Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:05 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Ное 22, 2010 9:44 am 
Аватар

Утре ще ме водят за скобар, тъй като не мисля да хващам друга пръчка освен моята си, да питам дали изобщо да търся кленчетата или да се мъча да хвана някой скобар на муха. Видях тази тема Скубане на СкобарИ на муха - Stephan Dombaj ама мухите така и не ги разпознах, мокри мухи имам Red Tag, Randall Kaufmanns Chironomid Pupa и Мократа муха Bibio, на тия как мислите имам ли шансове за кълване?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 22, 2010 10:03 am 
Аватар

Работата със скобара е доста пипкава и инфарктна, да Ви кажа, колега. Рибите проявяват някакво внимание към мухите, просто по поведението им личи, че ги забелязват и те ги провокират в определена степен, но кълванетата са много редки. Говоря на базата на няколко целенасочени излети за тази риба, по време на които са хванати единични рибки, но според мен, това е по-скоро случайност. Любопитно е, че скобарите най-добре се ловят в плитките участъци, където игратят и събират някакви "неща" по водната повърхност. Най-удачни са свободно носещите се във водните пластове (няма значение точно къде, защото дълбочината като цяло е малка) мокри мухи, докато търкалящите се по дъното нимфи не са обект на никакъв интерес. Хващат се основно дребни екземпляри, но рядко. Самите "удари" на рибата са много трудни за отреагиране - светкавични, обикновено странични и с незабавно изплюване.
Чудно ми е, честно казано, защо се получава така, при положение че скобара се лови целенасочено и сигурно през студения сезон на тройни и единични голи куки, понякога декорирани с малка цветна перличка или шарен шлаух, а на значително по-добре изглеждащи мухи не иска. И аз съм чел репортажи за целенасочен и успешен риболов в чужбина, но някак не мога да ги възприема, след нашенския опит...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа