Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:47 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 8:02 am 

През миналия уикенд най-после направих една дълго чакана от мен разходка до горното течение на р.Тара в Черна гора – района на град Колашин и околностите му. Участъкът за мухарски риболов се намира в края на града и е с дължина около 4 км.
Изображение

Този участък се стопанисва от местния риболовен клуб и е обявен и за мръстилище, за да се предотврати всякаква възможност за друг риболов в него и най-вече, за взимане на риби. Лови се само с изкуствени мухи, само с една кука и задължително връщане на уловените риби. Градът предлага богат избор от стаи, апартаменти и хотели, тъй като е център на ски, планински и всякакъв друг вид туризъм. Предоставя се и мухарско оборудване под наем, ако имате нужда от нещо. А ако ви свършат мухите, ето едно място, където можете да се запасите:
Изображение
Изображение
Изображение

Пристигнах в петък по тъмно и по случайност мой хазаин се оказа председателят на местния риболовен клуб. Така получих информация от първа ръка – много успешни предишни два дни с хванати по 100-тина риби на човек, риболов на нимфа и на суха муха. Естествено, на следващата сутрин единият от рибочуварите (пазачите) ме чакаше в края на града, за да ми издаде разрешителното за риболов - 10 евро на ден и да ми покаже кои места са подходящи. Ето ме тук заедно с него на път към реката.

Изображение

Хубавото време беше свършило предишната нощ и още преди да стигна до реката вече ръмеше лек дъждец, който продължи почти през целия ден. Това обаче не пречеше на риболова и на рибите, ако не се брои затруднението с мокри ръце да трябва да вържеш на типета суха СДС муха и тя да остане суха.
Първият един час опитах с нимфи, имах няколко подозрителни спирания на индикатора, след две от засичанията виждах риби да следват нимфата, но това беше всичко. Междувременно няколко риби започнаха да събират нещо от повърхността. Тогава, следвайки съвета на пазача, сложих „сръбска мравка” № 16 и след няколко пропуснати кълванета и 1-2 откачени риби, най-накрая видях отблизо тази странна риба Липан.
Изображение

По-нататък денят продължи чудесно, сменях мравките на 2-3 хванати риби, а след това сложих и други модели мухици № 18 – ще ги видите на една от снимките по-долу. Изпуснах десетки удари поради празни засечки и откачени риби. Както се досещате, двете най-големи риби за деня ми се откачиха в краката, когато вече посягах към кепа. Все пак бях доволен – хванах си доволно липани, макар и не толкова големи, както и 3 дребни балканки, „нашенски” размер.
През нощта обаче дъждът се усили и на сутринта реката вече беше различна – нивото се вдигна леко и кристалната до вчера вода започна да се оцветява. Ето ви две снимки от едно и също място в двата дни:
Изображение
Изображение

Аз реших да упорствам и при тези условия, още повече, че трябваше да огранича риболова до обяд. Направих обаче грешката да застана първо на по-горния бързей и да загубя там един час в напразни опити с нимфата. Едва когато реката видимо се размъти хукнах надолу по течението в опит да изпреваря мътната вода. Успях да помятам на следващия вир за около половин час със сухи мухи и да се разпиша с още две риби (както и да изпусна още две). След това заваля пороен дъжд, замъти и този участък и аз свих знамената.
Като цяло – изключително интересно преживяване, препоръчвам на всеки да опита риболов на липан, заслужава си! Аз със сигурност ще повторя скоро!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 8:46 am 
Аватар

:D Браво Ники, започна се с "проклетите скобари". Радвам се, че откри къде да я ловиш тази зла гад а и реката изглежда чудесно. Като гледам мухите на които си имал успех - потърси в нета за "Krejice" много я ползват за липан на суха включително и при една тяхна система от рода на кръстоска между тиролско дръвце и булдо :shock:

http://www.youtube.com/watch?v=f_rfopZnUKI

Поздрави и успех с липаните.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 9:52 am 
Аватар

Браво Ники! :lol: Чудесен репортаж и прекрасна дестинация/за жалост твърде далече от нас :cry: /!
Поздрави!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 4:53 pm 
Аватар

Страхотен репортаж колега , винаги немея пред таквиз гледки а и снимките са си екстра.
Поздрави от мен Ники , репортажа ти ще го гледам сигурно доста пъти с удоволствие :lol:.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 6:07 pm 

Веско, дестинацията наистина е много добра, а и не е чак толкова далеч 550-600км. от София. (от Хасково наистина ще дойде малко повече). Само пътят е дългичък, защото магистрали практически няма. Но тези райони си заслужават да бъдат посетени.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 6:49 pm 

Браво Ники!! Относно нимфата- сто процента е щяло да имаш успех и на нимфа, просто не си ги уцелил. Ще те консултираме \:D/ :roll: :shock: :D .. рибата е щяла да кълве и когато се качва нивото, особенно като е така леко "млечна". Следващият път ще ги убиеш, сигурен съм.
Веско , не е далече. Просто , искаш да идеш-отиваш. Не искаш-винаги има причина. За мен, няма нищо по-хубаво на света от това да пътуваш, за риба- това е върха! Кога повече, кога по- малко- великолепното е , че е различно!! Едно от най-лошите качества на нас, българите, е именно това- "от Искъро по -длибоко нема, от Витоша по високо нема"... България е хубава държава- една от петте най-бедни на вода в Европа...Човек има право да говори , само като види лично, със очите си красотите на света- който сега е по-достъпен от всякога..За съжаление, се убеждавам, че държави, създадени буквално миналата сряда, са в пъти по-напред от нас като държавническо мислене , хъс и акъл..
Относно каньона на въпросната Тара- прочетете в нета. Думите са безсилни. Аз , като видях каньона на Уна- в Босна, се сетих за "ждрелото" на Ерма, и за "Дяволското гърло"... Поточета жалки, със мащаба на алпинеум във някой голям парк.. Нещасният народ не е виждал карст, със дебит.. Намерете снимки от парка на Сараево- изворите на река Босанка, и вижте на какво се казва парк- във държава, отсъствала от картата на света до оня ден!!
Поздрави сърдечни на всички... Както е казала най-прочутата баба,обиколила на 90 гдини Британска Колумбия с каяк- "не харчете пари във излишна екипировка- давайте ги за самолетни билети.."
Един път се живее- посетете мечтите си..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 02, 2010 9:20 pm 
Аватар

Прав си Данчо,няма по-хубаво нещо от това човек да обикаля света! \:D/ Дори и наоколо...НО ти си нямаш и най-малка представа колко трудно е човек да намери съмишленик,с който да отиде на 100-на километра на риба,а камо ли на 1000-да :shock: :shock: :shock: Това се отнася за мен,с теб вероятно нещата не седят така.Много често се случва следното-уговаряме се от днес за утре,стягам багаж,отлагам работа,от която ще спечеля пари,лягам си навреме и ....на сутринта чакам в пълна бойна готовност... :cry: Никой не се обажда... и когато накрая аз звънна се почва-снощи препих,жената ....,времето май не става...
С две думи има два вида риболовци-такива,за които риболова е начин на живот и такива,които не знам защо ходят на риба :shock: .Пропуснах,има и екстемисти/познавам такъв/,които не ходят на риба само когато не са в състояние!!Физически! :lol: :lol: :lol: Ходил съм и тях-риболова започва в зори и свършва ...когато свърши бензина,парите и започнат да те издирват с полиция.Тук кефа след 50-тия излет започва да се губи някъде между умората от подобни преживявания и преситеността от улови и всичко свързано с тях...
Дано си ме разбрал?!?
Поздрави!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 03, 2010 9:19 am 

Разбрах те :D \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 03, 2010 2:14 pm 
Аватар

Здравей Ники.Поздрави за излета наистина си заслужава да се види.Не само заради рибите,но и заради природата. :) :) :) И аз си мечтая да държа в ръката си липан и се надявам скоро да стане.Ще те помоля ако е възможно да кажеш,да разкажеш малко повече за излета т.е. за хотелите,пътуване от финансова гледна точка.Малко нашенски зеучи това,но...
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Окт 03, 2010 10:54 pm 

Здрасти Илиане, не виждам нищо нашенско във въпроса ти, това е съсвсем нормално питане и мисля, че всеки, който реши да тръгва за риболов в чужбина, ще пита същите неща. При мен откъм път и разходи за него нещата стоят по различно, защото в момента живея и работя в Косово и пътувам от Косовска Митровица. От там пътя е около 200 км. и се взима за 3 часа и половина. От София ще бъде към 550 - 600км, зависи откъде ще минеш. По принцип през Македония и Косово е най-краткия път, но в Косово зелената карта не важи и на границата трябва да си направиш застраховка – минимум 40 евро за 15 дни. Освен това не препоръчвам този път и заради пътните условия – пътищата са тесни и лоши, трафикът е огромен, а шофьорите са невъобразими. По-добре е минаване през Сърбия. Иначе в Черна гора главните пътища са в добро състояние, цената на безоловния 95 е около 1,15-1,20 евро. Има вариант и за малко по-близък риболов – на р.Лим в района на градовете Беране и Андрийевица също има участъци за мухарски риболов. Условията са много добри, р.Лим е по-голяма от Тара, в двата града има хотели, но по-малко като брой и не знам цените им.
В Колашин има доста хотели, освен това много от местните предлагат стаи/квартири, доколкото знам цените не са високи. Аз бях там със семейството си и след като през интернет търсехме апартаменти, попаднахме на такива къщички
Изображение
има ги на няколко места в града и на 1-2 километра от него. Напълно обзаведени са, имат всички удобства и предлагат обикновено 6-8места за спане, като цените варират от 50 до 70 евро на вечер, в зависимост от продължитнелността на престоя.
Самият риболов както казах, ми струваше по 10 евро на ден, макар че в интернет беше обявена цена от по 20 евро. Има и възможности за 3-дневни билети, при които има някаква отстъпка. Може да се лови и на участъци, които са извън т.нар. “ревир”, т.е които са разрешени за риболов не само с муха. За тях цената е по-ниска. Разрешителното за мухарския участък дава право да се лови на мухарските участъци на още две реки – Морача и притока й Мртвица, които са на около 30 минути път от Колашин. В двете има добри условия за риболов, малко по-малки са от Тара, но правят изключително красиви проломи и каньони и в някои части са недостъпни. Ето една снимка от долното течение на Морача, малко преди Подгорица.
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 04, 2010 6:29 am 
Аватар

Ники, поздравления за прекрасния "трип"!!! В крайна сметка тия приключения се запомнят дорде е жив човек!! Благодарности за споделената красота!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 19, 2010 1:58 pm 
Аватар

Ники с малко закъснение искам да ти благодаря за подробната информация,която ни предостави.Изглежда интигуващо и много интересно.Гледайки последната снимка,река Мороча много ми допадна.
Поздрави

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа