Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:56 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Окт 01, 2005 5:40 pm 
Forum Admin
Аватар

Ivan VP написа:
Здрасти Иво!
Преди врме писа, че използваш Перма Глосс за покритие. Аз съм работил до сега само с двукомпонентните Флекс Коат.
Като общо инфо за колегите.
Флекс Коат- двукомпонентна смола на базата на амини. Класика в жанра. Една две "ръце" и се получава стуклото над водачите.
Перма Глосс- еднокомпонентен поли уретан. Изискава многократно нансяне. Някой родбилдери се кълнят в това покритие. Подходящо много за най-финните мухарки.
Поздрави!

Здрасти, Ванка, тия смоли дето описваш, купуват ли се от някъде, в този вид както са, готови за нанасяне, или ти си правиш различните разтвори?

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 3:57 pm 

akulata написа:
Ivan VP написа:
Здрасти Иво!
Преди врме писа, че използваш Перма Глосс за покритие. Аз съм работил до сега само с двукомпонентните Флекс Коат.
Като общо инфо за колегите.
Флекс Коат- двукомпонентна смола на базата на амини. Класика в жанра. Една две "ръце" и се получава стуклото над водачите.
Перма Глосс- еднокомпонентен поли уретан. Изискава многократно нансяне. Някой родбилдери се кълнят в това покритие. Подходящо много за най-финните мухарки.
Поздрави!

Здрасти, Ванка, тия смоли дето описваш, купуват ли се от някъде, в този вид както са, готови за нанасяне, или ти си правиш различните разтвори?

Поздрави!

Радо

Здрасти Радо!
Смоли съм виждал в магазина на Балцер при Лоди, но вече май не се продават. Аз използвам Флекс Коат. Има две версии за по-тънки и по-дебели слоеве най-общо. Смесват се едно към едно. Много е важно спазването на правилната дозировка, както и бавното продължително бъркане. При неспазване на съотношението и "бързо бъркане" се получваа лепкаво покритие и мехурчета въздух.
У нас на пазара, няма такива смоли. За качествено нанасяне е необходимо и притежаване на "род навивачка и изушвачка" и много проби, и грешки. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 4:00 pm 
Forum Admin
Аватар

Ivan VP написа:
Здрасти Радо!
Смоли съм виждал в магазина на Балцер при Лоди, но вече май не се продават. Аз използвам Флекс Коат. Има две версии за по-тънки и по-дебели слоеве най-общо. Смесват се едно към едно. Много е важно спазването на правилната дозировка, както и бавното продължително бъркане. При неспазване на съотношението и "бързо бъркане" се получваа лепкаво покритие и мехурчета въздух.
У нас на пазара, няма такива смоли. За качествено нанасяне е необходимо и притежаване на "род навивачка и изушвачка" и много проби, и грешки. :D

Благодаря ти Ванка, радвам се, че сподели!

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Окт 05, 2005 4:16 pm 
Аватар

Ванка на бързосъхнещата епоксидна смола която използвам аз пише с големи букви внимание Канцерогенна не знам дали и тази която ползваш ти е с такива превазходни свойства ама ако и тя е с такива свойства трябва много внимателно да се борави с нея.Малий аз как боравех с нея мани,мани само дето не я ядех.Понеже нема кой да прочете големите букви,ама откакто прочетох това ехее направо се едно сам в минно поле така внимателно боравя с нея.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Окт 14, 2005 11:09 pm 
Аватар

Тук в магазините продават `Helmsman`s Spar Urethane` , което не е мухарски материал, но е прекрасна (и по евтина) алтернатива на Perma Gloss. Резултатите с този уретан ми харесаха повече от Perma Gloss.
Тоя тип уретан се използва като лак за дьрво и не бих се учудил ако го има и в БГ. Просто търсете нещо, което на аглийски е описано като "spar urethane" .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 18, 2005 2:21 am 
Аватар

stoyan filipov написа:
Ванка на бързосъхнещата епоксидна смола която използвам аз пише с големи букви внимание Канцерогенна не знам дали и тази която ползваш ти е с такива превазходни свойства ама ако и тя е с такива свойства трябва много внимателно да се борави с нея.Малий аз как боравех с нея мани,мани само дето не я ядех.Понеже нема кой да прочете големите букви,ама откакто прочетох това ехее направо се едно сам в минно поле така внимателно боравя с нея.

Поздрави.

И аз доколкото знам и епоксидните смоли и уретаните не са особено "полезни" за дишане. Всички препорьчват да се работи в много добре проветряемо помещение. Също да се оставят смолите да съхнат в с стая, кьдето не прекарвате много време.
Аз си купих специална маска, която филтрира изпаренията. Не е евтина, но щом става вьпрос за здраве не сьжалявам за инвестицията. Става въпрос за маска сьс солидни филтри разбира се. Тук автобояджийте работят с подобни, би трябвало да ги има и в БГ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 18, 2005 5:45 pm 
Аватар

Прав си Иво че и изпаренията на смолата по време на съхненето и са също много вредни.Абе въобще трябва много да се внимава при работата с тези материали.И трябва както казваш да се работи с тях както с противогаз и също така в добре проветриви помещения.
На мене през лятото когато изработвах мухи с епоксидна смола хем работех на отворен прозорец ми е прилошавало от изпаренията на смолата.
Така че които работи с този материал трябва много да внимава.

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2005 9:55 am 

От личен опит установих дразнещо действие на Флекс Коата. По клепачите се появява възпаление, което може да се превърне в хронично. Страно по форумите за родбилдинг не срещнах: Внимание опасност! На самото шише на смолата предупреждават за тази работа и явно е сериозна щот от цента на смолата давали и за борба с някои заболявания. Противогаза намалява риска, но работа с него е пък неудобна.
Неудобна или не, по важно е здравето!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа