Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:40 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 20, 2005 4:43 pm 

Здравейте, доста млад мухар съм ако мога даже така да се изразя???
Имам мухарка, естествено оборудвана, но има доста въпросителни. Потренирах доста на един гребен канал за да свикна как се борави с тази непозната материя. Що годе свикнах и дойде Деня - 1 ви "риболов" и първа хваната риба - среден кефал. Знаете какво е чувството.... Веднага почнах да търся къде е дръжката на макарата но уви нямаше такава и се насладих максимално на момента. Но това си беше проста слука - виждах как кефала се издига и аха да го захапе и си отива??? 1. По какви места и със какво течение трябва да се търси, много ми е трудно защото с болонезето ми е доста по лесно и ми е доста трудно да свикна с новата стратегия и екипировка. 2 - С какви мухи да започна, закупил сам си 10 тина вида на доверие от продавачи, които са ги хвалели /сухи, джапанки/ както ги наричате???
На тези и доста други въпроси търябва да си отговоря. И за последно с каква дистанция да започна е най-одачно?
Излизам най-често по р. Места за риболов

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 20, 2005 10:48 pm 
Аватар

Абе кво да ти кажа,за мухите например,преди около година и аз си ги копувах.А от известно време насам си ги връзвам сам.И ако че не са кои знае какво,не смятам че тея в магазините са по-добри.
Ама не бързаи,стъпка по стъпка.Джапанката и сухата муха са идеални за кефала,единствената им разлика е че едната се прави преобладаващо от микропореста гума а другата/сухата/от пера козини и каквото се сетиш.Първата има далеч по-добра плаваемост тъи като микропорестата гума не поема толко вода като сухата муха например.Ама и сухата като я смажеш си плува екстра.На мен любимата ми суха муха е седжа-правя си я от еленова козина.Тя например почти не се нуждае от смазване,тъи като влакната в еленовата козина съдържат въздух и придават плаваемост на мухата.
Колкото до това каде да търсиш кефала..Ми аз например преди да започна да хвърлям първо се оглеждам добре,каде скачат гадините по повърхноста да събиртат мухи и замятам там.Друга добра тактика е да прекарваш мухата под клони надвесени над водата,отдолу в повечето случаи има кленя чакащи лесно меню.
А пъстървата....ама за нея по-натам че ми се доспа нещо много.
Успех и наслука. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: дайте акъл
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 8:12 am 
Аватар

Честито да ти е първото рибе и със сигурност няма да ти е последно на мухарката.Съвета ми е да започнеш да си правиш мухите сам така или иначе няма да ти се размине. Удоволствието от направата им е почти равно на риболова с тях.Зимата е сезон точно за това/сега някой ще напише и за червено със сланина :lol: /В този сайт има достатъчно информация и за инструменти и за материалите.Не знам от кой град си, но виж дали във форума имаш градски ,свържи се с тях те ще те посъветват относно избора на инструментите.За избора на мухи и място е въпрос на практика и познаване на местата за риболов.
С джапанките е най- лесно ,а и са уловисти/говоря за клена/ .За него добри са бръмбъри,оси,гъсеници,мравки и т.н.,ама ти това и сам можеш да го прочетеш в сайта.На кука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 10:25 am 

За направата на мухичките сам съгласен и не се напъвам там, от гр. Гоце Делчев съм, прекрасен край - имаме си р. Места, като най-голяма задържа доста риба през лятото, друг канал от един ВЕЦ - водата е доста топла и през зимата се събират доста стари мряни и по малки, скобари големи не можеш да ги отлепиш. Риболова е доста характерен, имаме условия за гонене на пъстърва по Родопите, те също са на близо до 30 мин най-много.
Никой не ми каза за течението - какво влияние оказва на линията? До някъде си го обяснявам но не сам сигурен. Добре под клоните -майсторлък си трябва, по течението като с булдо, на какво разстояние.
Иначе за да не задавам хептен глупави въпроси сам преровил целия саит, но практиката си е практика. В момента всичко ми е в столицата защото тука уча и таботя, и др. проблем - местата не ги познавам около София. Липсват ми колегите и учители.

Да вадите скобари с повод 0.10 по 0.500 кг.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 21, 2005 12:27 pm 
Аватар

Здрасти пич!! Едва ли аз съм човека, който би могъл да ти даде най-категоричното становище на зададения от теб въпрос, тук списват много по-компетентни мухари от мен :D. Сега, ако правилно съм те разбрал, на първо място питаш къде и на какво течение да я търсиш - принципно важат основните правила за местоположението на рибата в течаща вода - седят си хайванчетата :D в места със завихряния на водата, на граници на разливите с течението, зад препятствия и т.н., т.е. на всички онези места, където не е необходимо рибата да полага безумни, а и безмислени и противоестествени напъни да се бори с течението, респективно да хаби така ценна за нея енергия. По-късно казваш, че никой не ти пише как течението се отразява на линията, това вече е съвсем различен въпрос. На него също мога да ти отговоря принципно - замята се срещу течението, за да се носи мухата най-естествено и да не се получава т.нар. браздене, което смущава рибата, но в интерес на истината, повечето атаки лично при мен на суха муха, говоря за р. Искър - район Дружба - аерогарата, са идвали точно при началото на браздене на мухата, т.е. когато шнура започва да прави дъгата. Но веднага ти казвам, опита ми в течаща вода е съвсем скромен , все пак овладях мухаренето едва от година :oops: и то по пътя на опита и грешките!! Поздрави от мен и големи риби на прътлето!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 14, 2006 6:55 pm 
Аватар

здравеите и от мен в п.Искар около софия както казвате покраи аерогарата не е ли много замарсена реката - имали риба .винаги сам смятал че риба по искара има само в раяно на самоков

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 16, 2006 9:13 pm 
Аватар

БОБИ написа:
здравеите и от мен в п.Искар около софия както казвате покраи аерогарата не е ли много замарсена реката - имали риба .винаги сам смятал че риба по искара има само в раяно на самоков

Рибата я има,само да не я ядеш :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа