Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:06 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Юни 25, 2007 6:57 am 
Аватар

Здравейте момци!! От петък до неделя бях на язовир Искър и като изключим факта, че скътах жегите, това ще бъде един от излетите, които не искам да си спомням никога :? :? :? . Цифром и словом риболова се изрази в четири риби - три дребни костура и една дребна платика, а отидох добре подготвен и лових / освен на муха/ и на директен, фидер и блесна / все още уважавам тези начини на риболов и веднъж годишно им се отдавам /. Но......такава тегава работа никога не е била - нивото на водата е много високо, нямаше и помен от хубавите кленове, които се въртят обикновено около едни потопени и изсъхнали дървета....
Единствената радост за окото и душата :lol: беше сефтостването на шнура Кортланд Силк Лайн ВФ3Ф. Колеги, няма друг такъв шнур под слънцето \:D/ , убедих се на практика в суперлативите, с които го засипват по международните форуми!! Изключително мек и и безпаметен, единственото нещо, с което мога да го сравня е примерно да хвърляте някакъв по-дебел конец, толкова е мек!! Другата особеност, която ми направи впечатление е, че шнура е с такова лъскаво покритие, че на пипане оставя впечатление че е мазен. Поне за мен в случая Кортланд са набарали "ваксата" както се казва и са направили един изключително класен шнур. Препоръчвам на всички колеги, стига да имат възможност, изобщо да не се замислят за покупката на този модел!!
Между другото Кортланд рекламира този шнур като реверанс и отдаване на уважение към копринените шнурове......След пробването му и след молбата на един съфорумец да открия нещо за коприните, у мен се породи определен интерес и започвам да се ограмотявам интензивно, за което в скоро време ще ви драсна някоя тема!! Поздрави и дано да сте имали повече късмет от мен през почивните дни!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 25, 2007 5:29 pm 
Аватар

Ха така Бате Райко,
Най-после попадна на шнура! :D Като си решил,че този шнур е със лъскаво покритие,хвърли едно око и на Клиър криик пак на Кортланд...Дано не те вкарам в нови разходи! :oops:
Чакам темата за силка с нетърпение. :wink:
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юни 25, 2007 10:07 pm 
Аватар

Здравейте!!

По въпроса за шнура-от къде може да се купи и колко струва??

Поздрави-Радослав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 6:59 am 
Аватар

Здравейте момци!!! Веско - крийка е също изключително "грамотен" шнур / пипнах го и него при алемци /, но в Щатите чака за докарване една пръчка Кабелас Клиър Крийк 7 фута, 1 клас, комплектована с Кортланд Клиър Крийк ВФ1Ф, та затова предпочетох Силка....а и като чуя за мек шнур, направо нищо друго не ме интересува :lol: :lol: . Обещавам, че ще драсна нещо за коприната, разбира се, преведено криво-ляво от нета, просто нещо ме е налегнала много работата :? :? :? . Радо, шнура се продава в Алем, цената му е 74 лв., не е евтин шнур, но заставам с всичките си сто оки зад твърдението, че е едно от най-добрите неща, до които може да се докосне съвременния мухар. Към момента най-високото грозде, с което съм хвърлял и притежавам, е Мастъри серията на СА - ЕксПиЕс ВФ4Ф - прекрасен шнур, но поне на мен Силка ми легна сто пъти повече на сърцето!!
Поздрави на всички!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 10:30 am 
Аватар

Във връзка със Силка има въпрос към по-запознатите!

Преди около година и половина, впечатлен от мекотата и чувството при докосване, се бях навил да го купувам. Тичам в Алем, съобщавам желанието си, а те ме питат "каква ти е мухарката". "Шекспир Професионал" - отговарям. Коментарът на Алемци, "ами, този шнур не е подходящ за тази мухарка - няма да хвърля добре с него - ще се разочароваш". Естествено вслушах се в съвета им и си тръгнах с един Драй&Деликейт на Партридж.

Зимата миналата година, купувам Лънч и си викам "този път Силк ще украси новата мухарката". Да ама не, "не е шнур за тази мухарка" - е репликата на Алемци, "има Глиндер, Сейдж, ТТ - избирай от тях, те са по-подходящи". Отнесох един ТТ.

Вярвам в момчета от Алем, още повече че и Партриджа и ТТ, в момента на купуване бяха в промоция и съответно - по-евтини от Силка, т.е. причината да ме насочват към друга покупка не е била финансова.
Но и двата пъти, така и не попитах (а и последно време все не сколасвам да отида до магазина :( , по точно - до който и да е риболовен магазин :( :( :( )- защо бе аджеба не е подходящ, каква мухарка трябва да си взема за да се порадвам най-накрая на Силка :) !

Моля за Вашия коментар!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 10:38 am 
Аватар

Аз вече имам един амортизиран силки и сега пак си взех шнура наистина е много арен... а като се сложи на наистина бавна въдица става поезия...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 10:47 am 
Аватар

Ангеле, здрасти!!! Абе ти направо като че ли имаш телепатични способности :lol: :lol: , защото мислех в предишния си пост да напиша за вчерашния тест на тоягите ми, ама задачите ме подгониха!! Та случката е следната - вчера се засичаме с Лъчо Минев, ха лаф моабет, ха кафенце, айде накрая към нас да пометкаме с убавини. Та Лъчо метка с всичките ми пръчки / които останаха и ще си останат непродадени :lol: /, а повечето от тях са с медиум до бавна акция, повечето са трети клас и единствения шнур 3 клас към момента ми е Силка. Единствената ми пръчка от "съвременен" / високомодулен / карбон / 57 млн. модула / е къстъм изпълнението от бланките на Дан Крафт Еф Ти Ел / фаст тейпър лайт /. Та Лъчо се учуди, че въпреки рекламата на Силка, че е за архивните, бавни бамбукови пръчки, той се държи повече от добре на относително стегната въдица.
В този смисъл, поне според мен, момчетата от Алем са ти препоръчали другите шнурове главно с оглед на фирмените препоръки от Кортланд, но аз поне на твое място не бих се замислял въобще за покупката на шнура!!
Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 10:51 am 
Аватар

S.Mankov написа:
... а като се сложи на наистина бавна въдица става поезия...

Стани, мога ли да приема горното и като отговор на моя въпрос?!?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 11:00 am 
Аватар

Bate Raiko написа:
Ангеле, здрасти!!! Абе ти направо като че ли имаш телепатични способности :lol: :lol: , защото мислех в предишния си пост да напиша за вчерашния тест на тоягите ми, ама задачите ме подгониха!! Та случката е следната - вчера се засичаме с Лъчо Минев, ха лаф моабет, ха кафенце, айде накрая към нас да пометкаме с убавини. Та Лъчо метка с всичките ми пръчки / които останаха и ще си останат непродадени :lol: /, а повечето от тях са с медиум до бавна акция, повечето са трети клас и единствения шнур 3 клас към момента ми е Силка. Единствената ми пръчка от "съвременен" / високомодулен / карбон / 57 млн. модула / е къстъм изпълнението от бланките на Дан Крафт Еф Ти Ел / фаст тейпър лайт /. Та Лъчо се учуди, че въпреки рекламата на Силка, че е за архивните, бавни бамбукови пръчки, той се държи повече от добре на относително стегната въдица.
В този смисъл, поне според мен, момчетата от Алем са ти препоръчали другите шнурове главно с оглед на фирмените препоръки от Кортланд, но аз поне на твое място не бих се замислял въобще за покупката на шнура!!
Поздрави!!!

Бат Райко, благодаря за отговора!!!

И за допълнителния "душевно-финансов" размисъл, в който ме хвърляш :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 11:31 am 
Аватар

Ами като цяло да, по принцип шнура е за по меки въдици. Но първия който имах го бях сложил на Даймъндбека ми който е изключително твърда въдиц и също замятше много добре с него, само дето шнура се амортизира много бързо !
Най-сигурен отговор на този въпрос можеш да си дадеш като го сложиш на въдицата на която искаш и да заметнеш с него. За Сейдж Фли съм сигурен че ще работи, но за по ниските класове до 4 после въдицата наистина става твърда !

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 03, 2007 11:41 pm 
Аватар

Въх , останах силно заинтригуван от презентацията на Силк Лайн до тук ! По принцип не съм особенно очарован от Кортланд продукшън ( поне на база шнуровете им които съм ползвал ) но тоз шнур може би би ми променил виждането за марката ?!? Та седя и се зачудвам как ли би легнал на нещо с фул флекс акция което вече втори ден си седи обезшнурено :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 04, 2007 6:18 am 
Аватар

Ще легне зашеметяващо!! Въобще не се чуди, ами оборудвай пръчлето със Силк!!! Приготви се и да смениш осезателно начина на хвърляне / като ритъм /!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 04, 2007 10:35 am 
Аватар

Въх , сега ти прочетох преведените статии та се чудя Силк Лайна дали се нуждае от същата потдръжка как копринените шнурове ?!? Демек - смазване , сушене и пр. занимателни дейности ?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 04, 2007 10:49 am 
Аватар

Павка, Силка е синтетичен шнур, който, поне според публикациите в сродните ни форуми, е най-добрия опит да се наподоби мекотата на коприната. В този смисъл той не се нуждае от поддръжката, характерна за коприната, към него се дава тампонче с дресинг, което аз лично не съм ползвал. Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 04, 2007 10:55 am 
Аватар

Ух каква канара ми се стовари от сърцето :D В много голяма неприятност изпадам ако ми се наложи да смазвам мухарски шнур или спинингова макара :? Е и за това съм намерил лек - ако ми се наложи такова затормозяване кат смазвания разни просто сменям шнура или макарата та за тва се затормозих толкоз че ако требва да се смазва шнура на всеки риболов ( па и по неколко пъти на такъв :? ) по-добре да му се не нахфърлям :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа