Здравейте пичове мухари!
След хубавата ми разходка до ТЕЦ-о в четвъртък, окуражен от информацията на доктора Вичев, се бях нагласил да окривам мухарския сезон по Огоста /всъщност, питам се, закривал ли съм го тази година/..... В петък надвечер "кацнах" в родната си Берковица, пих една ракия и бух в леглото да събирам сили...... В събота, докато развеждах кучето към 7ч сутринта времето ми се видя доста свъсено. Докато да си изпия кафето, докато баща ми си приготви нещата, докато това-онова, заваля такъв дъжд, че не можехме да си натовариме багажа в колата. Към 9ч под тътена на гръмотевишците се пообадих тук-там да разбера как е времето. В резюме-мешан резултат-в Плевенско мрачно, в Монтана слънце, във Враца хладно и облачно.... последен дъжд в четвъртък.....Ако беше друг ден-щях да го пиша дъждовен, обаче викам си, този е грехота..... Та като поспря дъжда - беж в колата и газ..... Първи наблюдения-очаквани лоши резултати-р. Бързия-кал! Викам си, хайде да видя Шугла над Монтана и Огоста под язовира. Към 11ч спрях на реката в с. Николово - КАЛ.... От там - На Огоста над Ерден-мътновата...... Спрях на баластриерите зад железопътния мост-имаше добри кленчета в дупките между водораслите, обаче ми се ядеше риба и тази от силно обраслата баластриера ми се видя силно вероятно да има "дъх" ..... От там през Бойчиновци до Портитовци - Ботуня-кална..... Брях, ми ся ???? Къса рекогносцировка и следващ обект бяха избрани баластриерите на Громшин /тази пролет клена от по-новите дупки беше добър за ядене/. Към 12ч се явихме на мястото. Огоста - мътна и голяма. Дупките-леко обрасли, бистри с рояци таранка под повърхността. Видях и няколко клена. Сглобих такъма, накиснах гащеризона и зачаках да излезе някой хубавец за "прострелване". Вместо хубавец излезе тънък североизточен вятър, при което ми се наложи да "прострелвам" дупките на сляпо. Резултата не беше добър-две-три ялови атаки. Сменях сухи, мокри, оси, бръмбари, излюпващи се водни кончета, корк, ..... рибата не щеше да взима участие в риболова. Ударих го на експерименти: На малка лъскава мокра муха №14 непрекъснато атакуваха уклей, някои като върбови листа-малки и тънки. На имърджърче на нещо си-кука №14 с малко джапанка за главогръд и дъбинг от пух на белка с единични дълги косми, които стърчат като зачатъци на крака имах няколко удара на добри риби. Не успях да ги извадя, но една подскочи над водата след засичането и съм сигурен, че не беше клен, вероятно мъздруга или бабушка. Атаката им също не беше кленска. За двата часа и нещо експерименти видях да излизат само два клена 30-35см. Къде се бяха набили-Бог знае.Към 16ч рекох да видя не са ли се поотекли реките в горните им течения. От Громшин през Добруша до Ракево-Ботуня-мътна. От там до Криводол-р.Лева /идва от Враца/-и тя.... От там - "най-горе" на Шугла-в Пърличево-руйновата, една-две идеи по-мътна от допустимото. Пак разгъване на такъма, връзване на оса на кука №8 и грубо шляпане с мухата при подаване. На всяко хвърляне-атаки на кленчета от педя до пръст. Изкефих се! Жалко, че нямаше някой голям. Към 18ч скъсах дебелата част на повода при една закачка /като се закачи мухата някъде-дърпам-така ловя с нови мухи и се упражнявам в муховръз/. Рекох да сменя шнура.Бъркайки в елека установих, че съм успял да загубя една от ролките на макарата си с дебелия ми шнур. Не мога да си обясня, как е изпаднал от джоба - уж внимавам като се обличам и събличам.Още по-малко си спомням кога би могло да се е случило-в четвъртък,преди да ида на ТЕЦ-о сложих ролките в джоба, после нямам спомен..... Понеже леко се ядосах, а и защото в 19.30 щеше да е добре да съм на събиране на випуска ми от гимназията, зарязах риболова. Не ми беше ден, май.....