да са интересни тези мухици които са се доказали при такива риболови:
SoldierPalmer
Изображение
Humungus
Изображение
Cats Whisker
Изображение
bobby-red ,може да се направи във всякакви цветове
Изображение
black tadpole,може да се направи и изцяло черен
Изображение
Montana nymph
Изображение

Поздрави и жив и здрав брато.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 4:59 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет,

Стойне, Станиславе, благодаря ви за споделените мухи!
И аз като привърженик на старата школа, 8) на мухите в естествени природни цветове, гледам така малко с недоверие на крещящо цветните мухи. Да сме живи и здрави и време да имаме повече за риболов, само това си пожелавам, пък кой знае, може да пробвам и някоя нова диско муха. 8)

Markony написа:
Единственото което липсва към репотажа е захранване с гранули - от най-ефтинките Пък после разправяй, че ловиш на "муха".

Здрасти, Маркони,

Като каза захранване с гранули, се сетих за един риболовен излет на Пожарево, за който не отдавна един приятел ми разказа. След като пуснали рибите в Петък, на следващия ден, в заливчето на устието на реката, срещу стената, хванал над десет пъстърви на голям тежък бръмбар. Успехът си той си обяснявал с приликата между падащият тежък бръмбър във водата с гранулите, които се ползват за храна на американките в рибарниците.

Но да се върна пак на гьола на Стефаново. Хубавото в случая е, че там американките, които сега се хващат, са били пуснати от около два месеца и все пак са си поживели в естествена среда, където са имали възможност и все още имат, тези които са останали нали, да се хранят с насекоми от водоема.

В заключение, бих казал, че риболовът на дъгова пъстърва в затворен водоем, колкото и измъчен да е у нас, лично на мен ми е интересен и ми доставя удоволствие, обогатява опита ми и за момента го приемам като една добра алтернатива на пълноводните реки.

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 5:48 pm 
Аватар

Хе на какво попаднах:
Изображение
Изображение
Децка МУХАРСКА книжка.
И нещо за старата школа:
Изображение
Поздрави и наслука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 7:09 pm 
Аватар

Стойне дай линк за книжката, в къщи много се хареса на дъщеря ми.

Като види стримера, и се смее.

ПП Ааа, намерих си линка с google.

Последна промяна Tazz на Пет Мар 05, 2010 7:15 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 7:14 pm 
Аватар

Искам да ви покажа и аз едно скромно стримерче, което в пет годишната си история е уловило стотици американки в оскъдно зарибяваните от нас язовири.То горкото е хванало и доста "костурви",кефали, каракуди и шаранчета до 1.5кг.Поздрави!Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 7:16 pm 
Аватар

Мамино златно. Показването на такива мухи е най- ценно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 05, 2010 7:40 pm 
Аватар

Цитат:
Стойне дай линк за книжката, в къщи много се хареса на дъщеря ми.

Здрасти Владо.
Ето ти линка:
http://olivethewoollybugger.com/aboutbooks.html
То имало още две книжки:
Изображение
Изображение

Поздрави и жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 07, 2010 12:11 pm 
Аватар

Малко за Бъзерите:
Имитират такива ларви:
Изображение
Изображение
Ето и техни пупи:
Изображение
Изображение
Възрастното насекомо:
Изображение
Малко имитации:
Изображение
Изображение
Изображение
Имитация на пупа:
Изображение
Мухите могат да се изработят и със златни глави,за по големи дълбочини.
Поетапна ларва:
http://akulata.com/april07.html
С тези мухи може да се лови както със плуващ така и с потъващ шнур.
Как се водят:
Няма да изброявам начините на обиране на шнура това всеки може сам за себеси да избере.
1.Когато се презентират мухите се оставят без да се мърдат.
2.Когато се презентират мухите се придвижват изключително бавно.Като пример:например Хакулски казва че са фърляли на 25 метра,времето на обиране на линията за тази дължина,може да трае около 30 минути,като някоѝ англииски мухари биха обирали на тази дължина дори и час.
Когато се водят мухите върха на въдицата трябва да е близо до водната повърхност за да имаме добър контрол на линията.
Защо толкова бавно:
Ларвите които имитират тези мухи се придвижват много бавно във водата,и затова ние съответно трябва да придвижваме мухите колкото се може по реалистично.
Все пак това не са рибки и не е добре да теглим бъзерите като стримери.Не че няма да хванем ако ги теглим и така но ще бъде случаѝно.Знам и за такива случаи.
Всичко това се отнася за затворени водоеми.
Надявам се да съм ви бил полезен.

Поздрави и наслука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 07, 2010 2:51 pm 
Аватар

При воденето на бъзери съм чел, че основния проблем е загубата на контакт с мухата. Изключвам риболова с индикатор, който държи нимфата и кълването се забелязва добре. Дори при затворените водоеми вятърът и повръхностните течения изкривяват шнура и го теглят в различни посоки. По този начин повличат шнура и придвижват доста бързо бъзера. Останах с впечатлението, че обирането има главната цел да осигури добра чувствителност при кълване, иначе в идеалния вариант бъзера си стои на едно място (което е почти невъзможно да се постигне).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа