Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:31 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2008 6:28 pm 
Аватар

Здравейте молодци!!! Прибрах се преди около два-три часа от ломския край и направо ми стана хладно в Софето бре..... :lol: :lol: . Майтапа настрана, ама там изкарах двата си най-кошмарни дни за тая година / силно се надявам /. Как е възможно да е толкова горещо....мамка му и прасе....
Както и да е...да почваме по същество.....Синът най-накрая взе та си уреди седмица отпуска и отплющя с тъста ми към Златията. Тъй като сефте кара по тоя маршрут, а тъста остава на село и някой трябваше да му е навигатор за обратния преход , в петъка бат,ви Райко се метна на рейса, тръгващ от гарата в 14.00 и към 18.00 слезнах в селото. Дишах въздух като от фурна и тутакси съжалих за уюта на автобуса с надутия климатик......Оставих багажа и бързо направих с портрета разбор на досегашните му похождения - каза, че в реката излизали дребосъци, но преди два дни с дядото слезнали до устието на реката при Дунава и бил видял щуки, които обаче не искали посмъртно да тръгнат по блесната / уточнявам, че портрета си стана заклет спинингист и туй то /. Веднага направих програмата за риболова - съботата ще бъде посветена на устието!!!
Налях си студена вода от кладенеца и бързо отпраших към реката...Същата изтъняла, бистра....честно казано, даже се учудих, че още я има в тия зверски горещини!! Синът излезе прав - на мухата налитаха безброй дребосъци, което обаче ме зарадва - живецът се завръща в тая река стабилно през последните две-три години!!
Петък срещу събота.....кошмарна нощ, прекарана в просъница, ставане през час, изпити поне два литра вода.....с една дума - безумие......
В съботата рано, рано се меткаме на Жигата на тъста и с мръсна газ отпрашваме към устието на реката, около село Долни Цибър. Още с качването на дигата ми се сви сърцето - от една, две години по форумите се коментира укрепването на брега, което се прави в тоя участък - между другото любим на много хора за разпъване на палатки /. Е - мога спокойно да кажа на всички - вече няма да ви бъде любим....Огромните насаждения от тополи, колкото и малоценно дърво да е тя, са вече в миналото и трупите са нахвърляни в очакване да бъдат извозени нанякъде:

Изображение

На самото устие ме посреща още "по-приятна" картинка - с див ентусиазъм един багер насипваше натрошени камъни в реката:

Изображение
Изображение

Зад багера можете да видите новия, "прекрасен" изглед на бреговата ивица - добре утъпкан, докъдето ти стига погледа, натрошен бял камъняк, който ще създаде "нови укрития" за изтормозените дунавски обитатели :? :( .... Не можех да разбера какво точно се опитват да направят тия пичове, докато в края на излета, по обяд, картинката се избистри - бяха сложени три тръби с диаметър около 150 см., засипани отгоре с натрошен камък и земя, и през които Цибрица се изтичаше немощно в Дунава....Практически всякакъв достъп на риба от голямата река ставаше невъзможен, освен при пролетното пълноводие, когато Дунава ще "подпре" Цибрица и вероятно тия смешни тръби ще остават под вода......Не ми се и мисли как до две-три години тия тръби ще бъдат затлачени от клонак и прочие мръсотия...и тогава пак ще идват багери да ги отпушват......все повече се убеждавам, че ние сме народ, мислещ с гъзовете си / извинете ме за израза /!!!
Ето я голямата река / същата беше учудващо мътна и сравнително височка за тоя сезон /:

Изображение

Започнахме да се подготвяме за риболова, аз сефтосвах Грийн Ривъра, останах възхитен от пръчката:

Изображение

Изображение

Изображение

Още с първите хвърляния на бръмбаретката се подлъга един хубавец около 25-те санта, късичък, но набит като борче и дърпащ почти толкова изоглавено :lol: :

Изображение

Риболовът продължи в страхотно темпо - почти всяко хвърляне "вдигаше" от мътната дълбочина подобни младежи, които стръвно налапваха мухата и бясно се мятаха напред-назад при ваденето им.....Имаше местни рибари, които останаха в потрес от възможностите на шнура - няма да се учудя, ако другия път видя някой местен джигит да размахва шнур :wink: :wink: . Реално погледнато, в участък от около петстотин - седемстотин метра, толкова бе разлятото пространство, което Дунава успяваше да "подпре" преди Цибрица да се изтъни като поток...бяха наблъскани стотици риби!! Портрета подлъга с блесните три писалки около тридесетина санта и два кефала. Малко преди изтъняването на реката наблюдавах група от много интересни риби - с тяло на кефал и наситено червени перки...Всичките ми опити да привлека вниманието им завършиха само с едно отиване и оглеждане на мухата...така и не разбрах какви са тия риби, но бяха много интересни!!
Вечерта....ах..вечерта....плаха надежда за дъжд, която си остана само надежда :( :( ....късно, към 10 - 11 от към румънско гърмеше и трещеше, може би комшиите имаха късмета да се разхладят...:

Изображение

Изображение

Събота сруще неделя....я...то можело и да е още по-топло бе :D :? :cry: ......Със сигурност и тая нощ ще е един от моментите, които не искам да си спомням повече през живота си......
Толкова от бат,ви Райко момци!! Дръпнахме пак рибки, но не се ли свършат тия горещини, просто не разчитайте на някакви капитални резултати, особено пък по изтормозените ни реки!! Поздрави на всички и ви желая ПРОХЛАДНА вечер!!!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2008 8:19 pm 
Аватар

Поздрави за излета Бате Райко. Голяма жега аз вчера бях по р.Искрецка много голяма жега повечето места каде ходя бяха пресъхнали и рибите наплашени , но видях вдигане на риби и така имах една хваната малка американка , която бързах да пусна и една испусната.Нарадвах се на природа малко и пак в малкия ад.
Поздрави !!!! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2008 8:46 pm 

Бате Райко,няма местенце на което ще се изненадам ако видя багер!!!тези гадове са навсякъде!!!!И винаги правят нещата така,че рано или късно да трябва пак да се върнат!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 12:33 pm 
Аватар

Бате Райко, здрасти!

Зарадвах се като като разбрах че пак си бил по нашия край, но ме хвана яд, щото и аз си бях в Лом, три дни ходих за риба без прекъсване а можеше да пометкаме заедно. Още повече че Цибрицата е доста по-висока, поне от снимките се вижда така, от р. Лом на която рибарих. Още при предния ти пътепис много се изкефих на снимките щото аз тази река я бях отписал,тя беше толкова голяма че можеше човек да я прескочи. Преди години ходех често до Цибър на Дунава и на един канал който минава през селото където имаше доста щука. Изображение

Според мен точно щуките са причината за оръфаните опашки, и както сам казваш вече и в Цибрицата ги има. Казвам вече има, щото ги бяха приключили мрежарите.

Цитат:
Малко преди изтъняването на реката наблюдавах група от много интересни риби - с тяло на кефал и наситено червени перки...Всичките ми опити да привлека вниманието им завършиха само с едно отиване и оглеждане на мухата...така и не разбрах какви са тия риби, но бяха много интересни!!

Но най-много се зарадвах на това!
Според мен това е Мъздруга. Много красива и изключително силна риба. Предполагам, че си и меткал някакви бръмбаретки, но тази риба има много по-малка уста от кленската и на сухички е по-добре, поне на Лом преди месец беше така.
Натъжиха ме снимките които си направил на устието и на лунния пейзаж след изсичането на дърветата, но това е българина в градина да го оставиш на кочина ще я обърне...
Оптимистичното все пак е, че в Цибрица има вече хубави кленове, щуклета които още другата седмица ще пробвам дали се интересуват от стримери, и верояно мъздругите.

И за да не се разправяме повече: Ако (като) затръгваш пак нататъка звънни един телефон пък аз ще те заведа на Лома :D

П.С.
Цитат:
....но не се ли свършат тия горещини, просто не разчитайте на някакви капитални резултати, особено пък по изтормозените ни реки!!

А пък за тва изобщо не си прав.:wink:
За изтормозените реки да, но сега баш у горещините с риск да си докарам некой топлинен удар направих най силният си риболов от миналата година насам, безброй дребосъчета, множество половики, три -четири по-големи почти литрови и един над 45 см ... не знам ... ръката ми до лакътя е само 40...:D

Поздрави
Весо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 12:58 pm 
Аватар

Хубави места на устието имаше Бате Райко, но за съжаление са започнали яко да ги "коригират". Все пак си направил хубав излет.

А рибоците с червените перки точно са мъздруги които се ловят много атрактивно на муха - дигат се от дъното и като налапа отново се напъва да слезе на дълбоко при ятото. Те са пасажни риби и ако ги набараш става голям кеф.
Наистина красиви риби - металик с ярко червени перки и малки устенцата :D
Изображение

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 1:01 pm 
Аватар

Веско, здрасти!! Не оставай с грешно впечатление - това е може би единственото място, където Цибрица е по широчка и дълбочка, но то е в резултат на бента, който е направен на т.нар. панаир / мястото, където си правят ежегодния панаир юни месец /. Що се отнася до канала на Долни Цибър - ехеее...това е култово място, познато на щукарите от цяла България / и особено от София /. В предмухарските си години имам добри постижения на дребни до средни щуки на блесна от там, а имам и дивак шаран 2.5 кила на житце, влакно 0.25 и кука 14-ка на пружина....местните изпаднаха в делириум, като видяха на какъв такъм го извадих :wink: :wink:...Хващал съм и каде половинка лин...въобще този канал е страхотно място за риболов. Още си го има - хвърлихме му със сина едно око, преди да се качим на дигата, само дето прогресивно си обраства, което пък е добре за рибите в него. Интересното е, че до помпената станция в началото на канала беше струпана строителна техника....май май нящо ще строят фашистите и ще бастисат туй чудно местенце :? :? :( :(. И аз се радвам, че клена се намножи и поугои в реката - ходя на селото от двадесетина години / и риболовствам по нея /, но от миналата година започнаха да се хващат по-хубави риби!!
Мддаааа....съгласен съм, че твърдението се отнася само до реките...За гьоловете няма проблем - колкото по-горещо, толкова може да стане "по-горещо" :wink: :wink:!!
Поздрави!!!!!
П.С. - за щуката.....отивай колкото се може по-рано, синът ми ги прилъга само на въртележки. Местните са опасна работа - бях свидетел как един старец към 60-те с два пръта ходеше по отсрещния бряг. Сигурен съм, че не видя щуките - те в бистра вода трудно се забелязват, камо ли в леко замътена, каквато беше реката към момента....Та пича се спря на две три места, накрая се разположи на четвъртото, което се оказа точно срещу мен / аз сменявах бръмбаре и се застоях на едно място /. Та човека хвърли двете пръчки на рибе буквално на два метра пред себе си от височината на дигата и точно след двадесет секунди извади на прът по 40-тина см. щука....Метна си ги в една кофичка, прибра си пръчките на колелото и си замина..... И това ако не е познаване на място и ситуация....здраве му кажи!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 1:55 pm 

Пълноцено си прекарал почивните дни Баце, супер \:D/ !!
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Авг 19, 2008 2:24 pm 
Аватар

Евала Бате Райко !! Щом риба се лови жегата я забрави! :) Екстра излетче си си спретнал.

Поздрави :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа