Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 10:01 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Апр 23, 2010 9:22 pm 
Аватар

На времето бях казал на Радо че не ми е заделил достатъчно гигабайти за да мога да пиша тук, но колкото за една тема ще се намери място мисля. :D

Редовете които пиша са с цел да дадат на ловящите в големи реки и езера перспектива в още една област и съм убеден че биха били благодарни за съвета и впечатлени от резултатите.

Ловил съм с едноръкохватъчни мухарки от доста време и ги намирам за практични за малки реки и риби и къси дистанции. С тях се маневрира по-лесно през гъсталака и са по-леки. Наблюдавам обаче как всички ние попаднали на места с по-големи водоеми и риби, продължаваме да ползваме едноръкохватъчни пръчки и да се опитваме да се самоубедим че това е най-добрия и елегантен метод на риболов, както и на вадене на трофейни риби.

Ловейки в една голяма Североамериканска река, аз също един ден реших да се върна към мухарката и да проверя как ще достигам рибите с нея. Избрах 8-ми клас (добре) и шнур с потъващ връх(пак добре) и започнах да мятам утежнени стримери които се хвърляха на прилична дистанция, дотолкова доколкото успях да закача една съомга още на първия ден риболов. Ваденето на рибата не беше проблем, но определено беше некомфортно в предвид късата дръжка на мухарката.

Това което установих по-късно обаче беше, че някои риби така въобще не можех да ги достигна. Успеха ми с биковите пъстърви (снимка по-долу) беше почти нулев, а с американките беше посредствен.

Тази година подходих по по-различен начин като взех спей прът със съответните шнур и потъващи поводи. Разликата с едноръкохватъчната ми мухарка от почти същия клас се оказа като тази между нощта и деня.

На първото място което преди бях облавял с едноръкохватъчната без резултат, извадих 3 бързи риби. Второто място което пак така бях облавял без резултат ми донесе седем с новата пръчка. Всички видове се оказаха изведнъж в обсег, и не само това, но имаше и ред други предимства.

Не ми се налагаше да замятам зад гърба си и да се притеснявам какви храсти и дървета има там. Не ми се налагаше да се чувствам нелепо с голяма риба увиснала на китката на едната ми ръка. Радвам се на едни хубави замятания и дистанции които съм свикнал да постигам със спининг и облавям много повече вода от преди. Мухите които хвърлям може да имат тегло на средна блесна без това да затрудни пръта.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Апр 23, 2010 9:50 pm 

Да пич,може би е така,ама ловиш на големите реки,а при нас не е необходимо,защото нямаме такива реки.А пък ако се отиде на затворен водоем,има си проходилки.А за храстите и дърветата отзад си има определен вид кастинг,не е проблем.А и такива рибоци,като размер рядко при нас могат да се хванат,Така,че за мен тази сопичка е излишна!Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 7:41 am 
Аватар

Хау... или както казват местните жители на северна Америка..)))
Не знам на кой какво му трябва, но колегата е тествал и ловил риби итакъми, които повечето от нас ще гледат или само ще четат за тях.. )
От мен поздрави и :smt038
п.п. - и ако видиш някоя по -така индианка да и пратиш много здраве от мен >))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 8:32 am 

винаги ще се намери място,където да трябва да се лови със спей,затова мисля,че рано или късно всеки ще прибави по една в колекцията!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 11:03 am 
Аватар

Привет Жельо, интересна тема си подхванал. Следя репортажите от B.C. винаги с интерес макар и да ловиш по места които не фигурират дори в мечтите ми. Лятото се засякох с две момчета посетели Аляска за месец и разказаха доста интересни неща за риболова там както и за сьомгите. При нашите разбирания за "големи риби" останах шокиран от факта как с мухарка 8 клас при закачена сьомга се е налагало да режат повода а понякога и шнура тъй като тази риба няма вадене с по лекия такъм. Та в тази връзка искам да подсетя за едни филми на Хенрик Мортирсен, човек ловящ предимно с двуръчни мухарки. Ето линк към сайта на Хенрик който е и главен дизайнер на Сциера. В един от филмите ясно се вижда как освен двуръчната човека си влачи с него и по лека сопа за по малките реки, но все пак ние не можем да се мерим със Скандинавия или B.C.

http://www.henrik-mortensen.com/en/dvds

Поздрави и продължавай на ни радваш с твоите репортажи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 24, 2010 5:23 pm 
Аватар

Мдаааа.....както казваха навремето "класиците" - битието определя съзнанието, рънътъ праи борбътъ и т.н.и т.н :D :D :D . Според мен спея за нашите условия ще си остане екзотика. Това, разбира с, не означава, че колегите, които имат мерак, няма да се сдобият с таквиз убавини :D :D :D !! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 9:39 am 

Спеят е велико нещо,със нищо друго не можеш да заметнеш ,застанал до отвесен бряг, или със храсти зад тебе.Препоръчвам филмите на Хенрик на всички,които не са ги гледали.Човека ми преобърна представите за кастинг тотално :D :D .Колегата кугър е напълно прав за всичко.
Сега за у нас- навсякъде човек може да се оправи с 2,70,5 клас.Без, разбира се,Дунав и по-екзотични риби,като распери.За езерата,лек прът 2,90- 6 клас е добре,със лек шнур-тип"Екзакт презентейшън",на СА, и задължителният 3,50-4 метров повод, се постига и лека презентация. Много хора ползват 3 метрови пръти-на мен лично са ми малко тромави,и се губи усещането за скорост и чистота на кастинга, но това си е мое лично мнение.На езеро много хора ловят и със 2,70,4 клас, със тежък шнур,тип"Експерт дистанс"-на който както му е удобно.Стигаш ли рибите навреме и точно,няма значение със какво.
Относно двуръчките- пожелавам на всеки да има такава, и да я ползва по предзназначение- във земите ,където лови колегата /евентуално, където е измислена :D /
Не трябва да се вживяваме на тема такъми,макар че, колкото повече рибата намалява, толкова повече такъми се купуват, което вече свидетелства за тежки психически отклонения \:D/ .
В заключение- една 80-годишна баба, обиколила цяла Британска Колумбия с каяк, изминала 50 000 мили по вода, казва:" Моят съвет към младите е , да не харчат много пари за екипировка- давайте ги за самолетни билети" По- важното е да си в земята на рибите, останалото е лесно. На Чепинци няма как да се почустваш Хенрик Мортенсен.....
Поздрави \:D/ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 9:52 am 
Аватар

В същност замятанията които се правят със спей би трябвало да са възможн със едноръкохватъчна мухарка и съответния шнур - вероятно SH - Shooting Head. Сигурно дължината на главата трябва да е по-къса според по-малката дължина на пръта. Основните предимства са дистанция, дълбочина (потъващ връх) и замятания преди които шнура се намира върху водата а не във въздуха. Но по-малките и леки пръти ще наложат ограничения върху теглото на мухите.

Най-любопитното за мен е че техниката и шнуровете са се развили основно от средата на 80-те години до сега и още се развиват.

http://www.youtube.com/watch?v=efTRwbpiYt8

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 10:38 am 

Възможни са- това е т.нар "суич каст", във всичките му разновидности-принципът е същия. Но това си остава смешно и жалко пред двуръчният прът-само с него имаш рамото и мощността, с които да осъществиш всички елементи от хвърлянето правилно. Не случайно,колкото по-дълга е двуръчката, толкова по-добре. Майсторите ,за големи реки ,риби и тежки мухи почти единодушно препоръчват 15 фута, което си бая байрак :D ,отвсякъде.
Относно стиловете, безкрайно съм впечатлен от скандинавският- това е революционен пробив. Много трябва да внимава човек при покупка и комплектовка на шнур и прът- теглото и дължината на главата варират толкова, че при един и същи клас, теглото може да е напловина, което направо ме разбива. Според мен, просто е задължително човек да вземе отнякъде една камара такива пръти, и да потренира-дори срещу заплащане.Иначе следва едно зловещо набутване, препродаване и мъки във времето..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 6:30 pm 
Аватар

Привет Cougar.
Отдавна ти следя репортажите в манията , наистина се
впечатлявам от излетите които правиш , или радост за окото.
Лично аз бих се радвал ако споделяш опита си и излетите си
и при нас по честичко.
Поздрави и успех ти пожелавам.
Соте.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 25, 2010 10:48 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
Относно стиловете, безкрайно съм впечатлен от скандинавският- това е революционен пробив.

Доколкото имам опит, метода който аз ползвам в момента - скаджит е близък до скандинавския, но при скандинавския се хвърлят основно леки поводи, за ловене близо до повърхността, докато при моя вид може да се замятат сериозни по тежест поводи, както и тежки стримери.

Моето лично виждане е че с подобен вид шнурове, риболова се доближава в същност до спининговия поради изнасяне на тежестта в първата част на шнура, но все пак замятането, примамките и начина на ловене си остават мухарски.

За комбинацията шнур-прът наистина е изключитено важно да се направи добро проучване преди покупката. Специално аз ползвах един сайт за да установя какви шнурове са най-подходящи за избрания прът (пръта беше клас 7 но шнура който ми трябваше беше 8-9-10). Пръти и шнурове се намират на И-бей на цени сходни с тези на едноръкохватъчни пръчки. За мен винаги е по-интересно да хвана една по-стара използвана пръчка с история и да видя как лови, отколкото да купя чисто нов последен модел.

За мухите: Ползвам стримери в няколко разновидности, но при последния риболов извадих 8 риби (7 бикови пъстърви и един скуофиш) на неутежнена муха и среден по тежест потъващ връх - доста обнадеждаващо.

Мухата беше имитация на малка съомга с ползван материал шенил (вижда се на снимките - тялото на мухата)

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 26, 2010 6:34 am 
Аватар

Като върл фен на "клечките за зъби", както някои съфорумци нарекоха любимите ми ниски класове :D :D , нищо не вдявам от казаното от Кугър-а, но...снимката на рибището е страхотна :D :D :D :D :D !! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 26, 2010 5:15 pm 
Аватар

Кугър пусни ни някоя и друга снимка на рибите и на реката наистина е яко !

Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 26, 2010 7:30 pm 
Аватар

Снимки на риби ми се намират. А реката се качи с 2 метра за 3-4 дена и не очаквам резултати, но мисля да поизляза днес да пошляпам малко с шнура един два часа - отмора за нервите. :D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 26, 2010 7:37 pm 
Аватар

Прекрасни риби! Удоволствието да ги ловиш(предполагам) е невероятно....

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа