Преди да започна да пиша настоящия пост, бих искал да благодаря на всички до тук, участвали в темата, радвам се, че тази тема започна своето разискване, крайно време беше да се започне, за да може по-бързо да се изясни и конкретно да се поставят правилата за писане тук, по които да се водят и модератори и потребители.
И сега бих желал да анализирам няколко мнения от горепосочениете, приемайки и отхвърляйки някои от тях, по моя лияна преценка разбира се, заради което, ще се наложи да ползвам цитати, малко трудоемкоза писане и четене, но, няма как, емата нараства...
Започвам с тези изказвани, които се покриват с моите:
Боро написа:
А, че трябва да има правила и определен етикет - да трябва!
Константин написа:
Моето мнение е да се намесват модераторите, когато конфликтите се превърнат в лични нападки. Няма нищо лошо в това да има различни мнения по дадена тема. Няма нищо лошо и да се задават "неудобни" въпроси в теми, публикувани във раздели, които ги засягат.
гергененов написа:
Трябва да внимават модернаторите и да преценяват кога да се намесват.:” В спора се ражда истината”:
Бат Стан написа:
2. Аз и колегата Борооо обясняваме един на друг кой какъв тъпанар и нещастник е и се обиждаме един друг.
"За" съм да се трие такъв пост.
По принцип: всеки форум не е нищо друго, освен демократично общество, спазващо определени правила на общуване. Наличието на форума е един от компонентите, който привлича потребители, и съответно оформя рейтинга на всеки специализиран сайт от този тип. За експеримент собственикът на сайта може да махне форума за две седмици и да види как ще се измени посещаемостта на сайта. По тази причина при изтриването на теми трябва да има ясен и точен критерий, а не да се прави по собствено усмотрение на хостващия сайта или модератора
И последно: собствениците на сайта и модераторите трябва да могат да даянят на критика.
Павката-Шамана написа:
Знаете моето мнение по въпроса.
Преди време бях доста активен в този форум, но след изчезване на няколко мнения (които си бяха съвсем по темата) си дадох дума да спра да пиша тук.
Моето мнение за модериране (изтриване) на теми и съобщения е следното:
Това тук /поправете ме, ако греша/ е тематичен дискусионен форум. В него потребителите обсъждат различни теми, спорят и дискутират. Това да изтриеш на някого мнението е все едно когато говориш с някого ти да си кажеш мнението, а да запушиш с ръка устата на опонента си, когато той трябва да се изкаже.
Съвсем нормално е да има спорове... Представете си колко скучен би бил живота /по-възрастните си спомнят врмето/ когато всички са на едно мнение. Както са казали хората - в спора се ражда истината.
Според мен трябва да се трият единствено теми, които са ОТКРОВЕНО заяждане с някой, съдържащи нецензурен език и други явно провокативни теми. Тук идва естествено въпроса - кой ще определя и по какъв критерии кои теми влизат в тази графа ?
Трябва, както има правила за потребителите да има и правила за модераторите. Аз като потребител на този форум примерно бих искал да знам при какви условия мои мнения ще бъдат изтрити, за да си направя сам преценка заслужава ли си да пиша тук, или няма смисъл, защото така и така всичко ще бъде "модерирано" и мнението ми няма да се види от никой.
И на Павката има някоко които е цитирал от вее гореизброените, за което няма да ги изреждам наново.
Сега ще се опитам да изкажа мнение, което се различава от споменати до сега в дискусията:
Бат Стан написа:
1. Аз и колегата Бороо водим разлютен спор по темата дали мухата Конемара Блек трябва да бъде с три косъма на задника или с четири. Борооо твърди че трябва да е с три и който казва, че космите трябва да са повече, е скандално невеж тъпанар. Аз от своя страна опонирам, че не пък, с четири косъма е модела, и Борооо я прави по себе си, а аз по оригинала. Пооплюваме се малко, но в рамките на допустимото и толкоз. Допустимото според мен е: "Абе аз когато съм връзвал мухи ти още си ходил прав под масата" или нещо от сорта
Това с плюването, колкото и малко да е не го приемам, спор до убеждаване на противника в твойте идеи да, но плюване, може и съвсем малко слюнчене да е, ехехе, не го приемам и допускам.
Стенли, ще си позволя и примера, който даде с мен, като го ползвам като пример, за да обесня как е добре, според мен, да постъпи потребителя и модератора:
Цитат:
ако аз кажа, че Акулата е слаб риболовец, Акулата вместо да се обижда и да трие темата, по-добр еда направи две неща: или да си признае че е слаб, или да ме обори с некви факти и данни, или просто да убие глупака с мълчание. НО НЕ ДА ИЗТРИВА подобна тема.
Или примерно ако аз кажа, че мухите на Акулата не ловят добре риба, понеже са лошо изработени, също да не трие поста, а да сложи начало на дискусия: ловят ли моите мухи или не, и потребителите да се изкажат по въпроса. В такъв случай ще излезе, че проблемът вероятно е в мен, не мога да хващам риби на муха, но вместо да търся вината в себе си, аз я търся в Акулата.
Ако обаче напиша: мухите на Акулата са грозни и скапани, тогава постът подлежи на изтриване, тъй като съм използвал обидна квалификация спрямо колега и негова дейност, или Акулата иска да сложи начало на дискусия: грозни и скапани ли са ми мухите
По първото, да речем че даден потребител каже на друг, че е слаб и т.н. за сега това е едно мнение изакзано от потребител имащ право да го напише, след като така мисли...
Тук няма място все още за намесване на модератор
Другият в случая, този който му е отправено това, ако реагира остро и от това стане конфликт, тук вече трябва да се намеси модератор, въпроса е оставам на вас, да прецените начина, по който да действа модератора...
По второто за това, че да речем "мухите на потребителя не ловят добре риба..." отново няма за какво да се намесва модератора, тъй като за сега това, което е казано от потребителя за мухите на друг такъв си е чисто негово виждане, което ако аз съм на мястото на потребителя с хулените мухи, не бих направил каквото и да е било, както се казва, ще си замълча,защото за мен, това с дискусии и анкети и т.н. е излишно...
За третото предложние, "че мухите на даден потребител са грозни и скапани" отново модераторите не бива да се намесят, защото отново се изказвам мнение от потребител.
Тук именно идва същината на проблема, за който говорех за влизане и създаване на конфликт от потребитела на когото с отправени обидите, да ги наречем.
Добре би било, ако той, поне според мен не обръща внимание на казанато, което ще остане да виси във въздуха и всеки ще го прецени дали е вярно или не.
Има много моменти както, и случая с Павката, на който не искам да се спирам, защото вече казах, че е добре да се реши в предстоящото събрани, та има много случаи в които е добре според мен, разбира се, това е мое мнения, да не се разискват такива теми във форумите...
Казах всичко това горе, за да се опитам да акцентирам върху ментите, заради които може да възникне даден конфликт и това, кога точно да се намесва модератора в определния случай...
Също така, не трябва да пропускаме един изключително удобен момент, който ни предоставят Личните съобшения, с помощта на които, ако има нещо което двама души трябва да си кажат, може да използват и по този начин да не зангажират с техния възникнал спор, конфликт и т.н. всички останали потребители...
Благодаря ви за мненията още веднъж, ценя ги, и каня и други колеги да се включат, защото, повярвайте ми, интересува ме много този въпрос и искам един път за винаги да го разрешим...
Поздрави на всички!
Радо