Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:39 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 5:46 pm 
Аватар

Здравейте молодци!!! Викам майце си, щото в ибейката преди малко излезе ей туй нящо:

http://cgi.ebay.com/Scott-PowR-Ply-fibe ... 35add22f9d

Битката ще е кървава, защото пръчката е от най-ранните шедьоври на фирмата и е комплектована лично от Лари Кини / разказвал съм ви за него в лекцията от "Орешак 2009"/. Поздрави на всички!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 7:05 pm 
Аватар

Бате привет,
дали ранните скот са само колекционерска ценност или имат различни качества от F и новата F2 серия дето са едни от най-скъпите стъкла в серийно производство.

--------
Ето ти и една друга интервенция дето предстои :wink:

Vintage Phillipson MF76 2-pc. Master Fly Rod

Поздрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 7:31 pm 
Аватар

Брате, \:D/ не съм убеден,че ще скочи много.С подобно убеждение бях относно едно дърво,което си замина без пари!!! :shock: :shock: :shock:
Следи го! \:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 7:59 pm 
Аватар

Док, здрасти, драго ми е да те "чуя" :D :D :D !!
Със сигурност има осезаеми, дори и за лаици като нас, разлики в старото и новото стъкло на Скот. Ранните "стъкла" на Скот са от ярко жълти / вижте съвременните пръти на Марио Войницки / до кафеникави / като на въпросната пръчка / нюанси, бланките са "ънсандед", с едри намотки - "стъпката" е около 4-5 мм., поне с милиметър повече от аналогичната намотка на "ънсандед" графитна бланка...Убеден съм, че и поведението на тези пръчки е доста различно от съвременното им стъкло. Нямал съм удоволствието да държа нито стара нито нова "стъклена" пръчка на Скот, но убедеността ми идва от факта, че феновете на Фирмата :wink: :wink: , правят разлика в акцията при култовата серия Лайт Лайн само от промяната на графита - от Графит 2 на Графит 3, феновете на "зелената Фирма" :D :D се кълнат, че има разлика в акциите на прътите ИМ6 с малки и по-големи серийни номера, а тук все пак говорим за двадесет и кусур годишен период, със съвсем нови лица в производствения процес и за съвсем комерсиализиран такъв......
Когато подготвях нещата за "Орешак 2009", попаднах на едни постове на Лари Кини / човекът си е жив и здрав и списва във форума на фибростъкларите /, в които той обясняваше с някаква смразяваща педантичност защо едни бланки са именно от 1978г., а не от 1976г. :shock: :shock: - посочваше някакви проблеми с доставката на оцветителя, поради което слагали по-малко и бланките точно през тази година излизали по-бледи, обясняваше някакви специфични особености за навиването на целофана / знаете, че при неговото "развиване" от готовата бланка остават характерните спираловидни "намотки", които след това се "сандват" или не /, посочваше някакви известни само нему признаци в шпиготите......както се казва - родителят винаги познава детето си....
Оххх, Док.....не ми говори за "Филипсън" :D :D :D :D . Това е също една "малка вселена" в щатската история....Всъщност те имат колкото маняшки бамбуци, толкова, ако ли не и по-маняшки стъкла...Не мога да си спомня на кой от техните известни мухари е приказката, но човекът е казал - "Искам да ме погребете с бамбуковите ми Филипсъни!!". В конкретния случай става въпрос за пръчка, която излиза през годините, когато Бил Филипсън е продал марката на другарите от ЗМ. След това пак си връща собствеността върху нея....Точно тези бланки цвят "горчица", с характерната бутилковидна "тип овър" снадка и метално рингче на края се ползват и за направата на Орвис Фулфлекс:

Изображение

Брате Веско....наистина има вероятност някой да "намаже филията" \:D/ \:D/ , затова винаги съм ви казвал, че ибейката е едно от най-удивителните места под слънцето :D :D :D :D !! Има обаче и обратния варант - преди час свърши търга за една неупотребявана пръчка на Ламиглас от 70-те години от Ес-стъкло / имал съм такава къстъм въдица, която съм ви представял /. Търгът започна от един долар, като имаше опция за "Бай ит нау" 100 долара. Търгът приключи на 212 долара :shock: :shock: :shock: ...Въобще напоследък забелязвам, че доста хора започнаха да обръщат сериозно внимание на по-старите нещица / това никак не ме радва, разбира се :-s :-s :D :D /.
Поздрави и живот и здраве след два дни ще видим как ще приключи "купонът"!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 10:20 pm 
Аватар

Сигурно е така както казваш Бате, поне си изчел предоволно по въпроса за скот. Но правейки дедукции като теб, аз пък мисля че колкото и да е силен комерса в днешно време все пак високите технологии си казват думата. Едва ли фирма като скот би направила компромис точно с една от легендарните си серии пръти, а имено фибростъклото. Единствено в полза на комерса си мисля, че е връщането на ретро медения цвят на бланките с което гъделичкат сетивата на въздишащите по миналото \:D/
Изображение

п.с. също непроменена относително във времето от графита при скот остава само G(2) модела, който винаги държи цена, и сигурно има защо..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 11, 2010 11:44 pm 

Новите технологии- с ръка на сърцето, ще кажа, че имат едно -единствено преимущество- лекотата и "вдървеността","сухотата" на пръчката дават предимство при т.нар риболов на "чешка нимфа", или други съвременни методи- при класическото мухарско замятане, новите въдици са смешни- за да хвърля добре, пръчката трябва да тежи напред, и да има маса- особенно във дължините до 2,40. Затова сме свидетели на ренесанса на бамбука..Хората слушат, слушат реклама, па като заметнат със едно спретнато дръвце , и се удрят по челото, и "зоват майце си".. \:D/ \:D/
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 8:19 am 
Аватар

Док, здрасти пак!! Със сигурност големите имена в бранша внимават много, когато предлагат "ретро новини" на феновете - това е като да ти дадат да реставрираш Джокондата и всички с нетърпение да чакат резултата от работата ти....просто не можеш да си позволиш "рЕзки чупки в кръста" :D :D :D :D !!
Бат Данчо, безапелационно прав си - няколко пъти съм споделял наблюдението си, че едно от нещата, по които се познават старите графити е относително тежкия и дебел / в сравнение със съвременна въдица / връх. На пръв поглед това "звучи" и изглежда грубо, но именно като похвърляш с такава мухарка разбираш, че не всичко в света е високомодулен карбон :D :D :D . Именно на това се дължи прословутото "усещане за бамбукова акция" на старите Орвиси, особено при сериите Суперфайн и класическите Орвис Графит.
В тоя ред на мисли, вчера вечерта мятах зад блока с един графитен "Пезон и Мишел", който изначално бе 8.5 фута на 5 клас. Пръчката пристигна зверски строшена от Франция, поради което се наложи отстраняването на точно 30 сантиметра счупен и сцепен карбон на около петнайсетина санта над дръжката :? :? :? .
Все пак имах късмет, защото при окончателното изрязване и "заминаването" на първия стрипер се оказа, че се получава една много прилична 7.5 футова пръчка с т.нар. "стеджъред ферулс" - различни дължини на секциите. Няма да ви разправям какъв зор видях, докато направя шпигот, който да компенсира малката, но все пак осезаема разлика в диаметрите, получена при отстраняването на 30-те санта графит. Отново благодаря на Ачо за перфектно направеното крайно навиване с конец и заливане с ФлексКоут!! Та въпросния Пезон е класически представител на старите графити - бутилковидна ферула, дебел и тежък връх, абе ъгли, та ъгли, както викат хамериканците.....
Но като поразмахате пръчлето оставате приятно изненадани от мощта, с която се справя с шнура / при това без пръчката да е "втвърдена" - това е и основния принцип и плюс на прътите със "стеджъред ферулс" /.
Док, пак в реда на тия мисли за широката стъпка на навиване на старите Скот-ови стъкла въпросния Пезон е навит по подобен начин...Но пръчката, която застава веднага в сърцето ми след Даймъндбека и Дорберовия ултра уейв по отношение на красиво изглеждащ карбон е една уникална пръчка на Пейн - цвета на бланката е бургунди, с шпиготна втулка / бланката е правена, разбира се, във Върмонт, предполагам, че от Даймъндбек / и е с широка навивка.....прътът изглеждаше неземно красив!! Умирам си от яд, че не копирах снимките и навремето, сега ми е невъзможно да ги открия :? :? :?
Отчасти можете да добиете отчасти представа за какво говоря / Пейн-а е по-красив / от изгледа на ето тази пръчка / Гарсия Роял Амбасадор, 63% графит на 37% стъкло, произвеждана от Конолон в Санта Ана, Калифорния в периода 1979 до1982 г/ :

Изображение

Поздрави на всички!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 10:58 am 
Аватар

vesko написа:
Брате, \:D/ не съм убеден,че ще скочи много.С подобно убеждение бях относно едно дърво,което си замина без пари!!! :shock: :shock: :shock:
Следи го! \:D/
Веско

И аз съм на същото мнение,като гледам бидърите.Само 5-6 души май знаят за какво става въпрос и единия е бате Райко \:D/ .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 12:02 pm 
Аватар

Де бре молодци :D :D :D !! Бранко, честна пионерска, тоя път пропускам :( :( - едно, че съм малце поизсталял финансово, и второ - пичове, тая пръчка ще отиде в небесата, освен ако самия продавач не е сложил много висок резерв...Има един много тънък психологически момент в ибейката, че прекалено високия резерв отблъсква бидърите...те залагат, залагат, а резерва не пада и накрая хората се обезсърчават и просто спират да залагат, независимо, че цената към момента не е нереална за съответната убавиня !!
Ако искате скромното ми мнение, тая убавиня би следвало да има резерв най-малко от 200 долара и не повече от 300, а би следвало някой да я отнесе за около 400-500 долара....Но, в крайна сметка, това са само догадки....да изтраем още няколко дни :D :D :D !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 12:34 pm 
Аватар

Слушайте Бат'ви Райко за ибейката, там радостта или огорчението идва в последния час и минути :)

Март месец тази година го питам е за този ретро уинстън
Изображение
Изображение
щото пет дена си седя на 150 долара...
Чакай последния час, вика Батето , и ще видиш къде ще фръкне...и излезе прав. Пръчката се продаде някъде за над 600 долара, което си бе живо безочие към изстрадалите ни души :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 7:42 pm 
Аватар

Вчера замина един Орвис Ултра Лайт/не знаех,че имат такъв :shock: / , #2,неупотребяван,от първия графит за 160 паунда...
Миналата година имаше обявен нов бамбук на Скот ,който стартира от 900 паунда и така и си остана без мераклии докрая.После продавача се усети и го обяви на реалната му цена.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 8:49 pm 
Аватар

Бате Райко, дръж се за Markony_RS, да не се чудиш после к`во стана и кой удари кьоравото. Както казва той, "само 5-6 души май знаят за какво става въпрос", та се вслушай в мнението му и не подхождай така с лека ръка... :lol:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 12, 2010 9:09 pm 
Аватар

Де бре, убостници :D :D :D !!
Веско, наблюдавах до последно въпросния Орвис - всъщност селъра беше объркал дескрипцията - точното наименование на модела е Орвис Ултрафайн - 7.9 фута, втори клас, един от най-маняшките орвисови модели ....само живот и здраве да е - ще го добавя в колекцията 8) 8)!!
Мноо мола человека с плАвките и ВДЕ-то да не взема участие в темите на Истинските мухари :D :D :D :D ...Мунчакис, бате, нема начин.....при тия пръчки тръгваш от стотина долара нататък само заради името :-s :-s :D :D..Поздрави!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 13, 2010 12:51 pm 
Аватар

Мунчакис и аз съм свидетел за едно юбилейно зеро гравити дето хукна за без пари,щото смятах ,че търга ще скочи до небето...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Ное 13, 2010 1:49 pm 
Аватар

Markony_RS написа:
Мунчакис и аз съм свидетел за едно юбилейно зеро гравити дето хукна за без пари,щото смятах ,че търга ще скочи до небето...

На площада насред село се говори, че едно юбилейно гравити било вече с българско местожителство \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа