Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Фев 23, 2005 5:42 pm 

Какви мухи препоръчват специалистите форумци за река и язовир Искър например. Вероятно в разгара на лятото би трябвало да върви на имитациите на скакалец, но ще бъда благодарен за допълнителен съвет.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 23, 2005 6:12 pm 
Аватар

За язовира някой друг да каже. Лятно време е манифестация по бреговете около устието и няма къде да се развихри шнур. Аз ходя предимно на реката средата и края на август както и края на октомври бях много доволен.

Местата които посещавам са непосредствено преди Самоков като отиваш натам. По-надолу стария път за софия (този дето влиза в язовира) има един каменен мост с бент. В този вир има едри кефали и добри скобари обаче много го проверяват с мрежи и ток и през лятото там се ловят само кротушки. Още по надолу, не съм ходил скоро но преди 3 години имаше един вир на около 300 метра от моста, рибите стояха до един голям камък и взимаха редовно. От там надолу постоянно копаят и променят коритото и риба май не се задържа не съм пробвал. Това лято може и да остане време и в тази посока да пробвам. До тук описаните места дават предимно кефал. Аз за сега ловя само на суха муха защото за нимфата нямам усет все още. Успешните мухи са неголеми черни бръмбарчета задължително с крака, големи парашути (не от тези бракониерските) в червени нюанси, понякога светли майски мухи и най успешната муха която съм използвал е една имитация на ручейник с гръб от лакирано перо (акулски модел, гледам че и доктор Мишо пусна няколо снимки на точно такава имитация).

Над самоков нещата са доста по различни. Кефал няма има доста лешанки, черна мряна и слухове за балканки сивени и американки. Близо до Говедарци имам удър на маломерна пъстърва, която не можах да засека, мухата беше нещо като оса, но утежнена с топче и доста тежка (с поведение на нимфа под водата). На блесна съм хващал няколко маломерки които пусках и след мен един чичка с червеи ги извади и си ги прибра (може и да не бяха същите но бяха същия размер, май че бях уцелил момент след зарибяване с еднолетен материал). Това е наслука и да пишете за резултати от излети в тази посока.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 23, 2005 7:33 pm 
Forum Admin
Аватар

Цитат:
Какви мухи препоръчват специалистите форумци за река и язовир Искър например. Вероятно в разгара на лятото би трябвало да върви на имитациите на скакалец, но ще бъда благодарен за допълнителен съвет.

Здрасти, Вал,
За река се препоръчват нимфи, мокри и сухи мухи, за язовир също!

Поздрави!

Радо

П.С. Вал, кой си ти? Вал Килмър ли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2005 5:32 pm 

Благодаря на Маверик за съвета! Определено ще ми е полезен. Без да съм специалист, но мисля, че след като си ловиш на суха муха, ще имаш особени проблеми на нимфа. По книгите препоръчват да не се колебаеш, когато имаш съмнения и с леко придърпване да проверяваш дали промяната в движението на шнура се дължи на някакво закачане или е риба.
Иначе Акулата е прав, - Извинявам се, но не успях да драсна няколко думи при регистрацията, главно поради това че не успях да намеря съответните прозирчета и менюта. Сайта ми е интересен, а форума особено полезен! Ценя усилията на хората, които дават нещо от себе при това заради това прекрано хоби или страст, каквато е мухарския риболов. Имам скромен опит от 2-3години, но в друга държава. Учил съм се изключително сам, - от многобройните сайтове в интернет + няколко набързо прегледани мухарски книги. Софиянец съм и затова търся опита и съвета на колеги за сравнително близки места наоколо.А про-по - интересно ми е дали успявате да изтърпите зимните месеци и не опитва ли някой късмета си през този сезон!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2005 5:37 pm 
Forum Admin
Аватар

Вал написа:
Благодаря на Маверик за съвета! Определено ще ми е полезен. Без да съм специалист, но мисля, че след като си ловиш на суха муха, ще имаш особени проблеми на нимфа. По книгите препоръчват да не се колебаеш, когато имаш съмнения и с леко придърпване да проверяваш дали промяната в движението на шнура се дължи на някакво закачане или е риба.
Иначе Акулата е прав, - Извинявам се, но не успях да драсна няколко думи при регистрацията, главно поради това че не успях да намеря съответните прозирчета и менюта. Сайта ми е интересен, а форума особено полезен! Ценя усилията на хората, които дават нещо от себе при това заради това прекрано хоби или страст, каквато е мухарския риболов. Имам скромен опит от 2-3години, но в друга държава. Учил съм се изключително сам, - от многобройните сайтове в интернет + няколко набързо прегледани мухарски книги. Софиянец съм и затова търся опита и съвета на колеги за сравнително близки места наоколо.А про-по - интересно ми е дали успявате да изтърпите зимните месеци и не опитва ли някой късмета си през този сезон!

Моля, Вал, няма защо да ми се извиняваш.
Ако се зачетеш в Маршрути, ще видиш , кой къде е ходил през зимните месеци.
По принцип "приемната" за новорегистрирани е стаята "Представете с моля!" и там ако прецениш, че има още какво да ни разкажеш за себе си, заповядай.

Поздрави!

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2005 11:11 pm 
Аватар

Вал написа:

Просто нямам още опит. Успешните ми излети за последните 4 години откакто възобнових риболовните си занимания се броят на пръсти, а откакто имам мухарка (2 години) са още по-малко. Няма време за излети а и рибите на местата които знам са доста малко. Все пак за да усетя един начин на риболов основното условие е да има риба, щото като няма к'во да усетя как нимфата дращи камъните ли? Това го знам. При сухите мухи ми беше по-лесно, цоп тук, цоп там и забелязвам активност. След това почвам да сменям докато налучкам тази която е най-интересна за рибите и така. А при нимфата като нищо не се вижда?

Maverick написа:
Близо до Говедарци имам удър на маломерна пъстърва, която не можах да засека

Тази се пробва докато прегазвах един бързей и съсредоточен върху това да не падна не бях забелязал, че върха на пръчката ми е във водата а примамката се мандахерца от течението.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа