Бранко, на Тест го продават тоя продукт от 1800г. Тая река ,първо като природа е дал Господ- дебит, малък наклон, удобни брегове, и второ-тя на практика тече през частни имоти, във които собствениците са направили максималното през тия двеста години, за да сътворят
рая за мухаря на земята Един е Тест! Плюс това, във Англия има едно качество, което е рядко срещано- не се допуска да става събор на реката! Англичаните се прекланят пред възможността да се чувстваш спокоен и сам, заобиколен от, доколкото е възможно , дива природа. Във много държави иначе хубави реки са съсипани от печалбарство, и желание да се продадат повече разрешителни-в резултат- рибите са съсипани и наплашени от непрекъснато бодене.
Много неща определят, една река да стане най-желана, и най-добра в света.. Ще се изненадаш, колко много хора на запад ценят малки, диви реки ,със малки пъстървички-като у нас .Това е абсолютно необяснимо, според мен-каква интрига може да има във една малка река, където е кристално ясно, къде стои рибката-тя просто няма шанс !!
На другата страна са скандинавските реки - там проблемите идват от прекалената демокрация! Няма мухарски участъци, на 1 май ти искат 80 евро, за да меткаш на суха, от 1 юни пускат воблеристите, и август и септември-всички останали, на червей-да си хванат за ядене!! Сети се, какъв е шанса да оцелее трофейна риба до другия 1 май!! Спасява ги донякъде факта, че във повечето случаи става въпрос за огромни речни системи, със много езерца, преливащи в реки,които дават възможност за сериозна миграция и възпроизводство. Не искам да ви казвам, каква статия четох, за едни руснаци във Финландия- гидове за по 100+ евра на ден, возене,зверско изваждане, реки, и...две риби за 7 дена на 5 човека!! Така че, света е голям-а ние знаем много малко,ходили сме-никъде, пием ракия-след което почваме да четем
Поздрави, и да си вярваме...
Така че, момчетата са щастливи, да ходят на Тест, и да дръпкат големи риби..Пожелавам на Стойне да стане "дедо", и да си купи каскет, който струва колкото една "Дачия"..
Поздрави!!
P.S.
И, Стойне, земи я опиши тая река, като истински човек, м**а му стара! А то :" днеска ходих на Тест"! Ми ,аз днеска ходих на Негован ....