Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Бяла река !?
МнениеПубликувано на: Сря Юни 23, 2010 9:36 pm 
Аватар

Здравейте! В неделя ще ходя на тази рекичка по случай тимбилдинг :shock: и искам да попитам разрешен ли въобще риболовът по тази река и има ли изобщо риба! Потърсих в нета разни насоки, но не намерих отговор на тези въпроси :oops:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 24, 2010 6:44 pm 
Аватар

http://hvanah.com/?page=locations&id=206
Виж тук!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 24, 2010 7:46 pm 
Аватар

Мерси за инфото, колега! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 24, 2010 9:54 pm 
Аватар

Тези реки, които идват откъм Балкана по пътя за Казанлък не попадаха ли в резерват ли беше, национален парк ли...?!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 25, 2010 7:28 am 
Аватар

Точно за това, Краси(виж как ми усети мисълта! :D ) , ама влязох в сайта на централен балкан, и тази рекичка не я видях в схемата! А пък дори и там пише , че риболовът е разрешен в определени участъци!
Поздрави! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 25, 2010 9:37 am 
Аватар

На картата на Парка се вижда, че на около 7-8 км над Калофер реката навлиза в резерват "Джендема" !!!!! :idea: Частта и извън парка е около 5 км.! :!:
Картата най-добре можеш да разгледаш на стр.168 в PDF файла на Плана за управление на Парка! :wink:
Успех!

П.П. Риболовът в Бяла река е разрешен само за:"16. Любителски риболов в участъка: р. Бяла река - до Манастирски бент;" \:D/

"2.3 Разрешени средства – с една спортна въдица (пръчка) с монтирана на
нея една кука;
2.4 Разрешена риболовна стръв – всякаква изкуствена и естествена стръв с
изключение на естествен хайвер;

2.8 Разрешен период за риболов:
􀂃 за пъстървовите видове риби – от 1 февруари до 30 септември;
􀂃 за останалите видове – от 1 юни до 14 април ;"

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юни 25, 2010 9:59 am 
Аватар

Подготви се да се капотираш, там се тараши здраво, а ако случайно е останала някоя риба, то тя ще е не повече от 10-15см... не се отчайвай, има раци :)

P.S. Дано да са поспряли с тарашенето, защото реката е много хубава...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 17, 2010 10:36 pm 

Здравейте!
За да не отварям нова тема, понеже по - горе се споменава Стара река откъде мога да разбера дали улова на пъстърва по нея е разрешен /разбира се в съответните периоди/. В сайта на резерват Централен Балкан не е упоменато нищо по тоя въпрос. В офиса на резервата в Карлово, отговориха, че е забранено, издирих и този който отговаря за реката, потвърди същото. Но според мен не е логично в Пирин, който също е резерват да може да се лови в езерата, а в Стара река да не може.
Моля, ако някой може да помогне с информация, да я сподели!
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 18, 2010 12:49 am 
Аватар

Тънка материя.... Тия забрани , псевдо-забрани и тем подобни по националните паркове са нЕкъв ад! Принципно в сайта на Централен Балкан пише, че риболовът е забранен, ОСВЕН на позволените за целта места :shock: Никъде не пише кои са те! :roll:
Това лято бях там , 2ма горски питах, и 2мата ми казаха , че в парка е забранен риболовът(напълно нормално според мен), моооооже евентуално да се лови по реките след излизането им от парка :shock: (кво ли значи т`ва), но не се препоръчва, щото лошите горски ако дойдат, щели да ми създават проблеми и тн и тн...Помолих ги да спрат да ми обясняват, щото и на тях малко като в мъгла им беше! Според мен е забранен риболовът и така трябва да бъде!
П.С. За реката над Карлово к`ви неща съм чувал, не е истина! Там има целогодишна забрана, но въпреки това най-редовно има риболовци(не малък процент от тях били самите пазачи на парка в онази му част...)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 18, 2010 9:06 pm 
Аватар

Там наистина дето вика Жоро Стоянов са малко странни нещата,макар че не обръщам много внимание на този район.В сайтът им няма нищо определено по отношение на риболова,за това пък гледките от билото са невероятни-...Изображение...Тези "определени за целта места" не ги намерих ,даже се съмнявам,че ги има...За това и на колегата,дето иска повече инфо не мога да съм му от помощ,дано други да зная повече от мен.Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 18, 2010 9:27 pm 
Аватар

Стара река (Карловската) е забранена за риболов от Баража на горе.. или така беше преди години. Това е водосборен пункт, който се ползва от ВЕЦ-а и се намира на няколко километра на горе по реката. От Сучурум до въпросния "Бараж" е ЯК каменяк и общо взето трудна работа за какъвто и да било риболов.

Риби имаше някога (не големи), детството ми е минало по тая река и и знам всяко камъче. Основно ловях с харпун тип "вилица" и си пеквахме по някоя друга рибка на плоча (да се чете - плосък камък) за да залъгваме прегладнелите търбуси от целодневния престой по реката.

Тъпото на цялата тази работа с "национален парк", че точно където има(ше) смислени риби, а именно доста по-нагоре където вече реката става по-спокойна и с дълбоки вирове, хижари и стражари си залагат малки дънни въдички за през ноща и хапват малкото едри останали балканки.

Дядо ми, лека му пръст, стар балканджия, ми е разправял за балканки по 60-70см преди 30-тина години по същите тези вирове около хижите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Дек 27, 2010 10:16 pm 

Здравейте, колеги,
Честита Коледа!
Повдигнах темата за риболова по Стара река, точно затова, че както казва г-н Стоянов видях по средата на месец ноември човек с въдица, който се спускаше по въпросната река и най вероятно е човек от служителите на резервата или техен близък. Та реших, че може и да е разрешено, въпреки посочения период.
Рeerless, и аз съм израснал на тая река, спомням си пъстървите които сутрин рано се виждаха в Малкия казан преди да започнем де се къпем, гледал съм ги и от мостовете нагоре над Баража, катерил съм се по скалите, които споменаваш за да се качим на следващия вир за да успеем да набучим някоя пъстърва на вилиците. Но уви винаги беше безрезултатно, само очите ни ставаха, като на електроженисти. Но това беше по времето за което ти е говорил дядо ти и малко по - рано. За съжаление месец октомври минах по тези места, и въпреки, че това вече е резерват не забелязах никакво движение под водата, но пък по т.нар. еко пътека /започва от началото на резервата, ВЕЦ-а/ срещнах трима служители на резервата, единия от които ми направи забележка, че нямам право да се отклонявам на повече от метър от същата, та камо ли да става дума за риболов.
За съжаление такава е българската реалност, но да се надяваме, че поне за децата ни ще има места където да видят пъстърва в ареала и, а не в развъдника.
Пожелавам весело посрещане на Новата 2011 година.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 28, 2010 5:31 pm 

То ако става дума за гледане ,и сега може да се види в споменатата в началото на темата Бяла река ,най -голяма гаранция за успех в това начинание е спускането по ждрелото и -примерно от хижа Рай ,тъй че децата ще си вземат едно 30метрово въже и докато дзиндзикат суркайки се надолу все ще мернат някоя пъстървичка /най-вероятно малка ,щото големите са хитри и се крият/в ареала и .На Габровница също засега може да си видят пъстърви от няколкото мостчета нагоре стига да се повзираш за една цигара време .Общо взето там пазят и затова има ,макар че Габровница не съм я виждал откакто построиха ВЕЦ-а,но се надявам да не се преебали повече от няколко километра от нея.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа