Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 10:02 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Река Дии 6-9.01.2010
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 9:53 pm 
Аватар

Здравейте приятели, имах огромен проблем с компютъра тия дни, но най-сетне е излекуван, пред мен и мога да седна да ви напиша и да ви пратя няколко снимки, които бих искал да споделя с вас. Прибрах се в Англия защото имах изпит на 4-ти янураи викам си не може ли а го сложат на 1-ви в 8 часа сутринта та да е по-сигурно, че няма да го взема :D Както и да е мина изпита че даже и понаписах това онова и имах пред себе си около 7-8 свободни дни. Звъннах няколко телефона и поразпитах къде и как кълве рибата, но поради гоемите студове в Англия не получих много добри отзиви освен от Река Дии където пазача на реката ми каза, че рибите кълвяли добре. Говорим за липан разбира се, защото пъстървата както и в наща мила татковина е забранена. И така купих си билет за река Дии и Град Ланголен и на 6 рано рано сутринта се качих на влака, защото имах доста път и смени с влакове. Ето къде е разположен града тук
Достигнах на две спирки от града когато влака неочаквано спря и съобщиха че поради лоши атмосферни условия няма да продължим. И така намирах с в някакво селище на около 30 мили от градчето и беше към 1 часа а мен вече ми се ходеше на риба та ми се плачеше !

Помислих какво да направя и реших да питам един таксиметров шофьор колко пари ще ми вземе да ме закара до градчето той ми обяви 40 паунда, на което аз се съгласих защото нямах друг избор а и ми се ловеше риба повече от всичко. Качих се в таксито и се заговорихме с човека. Аз му викам -Тия англичанието са мекушава нация малко сняг да валне и те се спичат! А той ми вика ти от къде си. От България отговарям, при което шофьора на таксито ми каза -ами дай да си говорим на български бе момче ! Наистина много приятна изненада. И двамата се радвахме на случайността да се срещнем в тези обстоятелства и да си поговорим на български. Пристигнахме в градчето и аз побързах да се настаня в хотела който предварително си бях резервирал, и който се намира на брега на реката- и щракнах две бързи снимки от прозореца на хотела :lol:

Изображение

Изображение

След което се изстрелях на реката. ЗА около час и половина които имах преди да се стъмни напълно успях да хвана 6 липана и 2 балканки. като хванах два липана едновременно лапнали първата и втората нимфа на линията -много се изненадах като видях първия на повърхността уморен а въдицата ми все още се тресеше надолу :lol: Рибите не бяха големи до 30 см. За съжаление обаче фотоапарата ми премръзна и не можах да направя нито една снимка а наистина беше красиво. единствените стъпки по пресния сняг по поляната преди реката бяха моите. Водата беше доста студена времето също. Бях щастлив че миналата година инвестирах в неопренов гащеризон.

На следващия ден станах рано рано -беше още по студено сутринта термометъра показваше -12 градуса. А в някакво близко село бяха измерили температура от - 17 което било рекорд за Уелс. хапнах на бързо и отново на реката. Наистина обаче беше студено. Бреговете на реката бяха замръзнали.

Изображение

Иначе самата река беше прелестна!

Изображение

За цял ден риболов имах само 2 удара и хванах и двете риби и двете бяха балканки едната към 35 сантиметра, което беше и най голямата риба която хванах за престоя си в Уелс. А в реката има огромни риби!
Просто рекордно ниските температури явно се отразиха на рибата и активността и определено спадна. Единия ми крак пък премръзна и още е малко изтръпнал но ще се оправи ! ( надявам се ).

Рещих че е време за малко по сериозно екипировка и потърсих от онези торбички които като ги разклатиш и започват да отделят топлина. Намерих и си купих десетина

Препоръчвам ги горещо на всички колеги определено ме държаха топъл пре следващите два не топли дни.

Ден трети беше обречен. Отидох малко по късно на реката а тя влачеше айберги защото слънцето беше изпекло и образувалия се по брега лед беше започнал да се топи и късове лед се носеха по течението. Всичко замръзваше температурата през деня беше около - 8 градуса и риболова си беше мъка. За цял ден не регистрирах кълване.
Ето как изглеждаше реката на която температурата не бе далеч от нула градуса

Изображение

Поне ми беше топло !

Последния ден малко отчаян реших да предприема отчаяни мерки ! Реших, че ако отида на реката по рано преди да е изпекло слънцето и преди ледовете да са почнали да плават може пък да успея да хвана някоя риба. Изцепих се на брега рано рано и започнах да замятам. Беше си кучи студ ! Всеки ден гледах да ловя на различно място и този ден тръгнах по реката надолу а не нагоре както правех предишните дни. На едно много перспективно място усетих съвсем вяло почукване и закачих риба. Бях малко изненадан! Устните ми леко се напукаха от появилата се на лицето ми усмивка. Сетих се че не е зле да ги намажа с вазелин. Липанчето не беше голямо но си беше постижение в това студено време.

Изображение

Може би минута след първата риба извадих втора със същите размери от същото място.

Изображение

Последвана от трета. Наистина ги бях намерил. Останах на това място около час още но не хванах повече риби, като гооблових максимално прецизно. Реших че не е зле да потърся подобна дупка по реката. Прекарах два часа в търсене но безуспешно. Върнах се на същото място и на второто подаване хванах още един липан.

Изображение

Направих тази снимка и вече беше станало късно, та тръгнах да си ходя по пътя на обратно. Доволен макар и да не беше най доброто в тези студени условия хванах някакви рибки. А на реката ще се върна пролетта, да видя дали нясой дядо или баба липан не иска да опита нимфите ми.

Понеже не можах, а и нямаше кой да ме снима се самоснимах така -

Изображение

И понеже не можах да хвана големия липан та рекох поне да го снимам:

Изображение

:lol: :lol:

Поздрави приятели и много успехи през 2010 година !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 10:23 pm 
Аватар

Браво на теб супер си си прекарал даже имаш късмет аз докато бях в Москва на -17 градуса всички водоеми имаха по 50 см лед.
Много хубави риби и снимки а за реката и местата да не говорим.
Какво става с щуките там по това време не трябва ли да са активни?

Поздрави от Хасково.

She was the best damn woman I had ever seen
She had the sightless eyes
Telling me no lies
Knockin' me out with those American thighs....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 10:28 pm 
Аватар

Е тва е репортаж! :shock: Браво пич! Ти си "глътнал" мухата много надълбоко и завинаги!.Кефиш ме!\:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2010 11:53 pm 
Аватар

Браво, Мънков , браво български орел! \:D/ Тези репортажи ми топлят сърцето през зимата!
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 1:37 am 
Аватар

Все по-корав си Стани, кефиш много с тези репортажи.
Жив и здрав!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 6:47 am 
Аватар

Ахахааа....евала Мънкича - ставаш майстор и на перото приятелю, а всички знаем, че добре разказания излет е половината магия \:D/ \:D/ \:D/ !! Снимката на Митичния липан е достойна за "Златния архив" на форума!!!!!!!!!!!!!! Поздрави!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 8:55 am 
Аватар

<great

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 12:07 pm 
Аватар

Браво Мънк супер излет си направил.Браво за хубавите риби и за прекрасната река,която ни показа.Браво и за ентосиазма,находчвостта и упоротостта,това най-ми хареса...явно си приличаме по това. :) :) :) :)
Успехи за напред Sherlock Holmes.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: За излета
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 4:03 pm 
Аватар

Поздрави! Супер репортаж.Здраво му държиш края. Голяма топлота докарваш във тая зима.Само така Мънкич! =D>

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 14, 2010 8:40 pm 
Аватар

Радвам се че репортажа ми ви е харесал приятели - Бъдете здрави !

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 15, 2010 1:00 am 
Аватар

Екстремните риболови са си цяла отделна дисциплина- дори само една хваната риба може да ти донесе удовлетворение. Хващането пък зависи от това, доколко си решен да хванеш. Поздравления за разрешението на проблемите с измръзването и задръстването с лед!

ПП Тия затоплящи възглавнички трябва да навлезат в по-широка употреба и тук, че много студ събрахме тая зима.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Яну 15, 2010 8:33 am 
Аватар

Супер репортаж! Не знаех че и в Уелс има Ди.

По отношение на снимането, аз нося малък статив (Tripod) от алуминий. Има си калъф и се носи на гръб. Отлично приспособление "мейд-ин-чайна" с което се сдобих за $9.

Апарата го държа във вътрешен джоб, защото в ниски температури някои батерии падат много бързо.

Предполагам риблова по тези реки ще е по-добър от Април до Август с възможност от по-големи изненади.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа