Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:26 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 12:09 pm 
Аватар

Здравейте пичове муари!! Като доскорошен горд притежател на 13 бамбучки, считам, че ще ви е интересно да ви предупредя за някои "тънки" подробности при покупката им / като отговорно заявявам, че някои от проблемите съм виждал и при сериозни имена :wink: /. Разбира се, някои от вас са установили тези проблеми, но за останалите:
1. Няма да коментирам външния оглед на пръчката - качество на карбона, опасни шупли и т.н., това е ясно. По - често се пропуска да се огледат бланките за кривина, а ви уверявам, че това не е рядко срещано, особено при по- евтините пръчки - завъртете бланките и гледайте, за да добиете представа какво купувате.
2. Макародържач - принципно помолете да сложите макара, защото не са редки случаите на "посукан" макародържач, т.е. макарата да дойде в различна равнина с линията на водачите - не е болка за умиране, но естетиката преди всичко :lol: , а и погледнато в детайли - в бъдеще едната страна на водачите ще се трие повече. Другото по-важно обстоятелство да искате слагането на макара, особено при макародържач, изпълнен с обикновени халки,е, че тези халки понякога, за да захванат добре макарата се качват толкова нагоре, че на практика притискащия пръстен с резбата няма ход, т.е. резбованата част е свършила, а пръстена не е притиснал добре халката. Обратния вариант е също толкова неприятен - "плитки" халки, които не могат да "захапят" добре по-дебелички краища на макарата. Не са често срещани проблеми, но все пак проверявайте, за да няма разочарования. Идеалният вариант на изпълнение на макародържач съм виждал при "Серт" Шетланд - алуминиеви халки с фрезовани и при двете - неподвижната "вкопана" края на дръжката и свободно движещата се, "легла" за макарата.
3. Водачи - тук влизаме в най-интересната част от поемата :wink: . Веднага искам да уточня, че самата природа на риболова ни предполага здраво, ама здраво триене и захабяване и физически проблема е почти нерешим, но все пак. Тук има две измерения - при еднокраките водачи започва едно твърде неприятно износване, изразяващо се в един прогресивно / и закономерно / нарастващ канал в смолата, покриваща крачето на водача. Има две решения - първото - марш при майстор Пигов :wink: , а второто - второто може да го видите при някои модели на "Рон Томпсън" - еднокрак водач тип "мачов", т.е. с ясно изразено краче. При змиевидните водачи внимавайте за следното - ако погледнете през водач той би трябвало образно казано да представлява едно завършено о, т.е. крачетата му да се така прибрани, че когато правите задния кастинг / когато шнура закономерно се "прибира" към бланката /, той да ляга на крачетата, а не отново на "заливката" им. Ефектът е същия - неприятен, прогресиращ канал в смолата, който рано или късно ще стигне до конците, и от там - отново до майстор Пигов :wink: . Принципно рано или късно всички ще стигнем до него, но можете да отложите посещението си. Шегата настрани, но абразивните "способности" на шнура са поразителни. Някъде имаше коментар за наличието на качествени водачи, елиминиращи този процес, но не си спомням подробности. Надявам се родбилдъра да вземе отношение по темата и да ни осветли за новостите в тази сфера. Надявам се и че съм ви бил полезен.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 12:24 pm 
Аватар

Интересна тема !
За жалост не мога да взема отношение по вьпроса за износването зашото по моя такьм няма такова !
Но се сещам за един проблем на който требе да се обьрне внимание!
А той е да се види при сглобена прьчка дали добре си пасват 2 те части тоест дали крьга е правилен !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 1:34 pm 
Аватар

ANUBIS написа:
....А той е да се види при сглобена прьчка дали добре си пасват 2 те части тоест дали крьга е правилен !

Виждал съм наистина непасващи части на пръчката и хлабавата връзка води до излитане на върха.От етичност няма да уточнявам марката .Този проблем го няма при качествените бланки.
А най-често се износва тип топа и долните два три водача след него.
Ето нагледно какво става след усилен сезон с водачите на лъскавите китайски мухарки.

Изображение
Изображение

След това "минават"през манифактурата на Ванчо Калпазанчо и се подменят с доста по-качествени водачи и изглежда така
Изображение
Изображение

Е има и титаниеви водачи ,леки и с адски твърдо покритие ,но те са само за маниаци :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 1:54 pm 
Аватар

Мале док !!!
Изображение

Баси ментето и тва за един сезон :roll: :shock: :roll:

Тея назьбени водачи не преебват ли шнура ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 2:22 pm 
Аватар

ANUBIS написа:
Мале док !!!
Баси ментето и тва за един сезон .
Тея назьбени водачи не преебват ли шнура ?

Е в това е работата де - шнура се скапва естествено.Това е въдицата на един приятел който ходи доста често за риба.Лошото е ,че микронадиранията на водачите отначало не се забелязва (освен ако специално не се вторачиш)и постепенно шнура получава микронадрасквания и губи от лъскавата си повърхност,а с времето това влияе и на качествата му.
Тези водачи си личат като след два три интензивни риболова и първо тип топа става леко розов отвътре,демек пада лесно лъскавото покритие.И не става дума зя менте ,а за въдица от 120 кинта по сегашна магазинна цена :shock:
П.С. Също така и на повечето пръчки от ниския ценови клас самите змиевидни водачи освен ,че са по-големи от нужното и не намаляват постепенно към върха ,ами и имат неправилна концентрична форма като най -често са "провиснали".Отделно как са наклепани със смола.Всичко това утежнява ненужно пръчката и влияе на строя и кастинга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 2:54 pm 
Аватар

Док, по-добре не може да се илюстрира каква страховита енергия се отделя в "нашия" риболов :wink: . В този смисъл колеги, по-честичко се заглеждайте във водачите, особено във връхния. Пропуснах да отбележа, че при някои пръчлета добро решение е върхов сиков. Също така ви препоръчвам след всеки риболов да почиствате водачите с по-здрав конец - ще се уплашите като видите какво остава по него, особено ако сте ловили в по-замърсена вода :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 3:10 pm 
Аватар

А за износването на водачите Акулата ме светна в едно грешка която правех !
Никога ама никога не меткайте с мокьр шнур вьрху пяськ, ефекта на щкурката !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 3:28 pm 

Бате Райко здрасти!
Много голяма роля си ми определил! Благодарско!
Нямам нищо против всички въдици да стигнат един ден до мен, килипира ще върви! :D
За макародържачите модела на Серт който казваш има недостатък, както на повечето от този ценови клас, че резбата се прецаква понякога. Защото резбата е едра, а материала мек. Изходът е намерен като се прави резба с по-малка стъпка и така силата се разпределя на повече места. Или се слага още една гайка при някой макародържачи, но това вдига масата, което при по-ниските класове мухарки и по-къси не е приятно. Но това е за този ценови клас, нямам как да се застраховаме срещу такива неща.
Водачите, има модели въдици на които водачите уж са "змиевидни" ама не е така. Прекалено са високи а отвора е тясен и това ги прави не ефективни. Един комплект водачи "хард хром" на Пацифик Бей, ще издържи две години със сериозна експлотация. Преди да се получи канал на самият водач, повърхността става плоска. От тук прогресивно се увелиава мястото на контакт и съпротивелението на минаващият шнур. За нас това се изразява в прилагането на повече сили при кастинг. Каналите могат да доведат и повреждане на самият шнур. Някой мухарки имат черни водачи, на които оксидацията пада бързо. Но това е само козметика, те пак си вършат работа.
Както каза Райко, гледате за О-то. Добри водачи са са с покритие на
TiCH. Което се прави по съвременна технология имат матов сив-метален цвят. Тук съм виждал само на мухарките Байрон на 4-ри части, но там са малко прекалилили с тяхната големина./ по лично мнение/.
Един комплект от тези водачи с това покритие е към 20 долара.
Не препоръчвам да се слага сиков/ SiC/ върхов водач. Утежнява доста, та чак когато го подмените рабирате, че имате друга въдица.
Всеки сантиграм в другият край на въдицата влошава доста бланките, освен ако не са предвидени за по голяма товароносимост.
Подмяната на върхов водач е ,,,,,,,,,, лв с работа и на 100 риболова, ако има нужда е нищо. Едно компромисно решение е на по-евтина мухарка, е да се подменят върховият водач и последвалите три. Което излиза ,,,,,,,,,,,,,,, кинта с работата/ това за моята мега-родбилдинг къмпани :wink: /.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!
:D

Последна промяна Ivan VP на Сря Окт 26, 2005 8:15 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 26, 2005 7:29 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
... При змиевидните водачи внимавайте за следното - ако погледнете през водач той би трябвало образно казано да представлява едно завършено о, т.е. крачетата му да се така прибрани, че когато правите задния кастинг / когато шнура закономерно се "прибира" към бланката /, той да ляга на крачетата, а не отново на "заливката" им. Ефектът е същия - неприятен, прогресиращ канал в смолата, който рано или късно ще стигне до конците...

Този съвет го получих от един непознат за мен господин, в магазин "Куката", няколко дни преди да си купя мухарката. Послушах го и в това отношение всичко е наред.

ANUBIS написа:
А за износването на водачите Акулата ме светна в едно грешка която правех !
Никога ама никога не меткайте с мокьр шнур вьрху пяськ, ефекта на щкурката !

Много правилен урок, който пък ми бе преподаден от Иво (а на него му е бил преподаден вероятно от Акулата). Само дето ако имах мухарка от скъпите класове, бих се притеснявал. Обаче
с мойта сопица за 70 кинта ми дреме на тояжката къде ми се въргаля шнура. Водачите не са кой знае колко скъпи. Пък и Пигов да скучае ли зимата, докато не е на леда? :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 27, 2005 10:35 am 
Аватар

Здравейте пичове мухари!! Любо, ако господина, който ти е дал този съвет е мургав / не черен :wink: /,късо подстриган, с мустаци и обеца, значи след д-р Косьо ти си втория мухар от форума, когото познавам :wink:. Радвам се, ако съм помогнал. Анубис, абсолютно си прав за съвета за песока, той моделира водачите както природата Големия каньон :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 27, 2005 3:35 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Здравейте пичове мухари!! Любо, ако господина, който ти е дал този съвет е мургав / не черен :wink: /,късо подстриган, с мустаци и обеца, значи след д-р Косьо ти си втория мухар от форума, когото познавам :wink:. Радвам се, ако съм помогнал. Анубис, абсолютно си прав за съвета за песока, той моделира водачите както природата Големия каньон :D

Ми да, то няма в театъра да се запознаеме де, ама да не разводнявам. Полезен съвет ми даде тогава.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2006 12:50 pm 
Аватар

Привет колеги. Макар че съм начинаещ, ще си позволя да изразя скромното си мнение по отношение на износването на водачите! В мухарството съм новобранец, но имам известен опит в спининговия риболов, където използвам плетено влакно 0,15 като хвърлям с тежки примамки за щука. Пръчката ми не е скъпа, но до този момент износване на водачите не съм наблюдавал. Нека само някои да се опита да ме убеди че дебелият и гладък шнур има по-силно абразивно действие от тънкото грапаво плетено влакно! Когато придърпвам примамката към мен триенето е толкова силно, че се чува стъргане на влакното по водачите(характерен звук). Ако има износване, то е защото си купуваме ментаци. Нека кажат господата които притежават наистина качествени пръчки дали им се износват водачите?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2006 1:46 pm 
Аватар

Здрасти Т,
Прав си,няма износване.И след 7-8 сезона...Веднъж реших да проверя колко аджеба е действително твърд материала на марков водач свален от счупена връхна секция/глей ми акъла.../
Язък!Само си повредих клещите/USAG/.А на вид такъв водач си изглежда съвсем обикновен???
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2006 1:58 pm 
Аватар

Здрасти пичове!!! Не съм съвсем съгласен с изказаните мнения, тъй като формално погледнато сравняваме качествата на пъпеш и диня / съвсем образно казано/. Спор няма, че абразивното действие на плетеното влакно е несравнимо с това на шнура, но от друга страна имате СИК-ови водачи и телени, които както и да ги "закаляват" и рекламират фирмите, си остават на светлинни години от качествата на силициевия карбид. Не съм съвсем съгласен и по въпроса с ментаците - давам веднага пример с произведението на китайското пръчкостроене "Мепси" :wink: , което има прекрасно изработени водачи/ от някаква стомана вероятно/, които се държат съвсем прилично!! Уточнявам, че "Мепситата" ги продадох, тъй че не правя някаква користна реклама :wink: !! Евентуално след около 3-4 месеца ще мога да ви дам информация как се държат водачи на по-качествена пръчка :wink: , но това не бива да води до забравяне откъде е тръгнал човек - аз поне лично няма да спра да ви препоръчвам и евтини и непознати неща, стига да са добре изработени. Иначе всеки знае със "Садже"-та :wink: и други подобни!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2006 4:02 pm 
Forum Admin
Аватар

Теодор написа:
Нека само някои да се опита да ме убеди че дебелият и гладък шнур има по-силно абразивно действие от тънкото грапаво плетено влакно!

Здрасти, Тоше,

това което казваш е вярно, но има един осебен момент при шнуровете и риболова с тях в началн стадий.
Много голяма грешка, която се допуска от начинаещите мухари е, когато ловят от брега, позволяват шнура да им опира на пясъка. Тогава, мокрия шнур, с полепнали фини частици кварц се превръща в шкурка за водачите, а и за самият него.
Една препоръка, като ловите от брега, винаги дръжте шнура във въздуха, като примки в свободната ви ръка и непременно, ако може застанете непосредствено до брега, и като прибирате шнура, придърпвайки риба до брега, гледайте свободния шнур да пада във водата пред вас.

Поздрави, много интересна тема!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа