Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 1:40 pm 
Аватар

Здравейте мили хора
Имам една идея която нямам представа дали ще се реализира, но съм длъжен да направя опит в търсене на съмишленици. Целта е: ИЗДАВАНЕ НА КНИГА ЗА МУХАРСКИ РИБОЛОВ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ.
Аз като млад „мухар” в момента се уча и една книга издадена от българи и предназначена за българските условия би ми била много полезна. В това число веднага включвам и множеството колеги, които нямат достъп до интернет (а те не са малко). Една книга няма да е само за споменатите вече люде ами за всички обичащи това прекрасно хоби.
Смятам, че с повдигането на дискусия тук може да се намери правилната рецепта една такава идея да се реализира.Моята идея е след като започне да се мисли в тази насока в един момент да се избистри концепцията на книгата.
Ето как си представям аз нещата:
Книгата да бъде разделена на различни раздели:
1. Оборудване необходимо за практикуване на мухарски риболов - Пръчки, шнурове и макари – особености, възможности и т.н.; Гащеризони, елеци, обувки, термобельо – необходимост, характеристики и т.н.
2. Кастинг – видове кастинг с обяснения, начини на практикуване и т.н.
3. Риби – Описание за начина на живот, местообитанието, размножаване, хранени навици и т.н. на видовете риба която ни вълнува
4. Реки – Описание на една част от реките.
5. Планински езера – Списък с разрешените за риболов езера
6. Представяне на риболовни клубове – Координати и представяне на местни риболовни клубове
7. Интервюта – няколко интервюта с едни от най-изявените български риболовци. Мисля, че този раздел ще бъде много интересен на читателите.
8. Муховръз, Етимология – Описание на необходимите инструменти за муховръз, представяне на основни техники, етапни снимки при връзването на мухи и т.н.
9. Реклама – въпреки, че това в своята същност е книга ми се струва, че е възможно да помислим за възможността за реклама на нейните страници с цел събиране на необходимия за отпечатване бюджет.

Смятам, че е възможно да се събере един екип от хора, които да отговарят за различните раздели, да работят дистанционно един от друг в името на общата идея. Пример: Имаме БАЙ ИВАН, БАЙ ПЕТКАН, БАЙ ДРАГАН И БАЙ ПЕШО.
БАЙ ИВАН като най-добър от муховръза ще отговаря за секция Муховръз;
БАЙ ПЕТКАН е №1 в кастинга и познава много добри „кастингисти” и отговаря за този раздел;
БАЙ ДРАГАН ще пише за оборудването;
БАЙ ПЕШО ще пише за реки, езера...

БЮДЖЕТ Тук вече идва и трудната част. Говорих с познат, който има печатница и му обясних в общи линии какъв тип книга искам и го помолих за цена. Неговото предложение е за книга с размер (не записах точно) като тези на енциклопедиите, в смисъл голяма книга с твърди корици и цветни страници направени от 130 грамова хартия (обясни ми, че това е хубава, луксозна хартия). Цената за 500 бр. е 11 000 лв., а за 1000 бр. е 14 000 лв. Пропуснах (въпреки, че съм счетоводител) да попитам тази цена с ДДС ли е или без ДДС
При 1000 бр. се получава цена на 1 книга от 14 лв. като искам да отбележа, че тук не се включва цена за редактиране и предпечатна подготовка, за която в момента нямам идея колко може да струва. Все пак на всеки е ясно, че това в момента са все още „кръчмарски сметки” и за това нека да определим, че тези разходи са още 6 лв. на бройка и така цената на 1000 бр. става 20 000 лв. Да, съгласен съм, че това е една съществена сума която е трудно да се събере за общата кауза.
Тук аз имам следното предложение, което може да е грешно, но все пак е предложение. Да направим едно райониране на България и отговорник за даден район. Примерно БАЙ ИВАН е от Сандански и те там си имат местен клуб. БАЙ ИВАН събира 30 човека, които го познават и му имат доверие и всеки от тях му дава по 20 лв. и така БАЙ ИВАН събира бюджет от 600 лв., който след време дава на „касиера”. Касиера може да бъде даден клуб, който има банкова сметка където събрания до момента бюджет да се трупа докато върви подготовката на материалите за самата книга. Това е 1 вариант за събиране на пари.
Възможно е да помислим и за събиране на пари не от БАЙ ИВАН, а от самите клубове.
Може да се говори с магазини продаващи мухарско оборудване за възможността те да се включат при формирането на бюджета и след това да продават в магазините си тази книга.
Всичко което нахвърлях до тук е просто една концепция в много начална фаза. Смятам, че при проявен интерес и инициатива от съмишленици вече може да се мисли за избистряне на цялостната концепция на една такава книга. ГЛАВНАТА ЦЕЛ според мен трябва да бъде да се направи една книга от риболовците за риболовците в услуга на всички настоящи и бъдещи сподвижници на любимото хоби като не се търси никаква печалба от тази работа.

Как беше... Съединението прави силата!
Сърдечни поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 2:04 pm 
Аватар

Пред печата е абсурд да струва 6000 лв. По-скоро 600 лв. Той се прави веднъж, а не за всяко копие по отделно. 6000 лв. може да стигне ако към тази цена се прибавят снимките, разходите до самите реки и езера, които искате да включите в книгата и т.н. и пак ми с виждат много като пари .... Даже и професионален фотограф може да мъкнете с вас за тези пари :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 4:16 pm 
Аватар

Mutavdzhiyski написа:
..Аз като млад „мухар” в момента се уча и една книга издадена от българи и предназначена за българските условия би ми била много полезна.

Колега, докато излезе "новата" книга, може да хвърлиш едно око на старата ...

Поздрави,
А.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 30, 2012 4:38 pm 

Колега, да издадем такава книга, ще е е все едно Саудитска Арабия да направи наръчник за каране на ски там :D
Най-известните мухарски книги са написани от световно признати писатели, или мухари, оставили завинаги отпечатък във историята и философията на мухарството като цяло. А пред нас сега стои задачата да направим мухарство изобщо, защото ,като изключим шепа хора, докоснали се до истински реки, и организиран риболов, както се практикува по света, останалите нямат никаква идея, и представа, за какво става въпрос- даже ситуацията у нас им се струва прекрасна.
В дейсвителност, Саудитска Арабия е по-напред със ските, отколкото ние с мухарството. Нас ни няма на картата на света- като изключим Христо Стоичков.
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 9:02 am 
Аватар

Аз друго се чудя. В 21 век да издаваш книга е като да караш кола с впрегнати волове отпред. Ако искаш нещо такова направи сайт. По-достъпен е от книга, а и е без пари ;) Дори и да платиш на някой за нещо супер модерно и стилно ще дадеш около 3000 лв. На д-р Косьо дъщерите с това се занимават и те уверявам страхотни професионалисти са.
Ето например този сайт доста се доближава до това което искаш. Има муховръз. Има излети, интервюта, риби, насекоми. Има и още пон 4 сайта на български за които се сещам на prima vista, които покриват твоя план.
Не виждам за какво ти е тази книга. На всичкото отгоре една електронна книга струва в пъти по-малко от хартиена.
Само след едно поколение желанието да унищожаваш гори само защото искаш да пипаш хартия и да ти събира прах в къщи ще изчезне. В големите цивилизации дори това вече се случва. Справка amazon.com :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 10:34 am 
Аватар

Ето за това форума е нещо много добро. Пускаш тема, получаваш четири мнения, не си съгласен с нито едно от тях и защитаваш тезата си.

До Beherit относно предпечата: както споменах в началото тези сметки са без кръчмар и идеята ми никога не е била да представя една подробна калкулация за това колко ще струва. Ще се радвам ако си прав относно представената от теб цена. На мен лично не ми харесват думите „искаТЕ, мъкнеТЕ” в коментара ти защото както вече споменах става въпрос за обединение на усилия от всички практикуващи нашия риболов, а не от определена група хора, към която ти (всеки) да не може да се припознае. Това е относно първия ти коментар :wink:

Относно втория ти коментар: „В 21 век да издаваш книга е като да караш кола с впрегнати волове отпред.” Това е мнение с което никога не бих се съгласил. На мнение съм, че емоцията, усещането, насладата която носи една хубава книга не може по никакъв начин да се достави от даден сайт. Аз лично съм подарил на съпругата ми Киндъл от Амазон, на който тя много му се радва, но също така не спирам да й подарявам книги или тя да си купува. Не смятам, че книгата е отживелица. Убеден съм, че голяма част от по-запалените колеги имат не една и две книги на руски, немски или английски език въпреки, че има хиляди сайтове. „Не виждам за какво ти е тази книга.” Повярвай ми колега на мен лично НЕ МИ ТРЯБВА. Аз съвсем спокойно мога да намеря из мрежата информацията която ми е нужна за нашето хоби. Може би грешно съм се изразил след като излиза, че тази книга ми трябва на мен, а не за всички колеги. „Само след едно поколение желанието да унищожаваш гори само защото искаш да пипаш хартия и да ти събира прах” – бих се радвал ако след време наследниците ни да ни съдят за това, че сме унищожили природата, за да създаваме книги... би било прекрасно.

Дойде ред и на Ачо :smt024
Извинявам се, но явно съм се изразил по начин, който да се тълкува, че тази книга ми трябва на мен, а не за другите. Уверявам ви, че не е така. Най-малкото не бих си правил труда в момента да пиша, за да накарам група хора да се обединят, за да задоволят нуждата ми от дадена книга. Става въпрос за следното: едно дете отива с дядо си или баща си на риба на реката и ловят на плувка. Детето се захласва по риболова и с годините започва да се оборудва (аз лично стигнах до 9 въдици преди да имам мухарска пръчка) и съответно развива. Идва един момент, в който това дете пораства и започва да вижда в риболова не само средство за удоволствие и набавяне на определено количество риба. Тогава това дете достига до етапа, в който има нужда да хване мухарска пръчка и магията вече се е случила. То вече има друг поглед върху реката която тече през селото му. Влиза в реката и открива един съвсем различен свят от мястото където до вчера е ловил на плувка, започва да се радва на водните кончета, на падналите дървета, вижда рибата в краката си и т.н. и т.н. Това момче обаче е от село и не ползва интернет, не пише във форумите, не е от „мухарското общество” и излиза, че то не съществува. Това обаче не е така. Същото е и с бай Иван, който мухари от 20 години, но е откъснат от „обществото”. Аз лично до сега съм се запознал лично с малцина колеги и двама от тях, които са доста запалени не пишат по форуми. Единия дори не ползва компютър. Уверявам ви, че на хора като него тази книга ще бъде много полезна.

Както се казва: „на последно място, но не и по важност.. . да отговоря на колегата Данчо Савов”
„Най-известните мухарски книги са написани от световно признати писатели, или мухари, оставили завинаги отпечатък във историята и философията на мухарството като цяло” – браво на хората, които пишат книги по света. Защо ние обаче да не сме тези световно-безизвестни „писатели”, които да оставим „завинаги отпечатък във историята и философията на мухарството като цяло (в България)” . Виж колко добре се получи това което си написал като се редактира малко. „А пред нас сега стои задачата да направим мухарство изобщо” Ама колега ние говорим за едно и също нещо като си боравим с различни способи или цели, за да го достигнем. Именно за това би спомогнала една такава книга, да покаже на всички риболовци влизащи да си купят бели червей, каракудки, захранки и т.н., че има една книга написана от български риболовци, за българските географски ширини която показва цялостната философия но този метод на риболов. Такава книга би показала, че в България има „мухарско общество” което милее за развитието на любимото си хоби. „В дейсвителност, Саудитска Арабия е по-напред със ските” – колега миналата година се канехме да отидем в Австрия на ски. При подготовката попаднахме на един сайт, в който имаше 261 ски курорта в Австрия като всеки един от тях е с прекрасни условия за практикуване на ски спорт. Ние в същото време си имаме 5-6 зимни курорта, за чието качество няма да навлизам в подробности. Мога да те уверя, че аз като един скиор любител каращ ски от 20 години главно на Витоша, Боровец и 7-те рилски езера чисто като спортно майсторство със ските съм по-добър от 95% от хората, които карат ски в Австрия. Та... да направя паралела... това, че ни няма на картата, че няма мухарство изобщо не значи, че БАЙ ИВАН, който е ловил само на Струма в района от Земен до Бобошево е по-слаб риболовец от г-н Ханс от Залцбург.
Ясно ми, че това за което пиша най-вероятно за повечето хора е една наивна, безполезна и утопична идея..., но просто си представете дали е възможно един ден хората на реката държащи любимата вълшебница да са повече от хората закачащи поредната жива стръв на куката си.

Imagin http://www.youtube.com/watch?v=yRhq-yO1KN8

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 11:51 am 
Аватар

Нито наивна, камо ли безполезна е идеята ти, Mutavdzhiyski, но защо ми се струва че към момента е утопия..

Казваш книга, за всички заинтересовани, за дядото и детето дори - повече от благородно звучи - но това преди всичко означава да се дават знания, и тук е за мен неизвестното. По-точно си мисля при подобен справочник за нивото на поднесената информация, обем, пресяване полезното, критерии и т.н., че у нас знаеш до казана дявол няма..
Ако успееш да тръгнеш, имаш подкрепа от мен.

А за книгата като книга, абсолютно споделям визията ти, щото без книжовност нация няма.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 12:55 pm 
Аватар

Книгата си е книга и нищо не би могло да я замести. Не знам колко от вас четат книги online, но е адски досадно. Монитора(какъвто и да е) направо те смазва след половин прочетена страница. Бегай тва да се зомбираш не си е работа пък и ставаш редовен клиент на оптиките, защото постоянно ти се е*ава "таковата" на очите. А според мен в България имаме нужните хора за един такъв проект. Хората с опита. Имаме и такива, които са били на истинските реки за които спомена Данчо Савов. Тъй, че подкрепям идеята с две ръце!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 3:14 pm 
Аватар

Винаги съм се чудил защо няма такава книга, и да оказа се че има, тогава вече бях изчел почти всички форуми и самата книга не ми предложи нищо ново като информация и въпреки това я разпечатах и я прочетох и си я пазя в нас на видно място. И още тогава ми направи впечатление един абзац:
Цитат:
Това е първата книжка от поредицата "Риболов на изкуствена муха с шнур" и в най-близко бъдеще очаквайте следващите издания, които ще се занимават детайлно с всяка по-специфична техника в този нов за България спорт.

Къде е отишъл ентусиазма!?!

Не знам с какво мога да бъда полезен, но имаш и моята подкрепа.

Поздрави, Николай.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 4:20 pm 
Аватар

Не искам да влизам в някакви полемики тука, защото очевидно повечето хора са ...... да речем традиционалисти и трудно се отърсват от старите навици и не съм имал намерение да се заяждам. Но щом си ме чел и толкова много ме цитираш пак ще ти обърна внимание "Само след едно поколение" Очевидно не става въпрос за нашето най-малко пък за предишното .... хехехе
Ок с други думи аз лично искам книгата форматирана в unprotected MOBI формат, а не на хартия .. О.К. ? :D

Писал съм в 3-то лице мн. число защото аз реално с нищо не мога да допринеса за тази книга. "Мяткам" шнур от около 2 години абсолютно несериозно и аз самия още се уча, но като цяло не ми приоритет колко съм добър мухар. Аз бях добър в едно нещо за което обаче вече съм на години. Мухарството ми е само хоби. За това кой колко е добър в нещо има измислен само един начин да се разбере и той е състезание. Доста хора са добри мухари според ..... хорски легенди ...Може да са истински добри, но аз като лаик няма как да го разбера. Така че изказвания от сорта "аз знам един човек" или "хората говорят" са несериозни и лично за мен са обект на художествена литература, а не на реални доказателства.
Всички може да сме най-добрите скиори, но когато трябва това да се докаже австрийците са в топ 5, а нас ни няма на картата. И когато австрийците напишат книга за ските има кой да я прочете, когато напишем ние ще я прочете "бай Иван" щото вътре има с него интервю.
Приоритет ми е да търся места и съмишленици за зарибяване. Тези събития естествено не се афишират защото се .... изяждат ... И сега става така, но по-бавно :wink:

А и на пример секции Реки и Езера ще останат празни защото повечето колеги ходят "На едни места ...", защото реално само такива места държат риба. За малкото време в което съм в тази общност съм се убедил че всичко е забулено в тайна. Това сякаш не е хоби, а секта с хора практикуващи тайни ритуали на които непросветените не са добре дошли. Разделени на групички сякаш има какво да делят. Добре че е интернет. Като цяло идеята е добра, но пак мисля, че книга не е добър вариант и от гледна точка на това, че информацията в тази книга следващата седмица вече ще е остаряла. То тука пишат шепа хора където може да даваш нова информация ежесекундно, а пък в книга .... Аз ходя на Искъра и за 5-6 години реката се промени из основи няколко пъти. Тая книга каква информация точно ще ми даде ? Че има една река дето тече през Самоков? Миналата година ловихме пъстърви тая сивени догодина нищо. Кое ще е актуално в книгата? Мое мнение, че за динамично променящи се места и неща книгата не е подходяща, но пак казвам това си е мое мнение. Работя в сфера която е доста динамична. Някога съм си купувал книги които в момента са абсолютно безполезни. Има фундаментални неща които са вечни, но есенцията вече е "вмирисана" ..... И какво аз съм пич щото имам куп безсмислени книги? Или в очите на българина ако нямаш книги значи не четеш ? :D

Прочети блога на Росен. По-изчерпателна информация за техния район няма. И тя се променя и допълва непрекъснато. Книгата ще я преиздаваш всеки месец ли ?

Пак казвам това си е мое мнение и не се заяждам. Предполагам че щом е форум всеки е свободен да даде мнение. По-добре пусни анкета кой какво мисли по въпроса. Книга, блог, сайт ?

P.S. Пиле така наречената електронна хартия не те уморява с нищо, а и устройствата не са непосилно скъпи. И отсъстват ограничения като неподходяща големина на шрифта например <occasion
Сега има вече и вариант с подсветка, което значи, че може да я четеш и на тъмно докато приспиваш бебето без да го притесняваш. А истинската книга не можеш :wink:

Айде на здраве, успех и на слука на всички. Не държа някой да ми отговаря. Ако излезе книга за мен един електронен вариант.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 4:22 pm 

Ентусиазма остаря, и се загуби.
Написването на българска мухарска книга е като да напишем българско ръководство за правене на уиски- риболова на муха, както съм казвал не веднъж ,е изключително аристократична привилегия, достъпна за малцина във цял свят. Нашите традиции във това са по царско време, когато отделни чужденци са опитвали да хванат риба по нашите реки, и след това- главна заслуга има световното недоразумение Машев, който произвежда мухарки от лепен бамбук на тавана, докато цялата страна се труди на строежите на Димитровград, и яз. Сталин!!
За след десети ноември не може да се говори за мухарство, защото то дойде напълно естествено, като следствие от падането на системата.
Какво ще опише българският Хемингуей, или Чарлз Риц??
За сравнение, във Словения мухарският клуб "Толмин",е от1929 година. Д-р Божидар Волч е човек, живеещ във замък, със камина, потомствен зъболекар,посещаван свободно във соц.Югславия от австрийски, и немски мухари!!У нас изобщо липсва благородническа прослойка, защото не е имало средновековие! Именно затова забавленията и на милионера, и на шофьора се изчерпват със кебапчета ,трапеза,подпиране на масата с пачки,и чалга певица на гол кючек!! Именно затова са ужасяващи напъните на сегашните вече успокоени богаташи да изучават енология, да колекционират вино, и да играят голф- те никога, дори след пет поколения, няма да разберат защо един ден на Ичън струва много пари, и няма да усетят тръпката и мистиката ,струяща в мъглата между изкорубените стари върби на тази легендарна река!!
Колкото до Бай Иван, ловящ само по Струма, от..до- той е велик човек сигурно,да е жив и здрав, олицетворява традиция- каква????? Традиции в мухарството имат и индианците, които са ловили на стример, и чукчите, които си връзват ручейници за хариус от косми от брадата си..
Така че ,бъдещата книга се превръща в наръчник за риболов в България. Тъй като няма такова животно, "мухарски риболов в България", според световните представи -/посочете ми една легендарна българска река, останала такава от поколения, на която се мухари на определен вид риба, известна по света, и посещавана специално от чужди туристи до днес/, и ще разберете, колко сме зле. !! Няма такава !! Хората ходят за пъстърва с камили в Мароко, ходят в Пакистан, сред неописуема бедност, ходят за дорадо в Латинска Америка, където децата около тях изглеждат по-зле от циганчетата у нас- но за там се знае, че има еди-какво си, което някой на муха е хващал още 188...и някоя година!! И се ходи , и до днес!
Тук, допреди Христо Стоичков, не се знаеше дали изобщо има хора, или динозаври..
Не може да построиш нещо без основа.Може, но то трябва да е модерно, като Дубай-възприема се като Дисниленд. Да се твърди друго, е смешно..
А наръчници има предостатъчно. Вече имаме официално сертифициран инструктор по кастинг, богове ,божества повече от древните гърци, мухарски магазини повече от цяла Австрия- който иска-да заповяда.
Сега, за да прозвуча вече съвсем, съвсем "божествено"-към моята скромна особа имаше доста предложения ,да напиша такава книга. Аз лично не мога да направя подобна глупост.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 4:47 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
Тук, допреди Христо Стоичков, не се знаеше дали изобщо има хора, или динозаври..
Не може да построиш нещо без основа.Може, но то трябва да е модерно, като Дубай-възприема се като Дисниленд. Да се твърди друго, е смешно..

Извинявай Данчо ама не съм съгласен с тебе. Прекрасно се знаеше какво има тук

http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-germany.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-greece.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-italy.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-the-vatican.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-the-united-states-of-america.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-spain.jpg
http://alphadesigner.com/wp-content/uploads/europe-according-to-turkey.jpg

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 5:33 pm 

Е, за това говорим.. :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 5:35 pm 
Аватар

Темата се казва „Да направим книга...”

То е ясно, че мнение всякакви ще има и няма лошо в това. Не смятам при изразяване на мнение по темата вече да влизам в различни полемики. Аз лично като един „модерен” 29 годишен мъж съм приел максимата „за да не бъдеш демоде... бъди ретро” и за това темата е за книга, а не за електронен вариант на книга. Времето и ние всички ще покажем дали е възможно да обединим усилия за нещо подобно или ще останем със съжалението, че не отговаряме на дадени световни стандарти за мухарски риболов, реки и подобни дрън дрън неща.

ОК зле сме, ОК нямаме традиции, ОК нямаме „велики” реки, ОК ние сме на групички, ОК ние се делим на ловящи в България и на ловящи в Черна гора, Босна и т.н., ОК ние се делим на софианци и провинциалист, ОК ние се делим на тези с лъскавите пръчки и на тези ловящи с колци за домати, ОК, ОК, ОК НИЕ СМЕ СКАПАНЯЦИ в пълния смисъл на „световните мухарски стандарти”. Така, и какво може да се направи по въпроса? Предлагам като за начало вече да не сме скапаняци :-k

МОЛЯ, ако даден колега има ГРАДИВНА КРИТИКА да я изрази, а ако няма нищо ГРАДИВНО просто да отиде в youtube, любимия му „световен” мухарски сайт или форум или да прави каквото си иска, но не и да СКАПВА едно мъничко и много наивно начинание.
Определено тази тема няма нужда от негативизъм, отрицание и ирония за това пак ВИ моля просто да не пишете ако няма нещо градивно.

П.С. просто не мога да не спомена за Бай Иван, който лови от .... до.... е супер готин пъч в сравнение с Ханс от Залцбург, Майкъл от Томбридж Уелс или Жан Жак от Париж (чиито предци са едни скапани и алчни робовладелци крали, крали като за последно каквото могат от света и сега го показват в Бритиш Музеум или в Лувъра на сладките япончета). Най-вероятно баща му е загинал в някоя от балканските войни и човека е трябвало да работи като свиняр например, за да изхранва децата си. Нека да не забравяме, че бай Иван не е виновен заради факта, че е роден на едно парче земя което си има море, планини, четири сезона и всякакви световни задници са искали да изместят предците на бай Иван. После имало куминисти и какво ли още не се стоварило на главата на бай Иван. И така той си остава един ПРОСТ рибар, който няма нищо общо със "световните мухарски стандарти".

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 31, 2012 8:02 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
...имаше доста предложения ,да напиша такава книга. Аз лично не мога да направя подобна глупост.

Стискам ти ръката!

Поздрави,
А.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа