Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:18 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 21, 2009 1:25 am 

Богомиле,аз и като зъботехник се справям добре,не мога да разбера обаче,ти защо се заяждаш..
Ако имаше професия-заяждане, ти щеше да си нобелов лауреат.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 21, 2009 10:12 am 
Аватар

Уважаемий Гусин Савов, ни съ обяснявайте, ами още от днеска почвайте да коментирате Топалов - Камски......

Богомиле, ако у нас имаше повече човеци като Данчо, определено щяхме да живеем много по-добре, а и форумите ни биха били на съвсем друго равнище...
Ама пусто да остане......друго си е да се погаврим с другарчето....някак си ни е по-мило и по-сладко....някак си...по нашенски!! Пък и младите колеги научават основния принцип на взаимоотношение между мухарите - "Къф си ти бе, цървулко, ти знайш ли кой съм Аз!"......По-топло ни става на душичката...заспиваме спокойни и доволни, направили още едно добро и достойно дело......нал тъй :?: :?:

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 21, 2009 10:42 am 
Аватар

Поздрави за страхотния излет!!! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 22, 2009 12:00 pm 
Аватар

Здравейте приятели.
Радвам се,че репортажа ви е харесал.
Така относно риболова по ингилизко.
Значи реките се държат от клубове или частници като например някой хотели покрай реките.На някой от реките например можеш да ловиш само на единия бряг защото другия се държи от частни лица като фермери например и за да ловиш на техния бряг въпреки,че имаш разрешително за риболов трябва да получиш разрешение и от тях.Реките са разделени на определени участъци като всеки собственик държи определен брой.На един участък който да приемем,че е с дължина 1км могат примерно да ловят 5 човека.Клуба който държи участъка не допуска например хората да са 6 например.С приоритет са хората които са членове на клуба.Ако искат повече от определения брой членове на клуба да ловят на съответния участък въпроса се решава със записване за да няма сръдни,Клуба или собственика на участъка може и да го даде временно под наем както прави човека който организира риболова на Тест,където ходим с Мънков.Ако пък собственика е частно лице или хотел съответно разрешителното се купува от тях като пак трябва да се провери дали има свободни места на съответния участък.Ако няма желаещи членове на клуба тогава той продава разрешителни и на риболовци които не са членове на клуба.
Винаги е хубаво когато решиш да ходиш на съответния участък,първо да провериш кой го държи и след това да провериш дали има свободни места на участъка за дните които исаш да ловиш.
За да не се окаже,че като отидеш на мястото не можеш да ловиш защото съответната бройка е попълнена.Има и места на които може всеки да лови с риболовния билет за пъстървови и други видове риби.Билета може да се закупи от всеки пощенски офис,цената му за една година е 25 паунда.Можеш да си купиш такъв и за седмица,месец или пък за определен уикенд.Този билет е задължителен.Без него не можеш да ловиш,както и никой клуб или друг собствени на участък няма да ти даде да ловиш на техния участък.На места държани от някой клубове могат да ловят само негови членове,има и изключения,при които даден член може да покани човек с него и този човек може да лови на участъка само ако с него е и човекът който го е поканил.
Ако пък искаш да ловиш сйомгица този билет не ти върши работа,трябва да си вземеш друг билет,пак от пощите който е специално за този вид риба.Продава се и трети вид билет който е за промишлен риболов.Цените на тези два не ги знам.
Така цените на билетите продавани от клуб,хотел или друг частник се определят от тях.Като цените за които занам зпочват от 2 паунда за два дена риболов на река Nith в Шотландия(като става въпрос за риболв на липани, а не на пъстърва или сйомга за тях не знам колко струва билета.Не знам защо но тук не го тачат много липанеско).Тази река се държи изцяло само от мухарски клубове.Ето например на река Тест билета за липан на ден за участъка на който ходим е 42 паунда на ден,а през най добрите дни за суха муха особенно когато се люпят големите майски мухи и особенно в участъци от реката където пъстървата е предимно дива цените стигат до 250,500 паунда на ден.
На река Dee пък за да ловиш липан си плащаш 10 паунда на ден.
За сйомга например на река Спей на най-добрите места цените на ден са от 500 до 1200 паунда,като разбира се има и по-евтини билети.
От цените на билетите клуба или друг собственик плаща заплатата на съответен човек който пази определения участък.На обществените места има и проверяващи на които не знам кой плаща.
Цените на билетите през липанския сезон който започва от Ноември и свършва в началото на Март и тези през пъстървовия сезон който започва от средата на Април и е до Ноември са различни.
На реките където се срещат и двата вида,например ловим липан през разрешения за това период ,доста често се хваща и пъстърва.Тя обаче трябва задължително да се пусне,тогава може да се задържат най много 2,3 липана.През пъстървовия сезон на повечето места трябва задължително да пускат обратно и двата вида.
Във Шотландия можеш да ловиш всеки ден без Неделя.Ако ловиш тогава глобите са значителни.А пък ако ловиш сйомга през забраната там наказанието е направо ЗАТВОР.
Ами това се сещам за сега,Ако нещо друго ви интересува питайте ще се опитам да помогна.Апък аз ако се сетя и нещ друго ще го допълня.
Надявам се тази информация да ви е полезна и да не ви е отегчила.

Поздрави

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 22, 2009 12:53 pm 
Аватар

Много полезна информация Стойне - съвсем друго е да пиеш от извора.
Дано някой ден и у нас проумеят колко просто могат да се наредят нещата.
Стига да има законова воля за това.

Жив и здрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 22, 2009 10:39 pm 

Най ми хареса това, че освен всичко друго, се обръща внимание И ДА НЕ СТАНЕ НАВАЛИЦА НА РЕКАТА! Абе, Острова си е родината на нещата... Относно това за липана, във континентална Европа това е рибата, която понася най-добре "риболовният пресинг"- французите отдавна са го кръстили "най-добрата лятна туристическа риба"..
Не бойте се, това у нас никога няма да стане..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 23, 2009 1:56 pm 
Аватар

Абе ще ги стигнем, ама кога.................

Поздрави :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пон Фев 23, 2009 4:15 pm 
Аватар

Може да оспамя темата, за което моля да ме извините предварително, но не си давам нашите красоти за тия.Тук частници, там частници, да хвърлям с мухарката и постоянно да имам чувството, че някой ме наблюдава да не прибера някоя пъстърва(не, че ще го направя), е това за мен не е "да се слееш спокойно с природата" и да усетиш онова блаженство.Да, риби има фул по реките им, това не го оспорвам.И законодателство имат железно - и това не коментирам.Но някак си ... не е като да съм на брега на р.Струма по залез слънце, сам самичък и се телепортирам в "онова" другото измерение, след първата уловена красавица ....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: Пон Фев 23, 2009 4:52 pm 
Аватар

Pileto написа:
Може да оспамя темата, за което моля да ме извините предварително, но не си давам нашите красоти за тия.Тук частници, там частници, да хвърлям с мухарката и постоянно да имам чувството, че някой ме наблюдава да не прибера някоя пъстърва(не, че ще го направя), е това за мен не е "да се слееш спокойно с природата" и да усетиш онова блаженство.Да, риби има фул по реките им, това не го оспорвам.И законодателство имат железно - и това не коментирам.Но някак си ... не е като да съм на брега на р.Струма по залез слънце, сам самичък и се телепортирам в "онова" другото измерение, след първата уловена красавица ....

Напълно те разбирам Пиле и съм съгласен с теб.
Ама сме такива мундари и вандали, че съвсем скоро това "да се слееш спокойно с природата" няма да е възможно, 'щото през цялото време ще внимаваш да не стъпиш на некое Л.

И на мен много повече ми харесваха репортажите на Мънков за 30-35 см БГ красавици, много повече ми хареса репортажът на Стоян за целенасочения риболов на ч. мряна (или беше кротушка, не помня) :), докато тези малко ми "бият" на ...... стерилитет :)!!!
Но са много поучителни, защото както сме тръгнали, сами ще си го направим единствения начин за оправяне на нещата да бъдат "схемите", които Стоян описва.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 23, 2009 11:58 pm 
Аватар

Много ти благодаря Стояне за иформацията, не че някога ще отида до там...
но, ей това най ми хареса:
Цитат:
А пък ако ловиш сйомга през забраната там наказанието е направо ЗАТВОР.
щото това май е единственото което може да стресне българина!!!
И другото, хората там отдавна са разбрали, че не толкова зарибяването, а пазенето на реките е нещото което ги пълни с рибки!
Донякъде ви завиждам, че можете да ловите риби на чисти реки с чисти брегове и да среща възпитани и културни хора, но си мисля, че дори и пари да има човек трябва да се съобрази със сума условности, за да се добере до сътветната река и ако баш тогава е лошо например времето?... или още по-лошо, просто рибата не кълве?- е остава си разходката....нали!!?? :D

Поздави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 25, 2009 8:44 am 
Аватар

Данчо Савов написа:
Богомиле,аз и като зъботехник се справям добре,не мога да разбера обаче,ти защо се заяждаш..
Ако имаше професия-заяждане, ти щеше да си нобелов лауреат.....

Едва ли - с това първосигнално чувство за хумор... В най-добрия случай щеше да добара код на квалификационната група професии "нискоквалифициран работник" или "помощен персонал"...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа