Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:57 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Доспат
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 9:07 am 
Аватар

Здравейти молодци!!
След една направо адска служебна "десетдневка" :( :( :( , от миналата неделя, та до вчера се докоснах до тая неземна красота на язовир Доспат и околностите му.....Откакто съм се прибрал ми се върти все тоя въпрос в главата - защо бе уйо, защо чак сега се сети да отидеш в Рая???....Нооо, както казват хората, по-добре късно, отколкото никога :D :D :D .....Момци, беден ми е речника да ви опиша колко е красиво това кътче на България, затова ще съм по-пестелив на думите и по-щедър на фотките....Пожелавам на всекиго да отиде и да види с очите си за какво иде реч!!
Катерейки се от Сърница към Доспат имате два-три километра, в които на практика няма път - уникатни дупчици, дупки, ями, ямища и всякаква друга неравност, за която можете да се сетите. В един момент обаче пред очите ви се откриват гледки, след които забравяте за всички тези "транспротни неволи":

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Бързо се настаних в хотела и хукнах към язовира. Там обаче не останах никак очарован от гледката.....кристална вода, населена от стотици слънчевки и костури, без грам следа от какъвто и да било клян :-s :-s :-s . Вече бе късния следобед, а и имах "оперативна информация" от София 8) 8) 8) за едно малко гьолче по пътя към Борино. Метнах булята и Шушумигата на голфето на сина / ей...туй голф-о е гУлема работа :D :D / и отпраших да търся туй гьолче...Намерих го бързо:

Изображение

В туй невзрачно количество вода, което виждате на фотката, се помещаваха промишлено количество кленове от всякакви размери - от педарки до риби с тегло поне килограм :shock: :shock: :shock: . Но, както се казваше в Туин Пийкс - совите не са това, което са :-s :-s :-s . Сурнах се с див ентусиазъм към малкото налични просеки в шавара и започнах да подавам.....нулев интерес от страна на рибите, ама НУЛЕВ!!!! Почнах да сменям мухи - осички, бръмбаретки, микромохикани, всякакви модели пъстървови мухи, не и не и НЕ :( :( :(...
По едно време на пътя спря една безумно стара Фиеста / по принцип в региона се нагледах на автопарк от зората на демокрацията / и от нея се появи мургав пич. Поздравихме се и се заговорихме. За моя изненада човекът разпъна телескопче, комплектовано с булдо. Оплака се, че в Доспат почти не е останала риба и самия факт, че предпочитал да мята в подобни водоеми, говорел достатъчно красноречиво :-s :-s :-s . Тая перспектива хич, ама хич не ми се хареса. Пожелах му късмет, направих си няколко снимки на Римския мост и се прибрахме с булята в хотела....Излишно е да ви казвам, че суках и пресуквах мустаци цяла нощ и умувах къде да открия доспатските клендури :roll: :roll: :roll: :roll: . Решението беше ясно - устието на язовира при Сърница. На другата сутрин рано-рано скокнах и отпраших към устието. Минах по моста над реката и спрях около километър нагоре от другата страна на основния път:

Изображение

Изображение

Почна се едно подаване, едно презентиране, един кастинг...мани, мани..само дето кляновете ги няма и няма, а най-лошото беше, че въобще не успявах дори да мерна някаква риба.....Постепенно наближих самия вток на реката и продължих нагоре....Ето малко фотки и от тая красота:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Минах около километър нагоре по реката, без да реализирам нито едно вдигане към мухата :( :( ....Виждах дребни риби, като само в един бързей по течението се спусна риба, която може би беше пъстърва - имаше твърде заоблена глава.....Върнах се обратно към язовира....Бахти, може ли в тоя огромен водоем да нема пет кляна на кръст за бат ви Райко :roll: :roll: :roll: :roll: .
В един момент забелязах група от потопени във водата дървета на отстрещния бряг......Викам си - е те там отивам и ако не даде и там ще има....на ти шапката, на ти палката, на ти пистолета :D :D :D :D . Както се досещате, язовира най-сетне се смили и даде :wink: :wink: :wink: :

Изображение

Изображение

Оказа се, че един участък от около стотина метра плитчина с потопени върби и петна от водорасли, е "събрал" вероятно всичкия клен на Доспат. В тези плитчини видях невероятни риби / без да преувеличавам - дебели колкото прасеца ми и дълги около 50-70 санта /, имах най-невероятните вземания на мухата, които съм преживявал - не виждате и не чувате нищо, няма засмукване, няма усти, няма нищо....просто елк хеър-а безмълвно изчезва от повърхността на водата, засичате леко и отсреща имате....стена, която тръгва с триста в час....Имах и две-три безапелационни късания, но...това също е част от играта :D :D :D . Хванах и ей тоя гладник, ма то също е част от играта:

Изображение

Ето снимки от местата, където се разиграваха тези драми:

Изображение

Изображение

Изображение

Ето и малко видео мат,риял 8) 8) :

http://www.foto.bg/data/500/Picture_2479.avi

http://www.foto.bg/data/500/Picture_2480.avi

http://www.foto.bg/data/500/Picture_2481.avi

И в тоя ритъм преминаха и останалите дни - риби, риби и пак риби :D :D :D . На тръгване минах през "Поляните", "Беглиците" и "Батак".......Вижте за какво става въпрос.....:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тука бат ви Райко леко презентира 8) 8) 8) :

Изображение

Изображение

И....реализира:

Изображение

Това е "малкия беглик":

Изображение

Изображение

Ся малко по любимата ми тема - въоръжението 8) 8) 8) . Първите два дни бях със Сциера Пико - модела, който има Марко - 8 фута, три части, пети клас. Хубаво е човек да се връща към неща, които е пипнал в "началото" на хобито.....уверявам ви, че усещането е коренно различно :wink: :wink: . Та впечатленията ми от Пико-то са мноого далечни - едно поклащане в магазина на Орозов през 2005 или 2006г., не помня точно кога. Пръчката на Марко нямах възможност да я пипна на последния Орешак, но отзивите бяха повече от положителни!! Така се завъртяха нещата, че у мен попадна идентична пръчка. Бога ми - освен спомена за лекотата на пръчката нищо друго не съвпадаше :roll: :roll: :roll: - от "днешната ми камбанария" оценявам Пико-то като стегната и бърза пръчка, която вероятно ще хвърли отлично и шестица шнур!! Не ме разбирайте погрешно - пръчката е отлично попадение и определено ми "помагаше" да добавя поне още два-три метра към слабия си кастинг.....
Другата пръчка, с която бях, я дебна повече от три години 8) 8) .....През бурното си съществуване, моите френдове от Даймъндбек са правили само два пъти зелено оцветени бланки с характерната шарка. Първият път е през 80-те години за веригата "ЕлЕл Бийн", като правят зелени пръчки на четири части с логото Дабъл Ел.
Вторият път е точно преди последния собственик да продаде Даймъндбек на Кортланд....Много преди да купи Даймъндбек човека си бил накупил няколко Дабъл Ел-а именно заради прекрасния масленозелен цвят на прътите....Та когато решил да продава, помолил работниците да му "навъртят" по дузина от най-култовите бланки на Даймъндбек, включая Голден Шадоу, зелените бланки и сини бланки, каквито лично аз съм виждал един единствен път!! Пръчката е точно такава, каквато очаквате от Даймъндбеците - относително тежка, дебелостенен карбон, безупречна изработка и неповторимата медиум елегантна акция, съчетана с изненадващ "пауър" в "бъта".....Всъщност ето убавинята:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Толкова за въоръжението!!

Видях и ей тия приятели :wink: :

Изображение

Изображение

Шушумигата също видя свят:

Изображение

Ами момчета какво дави кажа повече......то няма да ми стигне форума да ви разкажа и покажа всички красоти, които видях - Триград, Ягодина, Орлово око, Тешел......направих над двеста снимки, които ще "викат" в мен винаги незабравими спомени!!
Ако и за миг се чудите дали да отидете по тоя край ви казвам - не се бавете нито секунда.....лично аз по-красиво кътче от България не съм виждал през живота си!!!!! Поздрави на всички!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Последна промяна Bate Raiko на Нед Авг 29, 2010 11:18 am, променена общо 4 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 9:16 am 

Еваларка наборе, намери ги :D
Поздрави Делчо :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 12:41 pm 

Какво да кажа Батка!Нямам думи!Преставям си как си се чувствал!Поздравления!Заслужава си човек да отиде там.Аз съм ходил,ама много,много отдавна,когато не знаех,че съществува мухарски риболов :D :D .Прекрасни снимки,големи красоти,хубави рибоци!Супер!!!Поздрави Роската!! :D <winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 2:01 pm 
Аватар

Благодаря за хубавия репортаж, Райко!Всичко е било "Много якоо..."Предлагам промяна на крилатата ти фраза,а именно:"Едиственото по хубаво нещо от един як клен са ...два яки клена!"Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 6:25 pm 
Аватар

Поздрави и от мен. На това му викам ползотворна почивка...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 8:34 pm 

Там, до родопските красоти съм се докосвал не веднъж, но копнея да задържа в ръка зелената въдица чудновата Даймъндбек.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 29, 2010 9:54 pm 
Аватар

Наистина забележителни места си посетил, Бате Райко \:D/ Страхотна е природата по онзи край! Поздрави за чудната екскурзия и мерси за доволния брой снимки от това райско кътче!
:wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 8:52 am 
Аватар

Еееееееех, Бате Райко, стопли ми ти душицата, стопли! Как ми се иска да "ида да видя тъщата" ... :lol:
Знаех си аз, че ще се прехласнеш по тоя край - наистина само който не е отишъл , само той не е губил ума и дума от красотите там!!!
Чудесни преживявания, още по-хубави кадри и клипчета - БРАВО и Благодаря! През октомври и аз ще се "отвържа" натам за 3-4 дни, дай Боже!!!
Гледам и без корк си се справил ... :wink: :) Ама трябва да се видим все пак, че срамота стана ... :( Сори!
Радвам се, че си обиколил вилаета, а не си се ограничил само до Доспат - аз съм обиколил едва 1/10 от планината, а съм видял неща от спомена за които винаги настръхвам от удоволствие ...
Да ти даде Господ още много и интересни турове!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 9:05 am 
Аватар

Привет Бате Райко. Направо ме върна 20-тина години назад.
Чудесни снимки а и така предадени със словата и снимките направо се зашеметих от красоти :lol:.
Поздрави Бате , бъди жив и здрав и продължавай да ни радваш с таквиз убавини 8).

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 10:12 am 
Аватар

Бате, страхотно преживяване!
Планината е уникална. Всеки път като ходя нататъка още след Асеновград премествам жената да кара щото става опасно. Просто не спирам да гледам настрани, нагоре, надолу...и не мога да се наситя!
Ама тва, че си набарал и кленовете си е направо "Голем Шлем"!!!

Поздрави и пускай и другите снимки!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 10:46 am 
Аватар

Де бре :D :D :D :D ...Жа ги пущам - довечера, във "Фотографиите"!! Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 11:45 am 
Аватар

Бате искам да те поздравя за Уникалната почивка,която си направил.
Голяма красота е наистина,останах безмълвен от снимките.Прекрасна страна си имаме.
А мястото,което си ги напипал е страшно,представям си като си го видял как си се почувствал.
И убавинята си я бива ще се радвам някой ден да се докосна до нея.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 6:45 pm 
Аватар

Браво бате! Очи пълни и ръце /куки/ пълни. Какво по хубаво от това.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 30, 2010 7:56 pm 

бате как можа да не хванеш некоя пъстърва бре а кленове ми ловиш там
я кажи ся какъв типет си слагал та имаш късания с големи кленове там :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 31, 2010 6:50 am 
Аватар

Алекс, облада те тебе Лукавия :D :D :D :D :D ........Ползваният типет беше 0.14, влакно на Снап, изровено зедно с един Ценитан на Браунинг, от уип-овия ми период / де гиди Мунчо вееее / :wink: :wink: ....Всъщност грешно се изразих - в същинския смисъл късане нямах, имах късане / вероятно / на джуки, но от секундите борба се усещаше, че си заминават със сигурност достойни кандидати за личен трофей :-s :-s :-s ...
Както ви казах и в първия пост в туй приключение станах свидетел на най-необикновените вземания на мухата откак съм подхванал тая пущина......
Ей на тая снимка не виждате всичко:

Изображение

Не виждате едно разлято пространство от около двадесетина квадрата, намиращо се в дясно, точно около/преди изсъхналото дърво. Туй миниатюрно гьолче се свързва с язовира посредством връзка, която можете да прескочите. От гьолчето към язовира и в обратната дирекция циркулираха невероятни риби / влизаха в" бокса", понапичаха се на слънцето и пак се връщаха в основния водоем /. Не виждате и това, че аз съм зад една малка върба и дървена ограда / целия регион е осеян с подобни ограждения, които не изпълняват точно функцията на огради и не приличат съвсем на такива, а по скоро са като някакви маркировка на парцелите :roll: :roll: . Та практически бях почти "невидим" за рибите, които напускаха бокса. Нагледах се на уникални гаври с мухата - представете си аквариумна рибка, която се опитва да лапне по-голямо парченце суха храна - лапва го и го изплюва, после пак, но изпълнено от килограмов клян, на забавен каданс, без лакомията на малката рибка, само с джуките "щипва" косъмчетата на елк хеър-а, дръпва го лекичко, пуска го, после пак и пак...и така четири пет пъти, НО нито веднъж не взима по начин, годен за засечка :shock: :shock: :shock: ...
Ей на такива рибешки чудесии се нагледах през тая седмица :wink: :wink: :wink:!! Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа