Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:51 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 1:46 pm 

Здрасти Бате Райко,
На моя многострадален Professional XR 8606 втулките наистина не са лакирани. Кухи са и са с много тънки стени. Дали са "шпигот" или не са, не знам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 2:34 pm 

Здрасти Бате Райко!
На моя Professional XR 8606 втулките наистина не са лакирани, кухи са и стената е много тънка. Това "шпигот" ли е или не, не знам!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 3:20 pm 
Аватар

Стояне, здрасти!! Верно думаш многострадален...две чупения са си много, както и да го гледа човек :? :? . Сега, Професионала, както и много други въдици, са типичен пример на т.нар. псевдо, фалшив и както щете още го наречете шпигот. Реално имаме тип оувър снадка, при която, в 99% от случаите, има едно "поясче" от намотки, широко между 5 до 10 мм., след което бланката към края си просто не е лакирана. Заливката върху тази намотка създава, доста успешно в интерес на истината, илюзията, че връзката мужду частите наистина е шпиготна. От тук несетне обаче навлизаме в "темната дупка", както би казал некой не-пурист :lol: :lol: :lol: . Реално погледнато цялата работа става скрито от наш,те очи, за съжаление, и то точно....в дупката :wink: :wink: .
Сега трябва да вмъкна едно уточнение. Тъй като чисто статистически вероятно съм персоната с най-много шпиготни вУдици на Балканскиот полуостров :lol: :lol: :lol:, смея да твърдя, че ги познавам относително добре.

Погледнато на пръв поглед, лакираната изцяло бланка би трябвало да е по-предразположена към разхлабване, от гледна точка на хлъзгавото лаково покритие. Пракически обаче нещата стоят точно обратното - единици са случаите, в които имаме охлабване на лакирана бланка и много по-чести, когато става въпрос за "натурален графит", ако може така да се каже, независимо дали става въпрос са псевдо или истински шпигот......В значителна част от случаите, при които съм ловил с шпиготни въдици, след разглабянето на същите, ако прокарате пръстите си по шпигота, то те / пръстите / стават тъмно сиви, точно както ако ги прокарате по графит за автоматичен молив!!! Практически "натуралния графит" е незащитен и има склонност да "пада"!! За мен логичното обяснение за разхлабване при връзки с участие на "натурален графит" е именно тоя микро филм, който се натрупва в процеса на напрежение в точката на снаждане. Не забравяйте, че от графит се прави превъзходна смазка!!
Поне според мен така стоят нещата....Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 4:03 pm 

Благодаря Бат Райко!
Чувал съм, че в такива случаи някои колеги смазват втулките с течен парафин за по добро сцепление. Това има ли ефект, как мислите ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 4:06 pm 
Аватар

Според мене има ефект, ако се налепят боклуци по парафина в никакъв случай после няма да можеш да си разглобиш мухарката. Има си специални смазки за фтулки но според мене ако си ги почистваш редовно специално за този тип на байрона не е нужно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 4:55 pm 

Здравейте момци :D, темата взе да става интересна :lol: :lol: ! на мен също ми се е случвало да разглабям въдица в реката, но си го обеснявам с якото маане 8) и не доброто снаждане от опасност за заклинване на снадките :? !! След като започнах да си мазгам :lol: по мъничко от ей тва графитче http://www.loonoutdoors.com/products/grafitolin.html по пръчлетата проблеми никакви не съм имал повече, здраво навивам, кога съединявам и леко си развивам, кога разглобявам :wink: !! Кутийката с графит винаги ми е в колата, та искам да кажа при тези жеги това лято и особено в затворен автомобел изперкан хубаво на слънце цял ден, консистенцията /визкозитета/ не се променя въобще на въпросната графит смазка!! Не мажа винаги снадките, ползвам ли го, после поне три-четери пъти не слагам, остава много фин фил от графита,който работи перфектно, но винаги след разглобяване избърсвам мъжкото :wink: с мека хартия да не цапа калъфа!
Поздрави и НА СЛУКА :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 5:39 pm 
Аватар

Здравейте момци!!! Стояне, за парафина не знам :roll: :roll: - всъщност никога не съм ползвал смазки и в тоя смисъл не мога да дам никакъв практически и полезен съвет. Тия дни ми направи впечатление, че еднин Елит втора серия на Кроа се продаваше комплект с ваксата / то така си се води "ферул уакс" /. Силните времена на смазките са през 60-те и 70-те години на миналия век - даже на някои от топ моделите за онова време освен стандартните данни за дължина, клас и т.н. има специален текст с указания за третирането на втулките с ваксата!!
При всички положения по-добре се ориентирай към продукта, показан от набора, или подобен на него - все пак това са специализирани хитринки!! Поздрави и дано каръка не навестява повече убавинята ти!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: ...
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 7:41 pm 
Аватар

Здравейте пичове.!
Ползвам някоя и друга въдица със шпигот и никога не съм имал проблем със зацепването или разглобяването без да ползвам никакви смазки. Просто се грижа добре за тях..?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 8:15 pm 
Аватар

Привет колеги. Ами и на моята сопа и хвръкна два пъти върха а не е шпигот втулка. На един колега даймъндбека (американа) на две части също хвърчи чат пат горната част. Друга драма видях сефте в моя скромен едногодишен опит. Втулки запецнаха от жегата и нямаха разхлабване на Марица. Едното лекарство бе поливане с вода. Има ли други хакове за подобни ситуации?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 11:31 pm 

Без да търся много попаднах на следното :
"Мажете редовно шпиготите и връзките с парафин за свещи .Това предотвратява преждевременното износване на карбон-карбон връзките,осигурява добро сцепление между тях по време на риболов и лесното им разделяне в края на риболовния ден."
P.S.
Цитатът е от сайта на любимото ни Hardy ,темата е грижи за пръчките.

Последна промяна dr.Bachvarov на Съб Окт 18, 2008 8:21 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 18, 2008 7:33 am 
Аватар

Присъединявам се към Борката - да чукна на дърво и аз досега не съм имал проблеми със снадките. А ситуацията, описана от Драго е не по-малко неприятна. Според мен проблемът възниква най-вече при по-сериозни температурни разлики - примерно, когато се снажда рано сутрин пръчката, особено ако влажността на въздуха е по-висока. След това с повишаване на температурата през деня наистина нещата стават като заварка :? :? :? . Друг лек освен топване във водата не знам!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 18, 2008 6:09 pm 
Аватар

Мажат се не с течен парафин,а твърд,например свещ.Тръква се леко втулката и после се размазва добре с палец,за да стане тънък слоя.
Колкото до разглобяване на вклинени сглобки писал съм преди и ще повторя.На мен ми се случи след падане на хлъзгава язовирна стена.Паднах и удара отнесе долния край на мухарката/Харди Делукс/,а ръката ми се счупи.След като наместихме счупеното и гипсирахме се пробвахме да разделим двете части ,но всички усилия бяха напразни. След много акъли от приятели,някои от които безумни,писах на Харди и те акуратно ми отговориха следното:Покрийте мухарката в местото на сглобката с пакет замразен грах или нещо друго от фризера.Подръжте така 3-4 мин и после с леко въртеливо движение пробвайте да освободите втулките.Ако не се получи има и друг вариант.Двама приятели хванете внимателно вклинения прът в двата края и направете въртеливо движение,както децата играят на въже.След като повъртите малко пръта опитайте отново да разглобите вклинената втулка.
Аз опитах първия вариант и след като престоя с пакета замразена царевица/нямахме грах/ няколко минути аз със счупената си ръка леко врътнах и...мухарката се разглоби без никакво усилие!!! :D Не съм пробвал втория вариант,но вярвам на фирмата,защото за повече от сто години опит едва ли някой по-добре от тях знае как да постъпи в подобна
П.С. Не мокрете втулката с вода,щото ако проникне между двете части,заклинва още повече!!! \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 20, 2008 10:22 pm 
Аватар

За смазването на втулките, от "Орвис" също препоръчват използване на парафин от стандартна свещ. В брошурата към пръчката пише буквално "ordinary paraphine wax", така че аз си ги мазвам отвреме-навреме.

п.с. Убеден съм обаче, че при правилно изчислени, изработени и напаснати конуси, "хвърченето" на секции е минимизирано до минимум, без значение дали са смазани, или не. Например на мен НИКОГА не ми се е изваждала произволно секция от "Г.Лумис" или "Сейдж".

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 21, 2008 8:39 pm 
Аватар

Здравей Христо, :D
Не вярвам да се съмняваш,че говоря за фирми с посредствени конуси \:D/ ,още повече че доколкото ми е известно споменатата от мен фирма е единствената,която изисква при счупване на част от секция парче с размер 10-на см от мястото на сглобката,за да изработи новата секция с точно същия конус/вътрешен или външен/.Когато навремето прочетохме за тази подробност си направихме труд да направим измервания на профила на конусите им/с помощта на един елитарен майстор от металообработващия бранш/ и бяхме шашнати от прецизността им.И тогава си спомням,че той/майстора/ каза,че когато конусите са идеално точни,вероятността при повече усилие да се заклинят е много голяма.Та с две думи,восъка е не за да уплътни допълнително връзката,а за по-лесното и разделяне. При моето падане цялата ми тежест се понесе от основата на пръта/първо ударих него/Ясно ти е колко е бил силен щом си счупих китката.Ако конусите бяха без восък не знам дали биха се разделили въобще. А иначе съм съгласен,че ако точността е висока няма да има летене на секции/освен ако не си ги втъкнал много нежно \:D/ /Иначе съм виждал криви и неточни конуси на доста пръчки .На тях и восъка не им помага. За щастие това се случва най-вече на по-евтините модели
Поздрави ! :D :D :D
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 22, 2008 9:06 am 
Аватар

Здрасти, Веско!
Ни най-малко не се съмнявам в качеството и прецизноста на твоите конуси, дори напротив! Напълно съм съгласен с всичко казано от теб. И според мен колкото по-прецизно е изработена сглобката, толкова по-плътно и точно се напасва тя, но и толкова по-голяма е опасността от заклинване - нож с две остриета, какво да се прави :D . Ролята на парафина и аз си я обяснявам с необходимостта от осигуряване на по-лесно разделяне на секциите, но освен това мисля, че минимизира и износването им.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа