Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 6:34 pm 
Аватар

Здравейте молодци!! В петъка се прибрах късно от Смолян и служебното търкало / Пижо 206 диезел :lol: / ми остана на разположение за почивните дни. Та в тая връзка си викам - грехота ще е да ходя по разни пустинни обстановки, трябва да напълня душата негде на красиво!!! Както си го казах, така и си помислих за Огняново - това е един от най-приятните водоеми, разположени в непосредствена близост до София, а и Радо тия дни пусна репортаж от там....Повече въобще не се терзах, ами спретнах такъма, наспах се хууубавичко / разкатах се от тия преходи до Смолян :? :? / и сутринта към 10 акостирах на язовира...А той ме посрещна така, само както е способен да ви посрещне голям водоем :wink: :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сглобих пръчката и почнах да си меткам напред-назад, навътре-навънка.....За глибоко мое съжаление времетo неумолимо течеше, а аз все така си метках из водата и все така нищичко не проявяваше интерес към корковата муха.....Това безрибие обаче ми даде възможност да се впусна в разни наблюдения, които ще ви споделя....Не знам дали ви е направило впечатление, но напоследък риболова се превръща в някакъв своеобразен национален спорт / разбира се в някакво нашенско грозно-гротескно измерение /. Та вървейки из заливите на Огняново се нагледах на неописуемо "вълшебни" гледки - строени в редици десетки дънни въдици / от опита ми с фидера смея да твърдя, че почне ли кълване, човек не е в състояние да се оправи дори с две пръчки /, разплути в рибарски столчета Ломброзови прототипи, които те гледат като овчарско куче вълк, крещящи компании младежи, които вероятно самите не знаят защо точно са на водоема, благоверни супруги, които с елегантен финт и херувимски физиономии хвърляха в близките храсти обелките от цвъркащите на импровизираните скари кренвирши и наденици, хора, които бяха направили съвсем сериозни опити да паркират така автомобилите си, че да ползват седалката вместо столче......
Не искам да превъзнасям нашата гилдия / знаем какви екземпляри се срещат и при нас :wink: :wink: :wink: /, но смея да твърдя, че поведението ни е доста по-култивирано....
И тъй налегнат от таквиз мисли си меткаше Бат,ви Райко и немаше кълвино и туй то :( :( :( .......За сметка на това видях ей тоя пич, който ме удостои с честта да го щракна, преди да си отлети по пътя: / гледайте в дясно от камъка и върху него :lol: /:

Изображение

Изображение

Видях и ей тая бабалюжка, която благо и кротко си сбираше прашец от жълтурчето:

Изображение

Постепенно стигнах до заблатена плитчина, разположена в дъното на
първия по-голям залив след стената, която изобилстваше от потопени изсъхнали клонаци... Веднага си казах, че тук няма начин да не се е завъртяла рибка....Внимателно нагазих в меката почва, доколкото ми позволяваха китайските батушки и започнах да подавам около клонаците:

Изображение

Още на третото подаване нещо се развълнува около мухата и първото огняновско кефалче за годината излезе за фотосесия:

Изображение

Зарадвах му се много, независимо от скромния размер....То явно тъй е било писано да е днешния риболов.....Продължих да подавам около тия клечоци и след малко корковата убавица отново изчезна в нечия уста. Направих протоколната засечка и.......както казват спинингистите - клонът тръгна :shock: :roll: :lol: :lol: :lol:!! Борбата бе напрегната, с неколкократно забиване към клечоците, но щеше да е грехота да се изложа с първата по-сериозна риба за сезона 8) 8) . След малко красавеца се кротна в ръцете ми / извинявам се за палеца в устата, но така извадих рибата и това бе единствения начин да я контролирам в първия момент /:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ето и точното място, където взе:

Изображение

Борбата бе привлякла вниманието на "риболовците", за които ви разказах по-горе....Много внимателно, тържествено и забележимо хвърлих рибата обратно във водата....Заклевам се, че им чух сърдечните аритмии в тоя момент :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: !! Продължих да подавам още десетина минути с ясното съзнание, че каквото имаше да става на това място, вече бе станало :wink: :wink: :wink: !
Събрах такъма и отпраших към Пижото - исках да видя язовира и от към втичалото при село Голема Раковица. След петнадесетина минути бях там:

Изображение

Изображение

Кръгчетата, които се виждат на долната снимка са от безброй мухуващи уклейки:

Изображение

Изображение

Интересното е, че видях доста средни по размер риби, които обаче подминаваха мухата, без да проявят капка интерес - смених доста мухи, единствения успех бе едно вземане на мравчица:

Изображение

Изображение

Душата ми "плачеше" да продължи с риболова, но исках да отида и до гроба на бащата преди празниците, поради което събрах такъма и си тръгнах от този чудесен язовир. Толкова от бат,ви Райко момци!! Ако имате възможност, посетете Огняново, дори и със скромен улов ще останете очаровани от тоя прекрасен водоем!! Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Последна промяна Bate Raiko на Съб Апр 11, 2009 7:34 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 6:55 pm 
Аватар

Ей,бате Райко,направо се бях затъжил за такъв "репортаж" от твоя страна :wink: ....
Не знам на друго,но мухарството мен лично лично ме научи да се радвам на "малките" неща в риболова.....Това е във връзка с описанието ти за обстановката на язовира и нрава на рибарите,които си видял....

А иначе - отначало като видях тази снимка с пръстчето :lol: ,викам си - Въх!!! Тоя мискинин ще налапа бати ни Райко :D :D :D .....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 7:05 pm 

Прекрасен излет!!
Поздрави.. :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 8:20 pm 
Forum Admin
Аватар

Бат Райко, група, преди малко се прибрахме с Иванко убиеца на костури от въпросното място.

Изображение

Докато той се забавляваше с костурите аз реших да опитам едни нови мухи, имитация на пупа на комар, дали ще се харесат на некой и друг кефал в плитчините.

Изображение

И се случи чудото:

Изображение

Ехеххехееееее!

Поздрави на всички, които обичат кефалите да им пеят!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 8:29 pm 
Аватар

Мискинин ниеден :lol: :lol: :lol: :lol: !! Между другото, точно като пуснах кефала дойде колега и нагази недалеч от мен - съдейки по придърпванията, останах с впечатление, че мяташе със стримери...може би е бил твоят приятел :roll: :roll: ! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 9:27 pm 
Аватар

Браво и на двамата отличници поздрави за страхотните излети <bravo <bravo <bravo

She was the best damn woman I had ever seen
She had the sightless eyes
Telling me no lies
Knockin' me out with those American thighs....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 9:48 pm 
Аватар

Ехеее, то днес на Огняново е било мухарско сборище, бе!!!

И аз бях там, хванах 6-7 рибки, ама при мен си беше чист пуризъм, а не почти :). Ей тоя беше най големия

Изображение

и другите ми се искаше да ги снимам, ама нямам макро режим на телефона :)
Пробвах само на сухи и то само на джапонетки (то и мухаруването я ми се събира 2 часа, я не), и макар да имаше скачане и по други мухи, рибките се хванаха само на осичката на Акулката.
--------

Радо, имаше ли резултат на стримери?
--------

Бате Райко, този от първата ти снимка и аз го хванах на това място :)
--------

Малко след като хванах кефалето, което съм снимал, в близост до мен се появи колега с мухарка. Обаче, точно мислех да се върна да се запознаем и изчезнаха заедно с човека, който го придружаваше!?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 9:54 pm 
Аватар

Радо, извинявай за въпроса!
Сега прочетох по-внимателно, че е имало забавление с костурчета на стримери.
Интересно! Моите приятели нямаха пипане от костур на воблери и блесни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Апр 11, 2009 10:07 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
.......
Та в тая връзка си викам - грехота ще е да ходя по разни пустинни обстановки, трябва да напълня душата негде на красиво!!! Както си го казах, така и си помислих за Огняново - това е един от най-приятните водоеми, разположени в непосредствена близост до София, ...........

За съжаление не мога да се съглася с теб!
Такава мизерия е на Огняново, че нямам думи. Този язовир го посещавам от едно 10-12 години, първоначално по-често, в последствие все по-рядко и по-рядко, и всяка година става все по-мизерно и по-мизерно.
Мизерията личи и на някои от твоите снимки. В по-закътаните заливи (където не се стига с кола), положението е същото, че и по-трагично.
Стари видри правиха екоакции, събираха буклук, с цел да пробудят съвестта на хората, ама пусто, явно че боклука от душата на бай ви Ганя трудно се изрива :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 13, 2009 9:02 am 
Аватар

Браво! Много добър излет си направил! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа