Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 12:16 am 
Аватар

Оня ден на реката 30 радуса и като се изсипа един дъжд,почнах да зъзна посред лято.Естествено за нас няма лошо време...има само лошо оборудване,а моето беше само потник.Та на темата да се върнем.
Ето това съм мернал по сайтовете като добро решение.Ако някой има впечетления или по-добра препоръка моля не ме щадете :)Бюджет 200 лв+шипинга.Размер L...

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... 044922719a

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 12:33 am 
Аватар

Предполагам ще е добро, като много от нещата на кабелас.
---------------------
За този сезон Ради си взе Cabela's GORE-TEX® Wading Jacket
Много здраво направено, ергономично и най-важното - освен, че наистина "диша" при целодневен як дъжд не пропусна вода с което потвърди мнението за качествените неща на Кабелас.
От вътре е с фина мрежеста подплата и стои по-плътно от моята патагония. Освен това има много функционални неопренови маншети за китките.
Събира се в задния голям джоб на елек симс.

Поздрави Бранко.

П.С. При това като сложиш 30 долара шипинг пак не минаваш 160 евро и няма мито и такси!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 1:25 am 
Аватар

Суперско,за 200 пари горетекс на разпродажба....евала на Кабелас...и тях ги е подгонила кризата.
Моля Ради да каже някакви отзиви,че все пак той е бил вътре у якето ,като е прал дъжда и да го поръчвам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 10:39 am 
Аватар

Кабелас не ги мисли, винаги са имали интересни неща с техния бранд.
Ти как избра посоченото яке от теб?
-----------------
Нали искаше " впечетления или по-добра препоръка ".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 12:12 pm 
Аватар

За този бюджет.. нещо Грейс ми се върти в главата. Драсни едно лично на Данчо Савов, ще ти даде инфо.

Бих те посъветвал: Без значение на какво ще се спреш, по-важното е да бъде качествено и зад марката да се знае кой стои. Така според мен е по-голяма гаранцията за това което купуваш. А защо трябва - в неделя ще разбереш :wink: , още повече ако вали дъжд...

Поздрави
А.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 12:35 pm 
Аватар

Бранко, старите хора са го казали - "зимно време без тобичка и лятно време без абичка, не се тръгва" :) :) :)

Като става въпрос за мембраната на Горе, винаги ми идва и аз да се "изпляскам", та викам си "айде и сега" :)

Не че няма различно ниво и респективно цена на Горе-Текс мембраните, но в общи линии високите цени на продуктите с тази мембрана се определят от няколко фактора:
1. Високата цена на мембраната. По-скоро на бранда и на коствените разходи за лиценз да работиш с нея - такъв не се дава на всяко гаражно производство.
2. Подсигуряването на шева. Т.е. подлепването му с тефлонова лента.
3. Сложността на модела, което е правопропорционално на количеството вложена мембрана и шевове за подсигуряване.

Тъй като от една страна е много малко вероятно някой да се опита да ментоса Горе-Текс и/или да сложи бранда им на изделието, а дори и на най-ниските нива на мембраната може достатъчно да се разчита, а от друга страна сложността на моделът (респективно парите които ще се заплатят за него) е донякъде въпрос на личен избор и компромис, то от много съществено значение остава подсигуряването на шева и това е нещото, за което много трябва да се внимава - широчина на тефлоновата лента и качество на подлепването. Дори някои производители си позволяват да го пропускат, а това е все едно да наливаш вино във дорбе разкисната висококачествена дъбова бъчва, ама на не и набиеш чепа.

Накратко, мисълта ми е че въпреки високите изисквания на Горе за работа с мембраните им, наличието на Горе-Текс мембрана не е единствено и достатъчно условие за високо качество.
А двеста лева, са си двеста лева - имаш Ради с яке от Кабелас, поразпирай го за тези детайли.

А за това, как и най-големите фирми може да се издънят и за закупуването от щатите и смисълит на т.нар. "product life" гаранции, ще пиша скоро, като събера цялата информация.
--------------

А точно конкретно за условията, които описваш - 30 градуса и внезапен краткотраен дъжд, личното ми мнение е че горе-тексово яке не е необходимо, а и не е много функционално. Достатъчно е едно широкичко дъждобранче (за да може да се облича над елека) с ръкави (за да можеш да продължиш да си мухариш и с него), прибрано в карго джоба на елека.
Мен ми подариха от Немачко едно тефлоново яке-дъждобран ХХЛ, което се сгъва в пришита към него торбичка с размери 20х20х5 см. Безтегловно, не заема място в карго джоба и остава място за хлядилното чанте с бирата :) :) :) .

Горе-Тексовото яке е за друго време, при други условия.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 3:42 pm 
Аватар

С найлон не става. Няма обособена качулка с яка като риболовните якета, неопренови ленти на ръкава, джобове за кутии, D-рингове и запарва. Дали ще си мокър от дъжд или пот каква е разликата?

Разгледай пак темата от Босна, там го има красноречиво Ради колко е подгизнал при не закопчан цип и колко е сух под якето. Има го и на Док ръкава както и бате ви Данчо в дъжда. Тече вода три дни от небето както оня ден в София пороя но останахме сухи. Бива ли да си разваляме излетите, особенно ако сме били доста км. път.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 4:23 pm 
Аватар

Само добавям,че мой приятел си взе преди две години от Германия върховия модел на Кабелас/най-скъпия и дишаем 25%повече Гортекс/Неговото пряко впечатление е,че горния най-важен слой на якето не е много здрав и се замъхи на няколко места от триене с елементи на елека върху него. \:D/ Иначе мембраната работи,но в много топло време и силен дъжд след дъжда започват такива изпарения,че ако се движиш в пресечен терен си става жежко и под якето!!!Но като цяло ефекта от мембраната е неоспорим.
Доки каква е тази граница от 160 евро без мита и такси?Я светни! :idea:
Аз знам за 45 евра и после митници,разправии...
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 4:57 pm 
Аватар

Малииии почвам подред:
D-r Misho написа:
Кабелас не ги мисли, винаги са имали интересни неща с техния бранд.
Ти как избра посоченото яке от теб?
-----------------
Нали искаше " впечетления или по-добра препоръка ".

Доки търся късо яке над кръста дет си се води мухарско.Модела ми хареса ,че джобовете са скрити и ако ги оставиш празни надяваш отгоре елека.Ако не ползваш елек,модела на Ради е по-удачен и по-евтин.Слагаш кутишките в джобовете и си готов.

Ангел-Ачо написа:
За този бюджет.. нещо Грейс ми се върти в главата. Драсни едно лично на Данчо Савов, ще ти даде инфо.

Бих те посъветвал: Без значение на какво ще се спреш, по-важното е да бъде качествено и зад марката да се знае кой стои. Така според мен е по-голяма гаранцията за това което купуваш. А защо трябва - в неделя ще разбереш :wink: , още повече ако вали дъжд...

Поздрави
А.

Лошо няма,длъжен съм да питам форума...демек патило и пазарувало.Това яке е необходим хардуер и може с лек коментар в бюджета да взема и нещо по-скъпо,зад което заставате като дишаемост и здравина.

На Ангел кво да му кажа....прав си отсекъде,чак ме замисли дали да си купувам.Първо имам горетексово яке на Мамут,само че е спинингарско и е дълго,но в краен случай може да се облече под гащеризона.То е с тройната мембрана от 450 лв,пробвано диша си супер и си има подплата от мохер за през зимата,ама е дълго.Както казваш за авариен дъждобран става.После жена ми е 12 години шивачка и моделиер и Горетекс се шие даже в Русе на Ишлеме,така че с другите ти размисли съм запознат.Само да добавя че когато се изкарва бюджетно Яке или дреха от Горетекс изискват да се добави един етикет,с който се регламентира използването на материала.Липсва ли тоя етикет-демек дрехата си е скъпа и на марков бренд,производителя и марката стояща зад него отговарят по 12 критерия за качествен контрол,ако искат да зашият етикета и катарамата Горетекс.Така че там няма лабаво.Един комплект ципове YKK само е 40 долара и подлепващото е още толкова.В кабелас споменават истинската цена на якето и една сериозна отстъпка.Който ги посещава често да каже това маркетингов трик ли е или наистината якетата миналата година бяха по 250 долара

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 7:00 pm 
Аватар

Драго, Бранко, не ме разбирайте погрешно - не най-малко съм против дишащо яке, нито отричам ползата и необходимостта от него, още по малко пък искам да разубеждавам за покупката му.

Извинявам се обаче, но при 30+ градуса и някаква евентуалност за мимолетен дъжд, няма и да си помисля да помъкна по реката Горе-тексово яке, колкото и ефирно да е.
При такава температура и внезапен пороен дъжд, предпочитам компактното, леко и възголемичко тефлоново якенце в карго джоба. Да си го облека над елека, та и той да остане сух и да си продължа риболова (който между другото е безмислен в силен дъжд) или да си тръгна към колата. За къде да тичам, че да се потя :).

А между другото, при активност в по-силен дъжд, особено при по-топличко време, потенето и в горе-тексовото яке е гарантирано, тъй като "дишането" на мембраната е силно затруднено.
Има си и лимит, който може да задържи отвън навътре.

Че Горе-Тексът е нещо комфортно, практично, удобно, полезно, заслужаващо високата си цена, така е!!! (никога не съм криел че съм фен на тази мембрана :) )
Но чак пък да и се приписват свръхестествени способности и унифицираност, не съм съгласен!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 7:22 pm 
Аватар

Драгомир написа:
С найлон не става. Няма обособена качулка с яка като риболовните якета, неопренови ленти на ръкава, джобове за кутии, D-рингове и запарва. Дали ще си мокър от дъжд или пот каква е разликата?

Разгледай пак темата от Босна, там го има красноречиво Ради колко е подгизнал при не закопчан цип и колко е сух под якето. Има го и на Док ръкава както и бате ви Данчо в дъжда. Тече вода три дни от небето както оня ден в София пороя но останахме сухи. Бива ли да си разваляме излетите, особенно ако сме били доста км. път.

Потвърждавам. При топло време и як порой с патагонията, която е като вестник, нямах нито потене камо ли мокрене. Отделно функционалността. С кабеласката на Ради бе същото.
Хубавото си е хубаво!

Бранко здрасти,
Кабелас имат Cabela's Backcountry Wading Jacket - Short при което като гледам са прекопирали патагонията - късо, компактно и леко с неква друга мембрана като гарантират дишане и пълна водоустойчивост. За към 115 лева (50+30 usd) къде ще намериш по-добро?

--------------------
vesko написа:
Само добавям,че мой приятел си взе преди две години от Германия върховия модел на Кабелас/най-скъпия и дишаем 25%повече Гортекс/Неговото пряко впечатление е,че горния най-важен слой на якето не е много здрав и се замъхи на няколко места от триене с елементи на елека върху него. \:D/ Иначе мембраната работи,но в много топло време и силен дъжд след дъжда започват такива изпарения,че ако се движиш в пресечен терен си става жежко и под якето!!!Но като цяло ефекта от мембраната е неоспорим.
Доки каква е тази граница от 160 евро без мита и такси?Я светни! :idea:
Аз знам за 45 евра и после митници,разправии...
Веско

Малко корекция - сбъркал съм механично - правилното е 150.
От нова година по клауза на ЕС стоки внасяни у нас от САЩ се обмитяват при стойности по-големи от 45 евра при изпращане от частно лице и 150 евра при изпращане от интернет магазин. Таю клаузя е от преди две години но наште се ослушваха и накрая е въведоха за изпълнение.
Стойността се изчислява в евро по усреднения курс обявен от митницата. Транспорта и застраховката може да искаш продавача да ги напише на отделна фактура за да не ти се правят на интересни разни чиновници .
Когато не минава горепосочената стойност пратките би следвало да идват направо в пощата, но напоследък има тенденция някои пратки да отиват в централна митница за сверка - отваря се пакета пред теб да видят, че вътре е това което пише и толкова, просто само се разкарваш малко повече.

Поздрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 10:44 pm 
Аватар

Готино е да,ама викам да не си правим експерименти,щом сте пробвали на Ради якето в порой и е доволен ще го взема него.Само ако някой каже каква е разликата между regular и tall.Естествено бих се радвал ако някой ще пазарува нещо от там да се комбинираме до тия 150 евро да делим шипинга.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 11:02 pm 
Аватар

Markony_RS написа:
Готино е да,ама викам да не си правим експерименти,щом сте пробвали на Ради якето в порой и е доволен ще го взема него.Само ако някой каже каква е разликата между regular и tall.Естествено бих се радвал ако някой ще пазарува нещо от там да се комбинираме до тия 150 евро да делим шипинга.

Tall(висок, издължен) е малко по-длъжко от нормалното, отдолу в описанието пише, май с 2 инча някъде.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 05, 2009 1:22 pm 
Аватар

Angel написа:
........
А за това, как и най-големите фирми може да се издънят и за закупуването от щатите и смисълит на т.нар. "product life" гаранции, ще пиша скоро, като събера цялата информация.
--------------

................

Както обещах, да дам малко инфо, надявайки се че долните редове няма да бъдат приети като реклама или антираеклама.

В началото на Август миналата година, двама Канадци, големи пичове, кацат на летище София, единят бърка в куфара и вади заветния Г3 Стокингфуудс гащеризон на СИМС, поръчан им от мен месец по-рано.
Радост голяма, а цената на която са го купили, моментално тушира терзанията за обувки и около 45 дни по-късно в България, благодарение на друг добър човек, пристигат и Г3 галошки.
Ловният сезон обаче вече е на ход, риболовните излети са още по-редки, от друга страна рядко се застоявам за по-дълго време нагазил над колената, и поради ред още причини, в отдавнашното съмнение, че има лек теч в областта на дясното коляно, се убеждавам чак миналата неделя, когато прекрах 1 час нагазил до кръста в язовир Сопот – около 20 см в диаметър влажно петно на панталона под гащеризона.

Причината за теча е трудно да се установи, но няй-вероятния заподозрян е шевът. Кофти работа - според информацията в сайта на производителя, шев трябва да се ремонтира само в тяхна работилница.
Писах на репеър центъра им (гащеризона е регистриран) и още същата вечер получих отговор. Общо взето в основата си съдържаше информацията от сайта - продуктът има гаранция в "продължителността на живота си" (каквото и да значи това) за дефекти на материала или изработката; първият ремонт независимо от причината е за сметка на производителя; транспортните разходи са за сметка на купувача. Допълнителното специално за случая, беше че не ми препоръчват да пробвам да го ремонтирам сам, като ми намекнаха, че така може да прецакам гаранцията; като закупен от Канада, може да се ремонтира единствено и само в центъра им в Бозман, Монтана, САЩ.

От допълнителната кореспонденция, стана ясно че не могат да ме уредят с ремонт в Европа; че ремонта с транспорта отнема около месец; че мога да го изпратя когато си искам, тъй като така или иначе първият ремонт ми е безплатен, така че не е от значение ако продължа да го нося и усложня проблема; че те шипват обратно за Европа с Федекс и цената е в рамките на 60-90 $ долара в зависимост от дестинацията; че аз трябва да запитам за транспорт до тях; че всички продукти на СИМС (не само вадерите, както си мислех” имат „product life warranty”.

И започнах да запитвам куриерски фирми (не ми се праща по пощата)!
Прецених че ако се напъна мога да смачкам гащеризона до пакет 35х35х30 см и почнах да звъня - TNT, DHL, UPS, FeDex.
Калкулират пратката на обемно тегло (в случая 6,5 кг) и “най-тънкият” вариант, който ми предложиха беше 162$ от София до Бозман, Монтана, САЩ (уточнявам САЩ навсякъде, защото една операторка ме попита къде точно около град Монтана се намира това село Бозман :) ).
Офертата от България за връщане в България беше още по-висока.
На въпросът ми как така СИМС шипва до Европа за макс. 90$, не получих много ясен отговор – освен че СИМС може би ползвали някакво специално намаление, то отвсякъде за доставка към щатите било по-скъпо отколкото от щатите, както и офертите от там били по-тънки, пък и ние тука сме били в една такава зона „10-та глуха” и т.н.

Запитванията към куриерите го направих повече от интерес. Още като разбрах че само връщането до БГ може да струва 90$ се бях отказал. Е, тайно се надявах че може да имат някакъв вариант за драстично по-ниска цена при поръчка „дотам и обратно”, но уви.
Дори по пощата до САЩ плюс връщането до тук по ФеДекс ще ми струва почти колкото ми излезе гащеризона.
Оттук нататък ще дебна евентуално познати и роднини, ако може да го занесат „на крак”, а ако дотогава положението с теча стане нетърпимо, ще пробвам да ремонтирам с риск да разваля гаранцията.

Но това е мое решение, няма смисъл да продължавам да коментирам – нека всеки сам си решава за пазаруването от щатите, гаранциите и безпогрешността на „безпогрешните” фирми.

Само ща кажа, че и при обувките на СИМС имам малко притеснение – на едната защитния борд така е изрязан в горната част, че на участък от към 1,5-2 см кожата е почти наполовина прорязана. Не вярвам да почне да се къса от там, но при всички положения такава фирма, за такива цени, не би трябвало да си позволява да допуска такова нещо на пазара. Иначе обувките са железни – тествано!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 05, 2009 3:47 pm 
Аватар

Въх ! Бюджет 150евра и се препоръчва кабелас :roll: Ми не друго ами по сегашни курсове това :
http://cgi.ebay.com/2009-Simms-fly-fish ... 1|294%3A50
идва малце по-надолу с доставката ( фрии в случаят :wink: ) а то е тествано и наистина държи на дъждове всякакви :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа