Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:54 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 4:45 am 
Аватар

Здравейте колеги, ще ви разкажа за първите ми впечатления от Черна Гора.
Бяхме там с Ники Енчев на 8 и 9 октомври.

Черна Гора, или Монтенегро, лежи върху част от Карстовото Плато (Крас- слов., Карсо- ит.). Тя е изключително богата на води- реки и езера. Две от прекрасните й реки са Тара и Плива, които при сливането си на границата с BIH образуват познатата ни р. Дрина. Само на няколко километра от извора на Тара, извира и началото на р. Лим (като Връмоша), която обаче тече в противоположната посока- не на северозапад към Босна и Сърбия, а на изток към Албания. Преминавайки планината Проклетие, реката излиза извън границата, но после отново се връща в Монтенегро с името Грънчар, а по- надолу става Люца. При вливането на река Люца в Плавското езеро, е един от ревирите на колегите от риболовен клуб Плав, за които ще ви разкажа. На излизане от езерото, реката вече се казва Лим. Там е другия от ревирите, а трети ревир е самото езеро Плав.

Лично аз се бях настроил за риболов на липан на ревира на река Тара в град Колашин. Това е курортно градче с около 3000 човека. Миналата година Ники Енчев пусна подробен репортаж от там. Освен това, в you tube могат да се видят и клиповете на Ivica- местен риболовец, който работи (или живее) точно срещу реката. В тях човек може да се нагледа доволно на таймени. И така, когато разбрах, че Ники и семейството се канят отново да идат там, нямах време за мечти, а трябваше да стягам багажа и да тръгвам. Отидохме само за събота и неделя. От самосебе си се разбира, че това беше една прибежка от принудата на ежедневието, а не сериозен риболовен излет.

Пътя беше през Македония и Косово. Той е най-къс, но не го препоръчвам. Ако някой има желание да отиде, бих го посъветвал да пътува през Сърбия.

Пристигнахме в Колашин в петък през нощта и се настанихме при Славко Драшкович, или по-точно- в една от вилите на неговата фирма "Еко-турс Колашин". Цените не са от най-ниските, но напълно отговарят на качеството. В града има и много други квартири. Драшкович е така също и председател на местния риболовен клуб. За тези, които не са запознати със значението на това- местния клуб, по правило, стопанисва реката.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В събота сутринта, първата ни работа беше да отидем на най-известното място под синия мост. Реката обаче беше мътна заради строящ се по-нагоре по течението друг мост. Освен това, нивото й беше по-ниско отколкото на клипа, сниман през февруари. Страничното поточе се оказа, че не тече по това време на годината.

Ники се отчете с една малка рибка на нимфа. Помятахме и на стример за младица. Рибата или не беше там, или не се хранеше. А най-вероятно- и двете.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Карстови скали: розов мрамор;

Изображение

бял мрамор;

Изображение

и "жълти павета".

Изображение

Времето беше много студено и духаше вятър. Едвам си свивахме пръстите.

Решихме да се махнем от мътилката, и отидохме на една близка рекичка- Плашница. Тя се оказа тотално бистра с тънка вода. Тази река също е мухарска и разрешението от клуба важи и за нея. Липаните там бяха ултра капризни, и ако не ги бях видял, щях да си помисля, че такива няма. С 0.10 флуоркарбон и нимфа 18 имах само едно почукване от половин сантиметър. Не хванах.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В неделя сутринта казахме "сбогом" на синия мост в Колашин и тръгнахме към нашата втора цел- река Лим на Плавското езеро. За мен това беше една много приятна изненада- Ники предварително беше говорил с колегата Mixmaster, който беше препоръчал мястото.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Пътят мина неусетно и към обяд бяхме в гр. Плав. Първото нещо, което ме изуми беше водата. Тя беше прозрачна, като на нашите планински езера, но с по-син отенък заради карста. Езерото е много красиво.

Изображение

Изображение

Срещнахме се с Омар Башич- председателя на риболовния клуб в Плав, които дойде и веднага ни заведе на кафе (тук имаше едни интересни интересни цифри- колко е населението на града, и колко души от него са членове на клуба, но ги забравих; надявам се Ники да ги каже.). Собственика на кафенето беше от клуба, там имаше и други мухари, с които се запознахме. Последваха разговори за ревирите, снимки и клипове от реките и т.н. Хората бяха изключително гостоприемни и ни посрещнаха с радост.
Ето къде са ревирите- няколко километра от река Люца до вливането в езерото; самото Плавско езеро и няколко километра от река Лим след излизането й от езерото.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като се видяхме, имахме около час и половина да половим на един от ревирите преди да си тръгнем обратно. Отидохме на Лим. Беше ужасяващо красиво. Липаните се премятаха, водата си течеше, всичко беше перфектно! Почти на всяко трето подаване се превърташе липан. Някои бяха малки, някои- големи. Повечето ги изпуснахме. Може би защото ловяхме на сухи мухи на 18 номер, а може би защото българите рядко се срещат с тая риба, и не могат да натрупат рутина. Едната от рибите, която изпуснах беше доста голяма.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Трябваше да си тръгваме от този рай. Пожелахме си "Увидимо се!" с нашите домакини, които бяха дошли на реката да ни показват рибите.

Потеглихме точно навреме за да преминем по светло изпитанията, които "Проклетие" ни беше приготвила. Обърнете внимание колко голяма е разликата в природата долу на реката и горе в планината!

Това беше, надявам се че излетите в Черна Гора тепърва предстоят! Желая го на всекиму.

Поздрави

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 6:24 am 

Ех,какви красоти!!!Браво пичове,поздравявам ви за излета.Прекрасен репортаж.Чудесни снимки!Няма да доживеем да стане и при нас така!Поздрави!! :))

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 7:33 am 
Аватар

Колко близко ...и колко далече изглежда всичко.
Прекрасен репортаж Влади...квото и да кажа ще бъде малко...красота и риби за които само можем да си мечтаем!!!!
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 8:29 am 
Аватар

Влади,поздрави за излета.Ама и вие сте уцелили време.На границата на екстремното и с тая поледица.....късмет имате.Да питам за тия нимфи на 18 номер.Не се ли ползват по-големи примамки за капризни риби?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 9:49 am 
Аватар

Markony_RS написа:
Да питам за тия нимфи на 18 номер.Не се ли ползват по-големи примамки за капризни риби?
Зависи от "учението" което човек изповядва. безочливия скобар (липана) се муси даже на 18-ки и 20-ки ако им е една идея по дебело тялото. Ловейки го ти идва да вземеш една хубава права лопата и да му покажеш къде зимуват раците :D .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 9:58 am 
Аватар

Благодаря, Влади, за репортажа!
Проклети са тия "миризливи" скобари явно навсякъде.
А, на какви сдс мушета ги мамихте?

Поздрав!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 1:34 pm 

Благодаря, Влади за репортажа! "Безочливият скобар" всъщност вижда до 4 пъти по добре от пъстървата.Може би затова не се плаши от човека-той го е видял преди човека изобщо може да си помисли.
Лови се трудно, и на много малки имитации, само когато е карст, и е бистро.В Австрия, без да имам хал-хабер тогава от липан, го лових със "блондинка" 8 номер и повод 0,20- но реката беше мътно-зелена.
По темата са написани безброй книги, и има безброй клипчета.Заради това, че се лови на тънко, и с много малка кука-/по принцип най-малките куки, произвеждани изобщо в света, са за липан/, и поради факта, че се бори ужасно, до последно, изваждането на 50 см. липан ви прави член на особенният клуб на привилигерованите щастливци, успели да вкарат в кепа такъв звяр.Има хора, които цял живот преследват размер над 50, и не успяват!
Ще се ходи в Черна Гора явно.
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 1:52 pm 
Аватар

Здравей Бранко, липана не ми е много позната риба. Ходил съм само на суха муха на голяма река. При тънка и бистра вода като на Плашница, нещата са друго яче. Стои си на едно място, но не ти обръща внимание. Много капризна и проклета риба е, затова го обичат за ловене. По правило, се слага малка нимфа и тънък повод. Това не значи, че някой голям не може да ти клъвне на 10 номер, но по-вероятно е да ти клъвне някоя пъстърва.

Здравей Док, по информация от Лъчо и Левката, по това време кълве на "малка проскубана с пет косъма". На реката се люпеха някакви много фини еднодневки. Показах кутията си на рибочувара и той ми посочи осемнайските и двайските и каза, да сложа по- малки, ако имам! Затова ги проскубах с клипера и наистина рибите се вдигаха много уверено на тях. Ето ги:

Както ми бяха в кутията (в този вид плуваха като големи бели точки и рибата не им обръщаше внимание) :

Изображение

И проскубани, но много ефективни:

Изображение

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 1:56 pm 
Аватар

Поздрави, бате Данчо! Трябва да ковнеме някоя петдесетка, ходене му е майката :)!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 2:24 pm 
Аватар

Данчо Савов написа:
... го лових със "блондинка" 8 номер и повод 0,20- но реката беше мътно-зелена.

Точно така. Скоро гледах в сексито Мънков водеше диспут за това как те със Стоян го ловят на острова - на големи уолибъгъри и там риболова с нимфа 18-20 номер може да се окаже най голямото дърво което човек може да гризне. Мънков обещаваше да тества и Босненските на стример но не знам до къде е стигнал с проекта. Но нека Стоян и Станислав да кажат повече информация от първа ръка.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 2:38 pm 
Аватар

Много готино репортажче! Красиви и пълни с риба са реките на съседите...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 5:28 pm 
Аватар

[quote="Tazz"
Изображение
[/quote]

Всичко много хубаво, ама кви са тия лихнуси в реката :shock:
Страхотен излет, Владо!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 7:21 pm 

Липаните на Плашница наистина бяха много проклети.Ако не бях видял лично 2-3 от тях да стоят на най-плитките и невъзможни места, нямаше да го повярвам. (Владо видя двойно повече риби от мен, защото .... вижте бутилчицата с ром на една от снимките ..) \:D/
Аз прекарах цялата сутрин убеден, че рибите са в дълбоките вирове и упорито чегъртах там с нимфи № 12-14, като от време на време дърпах по някоя малка пъстървичка.
А за Лим какво да кажа – за час и половина в това гадно време с леден дъжд и вятър, духащ срещу течението на реката имахме толкова емоции и впечатления, че е трудно да се опише всичко. Хванахме по някоя риба, откачихме по няколко, пропуснахме доста вдигания...

Изображение

Най-много бях впечатлен от местния риболовен клуб. Населението на град Плав е около 3 000 души и от тях около 300 членуват в клуба – не само мухари, а всякакви риболовци. Борят се по всякакъв начин да запазят реките и езерото и да ги направят добро място за риболов. Естествено първия ми въпрос беше – как успяват да опазят рибата. Собственика на кафенето веднага ми каза – “Днес до 3 следобед съм на работа, след това обличам екипировката и тръгвам да обикалям участъците до през нощта. И така всеки от нас. Опитваме се да говорим и да обясняваме на хората от района каква е ползата от това да има риба. Преди имаше 50 бракониери и 2 свестни рибари, сега е точно обратното.”
Риболовния клуб освен това полага много усилия да спасява рибата в цялата община, като през миналото лято са имали акция по излавянето на диви пъстърви от една пресъхваща река и пускането им в неин приток с достатъчно вода, за да оцелеят. Работят много и с децата от града, като вече няколко години организират акции, подобни на тази на клуб “Стримерите” от Русе - събират подарени стари пръчки, макари, шнурове, екипировка и ги даряват на деца от района, които имат желание, но нямат възможност да си набавят оборудване. При това положение мисля, че не е случайно, че вече имат гости и от чужбина, а мухарските им участъци стават един от най-посещаваните от колегите от цяла бивша Югославия. Всеки може сам да си направи изводите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 8:04 pm 

Колко е широк Лим? Вижда ми се голяма река при това езеро..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 17, 2011 8:29 pm 

Данчо, Лим си е голяма река. Имай предвид, че тази година в цяла Черна Гора е изключително маловодие, така че това е може би най-ниското ниво. При изтичането от езерото реката е по-бавна, с повече вирове, дълги между 50 и 100-150 метра. Широчината по моя преценка при това ниво беше около 30м. По-надолу, където между другото има още два мухарски ревира, в градовете Андрийевица и Беране, става по-камениста и буйна, но също има големи вирове.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа