Здравейте молодци!!! Прибрах се преди около два-три часа от ломския край и направо ми стана хладно в Софето бре.....

. Майтапа настрана, ама там изкарах двата си най-кошмарни дни за тая година / силно се надявам /. Как е възможно да е толкова горещо....мамка му и прасе....
Както и да е...да почваме по същество.....Синът най-накрая взе та си уреди седмица отпуска и отплющя с тъста ми към Златията. Тъй като сефте кара по тоя маршрут, а тъста остава на село и някой трябваше да му е навигатор за обратния преход , в петъка бат,ви Райко се метна на рейса, тръгващ от гарата в 14.00 и към 18.00 слезнах в селото. Дишах въздух като от фурна и тутакси съжалих за уюта на автобуса с надутия климатик......Оставих багажа и бързо направих с портрета разбор на досегашните му похождения - каза, че в реката излизали дребосъци, но преди два дни с дядото слезнали до устието на реката при Дунава и бил видял щуки, които обаче не искали посмъртно да тръгнат по блесната / уточнявам, че портрета си стана заклет спинингист и туй то /. Веднага направих програмата за риболова - съботата ще бъде посветена на устието!!!
Налях си студена вода от кладенеца и бързо отпраших към реката...Същата изтъняла, бистра....честно казано, даже се учудих, че още я има в тия зверски горещини!! Синът излезе прав - на мухата налитаха безброй дребосъци, което обаче ме зарадва - живецът се завръща в тая река стабилно през последните две-три години!!
Петък срещу събота.....кошмарна нощ, прекарана в просъница, ставане през час, изпити поне два литра вода.....с една дума - безумие......
В съботата рано, рано се меткаме на Жигата на тъста и с мръсна газ отпрашваме към устието на реката, около село Долни Цибър. Още с качването на дигата ми се сви сърцето - от една, две години по форумите се коментира укрепването на брега, което се прави в тоя участък - между другото любим на много хора за разпъване на палатки /. Е - мога спокойно да кажа на всички - вече няма да ви бъде любим....Огромните насаждения от тополи, колкото и малоценно дърво да е тя, са вече в миналото и трупите са нахвърляни в очакване да бъдат извозени нанякъде:
На самото устие ме посреща още "по-приятна" картинка - с див ентусиазъм един багер насипваше натрошени камъни в реката:
Зад багера можете да видите новия, "прекрасен" изглед на бреговата ивица - добре утъпкан, докъдето ти стига погледа, натрошен бял камъняк, който ще създаде "нови укрития" за изтормозените дунавски обитатели

.... Не можех да разбера какво точно се опитват да направят тия пичове, докато в края на излета, по обяд, картинката се избистри - бяха сложени три тръби с диаметър около 150 см., засипани отгоре с натрошен камък и земя, и през които Цибрица се изтичаше немощно в Дунава....Практически всякакъв достъп на риба от голямата река ставаше невъзможен, освен при пролетното пълноводие, когато Дунава ще "подпре" Цибрица и вероятно тия смешни тръби ще остават под вода......Не ми се и мисли как до две-три години тия тръби ще бъдат затлачени от клонак и прочие мръсотия...и тогава пак ще идват багери да ги отпушват......все повече се убеждавам, че ние сме народ, мислещ с гъзовете си / извинете ме за израза /!!!
Ето я голямата река / същата беше учудващо мътна и сравнително височка за тоя сезон /:
Започнахме да се подготвяме за риболова, аз сефтосвах Грийн Ривъра, останах възхитен от пръчката:
Още с първите хвърляния на бръмбаретката се подлъга един хубавец около 25-те санта, късичък, но набит като борче и дърпащ почти толкова изоглавено

:
Риболовът продължи в страхотно темпо - почти всяко хвърляне "вдигаше" от мътната дълбочина подобни младежи, които стръвно налапваха мухата и бясно се мятаха напред-назад при ваденето им.....Имаше местни рибари, които останаха в потрес от възможностите на шнура - няма да се учудя, ако другия път видя някой местен джигит да размахва шнур

. Реално погледнато, в участък от около петстотин - седемстотин метра, толкова бе разлятото пространство, което Дунава успяваше да "подпре" преди Цибрица да се изтъни като поток...бяха наблъскани стотици риби!! Портрета подлъга с блесните три писалки около тридесетина санта и два кефала. Малко преди изтъняването на реката наблюдавах група от много интересни риби - с тяло на кефал и наситено червени перки...Всичките ми опити да привлека вниманието им завършиха само с едно отиване и оглеждане на мухата...така и не разбрах какви са тия риби, но бяха много интересни!!
Вечерта....ах..вечерта....плаха надежда за дъжд, която си остана само надежда

....късно, към 10 - 11 от към румънско гърмеше и трещеше, може би комшиите имаха късмета да се разхладят...:
Събота сруще неделя....я...то можело и да е още по-топло бе

......Със сигурност и тая нощ ще е един от моментите, които не искам да си спомням повече през живота си......
Толкова от бат,ви Райко момци!! Дръпнахме пак рибки, но не се ли свършат тия горещини, просто не разчитайте на някакви капитални резултати, особено пък по изтормозените ни реки!! Поздрави на всички и ви желая
ПРОХЛАДНА вечер!!!!!!!!!