Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Май 27, 2007 9:27 pm 

Здравейте пичове мухари!
След хубавата ми разходка до ТЕЦ-о в четвъртък, окуражен от информацията на доктора Вичев, се бях нагласил да окривам мухарския сезон по Огоста /всъщност, питам се, закривал ли съм го тази година/..... В петък надвечер "кацнах" в родната си Берковица, пих една ракия и бух в леглото да събирам сили...... В събота, докато развеждах кучето към 7ч сутринта времето ми се видя доста свъсено. Докато да си изпия кафето, докато баща ми си приготви нещата, докато това-онова, заваля такъв дъжд, че не можехме да си натовариме багажа в колата. Към 9ч под тътена на гръмотевишците се пообадих тук-там да разбера как е времето. В резюме-мешан резултат-в Плевенско мрачно, в Монтана слънце, във Враца хладно и облачно.... последен дъжд в четвъртък.....Ако беше друг ден-щях да го пиша дъждовен, обаче викам си, този е грехота..... Та като поспря дъжда - беж в колата и газ..... Първи наблюдения-очаквани лоши резултати-р. Бързия-кал! Викам си, хайде да видя Шугла над Монтана и Огоста под язовира. Към 11ч спрях на реката в с. Николово - КАЛ.... От там - На Огоста над Ерден-мътновата...... Спрях на баластриерите зад железопътния мост-имаше добри кленчета в дупките между водораслите, обаче ми се ядеше риба и тази от силно обраслата баластриера ми се видя силно вероятно да има "дъх" ..... От там през Бойчиновци до Портитовци - Ботуня-кална..... Брях, ми ся ???? Къса рекогносцировка и следващ обект бяха избрани баластриерите на Громшин /тази пролет клена от по-новите дупки беше добър за ядене/. Към 12ч се явихме на мястото. Огоста - мътна и голяма. Дупките-леко обрасли, бистри с рояци таранка под повърхността. Видях и няколко клена. Сглобих такъма, накиснах гащеризона и зачаках да излезе някой хубавец за "прострелване". Вместо хубавец излезе тънък североизточен вятър, при което ми се наложи да "прострелвам" дупките на сляпо. Резултата не беше добър-две-три ялови атаки. Сменях сухи, мокри, оси, бръмбари, излюпващи се водни кончета, корк, ..... рибата не щеше да взима участие в риболова. Ударих го на експерименти: На малка лъскава мокра муха №14 непрекъснато атакуваха уклей, някои като върбови листа-малки и тънки. На имърджърче на нещо си-кука №14 с малко джапанка за главогръд и дъбинг от пух на белка с единични дълги косми, които стърчат като зачатъци на крака имах няколко удара на добри риби. Не успях да ги извадя, но една подскочи над водата след засичането и съм сигурен, че не беше клен, вероятно мъздруга или бабушка. Атаката им също не беше кленска. За двата часа и нещо експерименти видях да излизат само два клена 30-35см. Къде се бяха набили-Бог знае.Към 16ч рекох да видя не са ли се поотекли реките в горните им течения. От Громшин през Добруша до Ракево-Ботуня-мътна. От там до Криводол-р.Лева /идва от Враца/-и тя.... От там - "най-горе" на Шугла-в Пърличево-руйновата, една-две идеи по-мътна от допустимото. Пак разгъване на такъма, връзване на оса на кука №8 и грубо шляпане с мухата при подаване. На всяко хвърляне-атаки на кленчета от педя до пръст. Изкефих се! Жалко, че нямаше някой голям. Към 18ч скъсах дебелата част на повода при една закачка /като се закачи мухата някъде-дърпам-така ловя с нови мухи и се упражнявам в муховръз/. Рекох да сменя шнура.Бъркайки в елека установих, че съм успял да загубя една от ролките на макарата си с дебелия ми шнур. Не мога да си обясня, как е изпаднал от джоба - уж внимавам като се обличам и събличам.Още по-малко си спомням кога би могло да се е случило-в четвъртък,преди да ида на ТЕЦ-о сложих ролките в джоба, после нямам спомен..... Понеже леко се ядосах, а и защото в 19.30 щеше да е добре да съм на събиране на випуска ми от гимназията, зарязах риболова. Не ми беше ден, май..... :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2007 9:26 am 

dzaekov написа:
/като се закачи мухата някъде-дърпам-така ловя с нови мухи и се упражнявам в муховръз/.
..........................
Не ми беше ден, май..... :D

Хубав репортаж, а това- цитираното за муховръза - направо ме разби! :D
Блажено и рядко е чувството за самоирония!
Мдаам, май дъждовете тотално прецакаха реки, пресевни, язовири- и "няма да имаме ден" за кленове, докато не се успокоят нивата!
Успех!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2007 9:58 am 
Аватар

И аз бях на Огоста при с. Софрониево. Реката в момента е голяма и мътна. Носи едни водорасли, че и други работи... След бента на Софрониево хванах две разперчета на коркова муха, ...и това беше там. :)
Като истински мухарски диверсант обаче, приложих един перфектен план за изненада на местното население ( в случая моя приятел, на който бях дошъл на гости). Когато голямата река, на която всичко живо ходи и се "прекланя" е наводнена, вадиш картата, и си избираш най малката и невзрачна рекица от района( така направих преди в Пловдив когато Марица беше преляла).
Открих аз една такава рекица- Скът-бистра като сълза;без пукнат човек; обрасла; топла; перфектна за газене;с едни вирове, с едни бързей и завои... Майкоо, а вътре- не кленове, а КЛЕНИЩА !!! Натупках няколко между половин и едно кило и пуснах около 50-60 други по- малки. Бях без фото, но ако ви бях пуснал снимки, щяхте да се убедите на каква райска рекица попаднах.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2007 9:41 pm 

Мислех за Скъта, бях близо, обаче понеже е дълъг, при наводненията около Стара планина, не предположих, че може да е бистър. А доктора Вичев замина за Плевен рано сутринта в събота..... :(

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 29, 2007 1:36 pm 
Аватар

В много добро състояние е реката, малките са безброй и създават заблудата, че големи няма. :D На едно място обаче, както бях нагазил един кленчок около 70 см., мина на метър от мен, малко преди това бях хванал брат му. :)
Поправка: като гледам рулетката, беше около 55 см, а не 70, ама на "око" и метър може да ти се стори :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 29, 2007 7:07 pm 
Аватар

Здравейте момци!!! Е затова форума ни е як, защото имаме такива видни разказвачи като доктор Заеков!!! Поздрави докторе!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа