Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Юли 15, 2009 10:09 pm 
Аватар

Здравейте, ще ви запозная с впечатленията ми от първият ми риболов за липан на река Дрина. Решението да отида дойде спонтанно и почти без подготовка на 08 юли потеглих с Лъчо Минев и Вальо.

Сърбия е хубава страна, природата след границата е същата като нашата- планини и поизсъхнала от жегата трева. Към р. Дрина планините стават по-хълмисти, влажността е висока, а тревата вече е свежа и зелена. Сърбите са подредени хора, не видях къща или двор, който да ме подразни. Като цяло имат по-висока материална култура от нас. Държавата ефективно пази и управлява рибните ресурси, а самите риболовци имат богат избор от водни обекти и видове риби. Сръбския митничар като излизахме се похвали, че редовно лови амури по 10 кила на някакакъв язовир. За това как горското стопанство управлява риболова на р. Дрина е показателен факта, че един от забранените методи за риболов, наред с тиролското дръвце е ...булдото! Никой не коментира правилата, а само ги спазва. Бракониерите съзнават, че поемат огромен риск да влязат в затвора и повечето страдат от сърцетуп. Всеки път „рибочувара” се появяваше на реката за да ни провери 15 мин. след като си пристигахме.

Ето компанията:

Изображение

И съответно от сръбска страна- Младжо, който улови балканската пъстърва с която сме се снимали:

Изображение

Пъстървата е дълга 60 см, около 3.5 кила, много дебела. Уловена е на двуделен 5-сантиметров воблер "Елез", имитиращ лещанка. Тази риба не е нещо особено за Дрина, като се има в предвид, че наскоро е била уловена една 11- килограмова с дължина 108 см.

Ние обаче, правоверно наблегнахме на риболова на липан с изкуствена муха. Това е много красив и техничен риболов. Има доста условия, които трябва да бъдат спазени, (както има и такива които не зависят от тебе), за да ти се вдигне риба. Трябва да се ориентираш към подходящите участъци за липан. Лидера е около 5 метра, типета 0.15, често се налага да се мята на 20+. Лидера трябва да е разгънат, мухата да е най-отдолу в посока по течението и липана трябва да види първо нея. Вдигне ли ти се риба, може да се каже, че си направил правилно нещата. Това не означава обаче, че ще я закачиш и извадиш. Мухите на които най-много кълве са на 16, 18 и 20-ти номер, а устата й е малка и мека.

Ето първият ми липан под хотел „Отмор на Дрина”:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Вдигаше се на около 40 метра от мен, направо си беше в Босна. Нагазих до ръба на гащеризона за да мога да го достигна с едно отчаяно измахване. За награда, дрънна веднага. Ваденето беше много внимателно и аванса просвирваше отвреме на време докато рибата не се поизмори. Измерихме го- 38 см.

Всички хванахме липани, аз хванах общо четири, като най-много и най-големите улови Лъчо. В последния ден на стената под язовира, той хвана един около 700-800 грама, може би над 40 см. Не можах да го снимам, тъй като апарата беше в него.Станислав Мънков, който дойде с Ицо_ Autumn предишната вечер, също дрънна един добър и изпусна няколко вдигания. Аз тогава изпуснах два много добри- избухаха се в дебелия бързей, без да успея да ги закача. До тая година под стената е било забранено, затова в момента там има рекордни бухалки.

Това са снимки под стената. Играта беше от 04:30 до около 07:30 ч. в тъмницата:
Изображение
Изображение
Изображение

Риболова на Дрина при режима на изпускане, който ние отцелихме, започваше от 04:30 и продължаваше до около 13:30-14:00ч. Като махнем задължителното спускане по местата надолу с колата се събираха около осем часа на ден. След това ходехме на „Врело”-топлата река, дълга само 365 метра, която познавате от предишни репортажи. Там вече има пуснати и японски жълти пъстърви:

Изображение
Изображение

Риболова вече е разрешен, но само на муха, без контри на куките и със задължително връщане на рибите. С Вальо ловяхме като пенсионери направо от пейките. Общо за четири дена с него да сме хванали към 25 американки между половин и едно кило. По- успешно се хващаха на нимфа нагоре от вира. Рибите бяха доста дървени и в един от дните ми разказаха играта, като не успях да хвана нито една.

Рибите огъвха на кравай пръчката ми, която е 4 клас.Това са снимки нагоре от вира, ей за такива бичмета ви говоря:

Изображение
Зверски забиваха на заешка нимфа.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

По-надолу, след моста има една старовремска електростанция, която все още бръмчи и под нея едно малко поточе се влива в Дрина, голяма и зелена като Нил. Открих мястото по случайност или както се казва-малка нужда. Като видях, че под мен има едно бичме около педесетарка, изтърчах за въдицата, но беше късно:

Изображение
Изображение
Изображение

Ето ви и още малко разбъркани снимки за красота:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Снимка тип"умножено по 3.14":
Изображение
Регата- няколко стотин гумени лодки, някой от тях със запалени скари отгоре:
Изображение
Изображение
Изображение
Тука един веселяк си лови от колата:
Изображение

Темата е безкрайна, може много да се каже още. Например за това, че не е чак толкова скъпо да отиде човек там за четири дена. Дрина е уникална река, сравнително наблизо за наше щастие.

Последна промяна Tazz на Сря Юли 15, 2009 10:39 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 15, 2009 10:32 pm 
Аватар

Браво на групата. Радвам се, че сте изкарали страхотно. Какво му трябва друго на човека - една хубава река и рибите да взимат на суха и на нимфа :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 15, 2009 11:12 pm 

Браво ,колега Таз!Пожелавам ти таз година Дрина,догодина Траун! :D :D :D :shock: :shock: \:D/ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 12:02 am 
Аватар

Изображение

Много Ви завиждам, честно!

Дали в българска река ще видим такава балканка? *( [-o< <no

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 6:23 am 
Аватар

Бравос бре молодци!!!! Като гледам след някоя друга година целокупно ще вземем да се изнесем при комшийте....видно е, че къщичката им е подредена!! Поздрави за страхотния тур!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 6:56 am 
Аватар

Абе, чудех се аз що с толкова много трепет чакаше да ти навият бекинг на Ултралайт-а в магазина на Алем, а то каква била работата .... :) :) :)

И вика Владко на Марин " Тури и повечко бекинг - на лардж арбор да заприлича" :)
Айде бе, лардж арбор ..... тинтири-минтири ..... що не каза, че просто за големи рибки се гласиш :) :) :)

Поздрави Владо!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 10:45 am 

Ей за такъв риболов си мчетая... :)
Защо и ние да нямаме такива пълни с живот реки? Някой ден.... все се надявам :)
Евала за излетчето :) Чудно е било!
Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 12:31 pm 
Аватар

Браво Tazzz, Лъчо ми е казвал, че ходите заедно на риба.Даже един път щяхме да се засечем, но обстоятелствата не се стекоха както трябва.Като се видиме и запознаем с теб, ще разправяш.Супер са снимките !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 12:58 pm 

Прекрасно!!!!!!!!!Прекрасно!!!!!Нямам думи!
Поздравявам ви за излета!Супер!!!!! \:D/ \:D/ \:D/ <you-rock

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 5:49 pm 
Аватар

Камба, с тая риба, която я хвана Младжо, се снимах за радост на душата. На снимката изглежда много-по голяма отколкото е всъщност- и в България ги има, но рядко. http://gallery.akulata.com/album96
Иначе до бекинга не опрях, на самата Дрина не сме търсили пъстърви. Преди няколко седмици обаче е била хваната и по-голяма от тази. На муха. Просто трябва по-голяма суха муха за да се вижда, и местата на хвърляне за пъстърва са по-различни- около бездънните вирове и бързеи.
А да не започваме темата за таймените, че ще има много болни. Tе и без това са си трудни за хващане, особено с мухарка. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 9:37 pm 
Аватар

Tazz,здравей.Прекрасен излет си направил.Всики път като чета излетите по тези реки ми настръхва козината....така да го кажа.Уникални риби ,уникална природа.Тайното ти завиждам,но и силно се радвам.Не се познаваме с теб нито пък с Лъчо,Силно бих се радвал някой път и това да стане.Благодаря за споделеният излет мн ме зарадва.
Поздрави от мен.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 16, 2009 10:48 pm 
Аватар

Браво,бе Владо ! ! !
Не издържа,ей :D! То верно е голяма краста.....Прав е бате ви Райко - няма лошо....То Европата стана като "заден двор" :lol: ....Щом ти е кеф - ей ти я....Като си нямаме тук няма лошо да посещаваме комшиите...

Още веднъж - Владо,поздрави за незабравимите преживявания ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 17, 2009 1:00 pm 

Страхотен риболов и риби Владо :D :D :D , пак ще се ходи... \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 17, 2009 5:55 pm 

в онази картина "кенефа на Европа" нама нищо случайно!!!!!!!!
По принцип в такива теми нерябва да пиша,щото все ме избива на такива мисли..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа