Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 7:48 pm 

Здравейте!
На 4,5 и 6 март аз,Лъчо и Наско решихме да открием сезона в Сърбия :D :D
След драматични консултации със колеги оттам,става ли изобщо за ходене,разбрахме,че планираното откриване няма да се състои,поради снега-25-30 см.,който прави труден достъпа до реката.Много от хората се бяха отказали. Ние решихме да тръгнем, въпреки всичко.
В петък вечерта бяхме във гр.Валево-западна Сърбия .Градът е стохиляден,подреден и приятен, разположен сред ниски хълмове, гъсто покрити с дъбова гора. Посрещна ни човек от местният мухарски клуб,заведе ни във кръчмата, която ползват, и веднага направихме един кастинг на снега, на близкият стадион на града :shock: :shock:
След задължителният ресторант намерихме отворен хотел, и нощувахме. На другият ден бяхме поети от други хора,от "Екологично Дружество Градац",които стопанисват едноименната река- нашата цел.
Каньона на р.Градац е природен резерват, едно от най-добре охраняваните и стопанисвани места в Сърбия. На практика няма следи от човешка дейност, като се изключат две- три постройки, използвани за нощувка. Няма прекаран ток-ползва се агрегат.Няма вода- пие се от реката, направо- по цялото и протежение. Два пъти месечно се взимат проби от реката, за да се следи състоянието и!! Животинският и растителен свят е разнообразен- 20-30 броя видри, соколи, диви свине, зайци и каквото още се сетите :D
Самата река е карстова.Температурата и бе 8 градуса.Реката е голяма колкото Драговищица,участъкът за риболов е10-12 километра. Местата за нощувка са две: известната вила "Конак Тетребовац" на Саша Бенцун Рока, и хижата на нашите приятели-"Отморище "Шареното Платно"-кръстено на една скална стена, шарена като черга. До мястото се добрахме по черен път, на 7-10 км.от града, предвождани от "Лада Нива". На двайсет минути спускане от хижата колите се оставят- поради снега и големият наклон. Мястото е по възможностите на много сериозен "4Х",само през лятото.Хората предпочитат да ходят пеша. Самата хижа е спартанска-със външна тоалетна,но-изключително чиста и уютна.Спи се на вторият етаж, до който се стига през люк на пода :D Стълбата е като на кораб :D
Посрещането , храната и алкохола бяха зашеметяващи. Мисля, че ние сме единствената балканска нация, която няма никакво понятие и уважение към храната и пиенето си..
Риболовът бе на суха муха и нимфа,със размер на рибите 25-38 см.Има трофейни риби- 53-63 см.,и по големи. Популацията е потресаваща- първият ден тримата общо закачихме сигурно 150 риби!
Но, да оставим снимките да говорят:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
[img]http:/http://storage4.album.bg/214/p3050105_6cfab_27002844.jpg/storage4.album.bg/07d/p3050100_35cc4_27002841.jpg[/img]

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Това са снимки от апарата на Лъчо. По- късно ще кача и от Насковият апарат.
Поздрави !!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 8:11 pm 
Аватар

Най-после нещо съществено да прочета тук!
Радвам се искрено Данчо за приятните дни изкарани на реката от теб и компания,

Значи можело, нали :wink:

Жив и здрав!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 8:34 pm 
Аватар

Поздрави за хубавия излет.Реката и самото място изглеждат много красиви и диви,май малко такива са останали.Мерси че ме разходи макар и мислено на такова хубаво място.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 8:44 pm 
Аватар

Страхотия \:D/ Поздравявам ви за прекрасното изживяване :smt023
150 риби :shock: Шок и ужас :D Аз толкова хващам за 3 години :lol:
Сърбите са оправен народ ейййй... Срещу тях да тичаме , не моем ги стигнем <krivotiq

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 9:02 pm 
Аватар

Просто Ссссупер <occasion

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 9:14 pm 

Сърбите са като нас- със тая разлика, че запазиха националността си!
Селяните се гордеят, че са селяни, и дават всичко от себе си,за да запазят традициите си...В хижата ти сервират пушен джолан с кисело зеле, и 10-годишна двойно препечена сливова,в сравнение с която уискито е смешно. У нас-"селски туризъм"- ракия от украински спирт,полуфабрикат картофи от "Метро".
Конкретната река е запазена първо като екологичен район от шепа ентусиасти, и после вече са измолили от държавата да им разреши да стопанисват самата река като риболовен обект-там е разликата...
Обаче и у нас движим нещата. Виждам много хора, които искаме отчаяно промяна- а това ще стане ,няма начин!! Колкото повече от нас се докоснат до действително стопанисвани реки, и достойна природа,ще осъзнаят, колко сме дребнави, и жалки във ненужният си егоцентризъм.Борбата със отрицателните качества на националния характер е тежка..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 10:08 pm 
Аватар

Данчо,каквото и да кажа ще е малко.Браво и поздрави.Уникален излет с прекрасна река,природа и риби :) .Радвам се,че сподели и ни направи съпричастни.
Би ли казал малко по-подробно за нещата с дневните билети.Дълго ли пътувахте?
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 10:32 pm 

Още малко снимки от апарата на Наско:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 10:36 pm 
Аватар

Поздрави на цялата група!
Изкефихте ме много! Сега за нашите селяни-те Данчо почти не останаха такива.95% от тях се вляха в градовете и използват селото единствено и само,за да вземат през уикенда провизии и дърва.
Замислих се дали не е добре да вземете с вас при следващия риболов и нашия земеделски министър? :roll: Аз мисля,че съфорумците с радост бихме му покрили масрафа,ако след екскурзията той застане на наша страна. :wink:
Наздраве пичове!
Веско
П.С.Тук наоколо все още се намират свестни ракии и вина,но ....засега! :cry:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 10:42 pm 

Не се пътува дълго- със стабилна кола се взима за 6-7 часа, през Крагуевац-Чачак.Разстоянието е 450км. Билет може да извадите както на реката, така и във клуба.Цената е 15 евро на ден.На хижата цената е символична-нощувката е 5 евро,а храната и алкохола- общо за две нощувки, храна и пиене оставихме по 30 евро на човек /сметката беше по 26/.Хората не искаха да вземат бакшиш :shock: :shock:
Във града спахме тримата във една стая/петък вечерта/ срещу 15 евро на калпак,и ходихме на прекрасен ресторант, за малко пари. Препоръчвам първо да се обадите на клуба!! Те ще ви поемат-няма такива хора просто-изумен съм!
Ако някой ще тръгва-да пише на Лъчо на лични, или като се видим.
Във следващият месец и половина ще се стопи снега, и ще стане лошо за риболов! Добре е да се изчака-средата на април, ако не вали.
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 08, 2011 10:53 pm 
Аватар

Малко се повтаряме ноо ЕВАЛА!
Болно ми е, че трябва да се захласваме по съседските реки но е факт, че хората си дават сметка какво имат и го стопанисват.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 09, 2011 1:05 am 
Аватар

Нищо - няма лошо да се повтаряме за такива неща! Браво , колеги! Завиждам ви благородно! Благодаря и за споделения излет и за информацията за тази област, която за мен бе неизвестна дестинация!!
Супер сте! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 09, 2011 7:53 am 
Аватар

Въх....секна ми дъхът \:D/ \:D/ \:D/ !! Присъединявам се към казаното от Док - най-накрая нещо приятно и за душата, и за окото!! Не знам защо, но реката поразително ми заприлича на Искрецка с малки изключения....Явно, както каза другия ми голем френд царчето, чипът требе да ни се смени......Благодарско за емоцията пичове!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 09, 2011 10:11 am 
Аватар

Колкото и да не са ми симпатични сърбите, трябва да призная, че те са хора с отношение и самосъзнание в много по-голяма степен от нас! И съвсем естестено им се получават нещата...
Мерси, Данчо, за хубавите споделени снимки! Обаче защо не направи и една отблизо на джолана, че от снощи ми е в главата, и може да се каже, че ме е обсебил повече от всичко, та по обяд ще отида да изям един, пък макар и български... :D

п.с. Веско, аз отказвам да поемам масрафа на земеделския министър. И да го водиш, и да не го водиш, човек като си няма хабер от нещо, ще е само пилеене на средства. По-съм сколнен да поема масрафа на 2-3 секретарки(или специалистки) от Министерство на земеделието. На реката не мисля да ходя - на стари години ще има време за риболов..

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 09, 2011 10:26 am 
Аватар

Нямам думи!
Поздравления.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа