Здравейте момци!! Усещам, че от тия жеги бавно и безвъзвратно ме обзема лудостта

, това направо е нечовешко....Както и да е, да се върнем на темата....ставам днеска в 05.00, вир-вода, разбира се, и докато се опитвам да се свестя решавам, че трябва да се метне шнурето, та ако ще турско да стане....Започвам трескаво да обмислям варианти - само при мисълта за 35 градуса на ТЕЦ-о ми настръхват липсващите вече коси

. Изведнъж в потната куфалница се заформя Огняново със страшна сила - посещавал съм го веднъж преди години в предмухарския си период и водоемът ми хареса.....Взел тежкото решение се измъквам по папуци от къщи и към 07.00 акостирам на Огняново. Интересното е, че на водоема има лек ветрец, което никак не ме натъжава. Независимо от ранния час доста въдичари вече са разпънали такъмите. Ето снимки:
Бързо нагласявам такъма, който, така да се каже ми е "тежката артилерия" - Томас и Томас ЛПС, 9 фута, 4 клас, макара Тика Фишмастър с Мастъри ЕксПиЕс ВФ4Ф:
Мухата е авторско изпълнение на видния представител на габровската школа - г-н Мунчакис

, на когото горещо благодаря, че ме снабди с коркови убавици точно когато ги бях свършил съвсем!!
Започва бат,ви Райко да подава тук-там, но вземане не последва

. Прави ми впечатление, че бреговата ивица е силно обрастнала на около 3-4 метра и покрай обрастванията гъмжи от дребна риба. За да обърне някой внимание на мухата обаче, буквално трябва да хвърлям във водораслите. Не след дълго вадя този "гигантски" представител на огняновското рибонаселение

:
След малко и братовчед му излиза за фотосесия:
И като ги подхващам в този весел ритъм се започва гол след гол, но за съжаление все от този чуден размер. Ето и типичните обитания на тези първолаци:
Като стигнах до шаварите, които се виждат на последната снимка с лодката, установих, че за да ги заобиколя, трябва да шльопам из някакъв голям разлив. Слънцето вече се беше вдигнало и започна да напича безмилостно. Спрях за малко да направя един бърз анализ на оперативната обстановка

- такаааа...дори и да заобиколя шаварите, докъдето стига взора, все същия пояс водна растителност и, вероятно, все същата пасмина първолаци, атакуващи стръвно всичко паднало около главата им....Решавам да се върна назад и да мина по стената. Правейки първата снимка не видях такива обраствания около нея...Речено-сторено. Връщам се в бърз ритъм, защото с всяка минути голямата печка напомня неприятно за себе си. След десетина минути вече съм стъпил на бетона и подавам мухата успоредно на брега, на около 3-4 метра навътре и 8-10 метра напред. В общи линии съм предположил правилно - липсват каквито и да било обраствания, но и първолаците ги няма....всъщност, не се забелязва никакво движение. Обаче бат,ви Райко е пекан и знае, че рано или късно Асан ще яде баница

. Така и става - стигайки към средата на стената, на едно от подаванията следва мощно засмукване на мухата, съпроводено с така приятното за ухото чмокане

...и купона започва

:
http://foto.bg/showphoto.php/photo/109748/cat/500
Към края на стената упражнението се повтаря и в торбичката приятно натежават двама убавци от по 35 санта всеки / имам специална поръчка за риба от доста време и затова тези риби бяха прибрани /. Рибите са силни и се борят добре, което ми напомня за дивите кефали от Жребчево / дано и тая година да имам щастието да отида за ден-два там /. Междувременно става към 10.30 и на тоя гол бетон усещането и изживяването е размазващо

. Решавам да направя инспекция на водоема и от към втичалото при с. Голема Раковица. Бързо се мятам на колата и след десетина минути акостирам. Оставам твърде изненадан - направо като че ли съм на друг водоем - водата е много мътна, което за мен поне е необяснимо - реката е малка и бистра, а и няма някакъв силен вятър, за да размъти водата...както и да е. Ето снимки:
Престоят ми от тази страна трая точно половин час - неудобни за подаване брегове, пълно с риболовци, които правеха всичко друго, но не и да ловят риба, а и в крайна сметка липса на риби...Към 11.30 вече не се издържаше, поради което прибрах такъма и по живо, по здраво се прибрах в къщи. В заключение ще кажа, че Огняново не ме разочарова - хубав водоем, предполагам, че в по-нормални атмосферни условия ще се направи по-добър мухарски излет. Поздрави на всички колеги и дано да си имате в къщи климатици / аз си нямам

/.