Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:14 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 7:04 pm 
Аватар

Реших да си купя лаунч на 4-ри снадки 2.70 4-5 или 5-6 клас да взема.Дайте съвет с каква макара да я оборудвам,с какъв шнур.По принцип ходя за клен.

Поздрави и живи и здрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 8:50 pm 

да,давайте,че и в моята глава ми се върти тази оферта :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 07, 2007 9:11 pm 
Аватар

Здравейте момци!! Значи преди време бях върл привърженик на двуснадковите въдици - още си спомням как издържах един 4 снадков Байрон точно един или два риболова - хващаха ме нервите само като го гледах :lol: :lol: . Обаче както всичко в природата, така и бат,ви Райко еволюира и към момента има няколко многоснадкови въдици. Установих, че изненади може да има само при някое хабсолютно менте :lol: , при реномираните производители грешките са малко вероятни. Както винаги обаче, има едно НО...и сега продължавам да смятам, че фините класове - тройки, двойки на седем до седем и половина фута, е най-добре да бъдат двуснадкови.
В конкретния случай просто преценявайте как протичат преимуществено излетите ви - ако дето се вика, излизате от къщи и след петнадесет минути пеша сте на реката / гьола /, то спокойно работа ще ви свърши и двуснадкова въдица / при това е и по-евтина/. Ако обаче пътувате много, с малка кола, много хора, градски транспорт и т.н., то многоснадковата въдица ви гарантира спокойствие и компактност и по-високата и цена е оправдана от конкретната ситуация!! В крайна сметка решението е изцяло в ръцете на давещите се :lol: :lol: . Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 8:30 pm 

Здравейте колеги!
Имам Сейдж Лонч 2,70м., 5-ти клас на две части. Сравнявал съм го на клатене със същата пръчка на 4 части и моята стои малко по-стегната, но предполагам, че няма да имат съществена разлика в поведението. Пробвал съм моя Сейдж със следните шнурове: Кортланд DT4F, Кортланд DT5F и Еърфло WF6S. И трите ги мята без проблеми и без да се пренатоварва. Имайте предвид, че шнуровете на Кортланд са малко по-тежки от същия клас шнурове на други производители, например шнур 4 клас на Кортланд всъщност идва нещо като 4/5. По тази причина моят Сейдж си мята много добре с Кортланд 4 клас, като се натоварва доста прилично и в нито един момент не стои като дърво, както обикновено се случва, ако мяташ с по-лек шнур от предвиденото за съответната пръчка. Шнурът 5 клас на същата марка я сгъва малко повече, а Еърфлото - още съвсем малко, без да я затруднява. Предполагам, че някой с по-добър кастинг от мен без проблеми ще извади целия шнур Еърфло с такава пръчка, след като и аз почти успях да го направя.
Естествено, Сейдж си имат и собствени шнурове, които са произведени в заводите на 3М и предполагам, че те най-точно ще балансират техните пръчки. Същото важи и за макарите. При Алем има, ако се не лъжа, три модела макари на Сейдж. Проблема е, че два от моделите май струват колкото пръчката. Освен това на мен лично тези макари ми се струват малко тежки, но това си е лично усещане, аз поначало предпочитам леки такъми. Друг вариант за тази пръчка е един модел макара на Тика, за който вече беше писано някъде по форума и отзивите бяха доста добри. Моите впечатления от Лонча са, че е много добре балансирана пръчка и може да носи както по-лека, така и по-тежка макара. Ползвам я с една Шекспир Оракъл, която тежи много, както и с една Абу Гарсия, която е доста лека и по принцип пасва по-добре на леки и къси пръчки. На Лонча обаче и двете макари стоят добре и не ми създават затруднения.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 5:39 am 
Аватар

Благодаря,Ники! Благодаря,Бат Райко!
Чакам още мнения.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 6:26 am 
Аватар

Борко, за пръчката не давам акъл ... петия клас на девет стъпки мисля че е достатъчен и ако не те бърка вземи двуснадков.
Макарата също е в зависимост от бюджета - до 75 лв по-добро на пазара от Sert Piam Concept III не съм виждал - продава я фирма Бент(Серт), но не знам дали още я имат.
Изображение
Вземи си и един наистина добър шнур.

Успех.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 7:58 am 
Аватар

5 клас 9 фута на четири части освен ако не те бърка транспортната дължина на двуснадковата - лънча по принцип тежи малко напреде макара и 180 грама да му сложиш няма да му дойде много - може наистина двуснадковата да е по стегната като строй но четириснадковата няма да е съществено по зле. Макарата дето док.Мишо е показал я имам и за парите си наистина не съм виждал по добра. Мойто приятелче Заро е с такава и със Лънч много добре си пасват.
шнур на 3М сциентифик англер http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Scientific_Anglers/Fly-Fishing/Products/FloatingFly/MasteryFresh/XPS/
ето този е много мек и приятен шнур дали ДТ или ВФ няма голямо значение но ако ходиш по затворени водоеми или по голями реки си вземи 5клас Вф ако дистанцията ти е приоритет, а ако си по малки рекици и ползваш често ролкаст ДТ вариянта е по удачен.
Поздрави и наслука.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 10:23 am 
Аватар

Значи да кажа не че съм капацитет но мисля, че 2,55 м е прекрасна дължина !
А за колко снадки, колкото толко :) все пак е САГЕ ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 4:00 pm 
Аватар

ANUBIS написа:

Само пропусна да кажеш и SLT :D

Поздрави Радко.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 6:57 pm 
Аватар

Борка,имаш ми телефона,звънни ми и ще ти покажа лаунча,макарата,шнурът и всичко останало.Илиян и Пламен,Ванката също могат да помогнат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2007 9:09 pm 
Аватар

За лаунча твърдо съм решил.Остава макарата и шнура.Търся евтинка макара с дискова спирачка.Засега съм се спрял на една.Благодаря за съветите,но продължавам да събирам още инфо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 10, 2007 11:11 am 
Аватар

D-r Misho написа:
ANUBIS написа:

Само пропусна да кажеш и SLT :D

Поздрави Радко.

Евала Док жив и здрав, мое се скиваме на Акулското състезание 14 Октомври, 10 часа местоположение Х :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа