Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:11 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2005 5:27 pm 
Аватар

Здравейте юнаци!!! Приемете най-дълбоките ми извинения, че вероятно за мнозина от вас темата ще е банална или безинтересна, но това е третия ми опит да отговоря на съфорумеца Пит / надявам се, че този път ще бъде успешно /, а и когато съфорумец пита не е редно да се скътаваме :wink:. Предварително моля в момента, в който човека се запознае с мнението ми относно вързаните поводи, да бъдат взети мерки по премахване на следващото писание. Също предварително заявявам, че не искам да налагам мнението си и не го считам за "последна инстанция". Сигурен съм, че някои от размислите ми / без страсти :wink: /, няма да се приемат от мнозина от вас за меродавни....Ай ся да се почваме по същество :wink: :

Значи през далечната 2004г. :wink: значителна част от времето ми минаваше в отчаяни опити да разбера що е туй бът, па лидер, па типет и т.н. и т.н., по всевъзможни страници на Интернет. Когато некои съображения почнаа да се избистрят в куфалницата :wink: , пристъпихме към самото мухарене. И аз, а както разбрах от личното му съобщение, и Пит, ходим само за кефал. Значи, ако следваме сляпо заветите на "свещените крави" то бъта би следвало да е поне 75% от дебелината на шнура, т.е. говорим автоматично за "първа секция" от влакно поне 0.45 - 0.50мм. Тук идва първото голямо НО...Не може да не ви е направило впечатление, че колкото и "мека" и "безпаметна" да е определена серия влакна, то при тези размери нещата стоят другояче :cry: . Все пак да приемем, че можете да решите първото препятствие с повечко подръпвания и изпъвания преди риболова. Да приемем, че решавате и второто препятствие по свързването към шнура с използването на т.нар. "възел с тръбичка", ако не се лъжа така се казваше един прегледен и стегнат възел, или показания от чичо ви Док с промушването с игла . В този вариант обаче, рано или късно - къде от естественото захабяване на влакното, къде от често превързване на следваща секция влакно, идва гадничкия момент с кръцване на шнурчето, за да направите ново възелче с ново парче 0.45 - 0.50мм. Е тук веке сърце ми юнашко не мож изтрая тая гнусота с шнурето :wink: . Да не забравяме, че всеки шнур има своеобразна "поводна част", предназначена за подобни вмешателства, но тя не е безкрайна, а и поне лично за мен по-гадничко нещо от кръц-кръц няма. Ако като мен ви боли сърцето, изниква на хоризонта варианта плетен накрайник. При него единствения вариант за свързване шнур - повод е "клуп в клуп". Да ама я се опитайте да направите клуп в клуп с посочения диаметър - просто грозна картинка. Поради тази причина, поне аз слизам надолу до допустимия минимум, който за мен е 0.35 - компромисно дебело и достатъчно гъвкаво. Такааа......пак ако се върнем на "свещените правила" стъпката при отделните секции би трябвало да е през 0.05 - 0.10 мм. - т.е. 0.50 - 0.45 - 0.40 и т.н., представяте ли си братя какво връзване ке падне :wink: , майтапя се разбира се, защото това е "бял" кахър, който ще ви направи проблем ако мухарите във води, покрити с гадничките слузести водорасли - на практика след всяко хвърляне би трябвало да почиствате възлите, по които неминуемо остават зеленяци. Следващи златен принцип обаче го следвам неотлъчно - а именно, че повода следва да се разпределя в процентно отношение дебела - тънка част - 60 към 40. И така стигам до може би най-спорния момент - пичове защо трябва да правим нещо сложно, след като то би могло да даде резултат и в по-опростен вариант. Аз поне работя със следния повод - 1.30 - 1.40м. от 0.35мм., 1м. - 1.10 м. от 0.25 и около 0.70 м. от 0.14, което ми е и типета. Уверявам ви, че системата работи. Ако имаме плашливи риби, можем да увеличим дължината, да "вмъкнем" още една стъпка и да слезем до 0.12, да поработим над представянето на мухата и считам, че ще подобрим резултата без необходимост от някакви безкрайни връзвания. Подчертавам дебело, че говорим за кефалов риболов - поне аз не мога да говоря за пъстървовия. Пак ви казвам, знам че мнозина няма да се съгласят с това мнение, но това са факти от скромната ми практика :oops: . Безмислено е да се хвърляме на скъпи влакна - много по-важно е да бъдат максимално безпаметни. Аз поне лично след по-сериозна риба, след някое и друго плющене и след всяко накъдряне сменям типета и досега не съм имал проблеми. Веднъж в излета сменям и второто парче - 0.25, и никога в рамките на излета основата - 0.35. За икономическата изгода е просто безмислено да се говори - дет се вика един господ знае колко повода ще си направите от сто метрови ролки влакна от съответните размери!! Те това е мнението на бат ви Райко за вързаните поводи!! Надявам се, че съм бил полезен на колегата Пит! Пожелавам му да си оправи пощата по-бързо!! Поздрави на всички!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: за поводи
МнениеПубликувано на: Пет Дек 23, 2005 8:42 am 
Аватар

Здрасти бате Райко.И аз горе долу процедирам като тебе.С по малко части с по -голяма дължина в лидера.Към шнура обаче съм вързал едно парче влакно 0,45/чрез игла/ към десет санта и съм го завършил с малък клуп.Та към него връзвам лидерите.Казвам лидери защото използвам различни за разните реки и гьолчета ,а също и за нимфи и сухи мухи.Плетения лидер който се продава в Габрово е 1.50 и завършва на дебелина 0.25 и от него пускам направо типет 0.16 ,0.14 и работи.Уточнявам ,че става дума за кефал! Не мога да разбера как се плетат ,въпреки многобройните писания и нагледни материали по темата :oops: Типета за река е 1 м и нещо ,а за стоящи води 1.50, 2.00.Мога да заявя ,че работи и рибата не се плаши.Разбира се вързания монофил е много по прецизен,но каквото и да е влакното става на пружина още след третия излет.Дори и бът 0.45.И тъй като прочетох ,че си се сдобил с Партридж шоотинг дистанс,/а и аз също/ как върза лидера и колко дебел за фабричния бът ,да го наречем?Аз мисля да пусна от него 0.20 и 0.18 по 70 санта и после типета с осморка.Впрочем пролетта си купих от Алем един инструмент на Кортланд с нокторезачка,игла отзад и една джаджа на него дето прави страхотни възли като тия с тръбичка/края минава под намотките./Та това е .Жив и здрав и много кленове с новите ти придобивки :lol: :smt023

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 23, 2005 9:32 am 
Аватар

Здрасти Райко,много точно си го описал - и аз като фен на кефалите правя подобна на теб по- опростена схема - 70 см 0.40/ 50 см 0.30 /40см 0.25 /30 см 0.18 и къде 60 санта типет 0.14.Това е горе долу за средно дълъг лидер.Има и "бърз вариант" 120 см 0.40/80 см 0.25 и типета .Доста зависи от твърдостта на конкретния монофил - главно паметта му.За горните секции ползвам суфикс и колмик,а за типет броунинг,мустад и траяна.Ако рибите се назландисват минавам на типет 0.10 - 0.12.За връзка между сегментите на лидера прявя blood knot с по три витки и внимателно го стягам като леко го нагрявам пред е една от тези рефлекторните лампи- така възлите стават прилични.Лидера вързвам с хирургически възел от три витки и при стягането го намокрям.А за кръц кръц на края на шнура - наистина е кофти ,но борбата изисква жертви :D
Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 23, 2005 3:59 pm 
Аватар

Здравейте пичове!!! Преди малко получих съобщение от Пит, че е видял мнението ми за поводите, поради което, ако прецените можете да го изтриете. Поздрави на всички пичове - мухари, весело посрещане на Коледата!!!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа