Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:34 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Фев 13, 2005 1:16 pm 
Аватар

Пичове, някой би ли ми изяснил основните разлики между medium, fast, ultra fast акциите при мухарските пръти. Предимства и недостатъци на различните видове и т.н.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Фев 16, 2005 9:11 am 

Bobo написа:
Пичове, някой би ли ми изяснил основните разлики между medium, fast, ultra fast акциите при мухарските пръти. Предимства и недостатъци на различните видове и т.н.

Здрасти Бобо,
ако ми бяха минали 20-30 мухарки на различни фирми щях да дадам доста по-адекватен отговор. Обаче нищо не пречи да опитам. :D
Акцията е условно понятие, има фирми които давят диаграма на огъването на прътите който продават. Най-общо излиза, че медиум-а е така наречената "бавна" пръчка. Други казват било европейсктата школа, разбирш ли. При нея времето за рекция е доста по голямо, шнура се изпъва назад почти прав и чак тогава го засилваш за кастинг. Това обаче не винаги е така. Най общо "мекицата" е въдицата за "рол каст". Кинетината енергия по нея се предвава на шнура, като вълна с голяма амплитуда и става работата. Най-добре за ролл каст "мекица" и ВФ шнур, който надхвърля един клас въдицата.
Едно от твърденията, за мекицата е, че въпреки бавно действие на кастинга, нямяш рекция. Или по-точно в момента на летеж, по-трудно можеш да коригираш нещата. Искаш там да падне мухата, ама като се опиташ отива другаде. Това пак зависи и от дистанцията, и от комплекта шнур и въдица.
"бързака" или фастовете са друга опера, примерно в последните продукти на някой фирми е отбелязано фаст и ултра фаст-Сейнт Кроа.
Там примерно при кастинга с доста по малака амплитуда изстрелваш шнура. Един вид за къса дистанция, просто "чуккваш" вудицата и енергията е вкарана след това. При тези въдици досегашният ми опит показва, че не трябва да се претоварват. Примерно: въдицата да е с по нисък клас на шнура. Удобството на тези вудици е при по специфични техники на замятане, където шнура не минава целият зад теб. Естествено за по къси дистанции. Най-голямото им предимство е точноста която имат. Един опитен мухар с подобна вудица ще направи
едно прецизно замятане и ще улови рибата.
Медум-фаст е понятие отново. Общо взето това са само първоначални упътвания към продуктите. Всичко друго е допир и опит със съответната въдица.
Лично за мен екипировката за малка пустървова река или дере е
една "мекица" около 2 -та метра и един "бързак" с фаст акция 2.40 за точни кастинги на малки площи.
Обаче всико опира до това как на самият теб ти е най-добре. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 16, 2005 9:38 am 
Аватар

Мерси Иване, точно от тебе очаквах отговор по темата :D То и аз си ги представях по този начин нещата. Ама все пак да попитам, нал' тъй :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 16, 2005 9:52 am 
Forum Admin
Аватар

Опаааа, тука става интересно, ки ми позволите ли и аз да се включа, така малко мобетец да надроба та да стане ясно коя точжка за какво се предпочита?
А може, еми, ехехе, що може ки полафа малко тогава, ма ки си смена първо чинето, чекайте само за малко да го топна в чашата с изцелини и да турна онова де, представителното докторантаското, а такаааа.
Започвам, според западния стандарт на разпределение на пръчките според тяхната степен на огъване съм срещал няколко нива:
"Slow, medium, medium-fast, fast, very fast" - което ще рече - бавна, средно бавна, между бавна и бърза, бърза и много бърза.
Акцията, която ви е най удобна и самата ви възможност, способност да я използвате по начин по, който да ви върши работа са двете основни неща при подбора на пръчката.
Напреднали мухари, като Пигов(извинявай, че се спрех на теб брато, ма нема как требва ми еталон) си избират различни акции за различни условия на риболов. Средно бавна, например за пъстърва и бърза за кефал.

Начинаещ ли сте или какъв?

Ако сте начинаещ може да ловите на дълги дистанции, като ползвате бърза акция, но напреднали мухари, могат да хвърлят относително на дълги растояния и с бавна акция, което има дава възможността да правят деликатни и точни презентации и на близки растояния.

Какъв тип мухи използвате най-често?

Бавна и средно бавна ще презентират сухи мухи много меко върху повърхността. Пръчка с бърза акция ще презентира по лесно тежки мухи, като нимфи и стримери по-лесно.

Къде ще се лови рибрка по перките да се щипка?

Ако е на балкански рекички, обрасли с храсталаци, бавна пръчица е супер удобна за целта. Ако искате да обстрелвате големи дистанции, например за кефал, и не се налага супер фина презентация, бързите и супер бързите са за предпочитане.

Ако ловите в Сливенско например,( ехехе, тва па са от къде можа да ми го роди главичката болна), при наличието на чест вятър, ви трябва висока скорост на подаване на шнура, затова ви трябва бърза пръчица.
Подбиране на правилната пръчица зависи изцяло от вас, вие решавате какво искате и си взимата него.

А сега ако ми разрешите пак да си смена ченетата, а такааа, ки ви кажа, че колко и да ги изпедепцвате работите, се некъде човек мое да обърка. Та затва не треа, както казва чичо Док, да не се вталявате чак толко. Ки си земите една пръчка като мен, ехехее, моята безценна бамбучка, вярната ми слугиня, която три пъти съм и трошил върха и от 5/6 клас сега вече е с поведения на 7-ца, та ки мааате яко с нея и докато не и земите целото здраве, ехехее, докато не стане до дръжката,нема да я сменявате.
Последно време се навъди една болест по пръчките, аз и викам Кьошарка, чиито симптоми се изразяват в това, че след като се купи пръчката се "наказва" да стои в некое кьоше на стаята и не се използвааааа.
И една пръчка стига да се ходи на рибка и по перките да се щипка, но вие си занете най-добре.

Поздрави на всички, ловящи с различни пръчки и мухички!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 16, 2005 10:14 am 
Аватар

Аз по тоз въпрос съм малко бос , та затуй само чета и попивам:)

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 16, 2005 11:14 am 
Аватар

Браво АКУЛОООООООО много добре си се справил еи !
Нйма наи добра мухарка зависи си от МОМЕНТО !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 5:19 am 
Аватар

Радо,

А бе аз по Сливенско (откудето съм родом) съм ловил и с мекица. Майтап, прав си иначе...

А що се отнася до категоризацията, най ми се нрави тая на Г. Луумис:
въдиците имат "тейпър" и "акция". Едното определя откуде се гъне въдицата (връх, среда, "задник", хехе) другото колко се гъне (сиреч колко е бърза с други думи). Така, че има повече от три варианта. А най-гнусния (да се избягва на всяка цена, освен ако не сте мазохисти) е връхов тейпър и бавна акциа... <mahmurlia
Колкото и да странно, виждал сум и такива мухарки, при това от иначе добри фирми.

Иначе, на мен ми допада златната среда и с това си хвърлям. Ако въдицата е изработена добре (с достатъчно "гръбнак"), няма никакви проблеми да се замята на далече, пък даже и при вятър.

Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 7:57 am 

Иво написа:
Цитат:
(с достатъчно "гръбнак")

Като , казваш гръбнак сега се досетих за фундаменталният спор в родбилидинга. Водачите от коя страна да се сложат на мухаркта от тази, където е гръбнкът/ всяка въдица има гръбнак, при определен начин на огъване винаги застава на една страна/ или противоположнта.
Аз, за мен си съм го решил една година от едната страна, а до година от другата. Та после се вкючвам в спора :D
Това Иво дет казва, за няколкото акции го има и при спининг въдиците. Едното е форма на огъване, а другото е тежест на примаката която може да се изхвърли. Дори съм виждал и трета, която
означава сила на самата въдица и на колко прблизително килограма се троши.
Та такива неща.
Инак, като пусна въдици един ден за продажба, ще сложа една ваденка на гола мацка отгоре, вместо акция и ще напиша:
Твърд строй по желание на клиента :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 9:50 am 

бърза - бавна..........
Бобо знаеш, че си падам по бавни въдици и големи риби ;).

Иване ми на моита мекица имам усещането че е с два шева изместени назад/водачите са разположени от към абвната страна м/у шевовете/, като мятам баккаста ми е по мощен от форкаста. Коментирах с едно светило и той ме светна че най-качествените мухарки били с 4 шева и бланка се навиал по некъв страннен начин - показа ми с лист хартия.

Скромното ми мнение е че бавни въдици в България на практика много рядко се срещат. От опита ми с медиум 3бр. съм разбрал следното
- медиума се претоварва много лесно
- времето за което се натоварва пръчката е 3-5 пъти по голямо от тва на бърза пръчка
- медиума дава предимството да се вложи минимално необходимата енергия за изхвърляне на шнура и мухата, като в резултат се получава минимална детонация при приводняването на шнур и муха или казано по друг начин стелт презентация. сега съм с пръчка 2.70м. 4клас и шнур ДТ3Ф + сукан лидер за суха миха и съм много доволен
- засича се много по - мощно , мекица е все пак
- позволява много по голяма торба - почти кръгова траектория, което в доста случаи е предимство
- позволява сингъл и дъбъл спей при храсталаци в гръб

наслука

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 11:19 am 
Аватар

------------- C E N Z U R A ------------------

Последна промяна ANUBIS на Пет Фев 25, 2005 11:29 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: opaaa
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 11:22 am 
Аватар

Стефане, нещо си ма побъркал малко ама аиде..!!?
:lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: я
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 11:33 am 

бе ти голяма статия си сътворил , нали си ти:
http://www.fishing-mania.com/shared/
на поредица ми звучи като гледам, а

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: хмм
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 11:39 am 
Аватар

:oops: :lol:
аз съм да....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 6:19 pm 

Е ето го батко Akulata ако на бързо не събере старите пушки да ни светнат нас начинаещите не може ! Мерси за всички теми и отговори които си се постарал да събереш Акула ! Аз искам да попитам като напълно начинаещи за избора на прът ! влизаме с пилето в 1 магазин --- > продавача ни предлага 6-7 клас прът казва ни това е за начинаещи с по дълъг прът по лесно се замятало ! Влизаме в друг магазин предлагат ни прът 5-6 Клас като ни обясняват че това е Универсален прът за начинаещи ! мен лично ме интерсува - Прът за начинаещи които предимно да не кажа изцяло да лова на Река !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2005 6:35 pm 

Бат Стефко, не смея да твърдя, че няма бланка с 4-ри шева. Но до сега поне из нето не попаднах на това. Ами тогава е супер лесно за определяне на гръбнака, щот 360 градуса ги делиш на 4 и много бързо намираш това което ти трябва. По принци, до колкото съм запознат, най-важната роля на "гръбнака" е да мори рибата която улавяш и това е.
При Алемите си купих едни върхове за телескоп, мисля, че го видя, катопихме бира покрай нова година. Ми той има два гръбнака.
Кто наредя водачите между тях, се получава едно изкривяване и усукване пр определен опън.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа