Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Дек 20, 2006 10:11 am 

Според мен универсални поводи няма.
Поведението на цялата линия трябва да е подчинено на кацането на мухата в желаното място и последващото и движение /носене/ по повърхността, а това винаги е специфично за конкретнто място.
След доста проби с купешки поводи /май не остана некупен./, включително плетени...вече предпочитам да си вържа повода на място в зависимост от условията на реката. Ако знам къде ще ходя ,може и предварително.Носиш повече ролки по себе си, но пък можеш смело да експериментираш..Има описани ралични схеми.. но мисля, че са доста относителни ..Всяка мухарка, всеки шнур..,както и всяка муха, дистанцията на която ще се лови, вида на водата - бързей, прехвърляне през бързей....си искат конкретната схема.. Има места на които не само повода ,но и шнура е без значение! .. Лови се на 3-4 метра с 40 см.шнур ,колкото все пак да "обърне" мухата , а повода е между 40 и 60 см! - Целия вир е метър на метър !

Тъй като нашите реки не са чак толкова големи и бавни /специално пъстървовите/, считам че повод над 2.40 практически няма смисъл.. Е на някое високопланинско езеро..бива..
От готовите поводи - монифил категорично...
За възлите.. аз също предпочитам да ги няма, а ако ги има да са възможно най-фини и коректно направени.

Поздави,
Д-р К

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Дек 20, 2006 11:19 am 

D-r Kosio написа:
считам че повод над 2.40 практически няма смисъл.. Д-р К

съгласен с всичко останало освен с тва... дългия лидер ми дава възможност да водя мухата доста повече време преди корема да я повлече.... няма нищо по-отчайващо от това да видиш как рибата тръгва към мухата и баш преди да земе, корема ти повлича мухата и....благодарим ви за участието, опитайте пак :D .. та един метър или една секунда повече за мене има смисъл..
п.п.
всъщност проблема аз го решавам с по-дълъг типет, така че горепосочената дължина от 2,4 върши работа, но с по-дълъг типет - поне 1м, естествено ако условията го налагат..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 20, 2006 11:35 am 

Вижте и тази статия:
http://www.globalflyfisher.com/fishbetter/leadercalc/

Приложеният отдясно калкулатор също е доста полезен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа