Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: излет до с.Югово
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 3:31 am 
Аватар

Здравейте .
Казвам се Данчо и ще се опитам да пусна първият си репортаж със снимки.
За този излет,се готвих още от понеделник,когато Кръстю(largo) ми прошепна "някак риболовно"
-В събота се стягай, ще те водя на едно специално място.
И като се почна "та цяла неделя" то не беше муховръз,то не беше смазване на шнурове,гресиране на макари(по 6 пъти) ,то не беше чудо.
И в петък когато минавах (за 20ти път)по моста на Панаира,ми светна- ще си пробвам мухите.
И в 18:00 бях на Марица
Изображение
Започнах с коркова муха (видях я от radoslav) на второто ми разсеяно подаване засякох е те тоя убавец
Изображение
И понеже съм абсолютен новобранец с фотото (не,че с мухарката съм по-добър) не съм фокусирал както трябва.Последваха целувки,пожелания,от рода Доведи Баба си,Дядо си,и тн. Изображение
И айде в реката, да ги търси де.И си викам тая муха работи, давай другите.Ами дадох ги и кво нищо не разбрах .На всички скачаше,но не се закачаше,"пръскачи,чаушани(демек уклеи)и това беше.
Поне си тренирах кастинга.Към 20:00 си събрах чеиза и айде към колата.А там изненадааа предната гума спаднала или спукана,не знам.
През главата ми минаха хиляда простотии, ама нейсе пуснах пердето и по джанта се прибрах.Трябваше да се стягам за другия ден.
Така се стегнах,че забравих за най-новия шнур cortland WF 5 F floating rocket донесен ми от щатите.На сутринта в 5:30 както се бяхме уговорили с Кръстю(largo) бях на булеварда.В раницата строени чакаха кутийката с шнура,малко бекинг,типет,лидер и най-старата ми макара.Както обикновенно Кръстю не ме изненада и дойде в 6:45
Казах му го "За среща и риболов не се закъснява"А той така
Изображение
Тръгнахме,по пътя Кръстю вика:
-Ще минем да вземем един мераклия,за мухарлъка,аз съм му взел моята стара "шибучица" и ще го пуснем да се учи.
-От кой бе ,викам аз.
-От кой,от кой,от нас.
Леле изгоря момчето дано не гледа мен.
Та взехме момчето
Изображение
А той си взел месарка за всеки случай,и Кръстю удари г...за в тавана.
Разгеле разбрахме,се остави я.
До Югово връзвах,бекинги,лидери,типети,абе чудеса.
И тъкмо на време приключих с шнура и се захванах с апарата.
Изображение
Изображение
оглед на местноста
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Слязохме до най-ниска точка на пътя,до един мост в едно уширение на шосето,накичхме се като Смолянско стрелбище,
Изображение
и полека,лека,суркайки се по задник,а някой и по корем,стигнахме реката.
Там Кръстю проведе инструктаж.
Изображение
Под този размер да се пускат обратно,и това също било позата която трябва да се заеме когато паднеш във водата,за да запазиш мухите сухи,това също била позата която трябва да заемеш,под някоя дебела
сянка,когато каталясаш от дърпане на риби от указаният по горе размер.И така,около моста обстановката беше такава.
Изображение
Заложих на коркова и започнах,с леки цопвания да облавям под надвисналите клони,като се стремях да хвърлям точно на границата,
между ,бързата и тихата вода.Обаче новобранеца ни изпревари
Изображение
Изображение
Беше хванал първото си кефалче на бръмбар от микропореста гума.
Ухилен до уши го пусна и тръгна срещу течението някъде нагоре,така и не го видях до края на риболова.После каза че е хванал още.
Кръстю се наби из драките,надолу по течението и аз останах сам около моста.Смених корковата с едно бръмбарче с червен конец на края,защото на корка се обаждаха предимно дребни кефалчета
Изображение
Излязох на едно доста широко и спокойно място,с надвиснали дървета
прошарено от плитчини и дълбоки места.Спрях и зачаках.
Чаках да видя някакъв знак,я кръгове,я скок,или нещо друго,което да ми подскаже,дали има някой на това перфектно на теория място.
И тогава ги видях едни тъмни сенки,които се движеха тържественно
на границата между сенките,които хвърляха дърветата,и огрените от слънцето плитчини.
А сега бай Йордане ха да те видя сега.Трябваше ми пИрФектно замятане,на около 17-20м.такова дето съм гледал само в Ю ТУБ .
Поех си дълбоко въздух,отпуснах още малко шнур"за всеки случаи".
И размахах Байрона(да не се прави асоциация с бай Йордан,бай дуей,бай рам и други такива)О небеса шнура,новият ми шнур,се носеше във въздуха лек като перце,и аз го управлявях,ако щете вярвайте,имах чувството,че мога да си напиша името с него,такова преживяване, не знам как да го опиша.И сега като пиша,се виждам нагазил до колене в водата,с поглед вперен напред в онова по светло петно.където се мяркат онези тъмни,дълги сенки.Заметнах: Шнура се устреми напред.Остатъка засъска в ръката ми.Лек стоп и бръмбарчето
изпревари края на шнура,помота се малко във въздуха и цоп ,едно съвсем лекичко цоп,колкото да направи три кръгчета във водата,и всичко затихна.Тишината трая точно четири удара на сърцето,след това всичко си дойде на мястото,бръмбара изчезна под водата,засякох
Байрона се огъна,и шнура взе да описва едни дъги,ту към шавара ту към коренищата .
Нямаше начин трябваше да го вадя на водни ски.И извадих те тоя 30см.гладник.
Изображение
И тогава стана втората греда.Фото угасна не бях заредил батериите.
Маах му байката, докога бе,стига с тия греди,да ама имало още.
След третото,четвъртото замятане бръмбара остана на един клон показал се над водата.Отварям кутията,и третата греда,в кутията същите бръмбърчета,само,че без червеничко на края.И като каза не ща, та стой па гледай.Трескаво сменях мухи,в захлас подавах на най-невероятни места, и нищо,ония си плуват,аз си пляскам,и двете страни се занимаваме с обичайните неща.Викам си,що не отида до Кръстето да даде некоя муха с червенко на края.Тръгвам да го търся
Следващите един два километра бродене из едни хищни коприви,драки,шипки,глогинки на,които единствената,цел в живота беше,да парят,жилят,бодат,дерат всяка част от моето изтерзано и невинно тяло,бяха безумния преход,който направих за да намеря човека,който да ми даде една мухичка с червенко на края.Най-после го открих ,Кръстето де,застанал на един висок
бряг,между два огромни,бодливи,храста и замята на отсрещния бряг на около 20-25м.Зад него една просека с ниски треви колкото да мине шнура с мухата.Замята си човека,турил си един седж с червенко на края,дърпа си едни тупалки 50-60см.па и повече и хич не му пука.
По едно време гледам пръчката му се сгъна яко,викам си те тоя е голям.Верно мноо глям ,докара го до брега,измъкна го от водата,ама нали брега висок,таман го докара до горе,и ония плясна с опашка ибега та се не видя.Кръстее изтърваго ве.Хич да не ти пука Данка,тоя
ми е третия такъв голям,аз не ги ща в тигана,аз искам само да ги хвана.Беше поне кило и половина а бе голям ви казвам.След малко и той скъса последната муха с червенко.С това риболова приключи,
правихме неуспешни опити да търсим в тревата зад него "щото там имало много"ама не би.И той опита с други мухи ама безуспешно.
Та така приключи риболовният ни преди обед много емоции чудна природа,много риби в реката,и много ама много поуки.
Това беше от мене ,дано не съм ви досадил.
ПОЗДРАВИ.

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 6:18 pm 
Аватар

Благородно ви завиждам за ентусиазма ,момчета!Като знам какъв е терена около тази река!Продължавайте все така!Ще чакаме още много репортажи за реките в района.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 7:48 pm 
Аватар

Много си прав Бояне.Ако предварително знаех,през къде ще минем,
нямаше да тръгна.Обаче,сега знам какъв риболов ме очаква,и тръгвам пак.
П.П.Ако не ни мине котка път в събота пак сме там.И този път ще съм подготвен от всякъде.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 7:52 pm 

хубаво си го описал,но друг път не слагай сниките в databg,защото не се виждат.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 7:53 pm 

Браво момчета, за рибите и мерака, та той без мерак, тая хубава работа се не погажда!!
Поздрави :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 8:09 pm 
Аватар

Георгиев написа:
Поздрави.

Знаех си че ще омажа с тая дата бг .Ама това ми е първия репортаж със
снимки. Извинявам се.
Ако може дайте някой линк за да ги качвам някъде,от където ще се виждат.
И още един път ИЗВИНЕТЕ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 10:24 pm 
Аватар

ludiqdevet написа:
Георгиев написа:
Поздрави.

Знаех си че ще омажа с тая дата бг .Ама това ми е първия репортаж със
снимки. Извинявам се.
Ако може дайте някой линк за да ги качвам някъде,от където ще се виждат.
И още един път ИЗВИНЕТЕ.

http://up.drun.net/ - Сайта е на един приятел (направен с цел точно за снимки за форуми), сървъра му е в Германия и ще се виждат от всякъде.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 10:33 pm 
Аватар

Малко нахално да попитам какви материали са вложени в коремчето на бръмбара и каква е гумата с тези шупли?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 11:19 pm 
Аватар

Браво колеги.

пп.Можеш ли да ми кажеш откъде ги купи зелените ботуши,имам такива от 8години,ама ми е време да ги сменя :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 6:16 am 
Аватар

Драгомир написа:
Малко нахално да попитам какви материали са вложени в коремчето на бръмбара и каква е гумата с тези шупли?

Здравеи,Драго.

Изобщо не е нахално, нали за това сме в този ФОРУМ,(благодаря на АКУЛАТА )да споделяме ,знания,опит,да си помагаме,кой с каквото може.
Получих толкова много,и съм готов да споделя всичко с което мога да бъда полезен.
Относно материалите: м.гума за тялото е от тръби,за изолация от магазините,за строителни материали.
Торакса е от това:

Изображение

От един магазин за риболовни принадлежности в Пловдив (само че му забравих името"на материала,не на магазина" ,ако някой го се сети нека пише) за това ги снимах всичките.

Относно снимките вече са от новият саит .

Относно ботушите не знам,това е largo ако види поста нека се обади моля.

Извиняван се за закъснението,ама снощи имах не регламентира намеса на едно, малко шест годишно девойче , на което прощавам всичко.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 22, 2008 10:23 am 
Аватар

здравейте колеги ,излета наистина беше перфектен,терена е кофти ,но кефа е голям .
а ботушите ги взех от входа на руския пазар в Пловдив преди 3 години за 35 лв.сега гледах че в склада има по 40 лв доста по здрави.намира се под моста на Ален Мак,книжната борса на самата рампа е входа.ботуша е същия но нагоре крачола е от по здрава гума и самата връзка ботуш крачол е вулканизирана на 3 пъти(изглежат като 3 реда ,може и наведнъж да е правено).като дадат газ мойте, съм се насочл към тия.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 27, 2008 6:45 pm 
Аватар

Данчо, здрасти!!! Страхотен рапортаж, чудесни снимки.....Радвам се, че все повече колеги започват да списват интересно във форума....Още веднъж - поздрави и очаквам с нетърпение нови подвизи по тая чудна река!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа