|
Здравейте уважаващи магията риболов господа. Миналата седмица със семейството бяхме на почивка в гр.Доспат,и се поразходихме из югозападни Родопи и Пирин. Неможах да се отдам изцяло на страстта,поради факта че бях с малки деца,но ето какво установих от местата където успях да похвърлям. На яз.Доспат положението е трагично,почти цял следобяд в понеделник хвърлях на блесна и воблер но нищо.Как да има като разбрах от колега,районият инспектор,че в четвъртък вечерта при съвместна акция с горското и рибното стопанство са били извадени 3 км. наилонови мрежи от язовира. Същите били изгорени демонстративно в рибното стопанство,и пак нямало хванати бракониери. Във вторник културномасова дейност,посещение на есторическите забележителности в Г.Делчев.Всичките такива бяха две църкви и един паметник,следобяд релаксация за татко,свобода за малките и печене на пържоли за мама на барбекюто,по брега на р.Места до сами града. Риката беше пълноводна и реших да похвърлям на блесна,но вместо риба закачих найлонова торбичка с боклуци,имам и снимка с трофея.Много съм обикалял из страната но по-мръсно и негостоприемно място не бях виждал.Още от Сатовча отстрани на главния път е само мизерия,боклуци,строителни отпадъци,оборска тор и всякакви други.За бога хора не ходете там.Направо си омърсих мислите за някакъв красив и чист район които може да привлече туристи с дивността си,че то на търновското сметище е по-подредено и като минаваш покрай него е по чисто.Решаваме да отидем на Ягодинската пещера,и в сряда се отправяме в нея посока.КРАСОТА.Реката чиста,с децата от нея пихме вода,природата чиста,топло време и безлюдни места удобни за почивка.Пристигаме пред пещерата е веднага се забиваме при продавач на сувенири.Господинът ни информира че групите за туристи са през 1 ч. и ще трябва да почакаме около 45м. Викам си точно и това ми трябва,свободно време да похвърлям в реката.Тъкмо разпъвам мухарката и търговецът побърза да ме спре с думите че тук наистина се ловят много добри пъстърви,поради ежегодното зарибяване,но разрешават само в събота и неделя,както си е по закон,постояно имало проверки.Помислих да се натравя на хитър,ушким че ловя за кефал,но разумът надделя и прибрах въдицата.Докато чакахме да се събере групата,на два пъти мина горската стража и една Дачия 4x4пикап,която ме съмняваше че е на ИАРА.След като направихме разходката в пещерата,потеглихми обранто,около 14ч, на удобно място до сами реката и до кръстовищете за Триград и Девин се бяха настанили почиващи.Докато изчаквах децата да си свършат работата,в храстите,дойде първо джипа на горското и след малко Дачията и започнаха проверка на документите и багажа.Съпругата каза че с проверяващите е имало и униформен полицаи,но не обърнах внимание.Прибрахме се в Доспат и решаваме в четвъртък да отиден на едноимената река, над с.Сърница.По обяд сме там,но реката висока и мътна.Та с риболова за тази отпуска приключих,и се отдадох само на разходки из природата и внимание към семейството .Бързо мина една седмица и се върнахме,та това бе реболовният ми излет из Родопите.
Пожелавам повече успехи и чиста природа на всички.
|