Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:57 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Авг 31, 2008 9:15 pm 
Аватар

сега съм с Sirius JAXON 2.4м но искам да си взема 2.7-2.75м 5/6клас
та се чудих каква е разликата между бургундито и профисионала ,ако някой има впечатления да сподели .

Поздрави \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 31, 2008 10:14 pm 
Аватар

Тъй като минах по този път ще ти отговоря бегло като държа да подчертая че не притежавам нито една от двете споменати сопи, само съм хвърлял 5-6 пъти на събора с Бургундито и Артъра. Значи Профешънала се оказа една доста сполучлива сопа за парите си според мненията на почти всички притежатели във форума. Някои от тях въпреки, че вече имат по класни сопи продължават да си го ползват. Именно на такава пръчка се бях спрял и аз. С времето се чу и за новия Артър на Байрън и поизчаках да видя цена и сопата. Между временно мернах и бургундито и сувсем се обърках. Но общо взето според мненията на колеги засега Профешънала е за предпочитане. На мен като собственик на евтина мекица боргундито ми пасна, но пък някак по спокойно и с лекота метках с Артъра. Разлика в цената е почти двойна обаче. За жалост май вече не се среща Профешънал на пазара иначе аз него бих си избрал. Та най добре и други колеги да дадат мнение. Виж има и ревю от бате Райко за бургундито и Артъра но най хубаво е човек сам да пипне и прецени кое по му приляга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 11:51 am 
Аватар

Бре....за малко да пропусна тема в любимия ми раздел :oops: :lol: :lol: . Радо, почти няма какво повече да добавя от Драго по отношение на моделите, за които питаш. Професионалът има нещастието да се появи първо във времето, когато тепърва повечко хора се запалвахме по хобито и второ - престоя кратко на щандовете / предполагам, че Бате Данчо като види поста ти ще ти даде по-точна информация за причините за това, както и въобще за моделите /. Също така по-точно инфо може да ти даде и Веско от Хасково, когато види питането ти.
Аз съм с много приятни впечатления от Професионала, а малкото Бургунди, за което писах преди време, е без всякаква конкуренция на нашия пазар по отношение качество - цена!! Артур-а не ми легна на сърцето, но може би на теб ще ти допадне бърза пръчка / определено ще е много по-различна от Джаксъна, с който ловиш в момента /!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 02, 2008 5:34 pm 
Аватар

много ви благодаря за откровенните и добри разяснения относно Сопите.

Поздрави , Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 02, 2008 9:12 pm 

Здравейте групата...
Профешънъла на Байрон беше изключително предложение цена-качество,защото ползваше бланките на стария "Грейс-Платинум".Г-н Крамрайтер държи един модел в производство точно три години,така че тази пръчка си отиде закономерно и навреме..но за съжаление!!!
Новите модели-Артур и Бургунди са комбинации между дорновете и материала на други модели Грейс-Д2, Грейфлекс и др.
Бургундито е много добре изработена,приятна средно модулна пръчка,със класически английски медиум фаст строй. Много е сполучлива във дължина 2,70- клас 5-6..
Артура е високомодулен,със сполучлив бърз строй, много приятен за хвърляне на дистанции, но не толкова класически като изработка-за съжаление,и тук влязоха модерните разцветки и дизайни..
НЕ ИСКАМ ДА СЕ ПРИЕМА КАТО РЕКЛАМА,но винаги бих ловил със мухарка Байрон,защото това са въдици,ползващи най-доброто от съвременните технологии и материали във ценовият си клас..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 04, 2008 5:25 pm 
Аватар

Доколкото разбрах Профито е спряно от производство но се надявам някаде да се намери единичка 5-6 2.70м
Благодаря на всички за помощта

Поздрави Радо \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 04, 2008 6:38 pm 
Аватар

Бат Данчо, здрасти!!! Отдавна в този форум паднаха всички "дрешки и задръжки", както пеят чалга-бамбините :lol: :lol: :lol: и свободно коментираме всички марки оборудване / за което съм лично благодарен на Радо - имаше бесни спорове по този въпрос преди време /!!
Радо / не санданско-акулски :lol: /, действително май единственият ти шанс е да откриеш в някое магазинче забравен Професионал.....Доколкото си спомням, при последното ми ходене в Бент нямаше споменатия от теб модел..Другият вариант е да се появи пръчка за продаване на старо..Поздрави и късмет при откриване на убавинята!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 05, 2008 12:18 pm 
Аватар

Пак съм пред дилема между две пръчки за байрон професионал
1- дължина 2,90м 5-клас
2- дължина 2,75м 3-клас

Някой може ли да каже как ще се държи едната и другата , чудя се коя от двете да взема :?

Поздрави Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 05, 2008 12:35 pm 

Здрасти Радо :D , откажеш ли се от 2,9 метровата #5 , ако е възможно и се продава, аз ще я взема!
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 05, 2008 12:43 pm 
Аватар

Ъъъъъъъъ......бих взел и двете :oops: :oops: :lol: :lol: и ти го казвам съвсем сериозно!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 16, 2008 4:36 pm 

Здравейте!
Малко късно се включвам по темата, но макар и със скромния си опит, искам да споделя патилата си. Та на въпроса BYRON Professional или BYRON Burgundy? Сега ги имам и двата, но след една дълга и не особено приятна сага с участието на ф-ма БЕНТ , а дори намесих и г-н Крамрайтер.
Първата пръчка ,която си купих преди близо три години беше Professional XR 8'6/ 6-ти клас и много и се радвах, докато още след 3-4 излета се счупи при поредното замятане. Просто горните две части се изхлузиха от 3-тата и втулката се прекърши. Тагава от ф-ма "Бент" ми замениха счупената част. Тази година в началото на сезона се случи абсолютно същото! :oops:
Сега обаче ф-мата не успя да ми замени частта защото моделът вече не е в производство, а се оказа, че и във ф-ма BYRON нямат на склад.
След дълги преговори най после се споразумяхме със ф-ма БЕНТ и ми предоставиха в замяна BURGUNDY .
Междувременно дадох на моя приятел Иван Пигов PROFESSIONAL-a и той го ремонтира, за което съм му много благодарен.
В заключение скромното ми мнение: Professional-a е хубав като строй, гъвкавост и оптимален на тегло, но според мен си има сериозен конструктивен недостатък и може би затова е изваден от производство. BURGUNDY -то е по-просто, но по-сигурно и не отстъпва много по качества на PROFESSIONAL.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 16, 2008 8:24 pm 

Колега, това твоето не са патила, а просто липса на опит..
Пишеш,че СА СЕ ИЗХЛУЗИЛИ ГОРНИТЕ ЧАСТИ и след това се е счупила втулката!!??? Шпиготната втулка е най-прецизното нещо,конструирано някога,тя зацепва много добре, И ТОЧНО КОЛКОТО ТРЯБВА, И НА ДЪЛЖИНАТА, КОЯТО Е НУЖНА. При най-малкото несъответствие следва чупене,защото се получава голям удар на малка площ.Така един приятел счупи шпигот на прът "Скот С 3",който струва 600 $.Иначе,аз присъствах на тестовете на този прът във Австрия,със серийна въдица,/един приятел си взе всички дължини/,2,70, 5 клас, влачихме яки американки НА СТРИМЕР в яко течение без никакъв проблем..
Относно Бургундито, то е много по - нисък клас прът, по "дуракоустойчиво "е , ако мога така да се изразя,без да обиждам никого, разбира се \:D/ \:D/ :D ,със много повече стъкло и смола в бланка, но също е това което са всички Байрони-прекрасен строй, добър запас от мощност на прилична цена..
Относно рекламацията, никой няма да ти признае гаранцията, ако кажеш "влязох във една дупка със сто и дваесе и мисля, че шарнира тропа..."
Жив и здрав, и много , много успехи....
НЕ РАБОТЯ ВЪВ БЕНТ,ЗЪБОТЕХНИК СЪМ-ИМАМ ВИЗИТКИ... :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 16, 2008 10:06 pm 
Аватар

Здрасти на всички :D .Никога не сам имал прът с шпигот,но от горчив опит знам,че е хубаво по-време на излет да се проверяват и ,ако се наложи да се притягат частите.Това важи за нова пръчка.Един колега на събора в Лединик мисля,че точно така счупи чисто нов Даймънбек точно на втулката.Ако чете форума най добре сам да сподели.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 10:15 am 

Здравейте колеги,
Благодаря за коментара. Верно нямам кой знае какъв опит. Шпиготната втулка, както я нарича колегата Данчо Савов може да е много добро конструктивно решение, но все пак, както пише и следващия колега, ако трябва по време на риболов да следиш след няколко замятания състоянието на сглобките и да ги притягаш ако са започнали да се изхлузват, то извинете ме , но предпочитам нещо по просто но по-сигурно. Иначе удоволствието и тръпката от преследването на рибите се губи. А това е най-важното нали?
Колкото до прътите с такава втулка. След двукратното чупене абсолютно по един и същи начин, от ф-ма БЕНТ започнаха да ми обясняват, че при сглобяването на пръта частите трябва да се завъртат по часовниковата стрелка една спрямо друга за да стане стабилна сглобката. Вярно ли е?
Ако е така, то продавачите в магазините трябва да бъдат добре обучени и да консултират клиентите си за такива особености.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 17, 2008 12:08 pm 
Аватар

Де бре момци :lol: :lol: :lol: !!! Има някаква мистерия тъдява - доколкото имам спомени Професионала не е с класически шпигот, а просто местата на снадките не са лакирани / може и да греша де :oops: /. По-голямата част от "истинските" шпиготи са изработени от плътен карбон или от много дебелостенни графитни "фасчета" и в тоя смисъл чупенето на самия шпигот си е своеобразен подвиг...
Що се отнася да завъртането - завъртането осигурява по-стабилно "вклиняване" на шпигота в горната секция. В този смисъл трябва да има такова движение, независимо в каква посока е направено то и колко е "дълъг" хода му. Съветът за "часовниковата стрелка", според мен, идва по заимстване от стандартната посока на притягане на крепежните елементи - винтове, болтове и т.н. Реално погледнато би следвало да имаме контакт между идеално кръгли обекти, за които е без абсолютно никакво значение посоката на въртене при контакта...
Поздрави!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа