Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 6:41 pm 
Аватар

Здравейте мили деца / надявам се, че няма обидени от туй обръщение /!!
Тази вечер ще ви разкажа за чудотворното возкресение на една маняшка Дайва. Историята започва далеко, далеко от назе и по-точно - във французката Ибейка. Та преди време тамка се появи една Дайва Лохмор Зет, деветка седми клас. Знам, че веднага ще окнете - де бре Бат Райка - кФи са тея боберици :shock: , но бързам да ви успокоя - не ставаме "тежкоатлети" кат русенската биргада :D . Просто пръчката беше от Тайванското производство ИМ6 графит. Имам такава пръчка на 7.6 фута, 3 клас и смея да твърдя, че слага в "малкия си джоб" шотландските Дайви! Някои от вас имаха удоволствието да меткат с тая пръчица на миналогодишните муховръзи. Та бръже си направих сметката, че тая пръчка е достатъчно елегантно направена, за да работи безупречно и с шнур 6 клас. Борбата беше кратка и безмислена, дет се вика, Бат ви Райка отнесе Дайвата кат куцо пиуе томато и с трепет зачака нейното пристигане!! Това стана факт в четвъртъка. С треперещи ръце развих пакета, извадих пръчката от прозрачния пластмасов тубос / продават ги и у нас / и.....калъфката се пречупи в ръцете ми :( . С ужас установих, че и двете секции на пръта са строшени на около шестдесет санта, мерено от макародържача. В първия момент си помислих, че пръчката е счупена преди да е бъде сложена в тубоса, но внимателния оглед показа, че просто нещо зверско е хвърлено върху него...Интересното в историята е факта, че за втори път получавам счупена пръчка, като и двата пъти идват от Франция....Явно по техните легища са назначили на работа "чистокръвни" фанцузи от Тунис...или Либия...
Единственият положителен момент бе, че счупванията на бланките бяха "чисти", без сцепване по дължината на материала....Поседях, поседях, пък се захванах за работа :wink: ...Остраних по около сантиметър от наранените места и ги оформих с шкурка. След това се захванах с изработката на шпиготите. Предварително ми беше ясно, че върхът ще бъде "детска игра" за ремонт. При него просто намираш подходящата конусовидна заготовка мериш, режеш, лепиш и си О.К.! Както съм ви казвал и преди, ей тъй от сантимент съм си оставил един стъклопластов фидер на ДАМ. Същият върви с комплект от три плътни фибростъклени върха...и както вече се досещате върховете вече са само два :D! Отрязах шпиготче с подходящата дължина и конус, минах го леко с шкурка / между другото плътното фибростъкло е изключително благодатно за обработка с бормашината и шкурката /, залепих и нещата заспаха.....
Купонът обаче започна с долната секция....За нейния ремонт замина връхната секция на една мухарка Ал Фишерман. Надявам се Джизъс да опрости тоя мой гнусен грех дет си турих на сърцето, като бастисах вудичката......Отчитайки факта, че тук ще има сериозни усилия, подходих по следния начин - първо отрязах така да се каже "външната втулка". След това прогресивно в нея вкарвах и залепвах по-тънки парчета / представете си матрьошките /, докато накрая се получи шпигот от плътен карбон. И сега идва най-тънката част - в горната част на счупването нямате никакъв проблем - там имате стесняващ се конус, в който шпигота с влиза като у тях. В обратната посока обаче нещата са тегави - там на практика конуса е "обратен" / разширяващ се към дръжката / и, първо - дължината на шпигота да е по-малка - не повече от три - четири санта и второ - трябва изключително внимателно да отнемате материал от шпигота, за да не се получи отвратителното чукане при окончателния монтаж. Да не ви казвам, че ми отмаляха ръцете от връткане с бормашината - мерене, пак връткане - пак мерене и така до откат....Разгеле, накрая нещата заспаха. Последно мерене, мазане с лепило, слепване и....воала....воскресението беше напол,вина свършено!!! В петък вечерта слизам зад блока с ясното съзнание, че е по-вероятно да строша пръта, отколкото да го накарам да оживее..... Слагам ВФ шестица, казвам три топ сикрет заклинания, замахвам и....воскресението биде завършено окончателно!!! "Извадих" с пръта до към 15-16 метра шнур и същия не показа и грам проблеми...Надявам се, че и за в бъдеще няма да ги покаже, защото отново твърдя, че това е една от най-хубавите серии Дайва, които са се пръквали под слънцето...Ето и малко фотки на възкресената пръчка:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А при върха даже се направих и на връзвач....:

Изображение

Та извода от цялата история е следния - има ли мерак, винаги ще му намерите колая!! Поздрави на всички!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 6:46 pm 

Бате ,ти си действал като Господ..Евала за възкресението- ма бива ли такива нещастия, бре, какъв е тоя пусти късмет.. ](*,) :sram
Поздрави !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 10:22 pm 
Аватар

Преди време поръчах няколко пръчки,досега са ми крали 2,първата пих една студена вода,новобранец ..не знаех какво се прави,Втората,едни писма до Пейпал,задържаха парите на човечеца,по някаква причина на 3-я ден парите ми се върнаха в сметката и от там в картата за сметка на продавача.Не знам как в Пейпал завъртяха нещата,аз съм сигурен че пръчката беше кацнала в София ,ама не беше чекирана.Явно куриерите си имат яки застраховки и се оправят.В последствие ми се наложи да внеса 2 наистина скъпи пръчки.Викам си я една застраховка плюс проследяване.Дето си се набутал една камара пари ,ами ако не дойде....Гадно до немай къде.Доплатих 30 паунда или 50 евро.Бях спокоен и всичко си мина по вода.Сега се запитвам ако пръчката дойде счупена,кво се прави и какъв е реда?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 10:46 pm 

Златни ръце имаш, Бат' Райко! =D> Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 11:13 pm 
Аватар

Сори,братко!Не бива тъй,ама някои продавачи са големи ахмаци,щото ползват за опаковка разни спираливидни картонени тубуси или меки тръби/ -Да им омекне ,дано!/.
Поздравявам те за усърдния труд,който си положил,за да спасиш тая красавица!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Ное 15, 2011 8:28 am 
Аватар

Де бре молодци :D ! Бранко, по принцип, когато първата пръчка дойде строшена от французко я снимах и пратих снимките на селъра. Не отварях диспут, размислих и отново правих магии с шпиготи. Не се получи съвсем удачно, защото счупването беше гадно - с процепване на бланката и се наложи отрязване около 30, че и повече санта от бътовата секция / само тя беше счупена /. Ачо удари едно финално връзване и заливане с ФлексКоут и в крайна сметка сопицата стана....След около месец от нашата поща ме издирват на пожар :roll: :roll: . Оказа се, че човекът съвсем уставно е подал оплакване в тяхната поща за повредена пратка и тия наш,те ми връчиха бахти въпросника....Най-същественият момент бе дали веднага съм констатирал повредата. В тоя смисъл мога да препоръчам, колкото и да е затормозяващо, в момента на получаване на пратката да я отворите пред самото гише и да видите състоянието на нещата. Досегашният ми опит показва, че на летищата се правят различни врътки. Спомням си, че първата ми пръчка с бланки на Дан Крафт - ЕфТиЕл / Радо Анубиса я залюби тая неделя :wink: /, дойде със счупен тубос от уникално здрава пластмаса - стената е около 7-8 милиметра, а самия тубос е с тегло от около 3 килограма на дължина от около 60-тина санта!! Представете си колко здраво е това чудо и въпреки всичко беше строшено!!! Жената, която беше дежурна на гишето на Столична митница ми каза, че е направен специален протокол за нарушен пакет на някое от летищата, европейско беше със сигурност, и ме попита дали ще правим комисия за отваряне на пакета, за де установим състоянието на съдължанието !! Тогава видях през огромната дупка, че с пръчлето всичко е наред и отказах...Та може би това е редът - комисия от получателя и представител на пощата. При всички случаи, виждайки неестествено покривен тубос, дигайте джабала до небето :D !! Веско, брат, вече съм си качил в една папка специално съобщение-обяснение, че международния транспрот е сурово нящо и да ползват по-сериозни тръби...Обикновено го пускам на новобранци с десетина фийдбека, ама винаги стават инфекции.....Все пак се кръстя, че успях да оправя и тоя път нещата!! Поздрави на всички!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Ное 15, 2011 1:53 pm 
Аватар

Схванах горе долу.Те ЮПС Работят с Интайм в Русе и правят обмитяването,чак след него мога да видя опаковката,дълга и широка. [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Ное 15, 2011 6:17 pm 
Аватар

Бранко, това не е толкова зле - куриерите знаят за тия проблеми и си отварят очите на четири, щото са в края на редичката :wink: :D !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа