Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:19 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2005 1:25 am 
Аватар

Да бе Данката е прав :).Мноо ни объркаха по тея магазини заеби.Значи влизаме в "Майсторски риболов" и питаме наи-просто - треа ни наи-елементарното за риболов на изк. муха, имайки предвид че сме пълни аматьори.От там се почна една лекция .........Но да премина на въпроса - прътовете.Значи имам въпрос ---> продавача ни предложи 5-6 клас прът ? Чудя се този прът с каква акция е, мек ли му е върха, твърд ли му е?И 5-6 клас прътовете винаги ли са със една акция ... в смисъл една и съща акция?И за да не стоя в заблуда ... акцията е всъщност мекотата на върха на пръчката и начина по който се огъва нали така?Щото в стандартния риболов на плувка например съм виждал пръчки с еднаква дължина и различна акция?
А иначе това което ни предложиха като за начало беше красива пръчка с дължина 2.55, карбонова(наистина беше много лека), 5-6 клас ... продавача каза че според дължината си била универсална ... демек става и за реки и за язовирчета:).Вие майсторите какво ще кажете по въпроса ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2005 9:38 am 
Forum Admin
Аватар

Dankata написа:
Е ето го батко Akulata ако на бързо не събере старите пушки да ни светнат нас начинаещите не може ! Мерси за всички теми и отговори които си се постарал да събереш Акула ! Аз искам да попитам като напълно начинаещи за избора на прът ! влизаме с пилето в 1 магазин --- > продавача ни предлага 6-7 клас прът казва ни това е за начинаещи с по дълъг прът по лесно се замятало ! Влизаме в друг магазин предлагат ни прът 5-6 Клас като ни обясняват че това е Универсален прът за начинаещи ! мен лично ме интерсува - Прът за начинаещи които предимно да не кажа изцяло да лова на Река !

Здравей, Данка, няма защо да ми благодариш!
На въпоса ти бих ти дал следния съвет - вземи си пръчка 5/6 клас, която да не бъде непременно скъпа. Обурудвай я с макра 5/6 клас и един шнур плуващ, двойно коничен 6 клас (DT6 F), За самите такъми прочети малко повече из сайта и форума.
Казвам ти да си вземеш евтин такъм, понеже както сам казваш ощше не си ловил с мухарка. Скъпия такъм си има своите огромни предимства пред евтиния, но ти няма да бъдеш в състояние да ги изпиташ.
Междудругото, ако желаеш, може да се представиш в стаята "Представете се моля!", като ни разкажеш малко повече за теб, ти си решаваш.
Пилето написа:
Значи имам въпрос -- продавача ни предложи 5-6 клас прът ? Чудя се този прът с каква акция е, мек ли му е върха, твърд ли му е?И 5-6 клас прътовете винаги ли са със една акция ... в смисъл една и съща акция

Здрасти, Светлославе, за да определиш каква е пръчката, като я разклатиш, ако се извива пракелено близко до дръжката е от по-бавните, ако вибрира по близо до върха е от бързите.
Ти трявба сам да решиш каква точно ти трябва!
А ако се затрудняваш, кжи къде най-много мислиш да ловиш с нея и какво, за да можем тук да ти дадем някаква насока в избора.

Поздрави и на двама ви!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 26, 2005 6:48 pm 
Аватар

Ако позволите, една малка добавка към съвета на Радо:
съгласен съм, че като за начало е добре да си вземеш евтина, мухарка и макара. В началото така или иначе разликата мезду скъпа и евтина трудно ще оцениш (разбира се не прекалявай с евтиниата. спомням си по едно време в БГ продаваха едни около 30-40 лв, тея ги избягвай) А макарата, особено в БГ, е просто нещо на което си държиш шнура. Гледай да е лека и да балансира добре въдицата: като си сложиш пръста в началото на корка, въдицата трябва да балансира водоравно, или предната част да е надолу, но не и обратното.
Колкото до шнура, тук не прави никакви компромиси и си вземи обезателно нещо добро (иначе ще имаш проблеми): Cortland, Scientific Anglers ili Airflo. Mисля, че това ти е избора в БГ.

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2005 3:57 am 
Аватар

Иване здравей,

Опа, маи нещо не се изразих както трябва и се получи малко объркване:
имах нещо друго предвид гръбнак, а именно "backbone". Май по-добре да го преведем на български като "мощ". А ти под гръбнак имаш предвид т.нар. "spine". Ta поне на терория, това дали си сложил водачите на "spine" или срещу него е един от факторите, които определят мощта. Другите, и истински важните според мен са какъв графит и смола са използвани и как е разпределен материала по въдицата.

Колкото до стария спор, той май има значение само на теория. На практика разликата е толкова малка, че май никой не може да я усети. Четох за разни екперименти по въпроса.
Важното е водачите да са или на "spine" или точно срещу него, че иначе въдицата се усуква при хвърляне. Аз самият ги слагам на "spine".

Някой по-горе спомена, че намерил две "spines" на някакво коляно. Мисля, че е възможно, и аз съм виждал такива. Обикновено тези са евтини колена с по-ниско качество.

Това от мен
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2005 1:55 pm 

Здрасти Иво,
кзваш, че слагаш водачите от към "spine". Ще те помоля, да споделиш опит в отделна тема. Какви водачи използваш, бланки и материали?
Когато имаш време, естествено, предполагам на много колеги ще е интересно.
Благодаря предварително!

Последна промяна Ivan VP на Пон Фев 28, 2005 6:36 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа