Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:10 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Трайност
МнениеПубликувано на: Вто Фев 26, 2008 6:07 pm 
Аватар

Здравейте колеги!

Имам въпрос, дали шнуровете стареят с времето(без да се ползват) както монофилните влакна или качествата им са по-високи!?
Мисълта ми е дали целта е да се търсят по-пресни или няма кой знае какво значение?- надявам се... :D
Питам щото около Нова Година купих един SA(поредния) и като го извадих онзи ден да го навивам и що да видя, на кутииката пише...1996 г. :idea: :?: - направо изтръпнах....:shock:
Не че е кой знае кво, ама на тая мойта тояжка този и е четвъри поред шнур, дето и го зимам и ако и той не е тоя дето требва... направо незнам!!! :(

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 26, 2008 7:20 pm 
Аватар

Веско, здрасти!!! За съжаление и шнура, като всяко нещо под слънцето старее, дори и да не е ползван.....Но това не означава, че нещо катастрофално се е променило в качествата му!! Единственият вариант за такава щета е ако шнура е бил продължително време на открита витрина - слънце, мрак, пек, студ и т.н....., каквито витрини у нас обаче нямаме / за радост /...Така че няма проблем - в най-лошия случай малко се е одървил през годините, но предполагам, че след един -два риболова ще се оправи без следи!!! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 9:20 am 

Може и да не е толкова зле. Имам Кортланд 333 от края на осемдесетте години, последно го развих преди две години-лових си като пич...... Май новото производство не е много трайно....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 9:36 pm 
Аватар

Прекаран си адаш,колкото и да е тъжно. :( Аз ни бих си мълчал пред продавача на тази стара стока.За това колко е добра няма да говоря.Има си принципи в търговията и който иска да е в играта спазва правилата.А те са в такива случаи:или продавача се извинява и прави сериозна отстъпка или си прибира стоката и ти връща мъните.Обикновено второто работи само и единствено в негова полза,защото ние българите много се впечатляваме от подобни постъпки и ставаме верни кучета на този продавач/търговец/. \:D/
Въобще моя приятелски съвет е :не си трай,колкото и да ти е неудобно.Не би трябвало,ти си клиент и щом плащаш за нещо качествен,трябва да получиш стока със съответното ниво.
Успех в преговорите съсъ търговеца!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 28, 2008 8:18 pm 
Аватар

Здрасти!

Цитат:
Прекаран си адаш,колкото и да е тъжно.

Абсолютно си прав адаш!!! В края на крайщата "кьорав карти не играе"!!!

Сам съм си виновен, че не го погледнах внимателно още в магазина. То верно че съм нов в мухарството, но в пазаруването не съм съвсем :D

Още първият път във въпросният магазин, подробно обясних, че не съм наясно и помолих за препоръка за шнур,...е препоръчаха ми: оказа се че е от тези 17 метровите, та дори аз, с моят слаб каст го изхвърлих почти целия... :( ама тва на гьола ли трябва да го научавам???

Вторият път като отидох, направих забележка, че като се продава нещо трябва да се обясни...може би...а насреща ми невинно повдигане на рамене...

И поисках по-висок клас и по-скъп и веднага ми го предложиха. А на въпроса, защо е намален ми отговориха, че подменят миналогодишните модели :!:
Стори ми се правдоподобно!!! Просто не допусках, че след забележката ми ще има... втори гол :)
Няма значение!!!
Вероятно обаче за тях ще има!!!
Сега, когато дойде времето да кувам по-скъпите такъми, познайте дали ще отида пак там...
Съвсем наивно предположих, че като става дума за мухарски неща ще има по-особено отношение, но не, просто търговията да върви!!!
Както и да е, кой се минал, минал се...нали разбирате, че тук за парите не става въпрос...:idea:

Добре, че има и други магазини в които това няма да се случи, надявам се!!!

П.С.
А пък как са се оправяли мухарите с търговците преди да го има този форум...немам си на идея. Сега можеш да прочетеш, може някой съвет да ти даде, пък нататък.. секи си има глава на рамене...:D

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 28, 2008 9:49 pm 
Аватар

Не се коси адаш,
Не е толкоз страшно,сега този шнур му изкарай душата.Юркай го без да го жалиш по всякви гьолове без кахъри,че може да се скапе. :D
Доколкото се сещам щом е от въпросната година вероятно е Еър сел или Сюприйм.Не вярвам да е от скъпите мастер серии.
Както и да е .
Когато пак решиш да пазаруваш,сподели. \:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 12:55 am 
Аватар

Разбирам че става дума за шнурове на Scientific Anglers.

Веско(waterman) кой е магазина с толкова стари шнурове?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 1:57 pm 

колега каква ти е пръчката - ако си пускал вече тема не съм я видял (моля да ме извиниш за което)
питам защото и аз съм кацнал на 4 клас :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 02, 2008 5:35 pm 
Аватар

Здравейте.

Не, шнура не е от скъпите серии, но аз явно доста тежко си карам "детските болести".... :D ...щото купих най-евтината въдица 5-6 клас та като почнах от 4#,минах през 5# и 6# и то само за да установя че не стават, сигурно за това се надявах този шнур 7# вече да става...ама ако не пръчката у колено и айде... 8)

А пръчката е Шекспир 2.55 м на три части

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 04, 2008 11:17 am 
Аватар

waterman написа:
...Не, шнура не е от скъпите серии...ама ако не пръчката у колено и айде... 8)
А пръчката е Шекспир 2.55 м на три части

Весо

Здрасти Весо,
тук съм съгласен с теб, трябва да са напасвани нещата за да работи добре системата. А колкото до шнура... мисля, че ако е съхраняван добре - няма какво да се съсипе (мое мнение). Обикновенно шнура е смазан, навит свободно (хлабаво) и стои в кутия. Ако някой знае нека да каже какво му става на шнура когато стои дълго време?
Преди време споделяхме с един колега, че някой търговци за да докарат по-ниска цена вкарват залежали и/или остарели модели шнурове. Вероятно си попаднал на нещо такова... ,но цената го е показала. По-скоро ще бъде кофти ако се купи скъп шнур (водейки се по цената за по-нов модел), а се окаже залежал (остарял модел).
... Сега за пръчката: Недей я "сгъвай" у колено. Винаги можеш да я подариш на някой който тепърва започва... Ако ти се занимава можеш да опиташ и на спининг да я направиш, но първо се допитай с посветени.

Поздрави
А

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 7:32 pm 
Аватар

Здравей Ачо,

Цитат:
Ако ти се занимава можеш да опиташ и на спининг да я направиш, но първо се допитай с посветени.

Страхотно добра идея!!!

Впрочем, въпросната пръчка вече е назначена за едри стримери, ако требва ще зема и 8# клас, ама за последно, и ако пак не стане "жълт" картон и преработване...нямам против и да я подаря ако някой я иска.

Нямам представа дали въпросният шнур е бил съхраняван подходящо, но като го навих и си погледнах пръстите, бяха боядисани в цвета на шнура :!: ,после ми седи някак твърд, надявам се на вода да се изпъне...

Сега, за цената всички ние имаме различни разбирания за това кое е ниска и кое виска цена! - но при 25 лв намален от 50 предположих че е поне среден клас...а той бил толкоз дърт :) , че го няма даже на страницата на фирмата в нета!
И понеже не искам да гледам повече серии от този сериал, че ми омръзна, а съм сигурен че и на вас приемам предложението на Веско, който каза:
Цитат:
Когато пак решиш да пазаруваш,сподели.

Имам нужда от помощ!
Споделям :D Моля за вашите препоръки за шнур 4# WF високо качество, като основен елемент на избора ми ще е минимален диаметър щото вчера навих на макарата един стар Лазер 444(за проба) и трябваше да отрежа десетина метра за да се събере :idea: ,то бива "лардж", то бива "арбър" ама мооого плитко бе... :shock:
А те тука требва да питам е ли е от голема необходимост навиването на бекиг? - щото като не се събира шнура, не ща да го режа, че ми е свидно :(
В магазина на Алем ми предложиха Кортланд Класик 444 прасковата, но ми се ще да е нещо по-тънко(диаметър) :D или просто въпроса ми е за алтернатива, щото никой не реагира на обявата ми в "Купува":(

Макарата събира WF4+50yds 30lb backing
а пръчката е Партридж 8 фута две части собствена маса 74 гр. медиум фаст акция, с доста засукан и префърцунено футуристичен макародържач...

:D :D :D ...демек хваля се...:D :D :D

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 8:19 pm 
Аватар

Като по-универсален шнур бих си взел Scientific Anglers Ultra 4 WF.

Каква ти беше макарата?

Поздрави.

П.С.Не батисвай голямата гега, все ще и дойде момента за големи нимфи или стримери.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 06, 2008 9:34 am 
Аватар

Веско,

Поздравявам те за пръчката! Със здраве да си я ползваш, радвам се че си взе това което ти харесва на теб, въпреки всички опити да те разубедят :).

Поздрави,
Ради

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 06, 2008 1:53 pm 
Аватар

Здрасти Докторе,
Те тва е макарето, но не знам само точно колко тежи?

Изображение

Надявам се да не ме бъзикаш за Scientific Anglers 8) , ако е така сигурно ще си преразгледам отношението към марката и най-вече към търговците!!!

Благодаря ти Ради за подкрепата, никак не ми беше лесно да взема това решение още повече че мненията бяха преобладаващо отрицателни. Понеже само тая "цигулка" ми легна на сърце, аз се дърпах, дърпах, па се предадох...
Сега остава само за петнисти да ме заведете :D , нали трябва да се пробва, пък и да я видим в реални условия!!!

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Мар 06, 2008 2:36 pm 
Аватар

Весо, най-правилното решение при избора на шнур е да се пробва с няколко налични шнура(дори не и клас в клас) самата пръчката, но трудно се прави у нас особено пък в магазин.
За Ultra 4 съвсем сериозно ти казах - това е наследникът на старата топ серия на фирмата(Ultra 3), с малко по-дълъг връх, безпаметен и от много опитни риболовци се определя като почти универсален. Цената му е съвсем приемлива за качеството.
Има по-скъп и по-евтин вариант на същата фирма - Mastery Trout и AirCel Suprеme2.

Магазина от където са ти продали старите шнурове не единственото място вече за шнурове от тази марка :wink:
Макарата много добре изглежда и не се съмнявам в качеството и, но колко шнур ще побере иска проби...

За съжаление аз нямам шнурове 4 клас, но може да попиташ във форума колеги и да се организирате някъде да подметнете с разните модели.

Не бързай, колкото и голям да е мерака. :D

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа