Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Огняново - 21.07.07
МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2007 6:07 pm 
Аватар

Здравейте момци!! Усещам, че от тия жеги бавно и безвъзвратно ме обзема лудостта :? :? :? :? , това направо е нечовешко....Както и да е, да се върнем на темата....ставам днеска в 05.00, вир-вода, разбира се, и докато се опитвам да се свестя решавам, че трябва да се метне шнурето, та ако ще турско да стане....Започвам трескаво да обмислям варианти - само при мисълта за 35 градуса на ТЕЦ-о ми настръхват липсващите вече коси :lol: . Изведнъж в потната куфалница се заформя Огняново със страшна сила - посещавал съм го веднъж преди години в предмухарския си период и водоемът ми хареса.....Взел тежкото решение се измъквам по папуци от къщи и към 07.00 акостирам на Огняново. Интересното е, че на водоема има лек ветрец, което никак не ме натъжава. Независимо от ранния час доста въдичари вече са разпънали такъмите. Ето снимки:

Изображение

Изображение

Бързо нагласявам такъма, който, така да се каже ми е "тежката артилерия" - Томас и Томас ЛПС, 9 фута, 4 клас, макара Тика Фишмастър с Мастъри ЕксПиЕс ВФ4Ф:

Изображение

Изображение

Мухата е авторско изпълнение на видния представител на габровската школа - г-н Мунчакис :lol: :lol: :lol: , на когото горещо благодаря, че ме снабди с коркови убавици точно когато ги бях свършил съвсем!!
Започва бат,ви Райко да подава тук-там, но вземане не последва :( :( . Прави ми впечатление, че бреговата ивица е силно обрастнала на около 3-4 метра и покрай обрастванията гъмжи от дребна риба. За да обърне някой внимание на мухата обаче, буквално трябва да хвърлям във водораслите. Не след дълго вадя този "гигантски" представител на огняновското рибонаселение \:D/ :

Изображение

След малко и братовчед му излиза за фотосесия:

Изображение

И като ги подхващам в този весел ритъм се започва гол след гол, но за съжаление все от този чуден размер. Ето и типичните обитания на тези първолаци:

Изображение

Изображение

Изображение

Като стигнах до шаварите, които се виждат на последната снимка с лодката, установих, че за да ги заобиколя, трябва да шльопам из някакъв голям разлив. Слънцето вече се беше вдигнало и започна да напича безмилостно. Спрях за малко да направя един бърз анализ на оперативната обстановка :lol: :lol: - такаааа...дори и да заобиколя шаварите, докъдето стига взора, все същия пояс водна растителност и, вероятно, все същата пасмина първолаци, атакуващи стръвно всичко паднало около главата им....Решавам да се върна назад и да мина по стената. Правейки първата снимка не видях такива обраствания около нея...Речено-сторено. Връщам се в бърз ритъм, защото с всяка минути голямата печка напомня неприятно за себе си. След десетина минути вече съм стъпил на бетона и подавам мухата успоредно на брега, на около 3-4 метра навътре и 8-10 метра напред. В общи линии съм предположил правилно - липсват каквито и да било обраствания, но и първолаците ги няма....всъщност, не се забелязва никакво движение. Обаче бат,ви Райко е пекан и знае, че рано или късно Асан ще яде баница :lol: :lol: . Така и става - стигайки към средата на стената, на едно от подаванията следва мощно засмукване на мухата, съпроводено с така приятното за ухото чмокане :lol: :lol: ...и купона започва \:D/ \:D/ :

http://foto.bg/showphoto.php/photo/109748/cat/500

Към края на стената упражнението се повтаря и в торбичката приятно натежават двама убавци от по 35 санта всеки / имам специална поръчка за риба от доста време и затова тези риби бяха прибрани /. Рибите са силни и се борят добре, което ми напомня за дивите кефали от Жребчево / дано и тая година да имам щастието да отида за ден-два там /. Междувременно става към 10.30 и на тоя гол бетон усещането и изживяването е размазващо :cry: :cry: . Решавам да направя инспекция на водоема и от към втичалото при с. Голема Раковица. Бързо се мятам на колата и след десетина минути акостирам. Оставам твърде изненадан - направо като че ли съм на друг водоем - водата е много мътна, което за мен поне е необяснимо - реката е малка и бистра, а и няма някакъв силен вятър, за да размъти водата...както и да е. Ето снимки:

Изображение

Изображение

Престоят ми от тази страна трая точно половин час - неудобни за подаване брегове, пълно с риболовци, които правеха всичко друго, но не и да ловят риба, а и в крайна сметка липса на риби...Към 11.30 вече не се издържаше, поради което прибрах такъма и по живо, по здраво се прибрах в къщи. В заключение ще кажа, че Огняново не ме разочарова - хубав водоем, предполагам, че в по-нормални атмосферни условия ще се направи по-добър мухарски излет. Поздрави на всички колеги и дано да си имате в къщи климатици / аз си нямам :cry: :cry: :cry: /.

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2007 6:18 pm 
Аватар

Корав си в таз жега... и риби си прилъгал!
--------------
Кога ще се обадиш най-после да си вземеш корковите "кебапченца" дето отдавна те чакат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2007 6:37 pm 
Аватар

Док каза:

"Кога ще се обадиш...."

Новата седмица ми е последната преди отпуската, ако не мине котка път де...Обещавам, че ще мина сряда или четвъртък, ако е удобно разбира се!! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2007 6:42 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
Док каза:

"Кога ще се обадиш...."

Новата седмица ми е последната преди отпуската, ако не мине котка път де...Обещавам, че ще мина сряда или четвъртък, ако е удобно разбира се!! Поздрави!!

Ще те чакам, първо дЗвъннни профилактично - още съм отпуска и се моткам тук там :D , но следобед и вечер съм си вкъщи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2007 10:50 pm 
Аватар

Браво Бат Райко!
Поздравления за успешния излет!

До преди две години бях доста редовен посетител на Огняново и да ти кажа не се учудвам - винаги на муха съм имал по успешни излети точно в ранните сутрини (и късни следобеди, но все пак повече сутринта) на такива екстремно горещи и безветрени дни. В студено време и особено ветровито на муха е почти безмислено - тогава блесната върши доста по-добра работа.

Сам си установил, че в плиткото отдясно на стената е "детската градина". Правилно си се ориентирал към стената, като върхът е при преливника, т.е. мястото ако застанеш на стената точно срещу кулата до отсрещния бряг (левия) пак срещу кулата (надявам се си разбрал, въпреки че малко неясно обяснявам). Там ако отидеш и по-раничко (5:30-6:00 часа) може и да останеш капо, но може и нещо мноооого приятно да те изненада.
Преди години установих каква е причината - кефалите се събират и "кръжат" около кулата заради гнездата на лястовиците - хранят се с курешките им. Строгата по принцип охрана този ден се беше "повредила" и ме пуснаха на моста към кулата, за да видя за какво иде реч и тогава видях "сборище" от различни по размер (но все солиден) риби, като от време на време се появяваше и "царя" - със сигурност кефал, със сигурност поне 65 см. Такъв така и не излъгахме (ходех най-често с мой приятел, с който сега за съжаление рядко се виждаме), но 50-ци и малко над - не веднъж.
Лошото е че на това място охраната може би ще те изгони :) :( (преди бяха по-толерантни)

Хубави риби може да се излъжат и от левия и десния бряг, но поне на 2-3 км след стената (по права линия). Там (особено заради водораслите) по-добър риболов става от лодка, но и от брега върши работа (използвах до като резервен вариант - като ме изгонят от стената и айде натам (най-вече наляво, че по-близко)).

Поздрави още веднъж и много слука!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 25, 2007 9:43 am 
Аватар

Благодаря ти Бате Райко. Така хубаво си го описал, все едно и аз съм бил там :D
Поздравления за отличното представяне \:D/
Ех, защо не ходиш по-често за риба :-s Твойте репортажи така тонизират :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 25, 2007 1:15 pm 
Аватар

Много хубав репортаж. И при "детската градина" има големи риби, но трябва да си във водата с една проходилка и да мяташ в дупките на водораслите. След като заметнеш мухата, чакаш без да бързаш , придръпваш по метър и пак чакаш докато не "смукне".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа